Καθημερινές ανοησίες Τούρκων αξιωματούχων στην Ελληνική TV.

 

Καθημερινές ανοησίες Τούρκων αξιωματούχων
στην Ελληνική TV.

Έγραψα πρόσφατα στον προσωπικό μου λογαριασμό για την ενημέρωση των φίλων μου το ακόλουθο μήνυμα :

Ο Ερντογάν μας απειλεί ξανά : “…μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”.

Σχόλια μου λακωνικά :

  1. Άμα μπορούσες θα είχες ήδη …κοπιάσει. Αλλά ΔΕΝ μπορείς.
  2. Οι εγκληματίες και οι ύαινες στην νύχτα προσβλέπουν. Τι λιοντάρι μας παριστάνεις;

Και 2 Λευκαδίτικες παροιμίες :

  1. «Όποιος νύχτα περπατεί, λάσπες και σκατά πατεί»,
  2. «Φάε λάδι κι έλα …βράδυ».

Αλλά δεν μας φταίει μόνο αυτός. Φταίνε όλα τα μίντια και οι ανταποκριτές τους με την δημοσιότητα που τους δίνουν για την έρμη την τηλεθέαση, τα “κτυπήματα”, το μεροκάματό τους.   Βέβαια φταίω και εγώ που το αναπαραγάγω, έστω αρνητικά, αλλά δεν μπορούσα να το ακούω και να το βλέπω άλλο.

Στα παραπάνω θα προσθέσω μερικά πολύ επιτυχημένα σχόλια φίλων μου : «Εδώ στεκόμαστε – ας κοπιάσουν»,  «Έχουνε γνώση οι φύλακες», «Μολών λαβέ»!!!

Μετά από σχόλιο έγκριτης δημοσιογράφου, συνεχίζω, προκειμένου να αποκαταστήσω όποιον αδίκησα με την γενίκευσή μου, καθώς ουδέποτε διεκδίκησα το αλάθητο.

Γενικεύοντας λοιπόν τα μίντια (ΜΜΕ) έβαλα στο ίδιο “καλάθι” τα διάφορα διαδικτυακά μέσα μαζί με τα τηλεοπτικά κανάλια-ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τους ανταποκριτές.

Κάτι που αδικεί τις διαδικτυακές ιστοσελίδες (sites) καθώς η επίσκεψη μας σε αυτές προϋποθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, γνώσεις (όχι μόνο εξειδικευμένες σε υπολογιστές αλλά ακόμη και αυτής της ανάγνωσης) και συγκέντρωση.    Είναι δε προσωπική επιλογή του καθενός εάν, πότε και από ποιο site θα ενημερωθεί, ποιο τίτλο/ είδηση σε αυτό θα επιλέξει να “χτυπήσει” και πόση ώρα θα παραμείνει σε αυτό.   Κάτι αντίστοιχο βεβαίως ισχύει και για τις εφημερίδες και τα περιοδικά, καθώς είναι προσωπική μας επιλογή εάν και ποια θα αγοράσουμε και πιο άρθρο θα διαβάσουμε.

Σε ότι δε αφορά τους ανταποκριτές, αυτοί στέλνουν οτιδήποτε υλικό κρίνουν άξιο αναφοράς και είναι άδικη κάθε κατηγορία για το τι θα παρουσιαστεί και με ποιο τρόπο, από το κανάλι τους.   Δεν είναι όμως άμοιροι ευθυνών, εάν δηλώνουν δημοσιογράφοι,  επειδή κάνουν απλώς «ότι τους ζητήθηκε ή με τους δραματικούς τόνους που τους ζητήθηκε» κατ’ επανάληψη.

Θυμίζω τις εξομολογήσεις, επώνυμων πλέον, δημοσιογράφων, πολλά χρόνια μετά την Αλβανική εξέγερση (για το σκάνδαλο των “πυραμίδων” – 1977) όταν παραδέχονταν ότι, τότε, πριν την έναρξη των ζωντανών συνδέσεων τους ως ανταποκριτών, με τα κανάλια τους κάθε βράδυ, πλήρωναν με μερικά δολάρια ή δραχμές κάποιους ντόπιους ώστε να εμφανίζονται δίπλα τους με Καλάσνικωφ και να ρίχνουν και μερικές δεσμίδες στον αέρα για να κάνουν δραματική την κατάσταση χάριν, τι άλλο, της τηλεθέασης.

Αυτό που καταγγέλλω είναι η πολλάκις ημερησίως και εκτεταμένη παρουσίαση των τουρκικών δηλώσεων και απειλών κατά της Χώρας μας, από την τηλεόραση και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που είναι “μόνιμοι” μέσα στα περισσότερα σπίτια.

Ο “βομβαρδισμός” των Ελλήνων πολιτών, ιδίως των ακριτικών και φτωχότερων περιοχών, αλλά και αστικών περιοχών με χαμηλές οικονομικές δυνατότητες,  που έχουν την τηλεόραση (πρωτίστως) και το ραδιόφωνο σαν βασικά μέσα ψυχαγωγίας, ενημέρωσης ή απλής και συχνά μόνης, δυστυχώς, συντροφιάς τους.    Που είναι συνεχώς “συντονισμένοι”, γιατί δεν έχουν άλλες επιλογές με συνδρομητική τηλεόραση και δεκάδες κανάλια.

Χωρίς μάλιστα να χρειάζονται σύνθετα τηλεκοντρόλς, ειδικές γνώσεις, ανάγνωση και γραφή, χωρίς να χρειάζονται να είναι συγκεντρωμένοι -καθώς κάνουν παράλληλα άλλες εργασίες.    Ακόμη και αν δεν τους το επιτρέπει καλά η όρασή τους ή η υγεία τους, με μειωμένη κινητικότητα ή κλινήρεις λόγω ηλικίας  ή αναρρώνοντας από ασθένεια ή ατύχημα.

“Βομβαρδισμός” λοιπόν, από ελληνικά κανάλια, όχι μόνο με την λιτή είδηση -ίδια με την χθεσινή- αλλά με την εικόνα και τον αυθεντικό ήχο από τις συγκεντρώσεις, τελετές και ομιλίες, με τις ίδιες ανόητες αναφορές και απειλές που όλο και κάποιος τούρκος αξιωματούχος θα εκτοξεύσει, ανά την τουρκική επικράτεια καθημερινά. Λες και έχουν βαλθεί ελληνικά κανάλια, με τα εκτεταμένα οπτικοακουστικά αποσπάσματα να μας εξοικειώσουν με την τουρκική γλώσσα, στην συνέχεια της πλημμυρίδας των τούρκικων σειρών που έχουν κατακλείσει την ελληνική τηλεόραση, στα πλαίσια του φθηνού «άρτου και θεάματα», αποτελεσματικού στον κατευνασμό των πληβείων (της “πλέμπας” κατά το λαϊκότερο) εδώ και χιλιετίες.

Με εκτεταμένες παρουσιάσεις των πανομοιότυπων (τον τελευταίο χρόνο) δηλώσεων και απειλών,  συχνά με εικόνες στρατιωτικών ασκήσεων ή πλωτών γεωτρύπανων, με “κατάλληλη” πομπώδη μουσική υπόκρουση (“χαλί”) που προσθέτουν τα ελληνικά κανάλια που στελεχώνονται από πολύπειρους δημοσιογράφους.    Για να γίνουν δε και πειστικότερα μερικά, και με απ’ ευθείας (!!!) ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη για κάτι που έγινε πριν πολλές ώρες.    Επειδή δηλαδή το κανάλι έχει μόνιμο (ή έκτακτο) ανταποκριτή εκεί, πρέπει όλη η Ελλάδα να μαθαίνει “ζωντανά” την χιλιοειπωμένη τουρκική μπούρδα;   και επίσης να μάθει και όλες τις γωνιές λήψης του Βόσπορου;

Εκεί λοιπόν στοχεύει κατά βάση το σχόλιό μου, στην αμετροέπεια των καναλιών, ιδίως της τηλεόρασης. Και μακριά από εμένα σχόλιο για προσπάθεια λογοκρισίας (εγώ; πως; με τι μέσα, τι σκοπό και όφελος;) ή για περιορισμό της ενημέρωσης της ελληνικής κοινής γνώμης. Άλλο όμως η είδηση και άλλο η κατασκευασμένη παρουσίασή της, όπως την καταγγέλλω παραπάνω.

Και επειδή έχει περάσει η περίοδος της αθωότητας και ξέρουμε, από εξεταστικές, δίκες και καταδίκες, τον ρόλο των καναλαρχών στην διαπλοκή, την διαφθορά, την σήψη και την λεηλασία του δημόσιου πλούτου που καταβαράθρωσε την Ελλάδα και ψαλίδισε τα όνειρα όλων μας και ιδίως της νέας γενιάς, λέω εγώ τώρα :

Τυχαία “παίζει το έργο” κάθε μέρα σε υψηλούς τόνους και σε επανάληψη στην Ελληνική τηλεόραση;

– Μήπως ο Ερντογάν και οι μαριονέτες του με τις δηλώσεις και απειλές τους, αρχικά μεν για εσωτερική/ τουρκική κατανάλωση εν όψει των τουρκικών εκλογών, αλλά βλέποντας την αμετροέπεια των ελληνικών καναλιών στην προβολή τους τρίβουν τα χέρια τους για το χωρίς κόστος γι’ αυτούς, όφελος που αποκομίζουν;

– Μήπως αυτή η “ευαισθησία” ελληνικών καναλιών δεν είναι αθώα (για την ταχύτερη και πληρέστερη ενημέρωσή μας) αλλά αποτελεί κίνηση που στοχεύει στην μείωση του εθνικού μας φρονήματος (μόλις που πήγε να ανακάμψει) για ίδιον (δικό τους) παράνομο και ανομολόγητο όφελος των ενορχηστρωτών της, αξιωματούχων, επιχειρηματιών, εκλεγμένων, πολιτευτών, ιδιωτών, αντιπροσώπων ξένων εταιριών, κ.α., εντοπίων και αλλοδαπών;   Και εάν τα ιδιωτικά κανάλια το κάνουν, υπάρχει λόγος να το κάνει και η Δημόσια Τηλεόραση (ΕΡΤ) την λειτουργία της οποίας την πληρώνουμε όλοι;

– Μήπως, εάν δεν υπάρξουν τέτοιες δηλώσεις μια μέρα, θα στεναχωρηθούν περισσότερο οι Έλληνες αβανταδόροι τους από τους οπαδούς του τούρκου προέδρου;

– Μήπως κάποιοι στην χώρα μας βρήκαν τρόπο να πάρουμε πίσω τον …Δούρειο Ίππο από τους σημερινούς αφέντες της γης της Τροίας;    Εμείς οι Έλληνες, οι απόγονοι των ηρώων, των φιλοσόφων και των επιστημόνων, που διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας αν μας προσβάλουν το ένδοξο παρελθόν μας, να την πατήσουμε από τους ….Οθωμανούς;

– Μήπως αυτή η υπερ-προβολή αντί για εσωτερική τους -τουρκική- είναι τελικώς για ελληνική κατανάλωση;

Γιατί αν δεν είναι εσκεμμένη και ιδιοτελής τότε είναι ανόητη και ακόμη χειρότερα, επικίνδυνη.

Τώρα, αν δεν φταίνε στα παραπάνω οι δημοσιογράφοι αλλά η “Διεύθυνση” των σταθμών/ καναλιών, σύμφωνα με επιχείρημα που άκουσα, αυτό δεν γνωρίζω σε πιο βαθμό είναι ακριβές.    Ας το αναλύσουν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι ή τουλάχιστον όσοι από αυτούς έχουν την σχετική ευθιξία.

ΣΠΥΡΟΣ  ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ

Αντιναύαρχος (ε.α.) Π.Ν. – MSEE,  Επίτιμος Υπαρχηγός Στόλου, πρώην Εθνικός Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟικο Στρατηγείο SHAPE

5/9/2022

https://www.ptisidiastima.com/turkish-presence-in-hellenic-television/