Ο διαφορετικός δρόμος που επέλεξε η Ελβετία για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες.




Grande Dixence Dam


 Ο διαφορετικός δρόμος που επέλεξε η Ελβετία για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες.

Η «ραχοκοκαλιά» της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι η υδροηλεκτρική ενέργεια και οι ΑΠΕ

Έναν εναλλακτικό δρόμο, για να ενισχύσει την ενεργειακή της επάρκεια, ακολουθεί η Ελβετία εν μέσω ενεργειακού πανικού στην Ευρώπη.

Συμφωνα με το Reuters, η χώρα, που δεν ανήκει στην ΕΕ, έχει καταφέρει μέχρι τώρα να κρατήσει χαμηλά την αύξηση του πληθωρισμού της, καθώς η Ελβετία στηρίζεται στην υδροηλεκτρική ενέργεια για την κάλυψη μεγάλου μέρους των αναγκών της.

Αυτό που η υπουργός Ενέργειας της χώρας Σιμονέτα Σομαρούγκα αποκαλεί «ραχοκοκαλιά» της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ελβετία, σε αντίθεση με την ΕΕ, έχει καταφέρει να θωρακιστεί σημαντικά απέναντι στην ενεργειακή λαίλαπα και τις αυξήσεις τιμών σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο και να συγκρατήσει τον πληθωρισμό σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η Σομουρούγκα θεωρεί ότι η Ελβετία είναι σε πλεονεκτική θέση γιατί κατάλαβε νωρίς ότι έπρεπε να απογαλακτιστεί από τη ρωσική ενέργεια, αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ενεργειακή πολιτική της στρέφεται στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που προέρχονται από την ιδιομορφία των Άλπεων για να αναπτύξει την ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να λειτουργεί μόνο με ΑΠΕ έως το 2050, στο πλαίσιο της «Ενεργειακής Στρατηγικής 2050» και να ενισχύσει την θέση της Ελβετίας, ως οικονομία υψηλού επιπέδου στην καρδιά της Ευρώπης με ένα ασφαλές νόμισμα.

«Αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ηλιακή ενέργεια και την υδροηλεκτρική ενέργεια μαζί, νομίζω ότι αυτή είναι πραγματικά η «ονειρική ομάδα» της ελβετικής παραγωγής ενέργειας», είπε η Σομουρούγκα στο Reuters.

Με νόμο υποχρεωτικά τα φωτοβολταικά

Την περασμένη εβδομάδα, το Κοινοβούλιο ψήφισε νομοθεσία για την υποχρεωτική κατασκευή φωτοβολτααϊκών σε νέα κτίρια αν και πρέπει να γίνουν σημαντικές τροποποιήσεις στο νόμο ώστε να ενταχθούν όλα τα κτήρια.

Η νομοθεσία διευκολύνει επίσης την έγκριση μεγάλων ηλιακών έργων στις Άλπεις, τα οποία θα μπορούν να πληρούν τις προϋποθέσεις για κρατική χρηματοδότηση, αν και εναπόκειται στα καντόνια να τα εγκρίνουν.

Τα φράγματα

Το νοτιοδυτικό καντόνι του Valais, οι δυνατότητες της Ελβετίας να αξιοποιήσει την ενέργεια από τους δικούς της πόρους αποδεικνύεται από το επιβλητικό φράγμα Grande Dixence ύψους 285 μέτρων, το οποίο περιέχει περίπου 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

«Αυτό είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει περίπου 400.000 σπίτια με ηλεκτρική ενέργεια για ένα χρόνο», δήλωσε ο Αμαντέ Μουρισιέ, επικεφαλής παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας στην εταιρεία Alpiq.

Η κλιματική αλλαγή που οδήγησε σε λιώσιμο παγετώνων στις Άλπεις λειοτυργησε θετικά καθώς μεγάλες ποσότητες νερού γέμισαν τη δεξαμενή του φράγματος.

Η Σομαρούγκα υποστηρίζει οτι η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης έκανε τους Ελβετούς «πολύ πιο συνειδητοποιημένους ότι πρέπει να έχουμε περισσότερη παραγωγή και περισσότερη αποθήκευση ενέργειας στη χώρα μας. Και ο πιο σωστός δρόμος περνά από την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Γιούλα Ζαχιώτη
 7/10/2022 

https://www.huffingtonpost.gr/


          ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ           






  1.1
Η «μπαταρία νερού» της Ελβετίας
μπήκε επιτέλους σε λειτουργία.

Το έργο που βρίσκεται στις Ελβετικές Άλπεις χρειάστηκε 14 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί .

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα… Κι όμως οι καθυστερήσεις σε σχέση ακόμη και με πρωτοποριακά έργα ΑΠΕ, δεν απαντώνται μόνο στη χώρα μας, όπου, για παράδειγμα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πάλεψε επί σειρά ετών για να βάλει μπροστά το μεγάλο project της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία ή το υβριδικό και καινοτόμο έργο στο Αμάρι, παρά τα προφανέστατα και πολλαπλά οφέλη.

Στην Ελβετία ένα, -τηρουμένων των αναλογιών-, παρόμοιο έργο έκανε 14 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί. Πρόκειται για μια «μπαταρία νερού», ισχύος 900 MW που κόστισε 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ήταν υπό κατασκευή για 14 χρόνια, και τέθηκε πλέον σε λειτουργία, όπως αναφέρει το Euronews. Το έργο βρίσκεται σε ύψος σχεδόν 2.000 πόδια (600 μέτρα) στις Ελβετικές Άλπεις.

Όπως σημειώνεται, με τον κόσμο επικεντρωμένο στην αξιοποίηση της ενέργειας από τις ΑΠΕ, υπάρχει επίσης η ανάγκη αποθήκευσης της πλεονάζουσας ενέργειας που παράγεται κατά διαστήματα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ενώ οι μπαταρίες είναι μια λύση σε αυτό το πρόβλημα, χρειάζονται ορυκτά όπως νικέλιο, κοβάλτιο και λίθιο, τα οποία πρέπει να εξορυχθούν και δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Οι επιστήμονες διεθνώς έχουν πειραματιστεί με άλλες ιδέες αποθήκευσης ενέργειας, όπως η χρήση διοξειδίου του άνθρακα ή ακόμη και η αξιοποίηση της φέρουσας ικανότητας των ανελκυστήρων σε πολυώροφα κτίρια σε αστικές περιοχές για ταχεία διάχυση ενέργειας όταν η ζήτηση κορυφώνεται. Ενώ αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό ακόμα πειραματικά, η «μπαταρία νερού» είναι κάτι γνωστό και δοκιμασμένο.

Ένα τέτοιο έργο αποτελείται από δύο μεγάλους ταμιευτήρες νερού που βρίσκονται σε διαφορετικά ύψη. Όταν η παραγωγή ενέργειας είναι υψηλή, η υπερβολική ισχύς χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση νερού από τον κάτω ταμιευτήρα σε εκείνον που βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο, κάτι που μοιάζει με τη φόρτιση μιας συμβατικής μπαταρίας.

Όταν αυξάνεται η ζήτηση ενέργειας, το νερό στο υψηλότερο επίπεδο μπορεί να απελευθερωθεί και, καθώς κατευθύνεται προς τον κάτω ταμιευτήρα, διέρχεται από τουρμπίνες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τροφοδοσία του δικτύου.

Η ιδέα μπορεί να ακούγεται νέα, αλλά χρησιμοποιείται στην Ελβετία εδώ και αιώνες. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν επίσης αυτήν τη μέθοδο εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, ενώ η Κίνα αποφάσισε πρόσφατα να κατασκευάσει τέτοια έργα αποθήκευσης ισχύος 270 GW έως το 2025.

Η μπαταρία νερού που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία στην Ελβετία έχει χωρητικότητα αποθήκευσης 20 εκατομμυρίων kWh, το ισοδύναμο 400.000 μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, και έχει ως στόχο να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του ενεργειακού δικτύου στην Ελβετία και σε άλλα συνδεδεμένα δίκτυα στην Ευρώπη. Το εργοστάσιο διαθέτει έξι ανεμογεννήτριες που μπορούν να παράγουν 900 MW ισχύος.

Οι λόγοι της καθυστέρησης

Γιατί όμως χρειάστηκαν 14 χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο;

Η μπαταρία έχει κατασκευαστεί μεταξύ των ταμιευτήρων Emosson και Vieux Emosson στο Valais, ένα καντόνι στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ελβετίας. Βρίσκεται, όπως προαναφέρθηκε, στα σχεδόν 2.000 πόδια ενώ το τεράστιο μηχανοστάσιο του εργοστασίου έχει μήκος περίπου 650 πόδια (200 μ.) και πλάτος πάνω από 100 πόδια (32 μ.).

Για να μετακινήσουν τα δομικά υλικά στον χώρο, οι μηχανικοί έπρεπε πρώτα να ανοίξουν σήραγγες μέσω των Άλπεων. Το μήκος των σηράγγων που έχουν σκαφτεί για το έργο εκτείνονται σε περίπου 11 μίλια (18 χιλιόμετρα). Μόλις αυτές οι σήραγγες ολοκληρώθηκαν, τα οικοδομικά υλικά και ο υπόλοιπος εξοπλισμός μπορούσαν να μεταφερθούν στο βουνό, μια διαδικασία που διήρκεσε 14 χρόνια.

Ακόμη, για να αυξηθεί η ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας, το ύψος του φράγματος Vieux Emosson αυξήθηκε επίσης κατά 65 πόδια (20 μέτρα). Μετά από όλα αυτά το έργο είναι πλέον λειτουργικό και στο peak του ικανό να τροφοδοτεί 900.000 σπίτια

8/7/2022

https://www.newmoney.gr/


Driving Galleries and Excavating Caverns
for the Nant de Drance Power Station in ValaisCH - tunnel




 1.2
Ελβετία: Το μεγάλο project που θα μπορούσε να αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.

Η χωρητικότητα είναι αντίστοιχη με 400.000 μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η Ελβετία προσθέτει ένα πολύ απαραίτητο γρανάζι στον τροχό της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης με ένα εξαιρετικό project, σύμφωνα με το Reuters.

Πρόκειται για μία υδροηλεκτρική μονάδα αποθήκευσης ενέργειας η οποία διαθέτει την ικανότητα να αποθηκεύει ενέργεια ισοδύναμη με την ενέργεια 400.000 μπαταριών αυτοκινήτων. Η Nant de Drance βρίσκεται στις Άλπεις και χρειάστηκαν περίπου 14 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί και να είναι σε θέση να λειτουργήσει.

Σε μία εποχή που η ενέργεια διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο τόσο σε επίπεδο αγορών όσο και σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο, αυτό το έργο των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να σταθεροποιήσει το ηλεκτρικό δίκτυο της Ευρώπης, βοηθώντας την να μεταβεί στην βιώσιμη ενέργεια, μέσω ανανεώσιμων πηγών.

Ο Pascal Radue, Διευθύνων Σύμβουλος της GE Renewable Energy Hydro που προμήθευσε με εξοπλισμό την εγκατάσταση είπε: «Με μία τουρμπίνα σταθερής ταχύτητας, πρέπει να περιμένετε μέχρι το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να λειτουργεί ακριβώς με τη σωστή ταχύτητα για να συγχρονιστεί με το δίκτυο. Αυτό σπαταλά χρόνο και ενέργεια. Οι τουρμπίνες μεταβλητής ταχύτητας παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο αμέσως, ώστε να υπάρχει μικρότερος κίνδυνος διακοπής ρεύματος».

Όμως, οι σχεδιαστές της Nant de Drance καινοτόμησαν και σε κάτι ακόμα. Οι περισσότεροι υδροηλεκτρικοί σταθμοί απαιτούν την κατασκευή φραγμάτων κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των οικοσυστημάτων. Αντίθετα, η Nant de Drance χρησιμοποίησε την υπάρχουσα υποδομή φράγματος και δεξαμενής, με την πλειονότητα των οικοδομικών εργασιών να πραγματοποιούνται υπόγεια, περιορίζοντας έτσι τις συνέπειες στο περιβάλλον.

Η Nant de Drance επιστρέφει περίπου το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας που παίρνει, πίσω στο δίκτυο και αποθηκεύει περίπου 20 ώρες εφεδρικής ενέργειας. Οι σταθμοί ηλεκτρικής παραγωγής κλειστού βρόχου καταλαμβάνουν έναν σχετικά μικρό χώρο δεδομένης της ενεργειακής ασφάλειας που παρέχουν. Σε διαφορετική περίπτωση, εκτιμάται ότι για να τροφοδοτηθεί μια πόλη με ένα εκατομμύριο κατοίκους για 24 ώρες θα απαιτούνταν περίπου δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα πλημμυρισμένης γης.

Συνήθως το εργοστάσιο αντλεί νερό στην αποθήκευση το απόγευμα, τη νύχτα και τα Σαββατοκύριακα και στη συνέχεια παράγει ενέργεια το πρωί και το βράδυ όταν οι τιμές είναι υψηλότερες. Είναι ένα σημαντικό εργοστάσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι θα συμβάλει στη σταθερότητα του δικτύου στην Ευρώπη και στην ασφάλεια του εφοδιασμού στην Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr