Ο α λα Τούρκα πολτός προπαγάνδας.

 
''(...) Απέναντι σε αυτόν τον οργανισμό, είτε η Ελλάδα θα εκμεταλλευθεί τα –πολλά για το μέγεθός της– συγκριτικά πλεονεκτήματα, είτε θα συνεχίσουμε να καταναλώνουμε αυτόν τον άχρηστο πληροφοριακό πολτό, όπως αυτός σερβίρεται απευθείας από το Λευκό Παλάτι.''


Ο α λα Τούρκα πολτός προπαγάνδας.


Επανειλημμένως η στήλη έχει θέσει το ζήτηµα του τρόπου με τον οποίο η Ελληνική Δημοκρατία ως κρατική οντότητα αντιμετωπίζει ερασιτεχνικά (όταν δεν αποτυγχάνει) την πολύ σοβαρή διαδικασία σύνθεσης, διατύπωσης και προώθησης των βασικών εθνικών θέσεων σε διεθνές επίπεδο. Συνήθως το παιχνίδι της προπαγάνδας, όπως αυτό έχει στηθεί από τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιών που υπάγεται στον πρόεδρο της Τουρκίας, εξελίσσεται κατά τον τρόπο που έχει –πιθανότατα– δρομολογηθεί προ καιρού. Από την Ελλάδα ακολουθείται, σχεδόν κατά κανόνα, μια τακτική «δεν απαντάμε στον καθένα» και όλοι είναι χαρούμενοι θεωρώντας ότι έκαναν το σωστό. Ισως για το ελληνικό κοινό και το στενά εννοούμενο ελληνικό παιχνίδι μια τέτοια αντιμετώπιση να έχει κάποια αξία. Στο εξωτερικό, όμως, η Αγκυρα τελικά κατορθώνει να προβάλει τη γραμμή της με τρόπο που, μάλιστα, προσθέτει κάθε φορά ένα νέο θέμα στο τραπέζι.

Ενώ και στο εσωτερικό της Ελλάδας η τουρκική γραμμή «περνάει» αβασάνιστα. Η Τουρκία έχει βαλλιστικούς πυραύλους που μπορεί να πλήξουν την Αθήνα, απομονώνει την Ελλάδα από τους περιφερειακούς εταίρους της, αποτελεί μια δύναμη που μπορεί να αγνοεί την Ελλάδα κατά το δοκούν, το ιστορικό αποτύπωμά της στην περιοχή είναι τόσο βαθύ λόγω Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με αποτέλεσμα οι προσπάθειες των «μικρότερων» εθνών να την υπονομεύσουν να πέφτουν στο κενό. Η εργαλειοποίηση της ιστορίας, η διαρκής παραγωγή «ειδήσεων» και «πληροφοριών», οι εκστρατείες παραπληροφόρησης αποτελούν όλες τακτικές που υπηρετούν έναν στρατηγικό στόχο.

Απέναντι σε αυτόν τον στρατηγικό στόχο η Ελλάδα ούτε μηχανισμό διάχυσης της πληροφορίας έχει κατορθώσει να εγκαταστήσει, ούτε, βέβαια, να οργανώσει αποτελεσματική δημόσια διπλωματία. Σκόρπιες προσπάθειες εδώ και εκεί, τις περισσότερες φορές δίχως κεντρικό άξονα, όσο χρήσιμες και αν είναι, έχουν κάποιο συγκεκριμένο ορίζοντα. Προκειμένου να αποφεύγονται οι περιττές παρεξηγήσεις η έννοια της δημόσιας διπλωματίας δεν περιορίζεται σε μια ταμπέλα έξω από την ομώνυμη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Εξωτερικών. Το πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο. Είναι πρόβλημα νοοτροπίας και δομής της διαχείρισης της πληροφορίας. Η διαχείρισή της από τον κρατικό μηχανισμό γίνεται συχνά με έναν τρόπο διεκπεραιωτικό και με μηδενική αντίληψη της τρέχουσας πραγματικότητας. Οσοι συσκέπτονται, κατά κανόνα δεν σκέπτονται, κατά το κοινώς λεγόμενον. Σε ένα διεθνές περιβάλλον η πληροφορία διακινείται και διασπείρεται με ταχύτητα που ξεπερνάει το όριο πρόσληψης του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Απέναντι σε αυτόν τον οργανισμό, είτε η Ελλάδα θα εκμεταλλευθεί τα –πολλά για το μέγεθός της– συγκριτικά πλεονεκτήματα, είτε θα συνεχίσουμε να καταναλώνουμε αυτόν τον άχρηστο πληροφοριακό πολτό, όπως αυτός σερβίρεται απευθείας από το Λευκό Παλάτι.

Βασίλης Νέδος
20/12/2022  

              ΣXETIKA ΑΡΘΡΑ              




 Η τουρκική προπαγάνδα 
και η αντίδραση της Ελλάδας.

Η Τουρκία θα κάνει ότι είναι δυνατόν να ανακόψει την σταδιακή ισχυροποίηση της Ελλάδας που στο τέλος του 2023 θα υπερτερεί σε αέρα και θάλασσα.

Προπαγάνδα σύμφωνα με τον Κανονισμό Στρατιωτικής Ορολογίας θεωρείται οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας για την υποστήριξη εθνικών Αντικειμενικών Σκοπών που αποβλέπει στον επηρεασμό της γνώμης, του συναισθήματος, της στάσεως ή της συμπεριφοράς εθνικών οντοτήτων για άμεσο ή έμεσσο όφελος.

Η λευκή προπαγάνδα η οποία εκφράζεται από τον Τούρκο πρόεδρο για δήθεν πυραυλική στοχοποίηση της Αθήνας, παρουσιάζει το αληθές πρόσωπο της Τουρκίας, παρόλο που η απειλή αυτή είναι ανέφικτη λόγω εξαιρετικής αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας μας και συνεχούς επαγρύπνησης από αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς Patriot και S 300 σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

Η επίσημη απάντηση της Ελλάδας στην απειλή Ερντογάν από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών ήταν ότι ”είναι απαράδεκτο και καθολικά καταδικαστέο να διατυπώνονται απειλές για πυραυλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας από σύμμαχο χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ’’.

Στην θεωρία των Διεθνών Σχέσεων για να είναι αξιόπιστη μία απειλή, θα πρέπει να έχει εκφραστεί επίσημα από τον αντίπαλο και να υπάρχουν οι προϋποθέσεις υλοποίησης της απειλής. Το αρνητικό ρεκόρ των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου με 10.103 παραβιάσεις τους 11 μήνες του 2022, 265 εμπλοκές, 216 υπερπτήσεις Ελληνικών Νησιών σημαίνει ότι η Τουρκία επιθυμεί να επιβάλει μέσα στο Αιγαίο ειδικό καθεστώς.

Εκτιμάται ότι η Τουρκία θα κάνει ότι είναι δυνατόν να ανακόψει την σταδιακή ισχυροποίηση της Ελλάδας που στο τέλος του 2023 θα υπερτερεί σε αέρα και θάλασσα. Επομένως η Ελλάδα θα πρέπει να προβαίνει σε ανάλογες απαντήσεις της τουρκικής προπαγάνδας ώστε να δημιουργήσει ανάλογο επηρεασμό στην τουρκική κοινή γνώμη διότι η χώρα μας έχει ανάλογα οπλικά συστήματα να πλήξει τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, εάν απαιτηθεί.

Εκτιμάται ότι είναι λάθος να χρησιμοποιούνται οι ίδιες επίσημες επαναλαμβανόμενες απαντήσεις της χώρας μας σε επίσημες απειλές ότι η Ελλάδα είναι πάντα με το μέρος του ‘’Διεθνούς Δικαίου’’ και των ‘’Διεθνών Συμφωνιών’’ ‘’η χώρα τηρεί στρατηγική ψυχραιμία’’ κλπ.

Οι μέχρι τώρα επίσημες διπλωματικές απαντήσεις της χώρας μας σε επίσημες παρόμοιες απειλές του τούρκου προέδρου, δεν ικανοποιούν το υψηλό εθνικό φρόνημα των Ελλήνων και δεν συνάδουν με το διεθνές γόητρο της χώρας μας ενώ κάνουν τον γύρο του κόσμου στα ΜΜΕ. Επιπλέον ο πολιτικός – διπλωματικός πολιτισμός και η ευγένεια που χρησιμοποιείται από την χώρα μας στις απαντήσεις των απειλών της Τουρκίας δεν συνάδει με την Ελληνική κοινή γνώμη.

Κωνσταντίνος Κούσαντας, Αρθρογράφος
Αντιστράτηγος ε.α
20/12/2022

https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-toerkike-propayanda-kai-e-antidrase-tes-elladas_gr_63a01745e4b0441430490732