«Τα είχε όλα, ρε παιδί μου». Σοβαρά;
Είναι ανθρωπίνως κατανοητή η λύπη των πολιτικών μεντόρων και φίλων της καθαιρεθείσας αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή. Αν και δεν είδα κάποια ανακοίνωση του κ. Βούγια, εικάζω ότι θα είναι συντετριμμένος. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την υπόθεση «τραγική». Μου διαφεύγει η τραγικότητα της κ. Καϊλή, αλλά εμπιστεύομαι την εννοιοπλαστική ικανότητα του ρητορικώς επινοητικού πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Τη λύπη του εξέφρασε και ο κ. Λοβέρδος, υπενθυμίζοντας, παράλληλα, και τη λησμονημένη πανεπιστημιακή ιδιότητά του («καθηγητής Δημοσίου Δικαίου»), η οποία, όπως τόνισε, τον κάνει να μετράει, «στο νομικό επίπεδο», τα λόγια του.
Η γλωσσική φειδώ, ωστόσο, δεν απαλλάσσει τον ομιλητή από την τυραννία της αυτο-αποκάλυψης – η γλώσσα φανερώνει τρόπους σκέψης. «Ηταν ένα πραγματικά προοδευτικό άτομο (η κ. Καϊλή). Τα είχε όλα, ρε παιδί μου. […] Επεσα από τα σύννεφα», είπε ο κ. Λοβέρδος. Συνήθως από τα σύννεφα πέφτουν και οι γείτονες εγκληματιών, όταν διαπιστώνουν ότι συνηθισμένοι άνθρωποι δεν ήταν αυτό που έδειχναν. Για να μην πέφτει κανείς από τα σύννεφα, ίσως δεν πρέπει να κατοικεί στα σύννεφα: να πασχίζει να έχει εκείνη την οξεία αντιληπτικότητα, η οποία του επιτρέπει να διακρίνει ανθρώπινους χαρακτήρες.
Το θέμα μου, όμως, είναι άλλο. Τι έκανε την κ. Καϊλή «πραγματικά προοδευτική»; Η «σοσιαλιστική» της ετικέτα; Οχι, βέβαια. Μπορεί να εκλέγεσαι με ένα διακηρυκτικά προοδευτικό κόμμα και να είσαι άθλιος – έχουμε παραδείγματα. Τότε τι; Μιλώντας για «πραγματική» προοδευτικότητα, ο κ. Λοβέρδος υπαινίσσεται, ορθά, ότι δεν είναι αρκετή η τυπική ένταξη σε ένα «προοδευτικό» κόμμα, αλλά ότι υπήρχαν στοιχεία στην πολιτική συμπεριφορά της κ. Καϊλή που την έκαναν «πραγματικά» προοδευτική. Ποια ήταν αυτά; Η κ. Καϊλή υπερασπίσθηκε δημοσίως τη διεφθαρμένη δικτατορία του Κατάρ, ιδιαίτερα την εγκληματική συμπεριφορά του καθεστώτος απέναντι σε ευάλωτους αλλοδαπούς εργαζομένους. Επιδιδόταν σε χλιδάτη ζωή, συναγελαζόμενη με Ρώσους ολιγάρχες-φίλους του Πούτιν και δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες σε ξωτικά νησιά. «Πραγματικά προοδευτική»;
Η υπόθεση Καϊλή αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, πόσο, στην κοινωνία της «μεσολαβημένης επικοινωνίας», το προσωπείο που κατασκευάζεις υποκαθιστά την ταυτότητά σου. Αν δηλώνεις «προοδευτικός», αν παπαγαλίζεις την «προοδευτική» γλώσσα γενικώς, αν παίρνεις likes (διαδικτυακά και μη) από «προδευτικούς», τότε είσαι προοδευτικός – δεν έχει σημασία τι πιστεύεις, αλλά τι λες ότι πιστεύεις. Πρόκειται για το πολιτικό αντίστοιχο του τεστ του Τιούρινγκ: αν κάποιος ομιλητής δείχνει να μιλάει όπως μιλάει ένας άνθρωπος με την ιδιότητα Χ, τότε ο ομιλητής έχει την ιδιότητα Χ. Στο μέτρο που υπάρχει «αγορά» για την ιδιότητα Χ (εν προκειμένω: αγορά «προοδευτικών» ιδεών), τότε μπορείς να διεκδικήσεις μια καλή θέση σε αυτή, ιδιαίτερα αν επιστρατεύσεις την εντυπωσιακή εμφάνισή σου και καλλιεργείς τις δημόσιες σχέσεις σου.
- Στον βελγικής εισαγωγής καθρέφτη του Κατάργκεϊτ, βλέπουμε την απωθητικά οικεία εικόνα του συλλογικού πολιτικού εαυτού.
Η νοο-τροπία Καϊλή αντικατοπτρίζεται σε διάφορες συνεντεύξεις της. Σε συνομιλία της, λ.χ., με τον Δ. Δανίκα («Πρώτο Θέμα», 18/5/2021), η αυταρέσκεια των απαντήσεών της συναγωνίζεται τον γλοιωδώς κολακευτικό σεξισμό του συνομιλητή της. Αναφερόμενη, μεταξύ άλλων, στον γάμο, δήλωσε ότι «συμφωνεί» με τον γενικότερο αφορισμό του συνεντευξιαστή: «Το “πρέπει” είναι η χειρότερη λέξη στο ελληνικό λεξικό». Προσέξτε πώς μια προσωπική επιλογή ζωής (ο μη έγγαμος βίος) ανάγεται σε ένα γενικότερης ισχύος δόγμα ατομοκεντρικής ελευθεριακότητας. Η βιοφιλοσοφία της καθαιρεθείσας αντιπροέδρου είναι αποκαλυπτική: γκρεμίστε τα «πρέπει». Παραμερίζοντας, βεβαίως, τις κανονιστικές αξίες, γκρεμίζεται κάθε φραγμός – όλα υπηρετούν την ακόρεστη φιλαυτία.
Οι ατομικές συμπεριφορές ουδέποτε είναι αμιγώς ατομικές. Ο χαρακτήρας του πολιτικού σμιλεύεται σε κοινωνικά συμφραζόμενα – από την οικογένεια μέχρι το πολιτικό σύστημα. Οι ατομικές αντιλήψεις μορφοποιούν συλλογικές αξίες και πρακτικές. Ενα σύστημα πολιτικής πατρωνίας, μειωμένου σεβασμού στη νομιμότητα και ατιμωρησίας, όπως το ελληνικό, καλλιεργεί το ήθος της συναλλαγής, όχι της προσφοράς· της αυτοαναφορικότητας, όχι της αλλοκεντρικότητας. Στον βελγικής εισαγωγής καθρέφτη του Κατάργκεϊτ, βλέπουμε την απωθητικά οικεία εικόνα του συλλογικού πολιτικού εαυτού. Το πρόσφατο «shame on you» της επιτρόπου Γιόχανσον στο Ευρωκοινοβούλιο αφορά περισσότερους από την κ. Καϊλή και την παρέα της.
Χαρίδημος Κ. Τσούκας (www.htsoukas.com),
καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ερευνητής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Warwick.
18/12/2022
https://www.kathimerini.gr/opinion/562190533/ta-eiche-ola-re-paidi-moy-sovara/
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το χαμόγελο της Εύας.
«Βρείτε µια γυναίκα από την αντιπολίτευση, όποια να ‘ναι».
«Οχι τόσο γριά, μια πιο φρέσκια».
«Αυτή δεν τα λέει, παραείναι χλιαρή».
«Πάρε την Α που και τελευταία στιγμή να την καλέσεις, βγαίνει».
«Καλύτερα τη Β που πλακώθηκε με τον Γ προχθές στη Βουλή».
Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική, αλλά ένας φανταστικός διάλογος μπορεί να είναι ρεαλιστικός όταν η συνθήκη είναι σταθερή.
Η φωτογένεια αποτελεί πολιτικό πλεονέκτημα, η αναγνωρισιμότητα το απόλυτο ατού για εκλογή, η τηλεοπτική εμπειρία μετράει περισσότερο από τις σπουδές ή το επαγγελματικό βιογραφικό και γι’ αυτό είναι απολύτως αναμενόμενο να θέλει δεύτερη θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο ο Αλέξης Γεωργούλης ή να έχει πιθανότητες να πολιτευτεί η Ιωάννα Παλιοσπύρου και να δέχεται πρόταση ο Χαριστέας για να μη χαθεί ο αέρας Euro 2004 όταν φύγει ο Ζαγοράκης από την πολιτική.
Και ναι, η Ματίνα Παγώνη μπορεί να χτυπήσει μέχρι και πρωτιά αν κατέβει, όχι γιατί είναι αφοσιωμένη στο ΕΣΥ γιατρός με δημόσιο λόγο (που ισχύει), αλλά γιατί έχουν αναστενάξει τα τηλεοπτικά στούντιο με τους χαριεντισμούς παρουσιαστών μαζί της.
Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν έβαζαν υποψηφιότητα με οποιοδήποτε κόμμα ο Σπανούλης, ο Ρουβάς ή η Ναταλία Γερμανού θα σάρωναν ή ότι το ενδιαφέρον κομμάτων για τον Γ. Καπουτζίδη δεν έχει να κάνει με το ταλέντο, αλλά με τη λάμψη του;
Ο Ραφαέλ Σιμόνε, από τη χώρα του Μπερλουσκόνι που έδωσε πολλές ευκαιρίες πολιτικής σταδιοδρομίας σε μοντέλα, έχει μιλήσει για το «μειλίχιο τέρας» περιγράφοντας «το πολυπλόκαμο και διάχυτο μοντέλο μιας ελκυστικής κουλτούρας με χαμογελαστό πρόσωπο, που κατορθώνει να κρύβει τη σκοτεινή της όψη και υπόσχεται ικανοποίηση και ευφορία για όλους, αποκοιμίζοντας τις συνειδήσεις μέσω της κατανάλωσης και διατηρώντας τη σύγχυση ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασίωση».
Η Εύα Καϊλή στις ευρωεκλογές του 2019 πήρε 145.650 σταυρούς πανελλαδικά, αφήνοντας πίσω της τον Καμίνη, τον καθηγητή Ιωακειμίδη, τη Μαλλιώρη και άλλους αξιόλογους και θαμπούς υποψηφίους.
Σε καμία συνέντευξη δεν ρωτήθηκε για το εξωφρενικό ψέμα της ότι σκότωσαν τον παππού της κομμουνιστές, για την παρουσία της στα μπουζούκια δίπλα σε επιχειρηματίες-μιντιάρχες, για τις πολυτελείς διακοπές και την παρέα με δισεκατομμυριούχους, για τη ραγδαία αύξηση της περιουσίας της τα τελευταία χρόνια.
«Κυρία Καϊλή, συνάδει με τις σοσιαλδημοκρατικές αρχές που επικαλείστε ο τρόπος ζωής σας;».
Ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε ως πρόβλημα το μπέρδεμα life style και πολιτικών παρεμβάσεων, ούτε καν πιέστηκε να επιχειρηματολογήσει για τις αδιανόητες δηλώσεις της για τις παρακολουθήσεις πολιτικών που «είναι κάτι συνηθισμένο» ή για το Κατάρ «που σέβεται τα εργατικά δικαιώματα».
Τώρα είναι αργά και για την ίδια και για τη δημοσιογραφία.
Αγγελική Σπανού
- δημοσιογράφος, συγγραφέας.
https://www.kathimerini.gr/opinion/562190539/to-chamogelo-tis-eyas/
18.12.2022
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ