ΤΟΥΡΚΙΑ-TAYFUN: Τουρκικός βαλλιστικός Tayfun με εμβέλεια 550 χλμ, τεράστια απειλή για την ΠΑ και τις ελληνικές υποδομές. Δεν μας απασχολεί; (vid.)
Η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου TAYFUN, που αναπτύχθηκε από την αξιόλογη τουρκική εταιρία Roketsan με εθνικούς πόρους, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης στη γειτονική χώρα. Πρόκειται για έναν τομέα της απειλής που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, στον οποίον δεν έχει δοθεί η πρέπουσα προσοχή, αν κρίνει κανείς από τις ελληνικές εξοπλιστικές προτεραιότητες αλλά και άλλες ενδείξεις…
Όπως αναφέρει σχετικό τουρκικό δημοσίευμα, η Roketsan, μία από τις κορυφαίες εταιρείες ανάπτυξης πυρομαχικών ακριβείας στον κόσμο, πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου TAYFUN, του πρώτου βαλλιστικού πυραύλου μικρής εμβέλειας της Τουρκίας (SRBM), που αναπτύχθηκε με εθνικούς πόρους.
Κατά τη δοκιμαστική βολή που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Rize-Artvin, ο πύραυλος TAYFUN χτύπησε με επιτυχία τον στόχο. Το J600T YILDIRIM με βεληνεκές 150+ χιλιομέτρων και οι βαλλιστικοί πύραυλοι BORA με βεληνεκές 280+ χιλιομέτρων που ανέπτυξε η Roketsan συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων και οι παραδόσεις τους ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα.
Συνεχίζοντας το έργο της σε πιο προηγμένες λύσεις βαλλιστικών πυραύλων, η Roketsan ανέπτυξε τον βαλλιστικό πύραυλο TAYFUN σε αυτό το πλαίσιο, με το βεληνεκές των βαλλιστικών δυνατοτήτων της Τουρκίας να ανέρχεται πλέον στα 500+ χιλιόμετρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη στρατιωτική και τις άλλες όμως κρίσιμες υποδομές της Ελλάδας.
Καλή είναι η συζήτηση για το αεροπορικό ισοζύγιο στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με γνώμονα το ποιοτικό κριτήριο και το προβάδισμα που ενισχύει σταδιακά η ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Όποιος όμως διαθέτει ιστορικές γνώσεις, θα μπορούσε να θυμηθεί αραβοϊσραηλινούς πολέμους που κρίθηκαν “από τα αποδυτήρια”, όταν η αεροπορική δύναμη του αντιπάλου καταστράφηκε με αιφνιδιαστικό πλήγμα, ενώ βρισκόταν ακόμα στο έδαφος.
Τούτων λεχθέντων και μόνο η συζήτηση για τη μελλοντική στάθμευση των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35A Lightning II στο ανατολικό μέρος του ηπειρωτικού κορμού της χώρας, όπως π.χ. στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο του Βόλου, αποκαλύπτει περιορισμένη συνείδηση της δυνητικής απειλής και ευελπιστούμε να μην επικρατήσει.
Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε κανείς να υποθέσει και για τον τομέα της αεράμυνας, με προεξάρχουσα ανάγκη τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ραντάρ, με δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων. Μαζί με αυτό, ασφαλώς συμβαδίζει και η ύπαρξη πολυστρωματικού (multi-layer) δικτύου συστημάτων αντιβληματικής προστασίας, ώστε να καταστεί εφικτή η αναχαίτιση αριθμού τουλάχιστον βαλλιστικών πυραύλων που θα εκτοξευθούν εναντίον της χώρας σε περίπτωση σύγκρουσης.
Δεν έπαθαν ομαδική παράκρουση συνολικά 15 χώρες της Ευρώπης (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Γερμανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Βρετανία, αλλά και η Φινλανδία), που εξετάζουν το ενδεχόμενο από κοινού προμήθειας συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιβληματικής προστασίας, με στόχο τη δημιουργία μια διαλειτουργικής κοινής “ομπρέλας”. Μήπως η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να εξετάσει τον είναι σώφρων να λείψει από αυτή την προσπάθεια;
Τα συστήματα που φαίνεται πως θα αποτελέσουν αυτό το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας, θα είναι το γερμανικό IRIS-T (που ενδιαφέρει την Ελλάδα έτσι κι αλλιώς), το αμερικανικό PATRIOT (που διαθέτει η Ελλάδα, αλλά και το ισραηλινό ARROW που διαθέτει και το μεγαλύτερο βεληνεκές. Η πρωτοβουλία θα έπρεπε να έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά και διότι θα ολοκληρωθούν σε ένα διαλειτουργικό σύστημα συστημάτων, τρία διαφορετικά συστήματα προερχόμενα από Ευρωπαίο, Αμερικανό και Ισραηλινό προμηθευτή.
Με απλά λόγια και χωρίς πολλά λόγια, μήπως πέραν εμβληματικών συστημάτων που δεν αμφισβητεί κανείς ότι θα ενισχύσουν την εθνική αποτρεπτική και αν απαιτηθεί αμυντική προσπάθεια, θα έπρεπε να γίνει πιο προσεκτική προτεραιοποίηση της απειλής που αντιμετωπίζει η χώρα και να ληφθούν έγκαιρα οι σωστές αποφάσεις; Και για τους πιο δύσπιστους, ακολουθεί βίντεο της βαλλιστικής πυραυλικής δοκιμής των Τούρκων για να αποδειχθεί του λόγου το αληθές…