Το "πακέτο Σολτς" κλονίζει την ευρωπαϊκή ενότητα.

 


 Το "πακέτο Σολτς" κλονίζει την ευρωπαϊκή ενότητα.
 

Του Κώστα Ράπτη

Τι είναι η Ε.Ε. δίχως ενιαία αγορά; Και πώς μπορεί να γίνεται λόγος για ενιαία αγορά εν μέσω μαζικών κρατικών επιδοτήσεων; Αυτά είναι τα ερωτήματα που θα κυριαρχήσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Παρασκευή στην Πράγα, σε κλίμα κάθε άλλο παρά ανέφελο.

Το θηριώδες πακέτο των 200 δισ. ευρώ το οποίο ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς για τον έλεγχο των τιμών της ενέργειας στη χώρα του, παροξύνει τις εντάσεις στους κόλπους των "27”, οι οποίοι βλέπουν τις δικές τους επιχειρήσεις να απειλούνται με κλείσιμο εν μέσω ενεργειακής κρίσης, χωρίς να μπορούν να ανταγωνιστούν την Γερμανία στην δημοσιονομική άνεση με την οποία εξαγγέλθηκαν τα εν λόγω μέτρα. Και τα πράγματα κάνει πολύ χειρότερα το γεγονός ότι η γερμανική πλευρά δεν συγκατατίθεται σε άλλες προτάσεις, οι οποίες συγκεντρώνουν την υποστήριξη μιας πλειοψηφίας των κρατών-μελών, όπως η θέσπιση "οροφής” στις τιμές ενέργειας. Όλα αυτά δε, ενώ η Γερμανία ήταν αυτή που πρωταγωνίστησε στην δημιουργία μία σχέσης εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, η οποία και βρίσκεται στον πυρήνα των τωρινών ενεργειακών κλυδωνισμών.

Η δημοσιονομική πειθαρχία ήταν το "ευαγγέλιο” το οποίο επέσειε επί τουλάχιστον μία δεκαετία το Βερολίνο προς τους εταίρους – όμως φαίνεται ότι ήρθε η ώρα οι ρόλοι να αντιστραφούν. Και σε κάθε περίπτωση, η έννοια της κοινοτικής αλληλεγγύης δοκιμάζεται, περισσότερο και από όσο συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πρόκειται για κατάσταση η οποία διαβρώνει βαθιά την ευρωπαϊκή ενότητα, την ώρα που η Κομισιόν να ζητά (ματαίως;) να υπάρξει συντονισμός, διότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο έχουν επιπτώσεις και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Το "πακέτο Σολτς”, το οποίο προκάλεσε τις επιφυλάξεις και του γερμανικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα χρηματοδοτηθεί από δανεισμό και θα υλοποιηθεί μέσω του Ταμείου Οικονομικής Σταθεροποίησης, το οποίο συγκροτήθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τυπικά τελεί εκτός κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να μην παραβιάζεται το συνταγματικό φρένο χρέους.

Όσοι μιλούν στους διαδρόμους των Βρυξελλών υπό τον όρο της ανωνυμίας χρησιμοποιούν εξαιρετικά αθυρόστομη γλώσσα. Αλλά και οι επίσημες τοποθετήσεις δεν είναι λιγότερο επικριτικές.

"Η Γερμανία καταστρέφει την κοινή αγορά μας” υποστήριξε προς τους Financial Times, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Κάρελ Χίρμαν, υπενθυμίζοντας ότι σλοβάκικα προϊόντα από τα οποία επωφελείται όλη η Ε.Ε., όπως τα λιπάσματα, εξαρτώνται από το φυσικό αέριο, ενώ ο υπουργός Ενέργειας του Λουξεμβούργου Κλοντ Τυρμ ζήτησε από την Κομισιόν να αναθεωρήσει τους κανόνες περί κρατικών επιδοτήσεων, ώστε να σταματήσει "την ξέφρενη κούρσα διαφορετικών κυβερνήσεων που προσπαθούν να προσπεράσουν άλλες κυβερνήσεις”.

"Δεν γίνεται να διαιρεθούμε με βάση το δημοσιονομικό περιθώριο ελιγμών του καθενός, χρειάζεται αλληλεγγύη” δήλωσε ο (κάθε άλλο παρά διακατεχόμενος από αντι-γερμανικές εμμονές) απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Από μέρους δε όσων αντιπροσωπεύουν την "επόμενη μέρα” στην Ιταλία χρησιμοποιούνται εκφράσεις ακόμη πιο κοφτές. Οι αποφάσεις της Γερμανίας αποτελούν μία πράξη "ηθελημένη, που δεν συμφωνήθηκε, δεν μοιράστηκε και δεν επικοινωνήθηκε [στους εταίρους] και υπονομεύει τους λόγους ύπαρξης της Ένωσης” έγραψε ο σύμβουλος της Τζόρτζια Μελόνι και συνιδρυτής των "Αδελφών της Ιταλίας”, Γκουίντο Κροζέττο.

"Αν δεν υπάρχει διαβούλευση, αν δεν υπάρχει αλληλεγγύη, αν δεν υπάρχει στοχευμένη στήριξη των επιχειρήσεων, αν δεν υπάρχει σεβασμός στην έννοια των ίσων κανόνων ανταγωνισμού, ρισκάρουμε τον κατακερματισμό της ευρωζώνης” δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρυνό Λεμαίρ.

Το ότι οι ισχυρότερες αντιδράσεις προέρχονται από την δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης δεν είναι ασφαλώς τυχαίο. Οι Γερμανοί ιθύνοντες, πάλι, απαντούν ότι η χώρα τους προβαίνει σε μέτρα προστασίας αντίστοιχα με αυτά που έχουν ληφθεί από άλλα κράτη-μέλη, απλώς προσαρμοσμένα στην κλίμακα της γερμανικής οικονομίας.

Στην πραγματικότητα, η απόκλιση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι ενώ οι περισσότεροι εκ των "27” ανησυχούν για το επίπεδο των τιμών, η Γερμανία περισσότερο άγχεται με την ίδια την δυνατότητα τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο. Εξ ού και φέρνει αντιρρήσεις σε μια "ανελαστική” οροφή τιμών, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο απλώς θα καταστήσει περισσότερο θελκτικούς τους εκτός Ευρώπης αγοραστές. Ευρωπαίοι διπλωμάτες, τους οποίους επικαλούνται οι Financial Times, εκτιμούν ότι η ανακοίνωση του πακέτου Σολτς ήταν μεν "δείγμα αδιαλλαξίας” αλλά εντέλει η Γερμανία θα συγκατατεθεί σε μία μορφή οροφής τιμών, διότι κάτι τέτοιο θα μειώσει στο μισό και το ποσό που η ίδια θα χρειαστεί να διαθέσει σε επιδοτήσεις.  

4/10/2022
https://www.capital.gr/diethni/3662307/to-paketo-solts-klonizei-tin-europaiki-enotita