Ημερολόγιο κορωνοϊού, 9/10/2022, περί του τέλους της πανδημίας...

 



Ημερολόγιο κορωνοϊού, 9 Οκτωβρίου 2022,
περί του τέλους της πανδημίας.

1.  
Για ποιον τελείωσε η πανδημία; Στην Ελλάδα, μόνο για τους 33.200 νεκρούς τελείωσε. Μπορεί να μοιάζει πομπώδες αλλά είναι η πεζή πραγματικότητα.
Για ποιον ΔΕΝ τελείωσε η πανδημία;

2. 
Δεν τελείωσε για τους ανθρώπους που έχασαν γονείς, συζύγους, συντρόφους, ακόμη και παιδιά. Ήταν απρόοπτοι και τραγικά πρόωροι χιλιάδες θάνατοι κατά την διάρκεια της πανδημίας, και συνεχίζουν να είναι.

3.
Δεν τελείωσε για τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται με long covid σύνδρομα. Που βλέπουν την επιστήμη να μην καταφέρνει ακόμη να κωδικοποιήσει και να αντιμετωπίσει το σύνθετο πρόβλημά τους. Που βλέπουν πολλούς συνανθρώπους τους, με την αυθάδεια του φαινομενικά υγιούς (αλλά δυστυχώς και πολλούς υγειονομικούς), να τους αντιμετωπίζουν συγκαταβατικά και να τους παραπέμπουν σε ψυχολογική και ψυχιατρική υποστήριξη (ακόμη και χρησιμοποιώντας εισαγωγικά στον όρο long covid, σηματοδοτέις την υποβάθμισή του, την αμφισβήτησή του), επειδή έτσι συγκαλύπτει την αδιαφορία και την ανεπαρκή στήριξή τους (και ΔΕΝ είναι τα εξωτερικά ιατρεία πνευμονολογικών κλινικών ανά την χώρα, "κλινικές long covid").

4.
Δεν τελείωσε για τους ανοσοκατασταλμένους και ευπαθείς, αυτούς που το καλό τους, την ζωή τους, την αφήσαμε πίσω, θυσία στον βωμό της δικής μας νέας κανονικότητας. Για τους ηλικιωμένους που προκαλούσαν σπασμένη φωνή και νοτισμένα μάτια πριν 30 μήνες, αλλά τώρα είναι απλά οι άλλοι, οι ευάλωτοι, οι "να προσέξουν μόνοι τους". Αυτοί για τους οποίους καμία παρέμβαση προστασίας δεν υπάρχει, δεν προτείνεται, δεν εφαρμόζεται. για κανέναν περιβάλλοντα χώρο τους δεν φροντίζεται να παραμένει καθαρός.
Εδώ, στους ευπαθείς, ανήκουν εν τέλει κι όλοι οι παραπληροφορημένοι, οι πλανεμένοι από τους επαγγελματίες ψεύτες εκεί έξω, αυτοί που δεν αναγνωρίζουν πανδημίες και επιστήμη και γεγονότα, αυτοί που φαντασιώθηκαν πως έγιναν σταυροφόροι και οσιομάρτυρες, ενώ απλά είναι πιόνια ελεεινών επιτήδειων που φωνάζουν δυνατά, ανεξέλεγκτα, και ατιμώρητα.

5.
Όπως δεν τελείωσε για τους λιγότερο προνομιούχους, αυτούς που ο μακαρίτης Paul Farmer ονόμαζε socialized for scarcity. Αυτούς τους κοινωνικά "υποδεέστερους" που "φταίνε οι ίδιοι" που δεν μπορούν να προστατευθούν εφάμιλλα με κάποιους "ανώτερους". Αυτούς που πρέπει να στριμωχτούν στα ΜΜΜ αντί να "περπατήσουν λίγο περισσότερο" που έλεγε μέλος της επιτροπής κάποτε, αυτούς που τους κοστίζει αναλογικά περισσότερο η αγορά της καλύτερης μάσκας προστασίας, αυτούς που δεν μπορούν να δηλώσουν το θετικό κρούσμα τους και να μείνουν σπίτι επειδή ο εργοδότης τους έχει διαφορετική άποψη και επειδή την απομόνωση ενός κρούσματος την ελαττώσαμε χρονικά (και θα την καταργήσουμε σύντομα), για να νομιμοποιήσουμε την ανεπάρκειά μας ξανά ("μα κολλάνε όλοι, τι να κάνουμε". Να μερμινούσαμε να μην κολλούσαν όλοι").

6.
Αλλά δεν τελείωσε και για κανέναν άλλον, ούτε για τους προνομιούχους αυτού του κόσμου. Ακόμη κι αν είσαι πρόεδρος υπερδύναμης, ακόμη κι αν είσαι κορυφαίος εκκλησιαστικός παράγοντας που θα νοσηλευτείς προληπτικά, ακόμη κι αν είσαι πολιτειακή αρχή και τον έχεις τον καθαριστή αέρα σου, αυτόν που δεν φρόντισε κανείς να μπει σε άλλους δημόσιους χώρους. Για κανέναν ισχυρό δεν τελείωσε η πανδημία, όσο κι αν νομίζουν ότι η ισχύς τους είναι η προστασία τους. Βλέπετε, όπως έλεγε ο Σόλων (και έμαθα, όπως πολλά άλλα, από τον Stylianos που το χρησιμοποίησε με άλλη αφορμή) "οὕτω δημόσιον κακὸν ἔρχεται οἴκαδ᾽ ἑκάστωι, αὔλειοι δ᾽ ἔτ᾽ ἔχειν οὐκ ἐθέλουσι θύραι, ὑψηλὸν δ᾽ ὑπὲρ ἕρκος ὑπέρθορεν, εὗρε δὲ πάντως, εἰ καί τις φεύγων ἐν μυχῶι ἦι θαλάμου"- έρχεται το δημόσιο κακό και σε καταδιώκει στην πιο κρυφή κάμαρη, πηδώντας πάνω απ' την αυλόπορτα του σπιτιού, όσο ψηλή κι αν είναι αυτή. Αν κολλήσεις, κανείς δεν σου εγγυάται ότι θα αποφύγεις το long covid για παράδειγμα, όποιος κι αν είσαι. Κανείς δεν σου εγγυάται ότι δεν θα σου χτυπήσει την πόρτα ένα στέλεχος αλλιώτικο, σαν αυτά που οργιωδώς επωάζονται ανά τον κόσμο.

7. 
Βλέπετε, δεν τελείωσε η πανδημία για τον ίδιο τον ιό, το κυριότερο. Αυτοί που γνωρίζουν, της εξελικτικής βιολογίας, μπορούν να βεβαιώσουν ότι βρισκόμαστε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση μαζικής εμφάνισης διαφορετικών στελεχών του ιού, που τα περισσότερα, και αυτά που απειλούν να επικρατήσουν, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Τείνουν να διαφεύγουν όλο και περισσότερο της ανοσίας μας. Κάποιοι δείκτες ανθεκτικότητάς τους είναι 4-5 φορές μεγαλύτεροι του Όμικρον 5 που κυκλοφορεί γύρω μας. Πολλά από αυτά εξαφανίζουν την αποτελεσματικότητα του προληπτικού συνδυασμού μονοκλωνικών, του Evusheld, αλλά ακόμη και του μοναδικού θεραπευτικού μονοκλωνικού που έχει απομείνει (στις ΗΠΑ), του bebtelovimab (σχετική βιβλιογραφία και ένα διάγραμμα στα σχόλια). Δεν έχει κανένα λόγο να σταματήσει να εξελίσσεται ο ιός, όσα παραμύθια κι αν ακούσετε περί "ανάγκης να συμβιώσει μαζί μας". Μια χαρά "συμβιώνει", πηγαίνει σε κάποιον άνθρωπο, τον χρησιμοποιεί ως όχημα μετάδοσης, και ΜΕΤΑ επάγει σοβαρή νόσο. Στοιχειώδες, κι ας μην βολεύει το αφήγημα...

8.
Δεν τελειώνει η πανδημία όσο δεν ερμηνεύουμε την πορεία της. Όσο αρνούμαστε να δούμε στην Ελλάδα την αδιανόητη καθυστέρηση μηνών στην ύφεση των θανάτων σε σχέση με τις χώρες με τις οποίες μας αρέσει να συγκρινόμαστε σε επίπεδο μέτρων. Οι τελευταίες μόλις αναφορές του ΕΟΔΥ τοποθετούν την αναλογία θανάτων εκεί που βρίσκονταν οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες από την αρχή του καλοκαιριού (και αυτό δεν διορθώνεται με εφευρήματα τύπου "ΜΕ και ΑΠΟ", τα έχουμε αποσαφηνίσει αυτά εδώ και εβδομάδες). Ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση της πτώσης των δεικτών; Υπάρχει έλλειμμα στην παροχή υγείας; Είναι ποσοτικό σε υποδομή και πρόσωπα; Είναι ποιοτικό σε υποδομή και πρόσωπα; Σε ποιο επίπεδο παροχής υγείας εστιάζεται περισσότερο το έλλειμμα; Γνωστές οι απαντήσεις, εύκολα επιλέγει κανείς όσες ταιριάζουν με το προσωπικό του αφήγημα, εύκολα αγνοεί όλα τα υπόλοιπα.
Δεν τελειώνει η πανδημία όσο δεν κατανοούμε ότι είναι οι συμπεριφορές μας που επίσης την "τρέχουν": την τωρινή αύξηση των κρουσμάτων δεν την φέρνει κανένα νέο στέλεχος ακόμη, την φέρνει το ίδιο που έχουμε 3-4 μήνες- η συμπεριφορά μας την φέρνει την αύξηση, αυτά που δεν κάνουμε.

9.
Δεν τελειώνει η πανδημία όσο δεν αντιμετωπίζουμε τα παρακλάδια της, τις παράλληλες μικρές πανδημίες που γιγάντωσε: Την απαξίωση της επιστήμης και τον ιατρολαϊκισμό (το medical populism ορθότερα, του Gideon Lasco), συχνά κι από τους ίδιους τους θεσμικούς επιστήμονες: ειδικά αν επιλέγουν να απομονωθούν στα χρυσοποίκιλτα ακαδημαϊκά τους κάστρα ή πίσω από την "αυθεντία" τους και να εμφανίζονται μόνο σε κλειστές επιστημονικές ημερίδες- ο SARS-CoV-2 όμως δεν είναι αμιγώς επιστημονικό ζήτημα, είναι ζήτημα δημόσιας υγείας και η πληροφόρηση, η διδαχή του κόσμου πρέπει να γίνεται σε ευρεία ανοιχτή κλίμακα. Ποιο ελληνικό πανεπιστήμιο έκανε για παράδειγμα τους φοιτητές τους των σχολών υγείας "πρεσβευτές της υγείας", κατά τα πρότυπα π.χ. του California Davis (βλέπε σχόλια) ; Ο Francis Collins στις ΗΠΑ τουλάχιστον παραδέχτηκε την ήττα στο επίπεδο της πληροφόρησης, " we need to flood the system with the truth", λέει πια. Ώστε να περιοριστεί και να αναστραφεί η ζημιά στην εγγραμματοσύνη.
Εδώ όμως, ποιος συνέχισε να ενημερώνει; Πόσοι θεσμικοί κάνουν εκστρατεία με στοιχεία για την ανάγκη 4ης δόσης σε όσους έχουν μήνες να εμβολιαστούν, τώρα που υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις προδημοσιεύσεις (σύνδεσμοι στα σχόλια) που αναδεικνύουν την επιπρόσθετη προστασία της και, αναμενόμενα, επαληθεύουν την θεωρητική γνώση που χρησιμοποιούσαμε για να την προτείνουμε πριν 4-6 μήνες; Αλλά και πόσο ενημερώνονται οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής για τα νέα στοιχεία για τα οφέλη από την χρήση του διαθέσιμου αντιιικού και σε εμβολιασμένους (πρόσφατα διαθέσιμα από την συνεχιζόμενη μελέτη EPIC);
Ακόμη περισσότερο: ποιοι θεσμικοί, επιστήμονες και, κυρίως, πολιτικοί, έκαναν την επαναληπτική τους δόση; Πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν ακόμη πολιτικοί που συκοφαντούν τα εμβόλια (από άγνοια, ή, χειρότερα, εκλογική υστεροβουλία) ;

10.
Δεν τελειώνει η πανδημία όσο δεν εφαρμόζουμε τα διδάγματά της: Πόσο σαφέστερη να γίνει η ανάγκη του καθαρού αέρα; Πόσο σαφέστερες να γίνουν οι, ήδη γνωστές, παράπλευρες ωφέλειές του στην ευεξία και τη νοητική λειτουργία μαθητών και εργαζομένων γενικότερα; Γιατί δεν συζητάμε για τον καθαρό αέρα, αφού οι άλλες χώρες με τις οποίες θέλουμε να συγκρινόμαστε το συζητούν και έχουν αρχίσει να το εφαρμόζουν; Ποια δημιουργική λογιστική μπορεί να ανακαλύπτει επιτυχημένες σχολικές χρονιές όταν >50% των παιδιών ήρθε σε επαφή με τον ιό;

11.
Η πανδημία δεν τελείωσε. Η αντίδρασή μας απέναντί της μοιάζει να στέρεψε, ξεκινώντας από πάνω. Κάναμε πραγματικά τα πάντα για να την τελειώσουμε; Τόσα μπορούμε να κάνουμε ελέω πόρων και δυνατοτήτων; 'Οχι. Τόσα μπορούμε να κάνουμε ελέω γνώσης; Όχι. Κάνουμε τόσα όσα νομίζουμε ότι θα προστατέψουν ΕΜΑΣ. Στον δρόμο ανακαλύψαμε δικαιολογίες (όπως της ήπιας Όμικρον) και πρόθυμες "αυθεντίες" να τις παπαγαλίσουν.

12.
Οπότε, ας προσπαθήσουμε να την τελειώσουμε εμείς την πανδημία. Όπως εύστοχα σημειώνει ο Ed Yong στο τελευταίο του άρθρο, ας ξεκινήσει η προσπάθεια από τους ανθρώπους που την βιώνουν καθημερινά. Το προσπαθούν οι σύλλογοι ασθενών με Long Covid. Πρέπει να φωνάξουν, μαζί τους, δυνατά, οι σύλλογοι ανοσοκατασταλμένων αλλά και οι θεράποντές τους. Αυτοί που έχασαν τους ανθρώπους τους εξαιτίας της πανδημίας- ας βάλουν για λίγο στην άκρη το πένθος, ή για την ακρίβεια ας το μοιραστούν. Οι επιστήμονες και οι υγειονομικοί. Ας απαιτήσουν ατομική και περιβαλλοντική προστασία για τους ίδιους και τους ασθενείς τους. Οι επιστήμονες συνολικά. Ας κατέβουν στον δρόμο. Ας φωνάξουν. Ας ξεκινήσουμε εμείς μια υγειονομική επανάσταση.

Υ.Γ. : η εικόνα από το παρεξηγημένο αγαπημένο Submergence του Βέντερς. Μπούνκερ των Ναζί είναι ο βράχος αριστερά, έχει πάει και η Βαρντά εκεί, στην Γαλλική ακτή, σε ταινία της

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ


 https://www.facebook.com/ 9-10-2022