RUSSIA - UKRAINE (WAR): Οι Ουκρανοί διεισδύουν στον νότο και θέλουν να εγκλωβίσουν τους Ρώσους.


 Οι Ουκρανοί διεισδύουν στον νότο
και θέλουν να εγκλωβίσουν τους Ρώσους.


Μία ημέρα αφότου απελευθέρωσαν το Λύμαν –βασικό κόμβο ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία– οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να προωθούνται προς τον νότο. Όπως και στο Λύμαν, τα ρωσικά στρατεύματα στη νότια Ουκρανία κινδυνεύουν να περικυκλωθούν, την ώρα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ανεφοδιασμό τους.

Με κάθε διαδοχική φάση της διπλής αντεπίθεσης που ξεκίνησαν –στα νότια και στα ανατολικά– πριν από έναν μήνα, οι Ουκρανοί υλοποιούν το στρατηγικό τους σχέδιο για να επικρατήσουν έναντι ενός μεγαλύτερου –τουλάχιστον στα χαρτιά– στρατού.

Το στρατηγικό σχέδιο του Κιέβου προϋποθέτει υπομονή, πειθαρχία και ακρίβεια: τρεις ιδιότητες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς οδεύουμε προς τη συμπλήρωση 8 μηνών πολέμου.

Αρχικά, οι Ουκρανοί χτυπούν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού, έπειτα προσπαθούν να εντοπίσουν τα τρωτά σημεία στη ρωσική άμυνα για να τα εκμεταλλευθούν και να διεισδύσουν στα μετόπισθεν των Ρώσων, αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν από μεγάλες εκτάσεις εδαφών που έχουν καταλάβει, αφήνοντας πίσω τους χρήσιμο για τους Ουκρανούς πολεμικό εξοπλισμό.

Η ουκρανική Επιχειρησιακή Διοίκηση του Νότου ξεκίνησε να αντεπιτίθεται τον Μάιο, αφότου παρέλαβε προηγμένα αμερικανικά οβιδοβόλα και εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών Himars. Για περισσότερους από τρεις μήνες, οι Ουκρανοί χτυπούσαν γέφυρες, σιδηροδρομικές γραμμές, αποθήκες ανεφοδιασμού και κέντρα στρατιωτικής διοίκησης μέσα και γύρω από τη Χερσώνα – κομβικής σημασίας λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα σε μια υπό ρωσική κατοχή περιοχή μεταξύ των ποταμών Ίνχουλετς και Δνείπερου.

Η 49η Ρωσική Στρατιά στη Χερσώνα άρχισε να λυγίζει. Το Κρεμλίνο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κρατήσει υπό την κατοχή της την περιοχή –και εντέλει να την προσαρτήσει στη Ρωσική Ομοσπονδία– έσπευσε να στείλει ενισχύσεις, μεταφέροντας στρατιωτικές δυνάμεις από τα ανατολικά της Ουκρανίας προς τα νότια. Αυτή η κίνηση αποδυνάμωσε τη ρωσική άμυνα ανατολικά του Χάρκοβο.

Στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη, οι Ουκρανοί εκμεταλλεύτηκαν την αριθμητική δυσαναλογία του ρωσικού στρατού. Ουκρανικές ταξιαρχίες εξαπέλυσαν επιθέσεις ανατολικά του Χάρκοβο και νότια προς τη Χερσώνα. Η αντεπίθεση στο ανατολικό μέτωπο είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση περισσότερων από 1.000 τ. χλμ. στο Ντονμπάς ανοίγοντας τον δρόμο για να προωθηθούν οι Ουκρανοί προς την περιφέρεια του Λουχάνσκ που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις και οι αποσχιστές.

 Reportedly, Ukrainian defenders broek through the Russian line of defense in Dudchany and advanced on Beryslav. According to Pro-Russian channels, the situation in Beryslav for the Russian invaders is dire, Ukrainian defenders are fiercely attacking ( Διαβάστε ολόκληρη τη συζήτηση στο Twitter)

Η αντεπίθεση στον νότο εξελίχθηκε πιο αργά και είχε μεγαλύτερο κόστος για τους Ουκρανούς – το γιατί είναι προφανές. "Ουκρανικές και ρωσικές πηγές συγκλίνουν στο ότι το Κρεμλίνο συνέχισε να μεταφέρει ενισχύσεις στη Χερσώνα", εξηγεί το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στην Ουάσινγκτον. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν "αξιολογεί ως σημαντικότερη προτεραιότητα τη διατήρηση των κατεχομένων εδαφών στη νότια Ουκρανία σε σύγκριση με την υπεράσπιση του Λουχάνσκ".

Η νότια Ουκρανία είναι πεδινή, χωρίς ψηλή βλάστηση ως επί το πλείστον, και τη διασχίζουν ποτάμια που λειτουργούν ως αναχώματα. Δύσκολο έδαφος για κάθε επιτιθέμενο. Οι τυμπανοκρουσίες για τις απώλειες των Ουκρανών στον νότο –φορτηγά, στρατιωτικά οχήματα, άρματα μάχης, ακόμη και ένα βομβαρδιστικό Su24– ήταν χαρακτηριστικές για τη σφοδρότητα των μαχών.

Ωστόσο, οι Ρώσοι μέτρησαν μεγαλύτερες απώλειες τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε πολεμικό εξοπλισμό. Και, ίσως, το πιο σημαντικό: οι ουκρανικές γραμμές ανεφοδιασμού παρέμειναν συμπαγείς, ενώ οι ρωσικές υπέστησαν φθορά από τις πυραυλικές επιθέσεις και το πυροβολικό των Ουκρανών.

Οι ουκρανικές δυνάμεις χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να διασπάσουν τις ρωσικές γραμμές στον νότο σε σύγκριση με τα ανατολικά. Φαίνεται όμως πως κατάφεραν να τις σπάσουν την περασμένη Κυριακή. Βίντεο από το μέτωπο επιβεβαιώνουν πως τα ουκρανικά στρατεύματα φτάνουν στη Zolota Balka και στην Khreshchenivka, στη δεξιά όχθη του Δνείπερου. Επιπλέον, υπήρξαν αναφορές ότι οι Ουκρανοί έφτασαν στην περιοχή Dudchany αναγκάζοντας τα ρωσικά στρατεύματα να κινηθούν προς το Beryslav.

Τι σημαίνουν όλα αυτά, εφόσον ισχύουν: ότι οι Ουκρανοί έχουν διεισδύσει έως και 15 μίλια εντός των εδαφών που οι Ρώσοι είχαν υπό την κατοχή τους την προηγούμενη εβδομάδα. Το χειρότερο για τους Ρώσους είναι πως οι Ουκρανοί μπορούν να περικυκλώσουν τις ρωσικές μονάδες στη δυτική πλευρά του Δνείπερου, εγκλωβίζοντάς τες μεταξύ των ουκρανικών θέσεων και του ποταμού. "Οι Ρώσοι δεν βρίσκονται και στο καλύτερο σημείο", επισήμανε ο Mark Hertling, Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία.

Οι εγκλωβισμένες δυνάμεις θα πληγούν σφοδρά. Αναλογιστείτε τι έγινε στο Λύμαν την περασμένη εβδομάδα. Ουκρανικές ταξιαρχίες περικύκλωσαν την πόλη από τρεις πλευρές. Οι Ρώσοι είχαν μονάχα μία δίοδο διαφυγής – έναν μικρό δρόμο με ανατολική κατεύθυνση. Μα ο δρόμος βρισκόταν εντός του βεληνεκούς των ουκρανικών όπλων. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι Ρώσοι υπέστησαν βαριές απώλειες κατά την εκκένωση του Λύμαν.

Το εάν ο ρωσικός στρατός θα υποστεί μια παρόμοια καταστροφή στον νότο εξαρτάται από τον όγκο των μάχιμων εφεδρειών που διαθέτουν οι Ουκρανοί, από το εάν υπάρχουν ρωσικές εφεδρείες στην περιοχή και από το εάν ο Πούτιν θα επιτρέψει στους διοικητές του στρατού να υποχωρήσουν προτού στενέψει και άλλο ο κλοιός.


 David Axe
4/10/2022

https://www.capital.gr/forbes/3662237/oi-oukranoi-dieisduoun-ston-noto-kai-theloun-na-egklobisoun-tous-rosous?fbclid=IwAR1n17nIzvP7smsYrdaxrFq_iNrdQkvu4
KVgFxiO66u0NumywMY2Zj_TcS4
 
 
      ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ     
 




  1.
Γέφυρα Κριμαίας: Δορυφορικές εικόνες
αποκαλύπτουν το μέγεθος των ζημιών.

Οι δορυφορικές εικόνες του Maxar κατέγραψαν τη ζημιά στη γέφυρα του στενού του Κερτς το Σάββατο, λίγο μετά την έκρηξη που έπληξε τη μοναδική απευθείας οδική και σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ της προσαρτημένης Κριμαίας και της ηπειρωτικής Ρωσίας.

Ξεκίνησαν οι εργασίες
για την αποκατάσταση των ζημιών


Μέχρι το βράδυ, επιτράπηκε ξανά η περιορισμένη κυκλοφορία των οχημάτων σε κάποια άθικτα σημεία της γέφυρας καθώς θα τεθεί σε λειτουργία και ο σιδηρόδρομος. Η έκρηξη διέκοψε τις μεγάλες συγκοινωνιακές συνδέσεις και οι Ρώσοι αξιωματούχοι σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν πορθμεία για φορτηγά.

Η έκρηξη προκάλεσε την κατάρρευση τμημάτων της γέφυρας, αν και οι Ρώσοι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι εργάζονται εντατικά για την αποκατάσταση των καταστροφικών αυτών ζημιών.

Οι Ουκρανοί ηγέτες πανηγυρίζουν

Αν και δεν αναλάμβαναν την ευθύνη, υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι πανηγύρισαν δημόσια την έκρηξη της γέφυρας. Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας δημοσίευσε ένα χλευαστικό μήνυμα γενεθλίων για τον Πούτιν και η ταχυδρομική υπηρεσία ανακοίνωσε γραμματόσημα σε ανάμνηση της έκρηξης. Στο Κίεβο, οι κάτοικοι πόζαραν για selfie μπροστά από μια διαφημιστική πινακίδα που απεικονίζει τη φλεγόμενη γέφυρα.

Ρώσοι δύτες εξετάζουν το μέγεθος της ζημιάς

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι Ρώσοι δύτες θα εξετάσουν σήμερα Κυριακή το μέγεθος της ζημιάς από την έκρηξη στη στρατηγικής σημασίας γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλέστηκαν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μάρατ Κουσνούλιν, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι οι δύτες θα ξεκινήσουν την Κυριακή στις 6 π.μ, ενώ πιο λεπτομερής έρευνα πάνω από την ίσαλο γραμμή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της ημέρας.

Παράλληλα, ο διορισμένος από το Κρεμλίνο κυβερνήτης της Κριμαίας, Σεργκέι Ακσιόνοφ, δήλωσε έκανε λόγο για «υγιή επιθυμία για εκδίκηση».

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την ενίσχυση της άμυνας στη μοναδική γέφυρα που συνδέει την προσαρτημένη Κριμαία με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα.

ΠΗΓΗ: CNN

9/10/2022
https://www.liberal.gr/diethni-themata/gefyra-krimaias-doryforikes-eikones-apokalyptoyn-megethos-ton-zimion

 
2.
Το χτύπημα στην γέφυρα του Κερτς
και οι επιχειρήσεις στην Ουκρανία.



Το επιχειρησιακώς εντυπωσιακό και πολιτικώς συμβολικό χτύπημα στην γέφυρα του Κερτς στις 1 Οκτωβρίου, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες επιτυχίες στο μέτωπο της Χερσώνας, συντηρεί την εικόνα ότι οι Ουκρανοί διατηρούν την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πεδίο. Η ρωσική πλευρά αντιδρά προσπαθώντας να ελέγξει την κατάσταση, με λήψη στρατιωτικών μέτρων και σε πολιτικό επίπεδο, με την δημιουργία τετελεσμένων.

Εν συντομία, η επιθετική επιστροφή των Ουκρανών ξεκίνησε στις 29 Αυγούστου στην Χερσώνα, έχοντας καταφέρει να παρασύρουν τους Ρώσους να μεταφέρουν δυνάμεις εκεί από άλλες περιοχές. Οι Ουκρανοί έριξαν στην προσπάθεια φρέσκες εφεδρικές δυνάμεις, από αυτές που οργάνωναν όλο το προηγούμενο διάστημα. Ακριβώς επειδή οι Ρώσοι είχαν πλέον ικανές δυνάμεις και όλο τον χρόνο να προετοιμάσουν αμυντική οργάνωση σε βάθος, δεν επιτεύχθηκε ιδιαίτερη πρόοδος και οι Ουκρανοί συγκρατήθηκαν έχοντας υποστεί σοβαρές απώλειες.

Ωστόσο, όπως φάνηκε, αυτή δεν ήταν παρά μόνο η αρχή αφού στις 6 Σεπτεμβρίου και καθώς η επιθετική ορμή στην Χερσώνα είχε εξαντληθεί, οι Ουκρανοί αντεπιτέθηκαν με νέες δυνάμεις και στην περιοχή Χαρκόβου. Εκεί, βρήκαν μικρή αντίσταση και διέρρηξαν ευχερώς την αμυντική οργάνωση των Ρώσων, οι οποίοι είχαν εξασθενίσει την άμυνά τους στην συγκεκριμένη περιοχή, μεταφέροντας δυνάμεις στην Χερσώνα. Η πρόοδος των Ουκρανών ήταν ταχεία, με αποτέλεσμα η ρωσική πλευρά να υποχρεωθεί σε γενικότερη σύμπτυξη προκειμένου να διασώσει τις δυνάμεις της από ολική καταστροφή.

Οι Ουκρανοί κατάφεραν να περάσουν το φυσικό κώλυμα του ποταμού Οσκίλ και με την Κύρια Προσπάθεια να κατευθύνεται προς νότο, εισήλθαν στις 10 Σεπτεμβρίου στο ζωτικής σημασίας Ίζιουμ, το οποίο εγκατέλειψαν οι Ρώσοι. Η προσπάθεια συνεχίσθηκε προς Λιμάν. Σε αυτό, ήδη από τις 3 Σεπτεμβρίου είχε εκδηλωθεί επίθεση εκ νότου, όταν οι Ουκρανοί πέτυχαν την ζεύξη του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς, με αποτέλεσμα την ημέρα που έπεφτε το Ίζιουμ, να βρίσκονται στα νότια περίχωρα του Λιμάν. Παρά την προσπάθεια κυκλώσεως και καταστροφής των αμυνομένων σε αυτό, οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου και την επομένη οι Ουκρανοί εισήλθαν στο Λιμάν.



Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν προς ανατολάς, προς τον ποταμό Κράσνα και τις πόλεις Σβάτοβε βορειότερα και Κρεμίνα νοτιότερα. Πλέον, η προώθηση προς της Κρεμίνα έχει επιβραδυνθεί, δείχνοντας ότι η ρωσική άμυνα ενισχύεται κι ότι έπειτα από έναν μήνα, εξαντλήθηκε η δυναμική της προσπαθείας στην περιοχή Χερσώνας. Ωστόσο, ανανεώνοντας στις 1 Οκτωβρίου την προσπάθεια στην Χερσώνα, οι Ουκρανοί επέδειξαν μέχρι σήμερα ικανότητα εναλλαγής προσπαθειών με ανάλογη διάθεση των εφεδρειών τους. Δεν πρέπει εξάλλου να παραβλέπεται ότι όλο αυτό το διάστημα οι Ουκρανοί επεδίωξαν να ενεργήσουν και προς το Ενεργοντάρ, με τον εκεί ευρισκόμενο πυρηνικό σταθμό ενεργείας, παρά το μεγάλο φυσικό κώλυμα που θέτει εκεί ο ποταμός Δνείπερος.

Μέχρι σήμερα, η επιτυχία των Ουκρανών σε Επιχειρησιακό επίπεδο υπήρξε αναμφισβήτητη και αυτό που μπορεί να προσεχθεί είναι ότι αν και οι επιθέσεις εκδηλώνονται κατά μέτωπο, επιδιώκεται κατά το δυνατόν η άσκηση πιέσεως από δεύτερη κατεύθυνση. Ωστόσο, όπως και οι ρωσικές δυνάμεις στην αρχική φάση του πολέμου, οι ουκρανικές δεν επιτυγχάνουν κύκλωση και καταστροφή μεγάλων εχθρικών δυνάμεων. Οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να υποχωρούν με μεγάλες απώλειες και σε υλικό αλλά δεν παγιδεύονται, λόγω ελλείψεως επαρκών δυνάμεων από τους Ουκρανούς. Αυτό φάνηκε και στην περίπτωση του Ίζιουμ αλλά κυρίως του Λιμάν ενώ με την πρώτη “συγκομιδή” κάποιων αιχμαλώτων, στις 21 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε συμφωνία ανταλλαγής 55 Ρώσων με 215 Ουκρανούς από την φρουρά της Μαριούπολης και 10 ξένους, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ανταλλαγής αιχμαλώτων από ενάρξεως του πολέμου.

Η όλη κατάσταση επιβεβαίωσε την αδυναμία της Ρωσικής Αεροπορίας να υποστηρίξει αποτελεσματικώς τις χερσαίες δυνάμεις ενώ τα όποια χτυπήματα σε μεγάλο βάθος, σε μια προσπάθεια ανταποδώσεως, δεν παρουσιάζουν την ένταση της πρώτης φάσεως του πολέμου. Η όλο και πιο συχνή χρησιμοποίηση πυραύλων εδάφους – αέρος του συστήματος S-300 για την προσβολή χερσαίων στόχων, συνηγορεί στην εντύπωση ότι τα αποθέματα όπλων μακρού πλήγματος βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο.

Στις 1 Οκτωβρίου όμως, την ημέρα πτώσεως του Λιμάν, οι Ουκρανοί εκτόξευσαν νέα αντεπίθεση στο μέτωπο της Χερσώνας, μεταφέροντας εκεί μία νέα ταξιαρχία από τις εφεδρείες. Η επίθεση εκδηλώθηκε στο βόρειο τμήμα, στην περιοχή μεταξύ Κρεστσενίβκα και Ζολότα Μπάλκα, δυτικώς του Δνειπέρου και σημείωσε επιτυχία. Μέσα σε μία εβδομάδα οι Ουκρανοί προωθήθηκαν κατά 30 και πλέον χιλιόμετρα ενώ εξάλειψαν το 1/3 περίπου του ρωσικού “προγεφυρώματος” στην Χερσώνα.



Στο μεταξύ, με την επιθετική επιστροφή των Ουκρανών να βρίσκεται στην τρίτη εβδομάδα της, η δυσμενής εξέλιξη των επιχειρήσεων για τους Ρώσους, με διαφαινόμενη την πτώση του Ίζιουμ και του Λιμάν, υποχρέωσε τον πρόεδρο Πούτιν να κηρύξει στις 21 Σεπτεμβρίου μερική επιστράτευση. Αν και η εκπαίδευση και η ροή ενισχύσεων θα απαιτήσει κάποιον εύλογο χρόνο, σε συνδυασμό με το ότι η πρωτοβουλία κινήσεων ανήκει στους Ουκρανούς, επιδίωξη των Ρώσων φαίνεται να είναι με τις επιστρατευόμενες δυνάμεις να σταθεροποιήσουν την γραμμή αντιπαράθεσης ώστε ο χειμώνας να περάσει με σταδιακή ενίσχυση των δυνάμεων εισβολής και από την άνοιξη να βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση. Τότε θα αποδειχθεί κατά πόσο οι Ρώσοι έχουν την ικανότητα “αναγέννησης” δυνάμεων ικανών να ανατρέψουν την τακτική και επιχειρησιακή κατάσταση, στον βαθμό που το κατάφεραν οι Ουκρανοί από τις 29 Αυγούστου.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η μόνη επιτυχία των ρωσικών δυνάμεων παρουσιάσθηκε στην περιοχή του Μπαχμούτ, όπου προώθησαν αρκετά τις γραμμές τους. Την ειδοποιό διαφορά φαίνεται ότι έκανε η παρουσία εκεί δυνάμεων της Wagner αλλά πρόκειται για Τακτικές επιτυχίες που απλώς δημιουργούν ευνοϊκές προϋποθέσεις προς έναρξη της προσπάθειας για μια μεγαλύτερη επιτυχία, δηλαδή την κατάληψη του ίδιου του Μπαχμούτ. Η συγκεκριμένη πόλη, ως Αντικειμενικός Σκοπός, δεν έχει κάποια αξία πέραν του ότι βρίσκεται στον άξονα προς Κραματόρσκ και θα ανοίξει τον δρόμο προς αυτό. Το Κραματόρσκ είναι η προσωρινή έδρα της περιφέρειας του Ντονέτσκ για την Ουκρανία και σε αυτήν βρίσκεται το διοικητικό κέντρο των ουκρανικών δυνάμεων στο Ντονμπάς. Ως εκ τούτου, σε συνδυασμό με το γειτονικό Σλοβιάνσκ θεωρείται απόρθητο οχυρό και με βάση την παρουσία των ρωσικών δυνάμεων στο πεδίο, είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορούν να καταληφθούν.

Καθώς τον χειμώνα ούτως ή άλλως ο ρυθμός επιχειρήσεων θα επιβραδυνθεί, οι Ουκρανοί επεδίωξαν να απελευθερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη πριν “παγώσει” και πάλι το μέτωπο. Ιδίως στην περιοχή του Ντονμπάς, η απελευθέρωση εδαφών ακόμη και στο Λουχάνσκ, έρχεται να αμφισβητήσει εμπράκτως το αποτέλεσμα των στημένων από την Μόσχα δημοψηφισμάτων στα κατεχόμενα και την προσάρτησή τους στην Ρωσική Ομοσπονδία που ανακοινώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου. Από αυτή την άποψη, οι Ουκρανοί πέτυχαν τον σκοπό τους. Aπομένει να διαπιστωθεί κατά πόσο οι Ουκρανοί επιφυλάσσουν κάποια έκπληξη ακόμη, με μια νέα αντεπιθετική προσπάθεια που θα εκδηλωθεί από κάποια άλλη εφεδρική δύναμη, πριν το “πάγωμα” του μετώπου.


Με βάση τις δυνατότητες των Ουκρανών, το χτύπημα στην γέφυρα του Κερτς ήταν μια επίδειξη ισχύος που σχεδιάσθηκε ώστε να συμπέσει με την επέτειο γενεθλίων του προέδρου Πούτιν, για να έχει και ένα εντονότερο συμβολικό και επικοινωνιακό όφελος. Σε πολιτικό επίπεδο όμως, υπενθύμισε ότι για το Κίεβο, ο τερματισμός του πολέμου δεν μπορεί να γίνει χωρίς την επιστροφή και της Κριμαίας, η οποία κατελήφθη το 2014.

Από την πλευρά της Ρωσίας, η οποία είναι αυτή πλέον που αμύνεται, στο στρατιωτικό επίπεδο επιδιώκεται βραχυπρόθεσμα η σταθεροποίηση του μετώπου προς κέρδος χρόνου. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, ελπίζεται να προκύψουν συνθήκες ευμενείς για μια ικανοποιητική πολιτική λύση. Ο χρόνος όμως, συσσωρεύει αρνητικές επιπτώσεις στην ρωσική οικονομία, αλλά εκτιμάται ότι θεωρούνται αντιμετωπίσιμες, τουλάχιστον σε ένα εύλογο βάθος.

Σάββας Δ. Βλάσσης
9/10/2022

https://doureios.com/to-htypima-stin-gefyra-tou-kerts-kai-i-epiheiriseis-stin-oukrania/




3.α
Πόσα και τι είδους πυρηνικά όπλα μάχης
 διαθέτει η Ρωσία.

Τα «μικρά» πυρηνικά μπορούν να εκτοξευθούν από οχήματα και να προκαλέσουν καταστροφή όμοια με εκείνη της Χιροσίμας.
 
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Καθώς ο ρωσικός στρατός υποχωρεί στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν οξύνει τη ρητορική του για χρήση πυρηνικών όπλων, απειλώντας τώρα με θερμοπυρηνικά πλήγματα για την προάσπιση ουκρανικών εδαφών που έχει προσαρτήσει η Ρωσία.

Εφόσον ο Πούτιν δεν μπλοφάρει, όπως ο ίδιος προειδοποίησε πρόσφατα τη Δύση, τι είδους πυρηνικά όπλα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και τι καταστροφές θα μπορούσαν αυτά να προκαλέσουν στην Ουκρανία και πέρα από αυτήν;

Απίθανο θεωρείται το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιούσε τα ισχυρότερα πυρηνικά όπλα της για να αντιμετωπίσει την ουκρανική αντίσταση στο πεδίο της μάχης, όπως εξηγούν ειδικοί στην εφημερίδα Washington Post. Η Μόσχα θα μπορούσε, όμως, να πυροδοτήσει μικρότερης ισχύος πυρηνικό όπλο εναντίον συγκεκριμένου στόχου. Ολοι συμφωνούν, όμως, ότι κάθε χρήση τέτοιων όπλων θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο ακριβής αριθμός πυρηνικών όπλων πεδίου μάχης (μικρής ισχύος) που διαθέτει η Ρωσία παραμένει καλά φυλαγμένο μυστικό. Οι ΗΠΑ έχουν αξιόπιστη εικόνα των βαλλιστικών διηπειρωτικών πυρηνικών όπλων της Ρωσίας χάρη στις συμφωνίες START. Σε ό,τι αφορά τα ρωσικά πυρηνικά πεδίου μάχης, όμως, οι εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών θέλουν τη Μόσχα να ελέγχει περίπου 2.000 τέτοια όπλα, ικανά να εκτοξευθούν από οχήματα εδάφους, πλοία και υποβρύχια.

Η ισχύς αυτών των βομβών είναι της τάξης των 15 με 50 κιλοτόνων, πιο καταστροφική από την ατομική βόμβα της Χιροσίμας, η ισχύς της οποίας ήταν 15 κιλοτόνοι. Οι σύγχρονοι βαλλιστικοί διηπειρωτικοί πύραυλοι έχουν ισχύ που μπορεί να φθάσει τους 800 κιλοτόνους ή και τον έναν μεγατόνο. Το 1961 η ΕΣΣΔ προχώρησε σε υπόγεια δοκιμή πυρηνικής βόμβας 50 μεγατόνων, που έλαβε το παρωνύμιο «Βόμβα Τσάρος».

Η Ρωσία διαθέτει ευρεία ποικιλία πυρηνικών πεδίου μάχης. Οι αμερικανικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέχουν περίπου 500 πυρηνικές βόμβες για εκτόξευση από βομβαρδιστικά αεροσκάφη, όπως αυτά που επιχειρούν σήμερα στον ουρανό πάνω από την Ουκρανία. Οι ειδικοί πιστεύουν, όμως, ότι η πιθανότερη «υποψήφια» πυρηνική βόμβα για χρήση στην Ουκρανία θα εκτοξευθεί από το αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα Ισκαντέρ 9K720, γνωστό στο ΝΑΤΟ ως SS-26.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες γνωρίζουν ότι η Ρωσία διαθέτει μόνο 100 τέτοια συστήματα εκτόξευσης. «Οι Ρώσοι θα στραφούν σε αυτό γιατί είναι το πιο αξιόπιστο. Οι πύραυλοί του, με βεληνεκές 500 χλμ., δεν καταρρίπτονται εύκολα και το ηλεκτρονικό του σύστημα είναι δοκιμασμένο», λέει στέλεχος της αμερικανικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας. Πλήγμα από τέτοιο πύραυλο θα προκαλούσε ολοκληρωτική καταστροφή σε ακτίνα 5 χλμ.

«Αν καταφύγετε στο υπόγειο και μείνετε εκεί χωρίς κλιματισμό ή εξαερισμό για τρεις με τέσσερις ημέρες, η ραδιενέργεια θα έχει υποχωρήσει και θα μπορείτε τουλάχιστον να βγείτε έξω. Θα πρέπει, ωστόσο, να βεβαιωθείτε ότι τα αποθέματα νερού και τροφίμων δεν έχουν μολυνθεί», λέει Αμερικανός ειδικός.

Η χρήση πυρηνικού όπλου πεδίου μάχης από τη Ρωσία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα όπλα αυτά είναι αποθηκευμένα σε λίγες τοποθεσίες, με τη μεταφορά τους να απαιτεί ημέρες. Την ίδια ώρα, η μετακίνησή τους δεν θα περάσει απαρατήρητη από τους δυτικούς δορυφόρους. Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση παρατηρώντας τις κινήσεις ειδικών ρωσικών μονάδων ραδιολογικού πολέμου, καθώς και ενδεχόμενη επιστράτευση μονάδων «στρατηγικών δυνάμεων» που δεν έχουν δραστηριοποιηθεί στο ουκρανικό μέτωπο.

Την περασμένη εβδομάδα, αναφορές για θωρακισμένα σιδηροδρομικά βαγόνια που κινούνταν μέσω της κεντρικής Ρωσίας προς τα σύνορα με την Ουκρανία προκάλεσαν ανησυχία στο αμερικανικό επιτελείο, με κάποιους να πιστεύουν ότι θα γίνονταν μάρτυρες των πρώτων στιγμών πυρηνικού πολέμου.

 8/10/2022  

https://www.kathimerini.gr/world/562080196/posa-kai-ti-eidoys-pyrinika-opla-machis-diathetei-i-rosia/?fbclid=IwAR3Bfgnc1Pc4poM5rSb88HrIYTqNK6xD2c3X0xg
NBOFdEsdTFtvP1QtdfYg


3.β
Αυτό είναι το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας.


Οι στρατιωτικές αποτυχίες του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία αυξάνουν τον κίνδυνο ο Ρώσος πρόεδρος να καταφύγει στο πυρηνικό του οπλοστάσιο, όπως υποστηρίζουν κάποιοι αναλυτές. Πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος και πόσο μεγάλη πυρηνική δύναμη είναι η Ρωσία σε σχέση με τις χώρες της Δύσης;

Η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο. Περισσότερες λεπτομέρειες είναι γνωστές για τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, για τα οποία η Μόσχα οφείλει να ενημερώνει την Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της συνθήκης New START, της μοναδικής διμερούς συνθήκης αφοπλισμού και ελέγχου των όπλων που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ.

Για τα τακτικά πυρηνικά όπλα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για χρήση στο πεδίο της μάχης, δεν έχει υπάρξει ποτέ ρύθμιση και γενικά, επικρατεί ελάχιστη διαφάνεια σε ό,τι τα αφορά.

Στα 2.000 τα ρωσικά τακτικά πυρηνικά

Η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων εκτιμά ότι η Ρωσία διαθέτει περίπου 5.997 πυρηνικές κεφαλές και περίπου 2.000 τακτικά πυρηνικά όπλα. Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν διαδικασία αποσυναρμολόγησης των τακτικών πυρηνικών όπλων μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, θεωρώντας ότι ο σκοπός για τον οποίο κατασκευάστηκαν ήταν πλέον ξεπερασμένος, καθώς και ότι η αποθήκευσή τους συνιστούσε κίνδυνο. Σήμερα έχει λίγο περισσότερα από 200.

Τα τακτικά όπλα είναι μικρότερου βεληνεκούς και χαμηλότερης ισχύος σε σχέση με τα στρατηγικά, που έχουν την ικανότητα να διασχίσουν ωκεανούς και να καταστρέψουν ολόκληρες πόλεις.

Επιπλέον, τα τακτικά έχουν ισχύ 1 έως 50 κιλοτόνων, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, και λογικά και η Ρωσία, διαθέτουν όπλα περίπου 0,3 κιλοτόνων, τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν έκρηξη συγκρίσιμη με εκείνη που σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού στον Λίβανο τον Αύγουστο του 2020.

Η βόμβα Little Boy που κατέστρεψε τη Χιροσίμα το 1945, είχε ισχύ 15 κιλοτόνων. Τον Οκτώβριο του 1961, μόλις ένα χρόνο πριν από την πυραυλική κρίση στην Κούβα, η ΕΣΣΔ πυροδότησε βόμβα 50 μεγατόνων στο αρκτικό αρχιπέλαγος Nueva Zembla, περίπου 1.700 φορές πιο ισχυρή από την πρώτη που έριξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ιαπωνία στην τελική φάση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Εκτίμηση για τις πυρηνικές κεφαλές το 2022, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων

    Ρωσία: 5.977
    ΗΠΑ: 5.428
    Κίνα: 350
    Γαλλία: 290
    Βρετανία: 225
    Πακιστάν: 165
    Ινδία: 160
    Ισραήλ: 90
    Βόρεια Κορέα: 20

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι αν ο Πούτιν αποφάσιζε να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο, πιθανότατα θα επέλεγε να χρησιμοποιήσει τακτικά όπλα στην Ουκρανία. Η Μάριον Μέσμερ, ερευνήτρια στο βρετανικό κέντρο ανάλυσης Chatham House, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα EL PAÍS ότι «επίθεση με στρατηγικό πυρηνικό όπλο εναντίον μέλους του ΝΑΤΟ θα οδηγούσε στην καταστροφή της Ρωσίας».

Οι σύμμαχοι, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, έχουν παράσχει ουσιαστική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, στέλνοντας όπλα, εκπαιδευτικά προγράμματα και συμβουλές. Ωστόσο, κατέστησαν σε όλες τις φάσεις της ουκρανικής κρίσης σαφές ότι η συμμετοχή τους δεν θα μπορούσε να ερμηνευτεί από το Κρεμλίνο ως άμεση επέμβαση στη σύγκρουση, οδηγώντας σε πυρηνικό πόλεμο.

Οι κίνδυνοι για το Κρεμλίνο

Πυρηνική επίθεση με τακτικά όπλα σε στόχο στην Ουκρανία θα εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους και για το Κρεμλίνο. Αν εκτοξευόταν εναντίον εχθρικής στρατιωτικής βάσης κοντά στο μέτωπο, η ακτινοβολία πιθανότατα θα εξαπλωνόταν στην επικράτεια που έχει προσαρτήσει ο Πούτιν και επιπλέον, θα επηρέαζε τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή.

Επίθεση σε ουκρανική πόλη μακριά από τις αμφισβητούμενες περιοχές, θα σήμαινε κλιμάκωση με απρόβλεπτες συνέπειες. Η Μέσμερ τονίζει ότι «το σπάσιμο του πυρηνικού ταμπού θα καθιστούσε τη Ρωσία διεθνή παρία», καθώς χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία ή η Νότια Αφρική θα αναγκάζονταν να υιοθετήσουν ξεκάθαρη καταδικαστική στάση εναντίον της Μόσχας. Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος ατυχήματος παραμένει, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υπενθύμισε την Παρασκευή ότι «η Ρωσία αποφάσισε να καταλάβει το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη [της Ζαπορίζια, σε μια από τις προσαρτημένες επαρχίες] για να δημιουργήσει στρατιωτική βάση», σε μία έμμεση πυρηνική απειλή.

«Δεν έχουμε πρόθεση να εκφοβιστούμε. Δεσμευόμαστε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα εκείνων που πιστεύουν στο διεθνές δίκαιο και στην τάξη, η οποία βασίζεται σε κανόνες», διαμήνυσε ο Μισέλ.

Με πληροφορίες από El Pais, BBC

 9/10/2022  

https://www.liberal.gr/diethni-themata/pyriniko-oplostasio-toy-poytin


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προεδρεύει παλαιότερα έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας με αντικείμενο την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων -INF ( EPA, MIKHAIL KLIMENTYEV, SPUTNIK, KREMLIN POOL
)

4.
Τα «πυρηνικά παιχνίδια», οι απειλές του Πούτιν, ο εφιάλτης στη Ζαπορίζια και οι Ευρωπαίοι θεατές.

Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαναφέρει συνεχώς τον τελευταίο καιρό την απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων, ισχυριζόμενος ότι δεν μπλοφάρει. Μπορεί όμως να προκύψει πυρηνική καταστροφή χωρίς καν να υπάρξει χρήση πυρηνικών όπλων.

Το φάντασμα του πυρηνικού ολέθρου γίνεται όλο και πιο ορατό μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, καθώς ο ολονύχτιος βομβαρδισμός έκοψε την γραμμή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και  χρησιμοποιήθηκαν γεννήτριες πετρελαίου έκτακτης ανάγκης.

Βασικά χαρακτηριστικά των πολέμων είναι η βαρβαρότητα και η παραφροσύνη. Τίποτα δεν αποκλείεται στην Ουκρανία με τη ρωσική εισβολή και η διεθνής κοινότητα δεν φαίνεται ακόμα να έχει πάρει πολύ σοβαρά το όλο ζήτημα των πυρηνικών.

Ο Ρώσος πρόεδρος διαμόρφωσε συνθήκες τρόμου, φανερώνοντας συνάμα τα αδιέξοδα που επέφερε στην χώρα του και το λαό του. Δεξαμενές σκέψης και ΜΜΕ σε ΗΠΑ και Ευρώπη θεωρούν ότι βρίσκεται σε «απελπιστική κατάσταση» και ενδεχομένως να μη διστάσει να χρησιμοποιήσει το μόνο εργαλείο που του απομένει.

Η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» αποκάλυψε πριν λίγο καιρό ότι η αμερικανική κυβέρνηση, εδώ και αρκετούς μήνες, έχει στείλει «ιδιωτικά μηνύματα» προς τη Μόσχα, προειδοποιώντας για «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση που γίνει χρήση πυρηνικού όπλου. Όπως επισημάνθηκε, ο Λευκός Οίκος έχει αποφασίσει να κρατήσει τις προειδοποιήσεις για τις συνέπειες ενός πυρηνικού πλήγματος «σκόπιμα ασαφείς», ώστε το Κρεμλίνο να ανησυχεί για το πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι ΗΠΑ.

Εν μέσω μιας σειράς αποτυχιών στο πεδίο της μάχης, η απόφαση του Πούτιν για την πραγματοποίηση των δημοψηφισμάτων και την προσάρτηση ανατολικών και νότιων κατεχομένων εδαφών, θεωρείται αλληλένδετη με την πυρηνική απειλή του.

Στην περίπτωση χρήσης πυρηνικού όπλου από τη Ρωσία, το σύνολο σχεδόν των ειδικών υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εκτελέσουν την «αποτρεπτική απάντησή» τους, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής ενός περιορισμένου συμβατικού στρατιωτικού πλήγματος κατά των ρωσικών δυνάμεων που εξαπέλυσαν την πυρηνική επίθεση. Όπως σημειώνουν, σ’ αυτή τη φάση, η μόνη επιλογή της Δύσης είναι η «επιθετική στρατηγική».

Σε εκτενές άρθρο στην ιστοσελίδα της δεξαμενής σκέψης «Atlantic Council» διατυπώθηκε η άποψη ότι «η ρωσική πυρηνική απειλή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με διπλασιασμό, τριπλασιασμό και τετραπλασιασμό όλων των μέτρων που έχει ήδη λάβει η Δύση κατά του καθεστώτος Πούτιν, αποκόπτοντας εντελώς τη Ρωσία από τον δυτικό κόσμο».

Επίσης, αναφέρθηκε ότι αν υπάρξει πυρηνικό χτύπημα, η Δύση θα πρέπει να στείλει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία και περισσότερες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών όπλων, στο ανατολικό μέτωπο του ΝΑΤΟ.

Σε ανάλυση του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Μπλούμπεργκ» επισημάνθηκε ότι μια «συγκρατημένη απάντηση» από μέρους των ΗΠΑ θα φαινόταν «θλιβερά ανεπαρκής» για τους Ουκρανούς και τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ δικτάτορες όπως ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας θα συμπέραναν ότι «μπορείς να ρίξεις βαλλιστικούς πυραύλους και να επιβιώσεις. Επομένως, η απάντηση του προέδρου Μπάιντεν, εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά, πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρη και να σταλεί από τώρα το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν αντίστοιχα».

Τα «πυρηνικά παιχνίδια» εγκυμονούν λοιπόν σοβαρούς κινδύνους για όλο τον πλανήτη και ειδικότερα για την Ευρώπη, αλλά οι ηγεσίες της δίνουν την εντύπωση ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις σαν απλοί θεατές…

9/10/2022

https://www.apopseis.com/ta-pyrinika-paichnidia-oi-apeiles-toy-poytin-o-efialtis-sti-zaporizia-kai-oi-eyropaioi-theates/