Η επιθετικότητα της ρητορικής Ερντογάν πραγματοποιεί καθημερινά άλματα.

 

Η επιθετικότητα της ρητορικής Ερντογάν πραγματοποιεί καθημερινά άλματα.


Το τελευταίο 24ωρο, παραμονή της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, πρόσθεσε δύο νέες, πολύ ανησυχητικές εξελίξεις στην κλιμακούμενη ένταση (προς το παρόν φραστική) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η πρώτη ήταν η τελευταία δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος τόνισε, μιλώντας σε τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος στην Άγκυρα: "Τα όπλα που συσσωρεύτηκαν στη Δυτική Θράκη και στα νησιά δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς. Η δύναμή μας είναι πολύ πέρα από αυτά. Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι αυτό σημαίνει μυστική κατοχή για την εν λόγω χώρα”.

Με άλλα λόγια, η φιλολογία περί "ελληνικής επιθετικότητας” (η οποία, με μηχανισμούς σαν της ψυχαναλυτικής "προβολής”, έρχεται να νομιμοποιήσει προληπτικά κινήσεις "αντεπίθεσης”) επεκτείνεται από τα νησιά του Αιγαίου, όπου εδραζόταν στη γεωγραφική ιδιαιτερότητα και την επίκληση της "αποστρατιωτικοποίησης”, όπως τουλάχιστον την προέβλεπε η Συνθήκη της Λωζάνης, στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα χερσαία σύνορα. Η επιθετικότητα της ρητορικής Ερντογάν πραγματοποιεί καθημερινά άλματα.

Σε κάθε περίπτωση, η λογική των "γκρίζων ζωνών”, που κάποτε αφορούσε γεωγραφικά περιθωριακές περιπτώσεις, έχει δώσει τη θέση της στο "γκριζάρισμα” ολοένα και μεγαλύτερου μέρους της επικράτειας, επί του οποίου η ελληνική κυριαρχία εμφανίζεται αμφιλεγόμενη και υποκείμενη σε περιορισμούς που θέτει η τουρκική πλευρά.

Η δε αναφορά σε "κρυφή κατοχή”, προφανώς αμερικανική εν προκειμένω, έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, μαρτυρώντας ότι η πραγματική του αναμέτρηση στην περιοχή είναι με τις ίδιες τις ΗΠΑ, καθώς ο ίδιος αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως ενεργούμενο τρίτων, που δεν μπορεί να ελέγξει τις εξελίξεις, παρά θα περιορισθεί να πληρώσει το κόστος τους.

"Νομίζετε πως μπορεί να σας σώσει η στήριξη που σας έρχεται από τις ΗΠΑ και από την Ευρώπη. Δεν σας σώζουν αυτά. Όχι. Με αυτά μπορείτε να κάνετε μόνο πατινάζ” πρόσθεσε χλευαστικά απευθυνόμενος στην ελληνική πλευρά ο Ερντογάν.

Όπως και αν έχει, ο όρος "κατοχή” συνειρμικά παραπέμπει στην ανάγκη "απελευθέρωσης”, πόσω μάλλον που στη Δυτική Θράκη, υπενθύμισε ο Ερντογάν, κατοικούν "ομοεθνείς” και μάλιστα "καταπιεζόμενοι”.

Η δεύτερη ανησυχητική εξέλιξη είναι η άκρως υποτονική αντίδραση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Νεντ Πράις δήλωσε: "Ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να επιλύουν διπλωματικά κάθε διαφορά που ενδεχομένως έχουν. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να παραμείνουμε εστιασμένοι στην συλλογική απειλή που αντιμετωπίζουν όλοι μας και αυτή είναι η ρωσική επιθετικότητα”.

Το ότι η γραπτή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναλαμβάνει το ίδιο μήνυμα προτάσσοντας την παρατήρηση ότι "η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται” και ότι "η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται” αποτελεί αναγκαία διόρθωση, αλλά δεν παραγράφει την αρχική έλλειψη αντανακλαστικών του Αμερικανού εκπροσώπου, ούτε διαγράφει τις αμερικανικές νεοψυχροπολεμικές προτεραιότητες, οι οποίες προφανώς επιβάλλουν "εκπτώσεις” για τη λείανση των ενδοσυμμαχικών τριβών.

Και το κυριότερο: ποιο μπορεί να είναι πλέον το αντικείμενο του ελληνοτουρκικού διαλόγου, εν μέσω τέτοιας δραματικής αλλαγής της ατζέντας από μέρους του Ερντογάν;

Ο ίδιος ο Τούρκος ηγέτης εμφανίσθηκε εν παρόδω ανοικτός σε έναν διάλογο, εν μέσω των απειλητικών συστάσεών του στους Έλληνες ιθύνοντες να "λογικευτούν”. Ακούγεται περισσότερο σαν τελεσίγραφο παράδοσης παρά οτιδήποτε άλλο.

Του Κώστα Ράπτη
28/9/2022

https://www.capital.gr/politiki/3661002/i-epithetikotita-tis-ritorikis-erntogan-pragmatopoiei-kathimerina-almata


            ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ           





Οξύνει το συγκρουσιακό κλίμα.

Μπορεί την προηγούμενη εβδομάδα o Ιμπραήμ Καλίν, το «alter ego» του Τούρκου Προέδρου μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV με το γνωστό μειλίχιο του ύφος να άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο από πλευράς Τουρκίας για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέσω και μίας πιθανής συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν αλλά η τουρκική πλευρά όξυνε ακόμα περισσότερο την ήδη συγκρουσιακή ατμόσφαιρα που η ίδια έχει καλλιεργήσει.

Αυτό δείχνει βέβαια πως η Άγκυρα αντιλαμβάνεται την … αποκλιμάκωση για την οποία ενδιαφέρεται ο διεθνής παράγων και πρωτίστως η Ουάσιγκτον που για μία ακόμα φορά τοποθετήθηκε ναι μεν θετικά υπέρ της Ελλάδας σχετικά με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της αλλά δεν διευκρίνισε ποιας πλευράς ενέργειες και δηλώσεις αυξάνουν την ένταση!

Με αφορμή την μεταφορά αριθμού τεθωρακισμένων οχημάτων ασφαλείας Μ1117 στην Σάμο και στην Λέσβο το Τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα κ. Χριστόδουλου Λάζαρη προκειμένου να «διαμαρτυρηθεί» για την συνέχιση της «στρατικοποίησης» των νησιών μας και να ζητήσει να τεθεί τέλος σε αυτές τις «παραβιάσεις» ενώ παράλληλα ενέπλεξε και τις ΗΠΑ. Αυτό δεν ήταν απλά μία τυπική διπλωματική ενέργεια καταγραφής της θέσης της Τουρκίας η οποία ούτως ή άλλως απαντήθηκε από τον Πρέσβη δεόντως.

Ήταν μία ενέργεια που χρησιμοποιήθηκε από τον τουρκικό τύπο για μία εκ νέου ενορχηστρωμένη επίθεση κατά της χώρας μας και δημιουργία εντύπωσης στην τουρκική αλλά και στην διεθνή κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί και δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή, αποσκοπώντας ίσως στο να νομιμοποιήσει μία μελλοντική της δράση. Αυτό είναι το κύριο μήνυμα των πληροφοριακών επιχειρήσεων του αρχιπροπαγανδιστή της Τουρκικής Προεδρίας κ. Φαχρετίν Αλτούν.

Ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος και αφού είχαν μεσολαβήσει ανάλογες δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας και επίδοξου δελφίνου Χουλουσί Ακάρ το προηγούμενο διήμερο μιλώντας στην συνεδρίαση του Υπουργικού του Συμβουλίου συνέχισε την άκρως προκλητική και υβριστική ρητορική του τόσο εναντίον του Έλληνα Πρωθυπουργού όσο και αυτού του ίδιου του ελληνικού έθνους.

Για μία ακόμα φορά αναφέρθηκε στις «σφαγές της Τριπολιτσάς», στο τι μας έκαναν στην Μικρασιατική καταστροφή και στις προβοκάτσιες της ελληνικής κυβέρνησης για τις οποίες θα πληρώσει ο ελληνικός λαός ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα μικρή χώρα που δεν είναι ισότιμη με την Τουρκίας. Πρόκειται για μία «απάντηση» στο πρόσφατο μήνυμα φιλίας στα τουρκικά του Έλληνα Πρωθυπουργού προς τον τουρκικό λαό και μία συνέχιση του δικού του «εκφοβιστικού» στα ελληνικά προς εμάς.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε όλο αυτό το κλίμα που δημιουργεί η Άγκυρα και που συνιστά στρατηγική επιλογή και ουδόλως είναι θέμα… εκνευρισμού ή εσωτερικής κατανάλωσης όπως ίσως κάποιοι αφελώς μπορεί νομίζουν. Απαιτείται εγρήγορση και ετοιμότητα για να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλα τα σενάρια τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Αλλά πάνω απ’ όλα  χρειάζεται αρραγές εθνικό μέτωπο. Οι Τούρκοι ενεργούν όταν δεν υφίστανται τα προαναφερθέντα. Είναι πλέον σκόπιμη η πρόσκληση για συνάντηση, ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς και μία αναγκαία επίδειξη ότι ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα είναι ενωμένος απέναντι στην τουρκική απειλή.

Παράλληλα μία σύγκληση του ΚΥΣΕΑ εφόσον δεν υπάρχει Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας κρίνεται ως αναγκαία για να υποδηλωθεί ότι οι απειλές και η τουρκική προκλητικότητα αξιολογούνται από θεσμικό όργανο το οποίο αποφασίζει και για τα μέτρα που λαμβάνονται. Και για όσους και όσες δεν αισθάνονται όπως λένε ότι απειλούνται από την Τουρκία να τους θυμίσουμε ότι «απειλή είναι η εκδηλωμένη πρόθεση της μία πλευράς να προκαλέσει ζημιά σε βάρος των συμφερόντων της άλλης χρησιμοποιώντας ακόμα και στρατιωτική βία αν η τελευταία δεν αποδεχθεί τις απαιτήσεις της».


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας θα πρέπει να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα σε υπηρεσιακό ή έστω σε υπουργικό επίπεδο αναλόγως της καταστάσεως και των συνθηκών. Επαφές όμως σε επίπεδο κορυφής απαιτεί όμως και πολλές άλλες προϋποθέσεις οι οποίες είμαστε βέβαιοι ότι λαμβάνονται υπόψη από ελληνικής πλευράς.

Ο διάλογος στον οποίο αναφέρεται ο Ερντογάν είναι εντελώς προσχηματικός και βασίζεται στην αρχή «τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου… άντε μισά-μισά»! Ας κατανοήσουμε επιτέλους ότι στην Άγκυρα πιστεύουν ότι ήλθε η ώρα να «αποκατασταθούν τα γεωγραφικά και ιστορικά λάθη» που έγιναν στο Αιγαίο όπως έλεγε ο θεωρητικός του νέο-οθωμανισμού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός είναι ζωντανός και απειλητικός για την πατρίδα μας και όλο τον ελληνισμό ανεξάρτητα από το αν το τουρκικό κράτος ελέγχεται από τους κοσμικούς... «δυτικότροπους» Κεμαλιστές ή από τους Ισλαμιστές Νέο-Οθωμανούς!

Η Ελλάδα έδειξε και πάλι όλη την καλή της διάθεση να καθίσει στο «τραπέζι διαπραγματεύσεων» για το μόνο πρόβλημα που υφίσταται στια λεγόμενα ελληνοτουρκικά και αυτό είναι η οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας / ΑΟΖ, κάτι που αποτελεί σταθερή διαχρονική εθνική γραμμή την οποία  καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έσπασε και πιστεύουμε ότι αυτή η γραμμή θα παραμείνει αταλάντευτη.


Κωνσταντίνος Λουκόπουλος

Αντιστράτηγος ε.α.,Γεωστρατηγικός Αναλυτήςκαι Εκτελεστικός Διευθυντής στο «Παρατηρητήριο Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας»

28/09/2022  

https://www.liberal.gr/diethni-themata/oxynei-sygkroysiako-klima?
fbclid=IwAR0S79sFjUeJlhQWm5cbHpfs8KVjYf3H8gO69aw-yhLgqJXMhE0Qjs3liyE