QatarGate : Ποια τραγικά λάθη της Γερμανίας ψάχνουν να κρυφτούν πίσω από αυτό;
Της Μαρίας Ν. Παπαδοπούλου*
Η Γερμανία είναι μια ενεργοβόρος κρατική οντότητα . Τα βιομηχανικά εργοστάσια της , οι επιχειρήσεις μεσαίας παραγωγής, η αλυσίδα μεταφορών, ο δημόσιος τομέας και τα νοικοκυριά της χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να λειτουργήσουν και να την συντηρήσουν ως πρώτη οικονομία στην ΕΕ.
Το πρόβλημα είναι ότι η Γερμανία δεν διαθέτει επαρκείς δικούς της φυσικούς πόρους για να ικανοποιήσει τις ενεργειακές της ανάγκες.
Η αυτάρκεια πρωτογενούς ενέργειας στη Γερμανία είναι στο 100% μόνον σε τρεις ενεργειακούς τομείς: καφέ άνθρακα – λιγνίτη, πυρηνική ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Κατά τα λοιπά τα ενεργειακά ελλείμματα της χώρας είναι τεράστια.
Σύμφωνα με το GMF (German Marshall Fund) για το 2021, οι γερμανικές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούνταν κατά 33% από αιολική και ηλιακή ενέργεια, 29,6% άνθρακα (σκληρό και λιγνίτη), 13,3% πυρηνική ενέργεια, 10,4% φυσικό αέριο, 8,8% βιομάζα και 4% υδροηλεκτρική ενέργεια.
Το πρώτο εξάμηνο του 2022, το συνολικό ενεργειακό μείγμα της Γερμανίας περιλάμβανε 46,4 % ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων αιολικών και ηλιακών), 29,4 % άνθρακα (σκληρό και λιγνίτη), 14,6 % φυσικό αέριο και 5,6 % πυρηνικά. (βλ.ΕΔΩ).
Πριν ξεσπάσει ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος, το μεγαλύτερο μέρος από τα ενεργειακά της ελλείμματα στον τομέα των υδρογονανθράκων η Γερμανία το κάλυπτε από την Ρωσία.
Για το 2021 οι προμήθειες της Γερμανίας από την Ρωσία ειδικά σε αργό πετρέλαιο ανέρχονταν στο 34,1% , ενώ οι προμήθειες της σε Ρωσικό φυσικό αέριο ανέρχονταν στο 55%. ( βλ. https://www.cleanenergywire.org/factsheets/germanys-dependence-imported-fossil-fuels ) . Συνολικά ένα ποσοστό 53% περίπου των ενεργειακών της αναγκών σε ορυκτέλαια (πετρέλαιο – φυσικό αέριο) η Γερμανία το κάλυπτε από τους Ρωσικούς υδρογονάνθρακες.
Οι δε συνολικές ετήσιες ανάγκες της Γερμανίας σε ορυκτέλαια ανέρχονται κατά μέσο όρο στους 100,4 εκατομμύρια τόνους (βλ. ΕΔΩ )
Με πρόχειρους υπολογισμούς από τις πιο πάνω ετήσιες ανάγκες της η Γερμανία κάλυπτε 53,21 εκατομμύρια τόνους υδρογονανθράκων με προμήθειες της από την Ρωσία. Από αυτά τα 42,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως αφορούσαν φυσικό αέριο.
Συνεπεία όμως του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου που ξέσπασε την 24.2.2022 , όπως όλοι γνωρίζουμε, η Γερμανία αντιμετώπισε σοβαρό ενεργειακό πρόβλημα, ιδιαίτερα μετά την δολιοφθορά στους Nordstream 1 & 2 . (βλ. ΕΔΩ ).
Ο πόλεμος αυτός οδήγησε την Γερμανία ενώπιον μιας τεράστιας ενεργειακής τρύπας περίπου 53,21 εκατομμυρίων τόνων ορυκτελαίων , η οποία έπρεπε το συντομότερο δυνατόν να καλυφθεί, εάν δεν ήθελε η γερμανική βιομηχανική και μεταφορική αλυσίδα να κατεβάσει τον επόμενο χειμώνα ρολά και τα γερμανικά νοικοκυριά να παγώσουν.
Και ποιος ήταν ,λέτε, ο πρώτος υποψήφιος στον οποίο απευθύνθηκε η Γερμανία ?
Δεν χρειάζεται και πολύ φαντασία, το Κατάρ !
Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί στο Κατάρ?
Η απάντηση ενδέχεται να σχετίζεται με ευρύτερους γεωπολιτικούς και γεωοικονομικούς σκοπούς, που εξαιτίας της στρατηγικής αντιπαλότητας ΗΠΑ-Κίνας επιδίωκαν να εντάξουν στις αρχές του 2022 τις χώρες του Κόλπου και δη του Κατάρ, με την ιδιότητα του επιπροσθέτως ως ισχυρού εκπροσώπου της “Μουσουλμανικής Αδελφότητας” , στην δυτική σφαίρα επιρροής και να δημιουργήσουν ισχυρές εξαρτήσεις τους και συνεκτικούς δεσμούς με την Δύση, που θα εξισορροπούσαν το ενδιαφέρον και την επιθετικά επεκτακτική πολιτική της Κίνας στην περιοχή του Κόλπου .
Από ότι φαίνεται το Κατάρ, με δεδομένο ότι συγκαταλέγεται στην πρώτη τριάδα των μεγαλύτερων παραγωγών LNG παγκοσμίως, ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου 2022 είχε προτιμηθεί από τους Γερμανούς ως η ενδεδειγμένη λύση για την υποκατάσταση του Ρωσικού φυσικού αερίου εφόσον ξεσπούσε ένας πόλεμος ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία. (βλ ΕΔΩ )
Το Κατάρ είχε προταθεί προς την ΕΕ από τις ΗΠΑ ως η εναλλακτική λύση για τη διασφάλιση ευρύτερα της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού εφοδιασμού , με το δέλεαρ προς το Κατάρ ότι θα εδραιωθεί βαθύτερα στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου αποσπώντας από τη Ρωσία την Ανατολική και Νότια Ευρώπη και ενισχύοντας την παρουσία του στη Δυτική Ευρώπη.
Οι ΗΠΑ άσκησαν όλη την επιρροή τους προς το Κατάρ , ώστε να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της ΕΕ , εξαιτίας και της συνεργασίας της Qatar Energy με την ExxonMobil.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ExxonMobil, Darren Woods, και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Qatar Petroleum, HE Saad Al-Kaabi, υπογράφουν συμφωνία για να προχωρήσουν στην κατασκευή της εγκατάστασης εξαγωγής LNG Golden Pass καθώς ο Υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών Ρικ Πέρι και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Golden Pass Products Σον Ράιαν παρακολουθούν
Βάσει της συνεργασίας αυτής , το εργοστάσιο υγροποίησης φυσικού αερίου Golden Pass με έδρα του τις ΗΠΑ, που ανήκει από κοινού στις πιο πάνω εταιρείες, πρόκειται να λειτουργήσει μεταξύ 2024-2025 , οπότε κι αναμένεται από τις εργασίες του να εκτοξευθεί έως το 2027 η Καταριανή παραγωγή LNG από τα σημερινά 106 bcm σε 175 bcm ετησίως ! (βλ. ΕΔΩ )
Ωστόσο το δέλεαρ της Ευρωπαϊκής αγοράς δεν ήταν και τόσο ισχυρό για το ίδιο το Κατάρ -που ήδη υπολόγιζε ότι θα απολάμβανε το 70% της παραγωγής LNG από τις εργασίες της Golden Pass – καθώς η ζήτηση από την ΕΕ του Καταριανού LNG μπορεί να καλύψει μόνον το 1/3 της συνολικής παραγωγής του Κατάρ, του οποίου το ενδιαφέρον ήταν από καιρού στραμμένο ευρύτερα προς τις ασιατικές αγορές και ειδικότερα την Κίνα και την Ιαπωνία οι οποίες μπορούν με τις επικείμενες αγορές τους να καλύψουν, αν όχι όλο, το μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγής του Καταριανού LNG σε σταθερή και μακροχρόνια βάση.
Συνεπώς η ΕΕ είχε και έχει πάντα δευτερεύουσα σημασία για το Κατάρ , το οποίο αναζητά μακροχρόνιες και σταθερές συνεργασίες.
Ο Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, ο Εμίρης του Κατάρ, στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου το 2019, το οποίο επισκέφθηκε και τον Φεβρουάριο 2022..
Όπως ανέφερε ήδη από αρχές Φεβρουαρίου 2022 το Αμερικανικό think tank Middle East Institute (MEI) :
” Το Κατάρ, πιστεύει ότι βρίσκεται σε ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση και θα μπορεί να πουλήσει το αέριο του σε κάθε περίπτωση. Ως αποτέλεσμα, σε αντάλλαγμα για το LNG της, η Ντόχα θέλει πιο ευνοϊκές συνθήκες εάν πρόκειται να επεκτείνει την παρουσία της στην ευρωπαϊκή αγορά για να αντισταθμίσει την πιθανή απώλεια μεριδίου αγοράς στην πιο άνετη ασιατική αγορά. Αυτός είναι ο *λόγος για τον οποίο η Ντόχα πρότεινε τρία βασικά αιτήματα προς την ΕΕ, τα οποία από πολλές απόψεις έρχονται σε αντίθεση με την τρέχουσα φιλοσοφία της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου.
Πρώτον, για να αποκτήσει φυσικό αέριο από το Κατάρ , η ΕΕ πρέπει να απαγορεύσει τη μεταπώληση οποιουδήποτε LNG που παρέχεται εκτός Ευρώπης για να αποφύγει τον ανταγωνισμό με τις άμεσες προμήθειες της Ντόχα στην Ασία ή αλλού. Δεύτερον, οι Βρυξέλλες αναμένεται να κλείσουν τις έρευνες για τις πολιτικές αγοράς του Κατάρ στην Ευρώπη που ξεκίνησαν το 2018. Τρίτον, η Ντόχα επιμένει να διαπραγματεύεται βάσει συμβατικών αρχών και όχι στις αρχές του spot trading. Ανεξάρτητα από το τι θα επιλέξει να κάνει η ΕΕ στο μέλλον, η Ντόχα δεν θα χάσει. Εάν η Ευρώπη συμφωνήσει με τους όρους της, το Κατάρ θα συνάψει μέρος της παραγωγικής του ικανότητας LNG μακροπρόθεσμα και θα παρουσιάσει τη συμφωνία ως αποτέλεσμα εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών και όχι μια προσπάθεια με πολιτικά κίνητρα να στοχοποιηθούν τα συμφέροντα της Μόσχας.
Εάν η Ευρώπη αρνηθεί, η Ντόχα θα έχει μια δικαιολογία να δώσει στην Ουάσιγκτον γιατί δεν μπορούσε να βοηθήσει τις Βρυξέλλες. Υπό αυτές τις συνθήκες, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα τους επόμενους μήνες, ενδέχεται να έχουν αποφασιστικό αντίκτυπο τόσο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια όσο και στην παγκόσμια στρατηγική εξαγωγής LNG του Κατάρ” (βλ. ΕΔΩ )
Ύστερα από τις πιο πάνω χρήσιμες επισημάνσεις ,ας επιστρέψουμε και πάλι στην Γερμανία και τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ, μέλος του κόμματος των Πρασίνων, ο οποίος , αφού εντέλει ξέσπασε ο Ρωσο-Ουκρανικος πόλεμος, φρόντισε ήδη από τον περασμένο Μάρτιο να επισκεφθεί τη Ντόχα.
Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, του Κόμματος των Πρασίνων, Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Σκοπός του ταξιδιού του κυρίου Χάμπεκ ήταν να διερευνήσει τις προθέσεις του Κατάρ προκειμένου να καλύψει μεγάλο μέρος των ενεργειακών ελλειμμάτων που θα εμφάνιζε η Γερμανική οικονομία.
Ωστόσο εκεί του κυρίου Χάμπεκ του προέκυψαν διαφωνίες για τη διάρκεια του συμβολαίου , τις οποίες ο Γερμανός αξιωματούχος ήταν καθόλα ικανός να προβλέψει, βάσει και των δημοσιεύσεων του ΜΕΙ ήδη από τον Φεβρουάριο 2022, που τόνιζαν ότι το Κατάρ γνώριζε αφενός τις ενεργειακές αδυναμίες της ΕΕ κι ότι έναντι της βρίσκονταν σε πλεονεκτικότερη θέση, αφετέρου τις βλέψεις του προς Κίνα κι Ασιατικές αγορές.
Συγκεκριμένα το Κατάρ γνωστοποίησε στον κύριο Χάμπεκ ότι επιδίωκε ένα 25ετές συμβόλαιο.
Όμως οι προθέσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών και της Γερμανικής κυβέρνησης, μάλλον θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ανεδαφικές, άκαμπτες, εντελώς ανορθολογικές κι εντέλει εκτός τόπου και χρόνου αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ο Γερμανός υπουργός έκανε ξεκάθαρο στους Καταριανούς ότι οι εντολές που είχε λάβει , αφορούσαν μόνον μία βραχύβια μεταξύ τους σχέση.
Για άλλη μια φορά η Γερμανική αλαζονεία είχε θριαμβεύσει ! Ο κύριος Χάμπεκ απάντησε αυτολεξεί πως «Δεκαπέντε χρόνια θα ήταν υπέροχα. Μου φαίνονται καλές συνθήκες».
Ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz δίνει ομιλία στη 13η Γερμανική Σύνοδο Μηχανικής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Μηχανικών (VDMA) στο Βερολίνο, Γερμανία, 11 Οκτωβρίου 2022. Με περίπου 3.500 μέλη, η VDMA είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός δικτύου για τη βιομηχανία μηχανολογίας στη Γερμανία και Ευρώπη
Μ’αυτά και μ’αυτά λοιπόν καθυστέρησε η υπογραφή της συμφωνίας Γερμανίας - Κατάρ και φτάσαμε πλέον στις 20 Μαϊου του 2022 οπότε ο Εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, ενόψει του ταξιδιού του στην Ευρώπη ,μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα πράγματα πήγαν καλά για αυτόν, επισκέφθηκε επισήμως πλέον το Βερολίνο για την υπογραφή εταιρικής συνεργατικής σχέσης στον ενεργειακό τομέα και δη του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) .
20.5.2022: O Καγκελάριος της Γερμανίας, περιμένοντας
να υποδεχθεί τον Εμίρη του Κατάρ
να υποδεχθεί τον Εμίρη του Κατάρ
Ο δε καγκελάριος Όλαφ Σολτς στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε παρέα με τον Εμίρη του Κατάρ δήλωσε από την πλευρά του αυτολεξεί : «Συμφωνούμε ότι το Κατάρ και η Γερμανία θέλουν να συνεργαστούν πιο στενά στον τομέα της ενέργειας. Χαιρετίζω την ενεργειακή συνεργασία που υπεγράφη με το Κατάρ σήμερα».
Ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε και στη σημασία του Κατάρ ως εμπορικού και επενδυτικού εταίρου υψηλής τεχνολογίας, επισημαίνοντας ότι: «Σκοπεύουμε να εμβαθύνουμε τη σχέση μας και από αυτή την άποψη» ΕΔΩ
Από την πλευρά του ο Εμίρης του Κατάρ με τις δηλώσεις του ανέφερε ότι : Η χώρα του ελπίζει να αρχίσει να στέλνει φυσικό αέριο από το εργοστάσιο LNG των ΗΠΑ Golden Pass στο Τέξας, στο οποίο η QatarEnergy κατέχει μερίδιο 70%, στο Βερολίνο το 2024. (βλ. ΕΔΩ ). Συμπληρώνοντας ότι το Κατάρ ανυπομονεί πολύ να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, τονίζοντας την άποψή του ότι το Κατάρ είναι μια ανοιχτόμυαλη χώρα με αγάπη για τον αθλητισμό κι επιβεβαίωσε ότι όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι θα είναι ευπρόσδεκτοι στη Ντόχα. Το Κατάρ είχε τη δική του πολιτιστική ταυτότητα, είπε, αλλά κανείς δεν θα εμποδιζόταν να έρθει.
Αυτή ήταν μια καταρχήν συμφωνία επί της αρχής, που εν πολλοίς βρισκόταν στον αέρα, αφού δεν όριζε τους επιμέρους όρους και συμφωνίες, που αφορούσαν την χρονική διάρκεια της συνεργασίας ή τον όγκο LNG που θα προμηθεύονταν σε ετήσια βάση η Γερμανία από το Κατάρ ούτε και τους εναρκτήριους χρόνους αυτής της συνεργασίας .
24.9.2022: O Γερμανός Καγκελάριος επισκέπτεται την Σαουδική Αραβία στα πλαίσια επίσκεψης του στον Κόλπο τον Σεπτέμβριο 2022
Εν πολλοίς η Γερμανική φιλοδοξία να επιβάλλει τους δικούς της όρους, μικροοικονομίστικης λογικής, οδήγησε σε απουσία απτών αποτελεσμάτων και σε απλές δηλώσεις καλής θέλησης οι οποίες παρέπεμπαν σε μέλλοντα χρόνο.
Άλλωστε , καίτοι η Γερμανία είχε , εξαιτίας των Δυτικών κυρώσεων, μειώσει μέρος της προμήθειας της σε Ρωσικούς υδρογονάνθρακες, εντούτοις τον Μάϊο 2022 στηρίζονταν ακόμα σε μεγάλο μέρος αυτών μέσω της τροφοδοσίας των αγώνων Nordstream , θεωρώντας πως είχε τα περιθώρια για να στρέψει τους όρους ενός ενεργειακού deal με το Κατάρ προς όφελος της..
Υπό αυτούς τους συλλογισμούς κι αφήνοντας την παρτίδα του ενεργειακού πόκερ με το Κατάρ ανοιχτή όλους τους καλοκαιρινούς μήνες του 2022 , τελικά εκεί γύρω στις 24 Σεπτεμβρίου ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε εντέλει να κουνηθεί και να επισκεφθεί επιτέλους σε πρώτη επίσημη επίσκεψη του τις χώρες του Κόλπου, με τις ενεργειακές προμήθειες από τον Nordstream ακόμα στο μανίκι του. (βλ. ΕΔΩ)
Ωστόσο οι πιεστικές γεωπολιτικές ανάγκες συνεργασίας με τα κράτη του Κόλπου πριν αυτά διαρρεύσουν οριστικά προς ανατολάς και προς την μεγάλη , αδηφάγα αγορά της Κίνας , ήταν αδύνατον να περιμένουν πότε ο ράθυμος Καγκελάριος θα αποφάσιζε να ανοίξει τα χαρτιά του!
Αυτό δεν ήταν απλώς ένα παιχνίδι για γερά νεύρα , όπως ήθελε να το εννοεί ο κύριος Σολτς προτάσσοντας τις μικροσκοπιμότητες της χώρας του, αλλά μια παρτίδα σκάκι πάνω στην οποία παίζονταν όλη η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και η νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας και ισχύος της Δύσης στην περιοχή του Κόλπου έναντι της Κίνας, που θα εξισορροπούσε την είσοδο κι επέλαση της ήδη από τον προηγούμενο χρόνο (2021) στο Ιράν.
Οι δολιοφθορές ,δύο μέρες αργότερα, στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, 02:03 τοπική ώρα , στους ρωσικούς αγωγούς Nordstream 1 και 2 (βλ. ΕΔΩ ) , βρήκαν τον Γερμανό Καγκελάριο, ενόσω συνεχίζονταν η επίσκεψη του στα κράτη του Κόλπο, για την ακρίβεια κατά την επίσημη επίσκεψη του στην Ντόχα, να ψάχνει τον χαμένο άσσο, που νόμιζε όταν ξεκινούσε την επίσκεψη του πως βρίσκονταν ακόμα κρυμμένος στο μανίκι του…
Να μην τα πολυλογούμε, η επίσκεψη αυτή δεν απέφερε όσον αφορά την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ κανένα αποτέλεσμα, ούτε κάτι νέο όσον αφορά την ενεργειακή συμφωνία της Γερμανίας με τα ΗΑΕ.
ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ, 25 Σεπτεμβρίου 2022 (WAM) — Ο Πρόεδρος των ΗΑΕ, η Αυτού Υψηλότης Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάιεντ και ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς,
Ειδικά όσον αφορά τα ΗΑΕ η γερμανική πολυεθνική εταιρεία ενέργειας RWE είχε υπογράψει από την Άνοιξη του 2022 συμφωνία με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) για την παράδοση υγροποιημένου φυσικού αερίου.
26.9.2022 : Ο Εμίρης του Κατάρ Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι δέχθηκε τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στη Ντόχα
Να σημειωθεί ότι το φορτίο που συμφωνηθηκε να παραδοθεί φέτος από την ADNOC θα είναι 137.000 κυβικά μέτρα LNG , με την Γερμανίας να λαμβάνει τελικά έως και 12,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG ετησίως, τα οποία είναι ψυχούλα μπροστά στην τρύπα των 42,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που προμηθεύονταν από την Ρωσία κι ανταποκρίνονται μόνον στο 13% αυτών, ενώ κατά το υπόλοιπο, μεγαλύτερο ποσοστό η ενεργειακή πληγή της Γερμανίας, εξαιτίας της απώλειας του ρωσικού φυσικού αερίου, εξακολουθεί να παραμένει ορθάνοιχτη και να πυορροεί. Επιπλέον αξίζει να επισημανθεί ότι το πρώτο LNG προελεύσεως ΗΑΕ που θα παρασχεθεί στη γερμανική αγορά φυσικού αερίου προϋποθέτει την κατασκευή πλωτού τερματικού σταθμού εισαγωγής LNG στο Brunsbüttel κοντά στο Αμβούργο. Ώστε δίχως αυτόν τον υπό κατασκευή πλωτό σταθμό η
ADNOC μολονότι δέσμευσε τις ποσότητες LNG που συμφωνήθηκαν, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει σε παραδόσεις τους προς την Γερμανία.
Σέιχης. Abdulla Bin Mohammed bin Saud Al-Thani- Πληρεξούσιος και Έκτακτος Πρέσβης του Κράτους του Κατάρ στη Γερμανία
Κι όσο για το Κατάρ, η Ντόχα μετά την επίσκεψη του Γερμανού Καγκελαρίου περιορίστηκε στα ευχολόγια του Πρέσβη της στο Βερολίνο (βλ. ΕΔΩ ) περί διακεκριμένου επιπέδου σχέσεων των δύο φίλων χωρών και περί όγκου του μεταξύ τους εμπορίου που ξεπέρασε τα 3 δισ. δολάρια το 2021, μη παραλείποντας να τονίσει ότι σχεδόν 300 γερμανικές εταιρείες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας του Κατάρ σε διάφορους τομείς (* σ.σ.: υποθέτω και στον κατασκευαστικό , όπου εντοπίστηκαν οι καταπατήσεις ανθρωπίνων κι εργασιακών δικαιωμάτων..)
Κατά τα λοιπά ούτε λέξη για συμφωνία ή για το ενδεχόμενο παραδόσεων Καταριανού LNG προς Γερμανία ή ΕΕ…
Κι ενώ ο κύριος Όλαφ Σολτς γύριζε στην ουσία με τα χέρια του σχεδόν άδεια από την τουρ που έκανε στις χώρες του Κόλπου , το Κατάρ ως αντάλλαγμα για να συνεχίσει να κρατά την Γερμανία στο παιχνίδι εξαγόραζε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022 μέσω του QIA (Qatar Investment Authority), δηλαδή του κρατικού επενδυτικού του ταμείου, που του εξασφαλίζει, αντί 2.427,6 εκατομμύριων ευρώ , το 9.09% των μετοχών της RWE AG, (Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk Aktiengesellschaft ) δηλαδή της γερμανικής πολυεθνικής εταιρείας ενέργειας με έδρα το Έσσεν ,η οποία παράγει και εμπορεύεται ηλεκτρική ενέργεια διεθνώς.
Με την αγορά αυτή το Κατάρ κρατάει πλέον το μεγαλύτερο πακέτων μετοχών της RWE και διεισδύει και στον Γερμανικό τομέα ενέργειας.
Ο δε, λόγος που το Κατάρ δικαιολόγησε την εν λόγω εξαγορά , είχε την δική του σημειολογία, που προοιώνιζε τις εξελίξεις που ακολούθησαν.
Η εξαγορά, όπως δηλώθηκε από το Κατάρ, είχε σκοπό της να υποστηρίξει την επιταχυνόμενη στρατηγική «Growing Green» της RWE ! Όπερ μεθερμηνευόμενων το Κατάρ ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υδρογονανθράκων και ειδικά LNG παγκοσμίως , εμπαικτικά, έστελνε το μήνυμα προς την Γερμανία ότι στήριζε την στροφή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας .
Συγκεκριμένα με την εξαγορά αυτή η RWE υποχρεώνεται να εκδώσει ένα υποχρεωτικό μετατρέψιμο ομόλογο σε θυγατρική της QIA. Το ομόλογο θα μετατραπεί σε νέες κοινές ανώνυμες μετοχές, με τα έσοδα από αυτό να προορίζονται για να χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά της Con Edison Clean Energy Businesses, η οποία θα τοποθετήσει την RWE ως μέτοχο σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ΗΠΑ. Η δε, Con Edison Clean Energy Businesses είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας που ανήκουν σε επενδυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες, με έδρα το Μανχάταν και περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια, σταθερά ετήσια έσοδα από το 2017 και πάνω από 62 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία. ΕΔΩ
Κοινώς το Κατάρ αγόρασε το μεγαλύτερο μετοχικό πακέτο της μεγαλύτερης Γερμανικής εταιρείας ενέργειας, για να επενδύσει το ποσό στις ΗΠΑ και σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία στον τομέα των ΑΠΕ !
Το δε ποσό των μόλις 2.427,6 εκατομμύριων ευρώ, μόνον ως ψίχουλα μπορεί να εκληφθεί μπροστά στα ετήσια κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων της Αμερικανικής εταιρείας προς την οποία θα ανακατευθύνονταν για την αγορά μετοχών της (σ.σ.: άλλωστε από ότι φέρεται το Κατάρ δαπανά πολύ περισσότερα σε δωροδοκίες…)
Και κάπως έτσι φτάσαμε, αργά και σταθερά, στην αποφράδα 21 Νοεμβρίου 2022 , που στο τέλος της ημέρας , μάλλον κατέγραψε το “Game Over” και πολλά εγκεφαλικά τόσο ανάμεσα στους Γερμανούς τζογαδόρους, όσο και στην Ευρώπη και στους υπερατλαντικούς συμμάχους της, που στήριζαν ελπίδες για την ενεργειακή της επάρκεια στα κράτη του Κόλπου.
Άλλωστε αυτός ήταν κι ο λόγος που η ΕΕ υπόσχονταν βίζες στο Κατάρ για την ελεύθερη είσοδο των πολιτών του στα Ευρωπαϊκά εδάφη κι έστελνε όμορφες Αντιπροέδρους να δελεάσουν και να θαμπώσουν με την γοητεία τους Καταριανούς πρίγκιπες κι εμίρηδες, εκλαμβάνοντας τους για κουτσαβάκια, που λες και δεν είχαν ξαναματαδεί στην ζωή τους ωραία γυναίκα !!
Τί ακριβώς έγινε στις 21 Νοεμβρίου 2022 ;
Το Κατάρ υπέγραψε με την Κίνα μακροχρόνιο ενεργειακό deal !
Η ενεργειακή συμφωνία Κίνας- Κατάρ είναι η πιο μακροχρόνια που έχει ποτέ υπογράφει στα χρονικά!
Το Κατάρ, μέσω της Qatar Energy αναλαμβάνει ,βάσει της συμφωνίας, να προμηθεύει την Sinopec – China Petroleum and Chemical Corporation – μια από τις κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου της Ασίας- με 4 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως αξίας άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα 27 χρόνια !
Τα νέα που κατέδειξαν τις στρεβλώσεις και την αδυναμία έγκαιρων αντιδράσεων που επικρατούν στους κόλπους της ΕΕ, με τον καθένα εκ των «ισχυρών» της να κοιτάει να παίξει τα δικά του κοντόφθαλμα εθνικά παιχνίδια, όντας ανίκανος να εξυπηρετήσει τα μεγάλα γεωπολιτικά συμφέροντα τόσο της ΕΕ συνολικά όσο και της Δύσης , ανέδειξαν τις γενικότερες αρρυθμίες βηματισμού της και την ίδια την ΕΕ ως υποδεέστερη να εξυπηρετήσει έναν ευρύτερο γεωπολιτικό ρόλο κι έκαναν αστραπιαία τον γύρο του πλανήτη, με ταχύτητα φωτός !!! (βλ. ΕΔΩ και ΕΔΩ )
Η τωρινή Σινοκαταριανή μεγάλη ενεργειακή συμφωνία αποτελεί την συνέχεια προηγούμενης αντίστοιχης συμφωνίας για προμήθεια 2 εκατομμυρίων τόνων LNG για τα επόμενα 10 χρόνια του Δεκεμβρίου 2021, η οποία υπήρξε η συνέχεια μιας άλλης, όμοιας σε ποσότητα και χρονική διάρκεια μεταξύ τους συμφωνίας που υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2021
Με την πρόσφατη συμφωνία Νοεμβρίου 2022 η Κίνα αποκτά πλέον πρόσβαση στο Καταριανό κοίτασμα North Field το οποίο αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο, που το Κατάρ το μοιράζεται με το Ιράν, το οποίο αποκαλεί το μερίδιό του South Pars.
Το δε Ιρανικό μερίδιο του South Pas , ελέγχεται κι αυτό από την Κίνα με την Σινο-Ιρανική συμφωνία ,25ετους διάρκειας που υπογράφηκε μεταξύ τους τον Μάρτιο του 2021.
Ο συνολικός χώρος του Ιρανικού South Pas μπου ελέγχεται από την Κίνα εκτείνεται σε 9.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα κοιτάσματος φυσικού αερίου, ιρανικής ιδιοκτησίας, που περιέχει 51 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μη συνδεδεμένου φυσικού αερίου και 50 δισεκατομμύρια βαρέλια συμπυκνώματος φυσικού αερίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi (R) δίνει τα χέρια με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Mohammad Javad Zarif κατά τη συνάντησή τους στον State Guesthouse Diaoyutai στο Πεκίνο στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Η Κίνα εισχωρώντας και στο υπόλοιπο μισό του τεράστιου αυτού κοιτάσματος , που εισέρχεται στην Καταριανή επικράτεια μετονομαζόμενο σε North Field , αποκτά ήδη με την πρόσφατη Σινοκαταριανή Ενεργειακή Συμφωνία τον πλειοψηφικό έλεγχο στο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του Ανατολικού Ημισφαιρίου, εδραιώνει την απόλυτη υπεροχή της στον Περσικό και εξασφαλίζει την συνέχιση της πορείας της γεωπικονομικής οδού One Belt One Road. (βλ. ΕΔΩ).
Δικαίως λοιπόν ο Saad bin Sherida Al-Kaabi, Υπουργός Ενέργειας του Κατάρ και Διευθύνων Σύμβουλος της Qatar Energy δήλωσε ότι “Πιστεύει πως αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει τις σχέσεις Πεκίνου- Ντόχα στο επόμενο επίπεδο, καθώς πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία ως προς τη διάρκεια και μια από τις μεγαλύτερες σε όγκο και για τις δύο χώρες.”
Η Δύση μόλις έβλεπε τα σχέδια της για εξισορρόπηση δυνάμεων στις χώρες του Κόλπου να καταρρέουν…
Κι ύστερα από όλα αυτά ο πολλής Γερμανός Καγκελάριος , που όλο το προηγούμενο διάστημα πυροβολούσε τα πόδια του, τα πόδια της ΕΕ και των Δυτικών εν γένει “συμμάχων” του, στις 29 Νοεμβρίου 2022 αποδέχθηκε εντέλει καταιδρωμενος να μαζέψει ότι κατακάθι είχε απομείνει στο Καταριανό φλυτζάνι από τα υπολείμματα που είχαν απομείνει από την Σινο-Καταριανή Συμφωνία!
Τα 2 εκατομμύρια τόνοι ετησίως Καταριανού LNG , που συμφώνησε να αγοράσει η χώρα του αρχής γενομένης από το 2026 και για 15 χρόνια δεν φτάνουν μηδέ κατ’ιδεαν να κλείσουν την τεράστια τρύπα που άνοιξε η απώλεια του Ρωσικού φυσικού αερίου !
Τα δυτικά μέσα (βλ.ΕΔΩ και ΕΔΩ ) σχολίασαν ότι το φυσικό αέριο του Κατάρ δεν θα φτάσει αρκετά νωρίς για να βοηθήσει τη Γερμανία να αποφύγει τις ελλείψεις ενέργειας αυτόν τον χειμώνα, ενδεχομένως, και τον επόμενο χειμώνα, ασχέτως εάν η Γερμανία δείχνει πεπεισμένη ότι για τον μήνα του 2022 που απομένει μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να αποφύγει τις διακοπές ρεύματος . Ωστόσο είναι λιγότερο σίγουρη ότι θα έχει τα αποθέματα για να αποφύγει τις διακοπές ρεύματος ή το δελτίο τροφοδοσίας το 2023-24.
Nα σημειωθεί δε ότι τελικά η Γερμανία, δεν αγόρασε ευθέως η ίδια το καταριανό φυσικό αέριο. Αυτό θα πωληθεί από το Κατάρ στην αμερικανική εταιρεία ConocoPhillips, η οποία στη συνέχεια θα το παραδώσει στον τερματικό σταθμό LNG στο Brunsbüttel της Γερμανίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ στην πρωτεύουσα Ντόχα
Ο Saad Sherida al-Kaabi (R), υπουργός Ενέργειας του Κατάρ και Διευθύνων Σύμβουλος της QatarEnergy, και ο Ryan Lance (L), Διευθύνων Σύμβουλος της πολυεθνικής εταιρείας ConocoPhillips, ανταλλάσσουν έγγραφα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ανακοινώνει μια νέα συμφωνία, Ντόχα, Κατάρ, 29 Νοεμβρίου 2022
Και είναι απορίας άξιο ότι ο Γερμανός Καγκελάριος, όπως και οι αξιωματούχοι της χώρας που θα γίνει η τελική αποδέκτης του Καταριανού LNG , κατά την υπογραφή της Συμφωνίας στις 29 Νοεμβρίου 2022 , δηλαδή ενόσω από την 20 Νοεμβρίου 2022 είχε ξεκινήσει να διεξάγεται στο Κατάρ το FIFA World Cup Qatar 2022, ουδεμία σημασία απέδιδαν στην καταπάτηση των ανθρωπίνων κι εργασιακών δικαιωμάτων εκ μέρους του προμηθευτή Κατάρ την οποία τόσο ο κύριος Σόλτς, όσο και η Γερμανική διπλωματία, αλλά και τα Γερμανικά ΜΜΕ καθώς και η Γερμανική Ποδοσφαιρική ομάδα φρόντισαν να ξαναθυμηθούν , καθαρά υποκριτικά, αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας.
Αναγκάζοντας τον Claudius Fischbach Γερμανό Πρέσβη στην Ντόχα να προχωρήσει στις 6 Δεκεμβρίου σε αντίστοιχου περιεχομένου δηλώσεις , μπροστά στις οποίες οι αποδιδόμενες σε Έλληνες Αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε. Καϊλη, Δ. Σχοινά κλπ) , δηλώσεις μοιάζουν με απλό πταίσμα !!!
Συγκεκριμένα ο Γερμανός πρεσβευτής στο Κατάρ, Κλαούντιος Φίσμπαχ, έστειλε μια εμπρηστική επιστολή στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών. Η επιστολή διέρρευσε αμέσως στα ΜΜΕ , με πρώτο το Der Spiegel. (βλ ΕΔΩ και ΕΔΩ )
Σε αυτήν ο Γερμανός Πρέσβης στην Ντόχα αναφέρει :
«Η Γερμανία είχε ένα σημαντικό μπόνους εμπιστοσύνης στο Κατάρ τα τελευταία χρόνια», Ωστόσο, «αυτό το μπόνους εμπιστοσύνης» «χάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες». Το Κατάρ βλέπει τον εαυτό του ως θύμα «μιας άνευ προηγουμένου εκστρατείας στα μέσα ενημέρωσης». η εμφάνιση της Γερμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο «επικρίθηκε ευρέως και με συνέπεια ως ασέβεια προς μια ξένη κουλτούρα».
Ο Πρέσβης της Γερμανίας στο Κατάρ Dr. Claudius Fischbach
«Η τρέχουσα διάθεση απέναντι στη Γερμανία στους τοπικούς επιχειρηματικούς κύκλους, παραδοσιακά φιλογερμανικούς», συνεχίζει ο κύριος Fischbach, « μου περιγράφεται ως άθλια». Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και τα οικονομικά συμφέροντα του Βερολίνου, ο Πρέσβης προειδοποιεί: Μέχρι στιγμής, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αρκέστηκε να επαινέσει την πρόσφατη συμφωνία υγραερίου με το Κατάρ ως «δομικό στοιχείο» για τον μελλοντικό ενεργειακό εφοδιασμό της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. δηλώνοντας επίσης ότι ήταν «πολύ χαρούμενος» που επετεύχθη η συμφωνία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν το Κατάρ, το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου και τους γεωστρατηγικούς αγώνες εξουσίας γύρω από το εμιράτο με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Ακριβώς στην ώρα για το μισό του αγώνα μεταξύ της ομάδας των ΗΠΑ και της ιρανικής ομάδας, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι μόλις ενέκρινε την παράδοση αντι-drones αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Πρόκειται για δέκα σταθερά συνολικά συστήματα και μεγάλο αριθμό μεμονωμένων όπλων και εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων 200 drones Coyote, που χρησιμοποιούνται εναντίον εχθρικών drones. “Η προτεινόμενη πώληση”, δηλώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «θα βελτιώσει την ικανότητα του Κατάρ να αμύνεται ενάντια στις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές». Αυτό υποστηρίζει «την ασφάλεια μιας φίλης χώρας που εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική δύναμη για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στη Μέση Ανατολή».
Ακολουθεί απόσπασμα από γερμανικό Foreign Policy (βλ ΕΔΩ )
«DOHA/ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Ειδική αναφορά) – Σε επιστολή πυρός, ο Γερμανός πρεσβευτής στο Κατάρ προειδοποιεί για διπλωματική ζημιά στη χώρα της Μέσης Ανατολής και καλεί το Βερολίνο να αλλάξει γρήγορα πορεία. Το υπόβαθρο σε αυτό είναι οι επιθέσεις που μοιάζουν με εκστρατεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο εμιράτο, που βασίζονται σε διπλά μέτρα και σταθμά, που έχουν προκαλέσει ευρεία δυσαρέσκεια εκεί – μεταξύ του πληθυσμού γενικά, αλλά και ειδικότερα στις επιχειρήσεις και την πολιτική. Η Γερμανία “έχασε” το “σημαντικό μπόνους εμπιστοσύνης” που απολάμβανε στο Κατάρ, είπε ο πρέσβης. η διάθεση ήταν «μίζερη». Εάν το Βερολίνο δεν θέλει να χάσει ακόμη μεγαλύτερη επιρροή στη Μέση Ανατολή, χρειάζεται επειγόντως ο δημόσιος έπαινος για το Παγκόσμιο Κύπελλο από τις ανώτατες κρατικές υπηρεσίες. Ακόμη και πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, οι σύμβουλοι της κυβέρνησης του Βερολίνου προέτρεπαν ανάπτυξη σχέσεων με το Κατάρ· Αυτό είναι σημαντικό – όχι μόνο λόγω των τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου του εμιράτου, αλλά και λόγω της σημαντικής πολιτικής επιρροής του. Η Ουάσιγκτον μόλις ενέκρινε πωλήσεις όπλων αξίας δισεκατομμυρίων στη Ντόχα – κυρίως επειδή η Κίνα αποκτά αυξανόμενη επιρροή στο Κατάρ και σε ολόκληρη την Αραβική Χερσόνησο.
Εξαρτάται από συμμάχους
Οι σύμβουλοι της κυβέρνησης του Βερολίνου πιέζουν για στενότερη συνεργασία μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και του Κατάρ. Το παρασκήνιο είναι, αφενός, ότι το εμιράτο ενεργεί ως περιφερειακή δύναμη εδώ και αρκετό καιρό και καθίσταται επανειλημμένα διαθέσιμο ως μεσολαβητής. Για παράδειγμα, κατάφερε να δημιουργήσει επαφές με τους Ταλιμπάν και να τις κάνει χρήσιμες όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπραγματεύονταν μαζί τους για την απόσυρσή τους από το Αφγανιστάν. Βοήθησαν επίσης την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας όταν το Βερολίνο απέτυχε να επαναφέρει ανεξάρτητα όλους τους Γερμανούς πολίτες από το Αφγανιστάν τον Αύγουστο του περασμένου έτους.Το Κατάρ, η χώρα με τα τρία μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, είναι επίσης σημαντική ως προμηθευτής φυσικού αερίου. Προστέθηκε στο παρασκήνιο ότι – σύμφωνα με μια τρέχουσα μελέτη του Ιδρύματος Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου (SWP) – η Γερμανία και η ΕΕ στη Μέση Ανατολή «έχουν χάσει μεγάλη επιρροή από το 2011». «Αν όντως πρόκειται να υπάρξει ένα «σημείο καμπής» της πολιτικής ασφάλειας», λέει η εφημερίδα SWP, «τότε η Γερμανία πρέπει επίσης να προετοιμαστεί για τους κινδύνους που απειλούν από τη Μέση Ανατολή». Αυτά είναι η ανεπιθύμητη μετανάστευση, η τρομοκρατία και η διάδοση των πυρηνικών όπλων. «Μέρος αυτού», λέει, «είναι ότι η Γερμανία και η Ευρώπη χρειάζονται φιλοδυτικούς συμμάχους».Το Κατάρ είναι σίγουρα ένα από αυτά. τότε «η Γερμανία πρέπει επίσης να προετοιμαστεί για τους κινδύνους που απειλούν από τη Μέση Ανατολή».
Δεν κυριαρχείται πλέον από τη Δύση
Το κάλεσμα έρχεται σε μια στιγμή που οι δυτικές χώρες, και ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, χάνουν την κυρίαρχη επιρροή τους στην Αραβική Χερσόνησο. Αυτό ισχύει κυρίως για τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – δύο χώρες με τις οποίες το Κατάρ έχει τεταμένες σχέσεις εδώ και χρόνια. Από το 2017 έως το 2021, το εμιράτο υποβλήθηκε ακόμη και σε συνολικό αποκλεισμό από τις γειτονικές του χώρες λόγω διαφόρων πολιτικών διαφορών. Τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσέγγιση. Παρά τις συνεχιζόμενες μαζικές πιέσεις από τις δυτικές δυνάμεις, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν είναι ούτε πρόθυμες να συμμετάσχουν στις κυρώσεις τους κατά της Ρωσίας ούτε επιθυμούν να επεκτείνουν την παραγωγή πετρελαίου τους προκειμένου να καταστήσουν δυνατό ένα εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ρωσίας. Αντίθετα, προώθησαν ακόμη και τη μείωση της παραγωγής στο καρτέλ του ΟΠΕΚ+. Και οι δύο συνεργάζονται επίσης όλο και πιο στενά με την Κίνα και, παρά τις έντονες καταγγελίες από την Ουάσιγκτον, έχουν πιέσει στη χρήση της τεχνολογίας από τον κινεζικό όμιλο Huawei για τη δημιουργία των δικτύων τους 5G. Το Κατάρ επίσης πλησιάζει όλο και περισσότερο τη Λαϊκή Δημοκρατία. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του εμίρη Tamim bin Hamad al Thani στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022, και οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για επέκταση της συνεργασίας στο πλαίσιο του Νέου Δρόμου του Μεταξιού.Το Κατάρ είναι επίσης επίσημος εταίρος διαλόγου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) από τον Σεπτέμβριο. Και οι δύο συνεργάζονται επίσης όλο και πιο στενά με την Κίνα και, παρά τις έντονες καταγγελίες από την Ουάσιγκτον, έχουν πιέσει στη χρήση της τεχνολογίας από τον κινεζικό όμιλο Huawei για τη δημιουργία των δικτύων τους 5G.
Διπλά πρότυπα
Σε αυτήν την κατάσταση, οι επιθέσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που μοιάζουν με εκστρατεία στο Κατάρ , με βάση τα συνήθη διπλά μέτρα και σταθμά, έχουν πλέον οδηγήσει σε διπλωματική ζημιά. Ακόμη και πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Mohammed bin Abdulrahman al Thani είχε δηλώσει ενόψει της δημόσιας κριτικής από το Βερολίνο: «Είμαστε ενοχλημένοι από τα διπλά μέτρα και συαθμά». Η Γερμανία δεν έχει «κανένα πρόβλημα μαζί μας» εάν θέλει υγρό αέριο ή χρειάζεται επενδυτές. αλλά αν η Ντόχα φιλοξενεί ένα αθλητικό γεγονός, «τότε ξαφνικά ισχύουν άλλα πρότυπα». Η εμφάνιση της γερμανικής ομάδας ποδοσφαίρου και, κυρίως, της υπουργού Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ, που πόζαρε μπροστά στις κάμερες στο Κατάρ με επίδεσμο «One Love», έχει προκαλέσει τώρα μεγάλη δυσαρέσκεια. Αναφέρεται ότι πολλοί είπαν: «Ας δούμε αν οι Γερμανοί, όταν υπογράψουν τη συμφωνία τους για το φυσικό αέριο, θα φορέσουν επίσης ένα πολύχρωμο περιβραχιόνιο». Αν θέλεις πραγματικά να πετύχεις σε κάτι, συνήθως κάνεις ακριβώς το αντίθετο.».
Όλες οι παραπάνω εξελίξεις, αφορούν το χρονικό διάστημα από 31.1.2022 έως και τις δηλώσεις του Γερμανού Πρέσβη στο Κατάρ που έλαβαν χώρα την 6.12.2022, ημέρα Τρίτη. .
Τρείς μόλις ημέρες αργότερα, την 9.12.2022 ημέρα Παρασκευή ξεκινούσε το επονομαζόμενο QatarGate, με τις συλλήψεις της Εύας Καϊλή και των φερόμενων ως συνεργών της.
Πίσω από το QatarGate, κρύφτηκαν κι επιχειρούν να κουκουλωθούν όλες οι Γερμανικές παταγώδεις αποτυχίες αφενός μεν ως προς την διαχείριση γεωστρατηγικών ζητήματων υψίστης σημασίας και σπουδαιότητας, όπως η προσέλκυση των κρατών του Κόλπου κι η προσέγγιση τους στην Δυτική Συμμαχία, αφετέρου δε ως προς την διαχείριση της ενεργειακής κρίσης που μαστίζει τόσο την Γερμανία, όσο και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ ύστερα από το ξέσπασμα του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου.
Το μόνο που βρήκε να πει ο κύριος Σόλτς στους συμμάχους του , για να συγκαλύψει την ανεπάρκεια του ήταν πως «Η Ευρώπη θα συνεργαστεί με τη Ρωσία μετά το τέλος του πολέμου…» (βλ. ΕΔΩ ). Λες κι η Ρωσία μετά το τέλος του πολέμου , δεν θα είναι μια χώρα που εισέβαλλε σε άλλη χώρα, ξεκινώντας έναν πολύνεκρο επεκτατικό πόλεμο… Λες κι Ρωσία μετά το τέλος του πολέμου θα έχει πράγματι την πρόθεση να συνεργαστεί ξανά με την Γερμανία ή την ΕΕ… Λες κι η Γερμανία ως το τέλος του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου θα κρατάει την ηγετική της θέση ανάμεσα στις δυνάμεις της Ευρώπης και θα είναι ικανή να αποφασίζει, με ηγεμονικές νοοτροπίες, για αυτήν…Λες κι ως τότε τα γερμανικά νοικοκυριά δεν θα έχουν παγώσει και το γερμανικό επιχειρείν δεν θα έχει κηρύξει πτώχευση…
Επίλογος
Τελικά τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται !
Αν και το Κατάρ με τα πανισλαμικά οράματα που υπηρετεί μέσω της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» που εκθρέφει στους κόλπους του, θα είχε ικανούς λόγους να θέλει να επενδύσει στην Ευρώπη, δημιουργώντας εξαρτήσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ, εντούτοις αυτό που εκ προοιμίου μάλλον θα πρέπει να εξαιρέσουμε είναι την βούληση του Κατάρ να διεισδύσει ενεργειακά στην ΕΕ .
Για το Κατάρ η ΕΕ ήταν πάντοτε η δεύτερη και καταϊδρωμένη επιλογή κι αυτό αποδείχθηκε την 21 Νοεμβρίου 2022 , κατόπιν της υπογραφής της τρίτης κατά σειράν και μακροχρόνιας ενεργειακής συνεργασίας του με την Sinopec- China Petroleum and Chemical Corporation.
Αντίθετα η ΕΕ ήταν εκείνη που προκειμένου να ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση που προκάλεσαν οι εσφαλμένες πολιτικές αντιμετωπίσεις της στο ζήτημα του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου, έστρεψε όλη την προσοχή της, σε αντικατάσταση της Ρωσικής ενέργειας προς το Κατάρ, ούσα έτοιμη για μεγάλες υποχωρήσεις, οι οποίες περιγράφηκαν λεπτομερώς ήδη από το Φεβρουάριο 2022 στο άρθρο-ανάλυση του Middle East Institute (MEI) .
Από αυτήν την άποψη, λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος του Κατάρ να διεισδύσει με ενεργειακές προμήθειες στην ΕΕ, θα μπορούσε βάσιμα να πιθανολογηθεί ότι το Κατάρ δεν είχε κάποιο όφελος να επιχειρήσει να επηρεάσει υπέρ του τις συναφείς ενδοευρωπαϊκές πολιτικές, δωροδοκώντας Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αντίστοιχη ενέργεια εκ μέρους του Κατάρ δεν θα μπορούσε να εδράζει σε άλλες αιτίες και κίνητρα, τα οποία δεν ερευνήθηκαν με το παρόν άρθρο.
Σκοπός του παρόντος άρθρου ήταν να καταδείξει την εμφανή ανεπάρκεια ορισμένων εντός ΕΕ που επιχειρούν να οχυρωθούν και να συγκαλυφθούν πίσω από την υπερπροβολή φερόμενων σκανδάλων ώστε να μετακυλίσουν το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί στις πλάτες άλλων κρατών μελών.
Τα ηθικοπλαστικά κηρύγματα, που εκπέμπονται το τελευταίο διάστημα συστηματικά από τα εθνικά τους ΜΜΕ και τον εθνικό τους τύπο, ενδέχεται να εκπέμπουν αισθήματα λυσσαλέου ανταγωνισμού προς μία Ελλάδα που φαίνεται να ενισχύει την γεωπολιτική της θέση αναπτύσσοντας σχέσεις με τα κράτη του Κόλπου, εκεί που απέτυχαν παταγωδώς αυτοί !
Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους, δεν πρόκειται αυτή την φορά να κάνουν την Ελλάδα σταχτομαζώχτρα όσων κατέκαψαν αυτοί.
*Η Μαρία Παπαδοπούλου είναι Δικηγόρος Θεσσαλονίκης.
https://www.anixneuseis.gr
16/12/2022