Η "εξάχρονη νύφη" που συγκλονίζει την Τουρκία.

 


Η "εξάχρονη νύφη" που συγκλονίζει την Τουρκία.

 
Του Κώστα Ράπτη

O ανθεκτικός επισκέπτης, που θα ανέβει όλο τον απότομο ανήφορο από το Φανάρι προς την Παμμακάριστο θα βρεθεί, μόλις φτάσει στην κορυφή του Πέμπτου Λόφου της Κωνσταντινούπολης, αντιμέτωπος με ένα ανοίκειο θέαμα: μια γειτονιά όπου οι άνθρωποι κυκλοφορούν με τουρμπάνια. Πρόκειται για την Τσαρσαμπά, εστία της υπερ-ισλαμιστικής σέκτας Ισμαήλαγα, που παίρνει το όνομά της από το παρακείμενο ομώνυμο τέμενος.

Η Ισμαήλαγα, αποτελεί παρακλάδι του ευρύτερου παλαιού θρησκευτικού τάγματος των Νακσιμπεντί, στο οποίο φέρεται να έχει μυηθεί και ο Ταγίπ Ερντογάν. Μετά δε την εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού από τα μέλη του δικτύου του εξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν έχει αποδυθεί, μαζί με περίπου τριάντα άλλες θρησκευτικές αδελφότητες, σε αγώνα για να καλύψει το "κενό”. Άλλωστε την κηδεία του ιδρυτή της Ισμαήλαγα, Mahmut Ustaosmanoğlu τον περασμένο Ιούνιο παρακολούθησε ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας. Σε παλαιότερη έρευνα της Milliyet αναφέρεται ότι το 7,2% των περίπου 4,5 εκατομμυρίων Τούρκων που συνδέονται με τις διάφορες κοινότητες των Νακσιμπεντί ανήκει στην Ισμαήλαγα.

Όμως τις τελευταίες ημέρες το όνομα της Ισμαήλαγα ακούγεται παντού – και όχι για καλό.

Η κοινή γνώμη της γείτονος έχει συγκλονισθεί από την αποκάλυψη ότι στέλεχος της σέκτας "έδωσε σε γάμο” την κόρη του, ενώ αυτή ήταν μόλις 6 ετών. Στην καταγγελία προέβη το ίδιο το θύμα, που σήμερα είναι 24 ετών, έχει διακόψει σχέσεις με την οικογένειά της και σπουδάζει. Σύμφωνα με τη μήνυση που αυτή κατέθεσε, προκομίζοντας και φωτογραφικό-ηχητικό υλικό, ο πατέρας της, Yusuf Ziya Gümüşel, ηγετικό στέλεχος της Ισμαήλαγα και επικεφαλής του συνδεόμενου με αυτήν ιδρύματος Hiranur, και η μητέρα της Fatıma την "πάντρεψαν” πριν από 18 χρόνια με τον 29χρονο τότε, Kadir İstekli, επίσης μέλος της σέκτας, με αποτέλεσμα η ίδια να περάσει την παιδική της ηλικία σεξουαλικά κακοποιούμενη. Μάλιστα, όταν κατά την πρώτη εφηβεία της εμφάνισε γυναικολογικά προβλήματα και σοκαρισμένοι οι γιατροί ζήτησαν να πιστοποιηθεί η ηλικία της, η οικογένεια κατάφερε με τις διασυνδέσεις της να στείλει στην οστική εξέταση μιαν άλλη κοπέλα 21 ετών και η υπόθεση έκλεισε.

Αφότου ο δημοσιογράφος Timur Soykan της εφημερίδας Birgün άρχισε να γράφει για την υπόθεση στις 3 Δεκεμβρίου ο σάλος δεν έχει κοπάσει. Διότι διάχυτη είναι η αίσθηση, τουλάχιστον μεταξύ των πιο κοσμικών ή και αντιπολιτευόμενων Τούρκων ότι η Ισμαήλαγα, την οποία ούτως ή άλλως αντιμετώπιζαν ως φορέα επικίνδυνης οπισθοδρομικότητας, κινείται ως έχουσα το ακαταδίωκτο, λόγω της ανοχής των κυβερνώντων. Και όσο περισσότερο οι τελευταίοι επιχειρούν να "αποπολίτικοποιήσουν” την υπόθεση, τόσο περισσότερο πετυχαίνουν το αντίθετο.

Λόγου χάρη, η υπουργός Υγείας Ντέρια Γιανίκ δήλωσε ότι "η βία κατά των γυναικών και η κακοποίηση των παιδιών δεν αποτελούν θέμα πολιτικής. Είναι ζητήματα της ανθρώπινης φύσης που μπορούν να βρεθούν σε οποιαδήποτε κοινωνία”.

Το δε ίδρυμα Hiranur σε ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι δεν έχει "θεσμική σχέση με την υπόθεση” και να καταγγείλει ότι επιχειρείται "με κακή πίστη να δυσφημιστεί μια οργάνωση και να στιγματισθούν όλοι οι άνθρωποι με ισλαμικές ευαισθησίες, με αφορμή μια μήνυση για τα όσα συνέβησαν σε μία οικογένεια”.

Αυτό δεν απέτρεψε πάντως τη διοργάνωση από το φιλοκουρδικό κόμμα HDP και το Εργατικό Κόμμα (TIP) συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Hiranur, το κλείσιμο των οποίων διέταξε ο Μητροπολιτικός Δήμος Κωνσταντινούπολης.

Το κοινωνικό πρόβλημα είναι βέβαια ευρύτερο, ιδίως στις αγροτικές περιοχές. Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση IMDAT, στο 17% των γάμων στην Τουρκία το ένα μέλος του ζεύγους είναι ανήλικο, ενώ το 2% των γάμων εμπλέκει κάποιο παιδί κάτω των 15 ετών. Η νομοθεσία βέβαια προβλέπει ότι το όριο ηλικίας για τον γάμο είναι τα 18 ετών (ή τα 16 μετά από ειδική δικαστική απόφαση), αλλά αυτό αφορά τον πολιτικό γάμο, τον μόνο που αναγνωρίζει το κράτος, και όχι τον θρησκευτικό.

16/12/2022

https://www.capital.gr/diethni/3687766/i-exaxroni-nufi-pou-sugklonizei-tin-tourkia?fbclid=IwAR0CXwIMpl3eKkfUSo-UIhtU8FeNRGTXQB57Ln5IMgDKuj1FriijFyzc3R8


ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ


The AKP and Turkey’s Long Tradition of Islamo-Fascism