Η ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΑΟΖ της Λιβύης από την Τουρκία και οι συσσωρευμένες ελληνικές ανοησίες.
Η πληροφορία που
κυκλοφορούσε από χθες το απόγευμα μέσω διαρροών σε τουρκικούς
λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα ήταν σαφής, παρότι παραμένει προς το
παρόν μη επιβεβαιωμένη επίσημα: Τουρκία και Λιβύη ετοιμάζονται να
υπογράψουν συμφωνία «ενοικίασης» (lease) μέρους της λιβυκής ΑΟΖ για
εκμετάλλευσή της από την κρατική τουρκική εταιρία πετρελαίου TPAO. Στην
Κωνσταντινούπολη βρέθηκε και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ
Σάλιβαν, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Ιμπραήμ Καλίν, τον εξ απορρήτων
του Ερντογάν.
Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)
Η πληροφορία πιθανότατα να συνδέεται με την επίσκεψη του Αμερικανού Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας. Εάν, μάλιστα, επιβεβαιωθεί, θα συνιστά βήμα κλιμάκωσης των σχέσεων με την Ελλάδα, όπως θα εξηγηθεί. Θα αποδείξει ότι η Τουρκία, ακόμα κι όταν επικαλείται τον διάλογο, τον κατανοεί με την πρότερη επιβολή τετελεσμένων. Η Αθήνα φέρει ακεραία ευθύνη, δια των παραλείψεών της, για την τουρκολιβυκή συμφωνία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Πρόκειται για ένα σενάριο που έχει συζητηθεί μετά την υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού Μνημονίου που αποστερεί το δικαίωμα ΑΟΖ από την Κρήτη.
Το κρίσιμο ζήτημα είναι εάν η –κατά τις πληροφορίες– προς υπογραφή τουρκολιβυκή συμφωνία θα αφορά ολόκληρη τη λιβυκή ΑΟΖ, ή κάποιες περιοχές της. Εάν αφορά περιοχές οι οποίες είναι νοτίως της μέσης γραμμής που χωρίζει την ελληνική από τη λιβυκή ΑΟΖ, ουδέν μεμπτόν, αφού είναι δικαίωμα της Τρίπολης να παραχωρεί δικαιώματα έρευνες και αξιοποίησης κοιτασμάτων σε όποια εταιρία επιλέξει. Εάν, όμως, συμπεριλάβει περιοχή που ορίζεται από το παράνομο τουρκολιβυκό Μνημόνιο και η οποία με βάση την αρχή της μέσης γραμμής ανήκει στην ΑΟΖ της Κρήτης, τότε θα προκύψει κρίση.
Εάν τουρκικά ερευνητικά πλοία και στη συνέχεια τουρκικό γεωτρύπανο κάνουν έρευνα σε ελληνική ΑΟΖ ανατολικά και νότια της Κρήτης, η Αθήνα θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Ή θα πρέπει να αντιδράσει εμπράκτως με σκοπό να αποτρέψει τέτοιες έρευνες, ή να περιοριστεί σε διπλωματικές αντιδράσεις και να «καταπιεί» το τουρκικό τετελεσμένο σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του ελληνικού φοβικού συνδρόμου έναντι της Τουρκίας, αλλά και της παθητικότητας έναντι αυτών που συμβαίνουν στη Λιβύη.
Μπορεί κανείς να σκεφτεί κάποια άλλη αιτιολογία για τη μη κατάθεση συντεταγμένων της ελληνικής ΑΟΖ στον ΟΗΕ, όταν το έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό η Τουρκία, καταθέτοντας συντεταγμένες που σφετερίζονται ελληνική ΑΟΖ; Η αλήθεια είναι ότι η Αθήνα έχει αποφύγει να καταθέσει συντεταγμένες της κατά την άποψή της ελληνικής ΑΟΖ, φοβούμενη πως εάν το έκανε θα υποχρεωνόταν σε περίπτωση παραβίασης να την υπερασπίσει με κάθε διαθέσιμο μέσο. Με άλλα λόγια, θα της ήταν πολύ δύσκολο να αδρανήσει.
Ενώ δηλαδή η Ελλάδα κόπτεται για το διεθνές δίκαιο, αρνείται να εφαρμόσει όταν αυτό ευνοεί τα εθνικά της συμφέροντα, όπως στην περίπτωση της επέκτασης των χωρικών υδάτων και της ανακήρυξης ΑΟΖ. Η διεθνής ενεργειακή κρίση έχει μεγιστοποιήσει τη σημασία των ισχυρά πιθανολογούμενων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην δυνάμει ελληνική ΑΟΖ και είναι σαφές πως εάν η Ελλάδα συνεχίζει ουσιαστικά την παθητική στάση της, είναι νομοτελειακά βέβαιο ότι θα το κενό θα καλύψει η Τουρκία…
Αυτό δεν αφορά μόνο τις θαλάσσιες περιοχές ανατολικά και νοτιοανατολικά της Κρήτης που έχει σφετεριστεί το τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Η παθητικότητα αφορά και τις περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, όπου εκτιμάται ότι βρίσκονται κοιτάσματα καθοριστικά για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας. Η Τουρκία, έχοντας φροντίσει να ελέγξει γεωπολιτικά τη Λιβύη, ήδη ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο βήμα της όχι μόνο με έρευνες της τουρκικής TPAO, αλλά και υποδαυλίζοντας παράλογες λιβυκές αξιώσεις στην περιοχή νότια των Χανίων και του Ρεθύμνου.
Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία, η Τουρκία θα διακινδυνεύσει να στείλει ερευνητικό πλοίο προφανώς με τη συνοδεία φρεγατών παρά το γεγονός ότι η απόσταση είναι μειονέκτημα γι’ αυτήν, εάν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις λάβουν την εντολή εκδίωξης των τουρκικών ερευνητικών πλοίων από την περιοχή, ακόμα και διά της βίας. Είναι προφανές όμως ότι δεκαετίες δεδομένης ελληνικής συμπεριφοράς έχουν καταστήσει την ελληνική αποτρεπτική ρητορική αναξιόπιστη. Γι’ αυτό και η Άγκυρα το τολμάει.
Το δε γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει συντεταγμένες στον ΟΗΕ αποτελεί αναμφισβήτητα διπλωματικό μειονέκτημα γι’ αυτήν. Η Άγκυρα θα ισχυριστεί ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να βρίσκεται στην περιοχή, αφού δεν την έχει καν διεκδικήσει! Η Τουρκία ποντάρει στο ότι η Ελλάδα έχει ταυτιστεί απόλυτα με την αμερικανική πολιτική στην περιοχή, η οποία έχει παίξει παρασκηνιακά τον ρόλο της για τη μη κατάθεση συντεταγμένων με το πρόσχημα ότι αυτή η κίνηση θα όξυνε το κλίμα στο ελληνοτουρκικό μέτωπο.
Ας σημειωθεί ότι τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου είναι από εμπορικής απόψεως ανταγωνιστικά με το πανάκριβο αμερικανικό σχιστολιθικό φυσικό αέριο που έρχεται, όσο έρχεται, υγροποιημένο στην Ευρώπη. Η Ουάσιγκτον, λοιπόν, δεν βιαζόταν, αφού έτσι έδινε και ένα μάθημα για να συνετίσει τη Γερμανία που είχε δημιουργήσει στενή ενεργειακή σχέση με τη Ρωσία. Σήμερα που η προοπτική ενός εφιαλτικού χειμώνα πανικοβάλει τους Ευρωπαίους και οι ΗΠΑ δηλώνουν αδυναμία ενεργειακής τροφοδοσίας έστω και με το πανάκριβο δικό τους υγροποιημένο αέριο, οι υπολογισμοί αλλάζουν.
Μια σοβαρή χώρα δεν μπορεί να τα περιμένει όλα από την αμερικανική παρέμβαση για να συνετιστεί η Τουρκία. Η στάση αυτή είναι αυτοκαταστροφική για την Ελλάδα για πολλούς λόγους. Εκτός των άλλων, η Ουάσιγκτον επιδιώκει πρωτίστως να επαναφέρει την Τουρκία σε δυτική τροχιά. Μπορεί να απορρίπτει την εκ μέρους της Άγκυρας αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών, αλλά κατά τα άλλα έχει δείξει επανειλημμένως ότι ευνοεί μια μοιρασιά του ελληνικού ενεργειακού πλούτου με την Τουρκία!
Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί στους Αμερικανούς είναι εάν όσα σκοπεύουν να πράξουν θα είναι συμβατά με το διεθνές δίκαιο και εάν θα παρεμποδίσουν την Τουρκία ακόμα και στρατιωτικά,
εάν επιχειρήσει έναν στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό εναντίον της Ελλάδας στο
πλαίσιο των επεκτατικών διεκδικήσεών της. Έχουμε επισημάνει ότι από τις
αποφάσεις για την προμήθεια των Belharra και των υπόλοιπων Rafale μέχρι την επιχειρησιακή ένταξή τους, υπάρχει ένα επικίνδυνο «παράθυρο τρωτότητας» για την Ελλάδα. Ίσως συνιστά τελευταία ευκαιρία για την Τουρκία να επιχειρήσει στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό.
3/10/2022
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τουρκία – Λιβύη: Αυτό είναι το περιεχόμενο του νέου μνημονίου-Σύμφωνα με όσα αναφέρει το The Libyan News Observatory.
Το «μνημόνιο συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες» που υπέγραψε σήμερα η τουρκική αντιπροσωπεία στην Τρίπολη της Λιβύης με την πλευρά του προσωρινού πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα περιλαμβάνει τα ακόλουθα σημεία, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον ιστοχώρο ''The Libyan News Observatory'':
- Συνεργασία σε έργα ανάπτυξης και χρήσης πόρων υδρογονανθράκων (φυσικού αερίου και πετρελαίου).
- Τα έργα αυτά θα μπορούν να αφορούν σε εξερεύνηση, παραγωγή, μεταφορά, διύλιση, διανομή και εμπορία υδρογονανθράκων.
- Παραγωγή και εμπόριο πετρελαίου, φυσικού αερίου, πετροχημικών και προϊόντων διύλισης πετρελαίου.
- Διασφάλιση της εξερεύνησης, ανάπτυξης και αύξησης της παραγωγής υδρογονανθράκων και από τις δύο πλευρές.
- Τα δύο μέρη συμφωνούν να διασφαλίσουν την υλοποίηση ολοκληρωμένων έργων για την ενίσχυση της εξερεύνησης χερσαίων και θαλάσσιων πόρων.
- Τα έργα περιλαμβάνουν ανάπτυξη και παραγωγή.
- Το Libyan Foundation προσκαλεί την Turkish Petroleum Corporation και τους εταίρους της να συμμετάσχουν σε χερσαία και θαλάσσια έργα στη Λιβύη.
- Η Λιβύη εγγυάται τη σύναψη συμφωνιών και συμβάσεων με την Turkish Petroleum Corporation για την εκτέλεση εργασιών πετρελαίου.
- Τα δύο μέρη ενθαρρύνουν την Libyan Oil Corporation και την Turkish Petroleum Pipeline Corporation να δημιουργήσουν κοινές συνεργασίες στον τομέα των υδρογονανθράκων.
- Τα δύο μέρη συνάπτουν συνεργασίες και υποστηρίζουν τη χρήση σκαφών έρευνας και γεώτρησης που χρησιμοποιούνται από την Turkish Pipeline Corporation και τους εταίρους της για την εξερεύνηση, ανάπτυξη και παραγωγή σημερινών και μελλοντικών χερσαίων και υπεράκτιων πόρων υδρογονανθράκων στη Λιβύη.
- Τα δύο μέρη συμφωνούν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη και λειτουργία υφιστάμενων ή πρόσθετων συστημάτων αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη.
- Τα μέρη πρέπει να υποστηρίξουν την υλοποίηση έργων από την Turkish Pipeline Corporation και τους εταίρους της.
- Αυτό το Μνημόνιο Συνεννόησης μπορεί να τερματιστεί από οποιοδήποτε μέρος ανά πάσα στιγμή, με περίοδο γραπτής προειδοποίησης 3 μηνών.
- Η λήξη του παρόντος Μνημονίου Συνεννόησης δεν επηρεάζει τις δραστηριότητες και τα έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή υλοποιούνται.
- Το υπόμνημα είναι γραμμένο στα τουρκικά, αραβικά και αγγλικά και όλα τα κείμενα θεωρούνται εξίσου αυθεντικά.
- Σε περίπτωση οποιασδήποτε διαφοράς στην ερμηνεία, υπερισχύει το αγγλικό κείμενο.
3/10/2022
https://www.kathimerini.gr/politics/foreign-policy/562074277/toyrkia-livyi-ayto-einai-to-periechomeno-toy-neoy-mnimonioy/
Λιβυκή Βουλή: Το έγγραφο-δήλωση που απορρίπτει το «συμφωνητικό» της Τουρκίας.Παράνομο χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ, το μνημόνιο που υπεγράφη σήμερα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Λιβύης και της Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες.
2.
Πρόεδρος Βουλής Λιβύης:Παράνομο το μνημόνιο με Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες.
Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει καμία εξουσιοδότηση. Το πολιτικό αδιέξοδο στη Λιβύη εμποδίζει τις προσπάθειες για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών και απειλεί να βυθίσει τη χώρα ξανά σε σύγκρουση.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Λιβύης και Τουρκίας υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στα λιβυκά ύδατα, τρία χρόνια μετά το μνημόνιο θαλάσσιας οριοθέτησης, που προκάλεσε την οργή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Υπογράψαμε ένα μνημόνιο κατανόησης για την αναζήτηση υδρογονανθράκων στα χωρικά ύδατα της Λιβύης καθώς και στο λιβυκό έδαφος, από μικτές τουρκολιβυκές εταιρείες», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τη Λίβυα ομόλογό του Νάιλα Αλ Μανγκούς.
Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία στάθηκε πάντα στο πλευρό της Λιβύης και του λαού της σε στιγμές ανάγκης, σημειώνοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει τη Λιβύη χωρίς κανένα δισταγμό.
Η τουρκική αντιπροσωπεία που μετέβη στην Τρίπολη για συνομιλίες για διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα αποτελείτο, εκτός από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον υπουργό Εμπορίου Μεχμέτ Μους, τον διευθυντή Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν.
Ερωτηθείς για μια πιθανή αντίδραση από την Ελλάδα και τη Γαλλία μετά την υπογραφή των τελευταίων συμφωνιών, ο Τσαβούσογλου είπε ότι τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών.
«Αυτά τα μνημόνια είναι ζήτημα μεταξύ δύο κυρίαρχων χωρών, είναι ωφέλιμα και για τις δύο, και άλλες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να ανακατεύονται σε αυτά τα θέματα» είπε, λέγοντας «δεν έχει σημασία τι σκέφτονται».
Η Λίβυα ΥΠΕΞ, από την πλευρά της, χαιρέτισε την «πολύ σημαντική» συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα, λέγοντας ότι εξυπηρετεί «τα συμφέροντα και των δύο χωρών» και είναι πιθανό να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην άμβλυνση των ελλείψεων φυσικού αερίου που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Νωρίτερα σήμερα, διπλωματικές πηγές από την Αθήνα είχαν καταστήσει σαφές ότι «το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά» και ότι «θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της».
Κατά τις ίδιες διπλωματικές πηγές, «ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας» και σε αυτό το πλαίσιο «δεν θα επιτραπεί η παραβίαση» της εν λόγω ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας.
Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, υπογράμμιζαν διπλωματικές πηγές, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνάντησε σήμερα, από την πλευρά του, τον πρέσβη της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ στην Αθήνα, με τον οποίο συζήτησαν σχετικά με τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη.
Με πληροφορίες από REUTERS, AFP, ANADOLU, ΑΠΕ-ΜΠΕ
3/10/2022
https://www.kathimerini.gr/politics/foreign-policy/562074142/proedros-voylis-livyis-paranomo-to-mnimonio-me-toyrkia-gia-toys-ydrogonanthrakes/Μίσθωση της Λιβυκής ΑΟΖ από την Τουρκία; Ο παραλογισμός της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.Διερωτάται κανείς τι προσπαθεί να πετύχει η Τουρκία. Εδώ και λίγες ώρες υπάρχει ως είδηση το tweet του ίδιου του Τσαβούσογλου, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επισκεφθεί τη Λιβύη και θα προχωρήσει στην υπογραφή διμερούς συμφωνίας για τη μίσθωση της ΑΟΖ της Λιβύης, προκειμένου την εκμετάλλευσή της από τουρκικές ενεργειακές εταιρείες.
Δίκαιο αλά Τούρκα, επιχειρούν να αλλάξουν όχι μόνο το Διεθνές Δίκαιο, αλλά οτιδήποτε εμπίπτει σε Κανόνες Δικαίου.
Μπορεί όλο αυτό να λογίζεται ως ένα από τα συνήθη μυθεύματα των γειτόνων μας;
1. Ας υποθέσουμε ότι υπογράφει την εκμίσθωση, όπως γράφει ο Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με την ανάρτησή θα αφορά ολόκληρη την ΑΟΖ της Λιβύης (αφού δεν οριοθετεί οικόπεδα κτλ), οι υπόλοιπες (ευρωπαϊκές) εταιρείες που έχουν ενεργά συμβόλαια εδώ και χρόνια πού θα πάνε, απλά θα φύγουν;
2. Με ποιον θα υπογράψει ο Τσαβούσογλου τη συγκεκριμένη συμφωνία αφού δεν υπάρχει Κυβέρνηση στη Λιβύη;
Αξίζει να σημειωθεί πως αν και η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά δεν είναι σε ισχύ, ωστόσο παρανόμως στο Κράτος υπάρχουν δύο Κυβερνήσεις, καθώς ο Ντμπεϊμπά αρνείται να παραδώσει την εξουσία πριν τη διενέργεια εκλογών και ο Μπασάγκα αν και ορίστηκε από το λιβυκό Κοινοβούλιο, δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του και να προβεί σε σχηματισμό Κυβέρνησης λόγω των συγκρούσεων ανάμεσα στις δικές του δυνάμεις και σε αυτές που υποστηρίζουν τον Ντμπεϊμπά και δεν παραδίδουν την εξουσία. Βάσει αυτών διερωτάται κανείς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με ποιον θα υπογράψει τη συγκεκριμένη συμφωνία; Με τον Ντμπεϊμπά ή τον Μπασάγκα;
Πρόκειται για τον παραλογισμό της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, που φαίνεται σε καθημερινή βάση. Στις μεταξύ μας σχέσεις εφαρμόζουν ένα Δίκαιο αλά Τούρκα, όμως στην προκείμενη περίπτωση επιχειρούν να αλλάξουν όχι μόνο το Διεθνές Δίκαιο, αλλά οτιδήποτε εμπίπτει σε Κανόνες Δικαίου!
Δρ. Άννα Κωνσταντινίδου, Αρθρογράφος
Ιστορικός - Διεθνολόγος, Msc Βαλκανιολογίας, Διδάκτωρ Νομικής Σχολής ΑΠΘ
3/10/2022
https://www.huffingtonpost.gr/entry/misthose-tes-levikes-aoz-apo-ten-toerkia-o-paraloyismos-tes-toerkikes-exoterikes-politikes_gr_633a8b79e4b04cf8f3643829ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ - ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αθήνα για Τουρκία – Λιβύη: Δεν θα επιτραπεί παραβίαση της συμφωνίας με Αίγυπτο για την ΑΟΖ. Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.
Μπαράζ διπλωματικών κινήσεων της Αθήνας κατά της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης
ΥΠΕΞ για Τουρκία – Λιβύη: Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όλα τα νόμιμα μέσα. Το ΥΠΕΞ σημειώνει ότι η Αθήνα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και τονίζει ότι η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Δένδιας: Επικοινωνία με Αιγύπτιο ΥΠΕΞ για Λιβύη – Αμφισβήτησαν τη νομιμότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε επαφές σήμερα με τον Γάλλο πρεσβευτή, τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ και την πλευρά του Ισραήλ, ενώ σε λίγο θα έχει συνάντηση και με τον πρέσβη των ΗΠΑ για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη. Την επόμενη Κυριακή μεταβαίνει στο Κάιρο - Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη. Αμφότερες πλευρές αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία. Συμφωνήθηκε επίσης όπως ο Έλληνας ΥΠΕΞ μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την προσεχή Κυριακή, 9 Οκτωβρίου.
Συνάντηση Ν. Δένδια με τον Αμερικανό πρέσβη Τζ. Τσούνη για τις εξελίξεις στη Λιβύη.
Αποδοκιμασία και από ΕΕ για το νέο τερατούργημα Αγκυρας – Τρίπολης: Παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα (legal consequences) για τρίτα κράτη» τονίζει σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο σε συνέχεια των σημερινών ανακοινώσεων για υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» των δύο χωρών και υπογραμμίζει ότι πρέπει να «αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».
Μου αφαίρεσαν αρμοδιότητες για να περάσει η ύποπτη συμφωνία με Τουρκία: Βαριά καταγγελία από τον Υπουργό Πετρελαίου της Λιβύης. Αντιδράσεις και στο εσωτερικό της υφιστάμενης Λιβυκής κυβέρνησης, προτού ακόμη αφιχθεί στην Λιβύη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πυροδότησε η υπογραφή δύο μνημονίων συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων μεταξύ Αγκυρας και Τρίπολης. Σύμφωνα με τον λιβυκό ειδησεογραφικό ιστότοπο libyaupdate.com, ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν αποκάλυψε ότι οι αρμοδιότητές του μεταβιβάστηκαν στον υπουργό Οικονομίας Μουχάμαντ Αλ Χουουάιτζ.
Τι υπέγραψε ο Τσαβούσογλου στη Λιβύη και μας βάζει φωτιές!
Ο Ερντογάν αλωνίζει – Η “ψύχραιμη” Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει ταπί και ψύχραιμη…