Οι Τουρκικές απειλές και η στάση της Δύσης… Μόνο μια λέξη, ΝΤΡΟΠΗ


Οι νέες απειλές της Άγκυρας και η ατάραχη Δύση: Το θράσος των Τούρκων έχει ξεπεράσει προ πολλού τα εσκαμμένα, θέλουν φινλανδοποίηση.


Κάποιοι δυτικοί θεωρούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία παρατράβηξε και σιγοψιθυρίζουν την ανάγκη ενός συμβιβασμού με τον Πούτιν, που θα εμπεριέχει και παραχώρηση εδαφών, από πλευράς Κιέβου, στην Μόσχα.Μια τέτοια δυσμενής εξέλιξη για την Ουκρανία, θα είχε πολύ πιθανόν και αντίστοιχες επιπτώσεις στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Η επιθετικότητα χωρίς όρια της ισλαμο-εθνικιστικής πολιτικής της Άγκυρας, είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, που αρχίζει από τις παραβιάσεις και παραβάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου και φτάνει στις απειλές πολέμου, ακόμη και για την Κρήτη, που βρίσκεται στην Μεσόγειο.

ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΗΓΗ HELLAS JOURNAL


Την ώρα που η Τουρκία έχει 12 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα στο νότιο τμήμα της, που βρίσκεται στη Μεσόγειο, απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα, αν διευρύνει τα χωρικά ύδατα της Κρήτης, που επίσης βρέχεται από την ίδια θάλασσα. Το θράσος των Τούρκων έχει ξεπεράσει προ πολλού τα εσκαμμένα. Πραγματικός τους στόχος είναι να επιβάλλουν στην Ελλάδα καθεστώς μειωμένης κυριαρχίας ένα είδος φινλανδοποίησης. Στη χώρα αυτή, που σήμερα η Τουρκία στέκεται εμπόδιο στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ, είχε επιβληθεί στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας από την τότε Σοβιετική Ένωση.

Όλος ο διοικητικός μηχανισμός του κράτους έπρεπε να περάσει από την έγκριση της Μόσχας. Φινλανδός που ζει στην Αθήνα περιγράφοντας πριν λίγο καιρό σε ραδιοφωνικό σταθμό την κατάσταση αυτή έλεγε, ότι πέρα από τις κυβερνητικές θέσεις, ακόμη και η θέση του επικεφαλής της κρατικής τηλεόρασης, που τότε ήταν η μοναδική, μια και δεν υπήρχε ιδιωτική, έπρεπε να εγκριθεί από τα σοβιέτ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία παίζοντας το παιχνίδι ου Πούτιν, ακόμη και σήμερα, προβάλλοντας παιδαριώδη προσχήματα, αρνείται να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η χώρα, μαζί με την Σουηδία, έχει απόλυτη ανάγκη αμυντικής κάλυψης από το ΝΑΤΟ. Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν παίζει χωρίς ενδοιασμούς και προφάσεις το παιχνίδι του Πούτιν, αφήνοντας έρμαιο στις ορέξεις της Μόσχας , μια χώρα μέλος της Ε.Ε., που χρειάζεται άμεσα την αμυντική κάλυψη του ΝΑΤΟ.

Βεβαίως και η Ε.Ε., που αυτή την περίοδο έχει απορροφηθεί με την διερεύνηση της διαφθοράς, που έχει ενσκήψει στους κόλπους της, δεν βλέπει και δεν ακούει τον μιμητή του Πούτιν, που ορέγεται εκτάσεις πέραν των συνόρων του, μια και βρίσκει ότι δεν χωρούν στα 564.000 χιλιόμετρα οι συμπατριώτες του. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι, η περίοδος των διακοπών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους για τους πλουσιοπάροχα αμειβόμενους κοινοτικούς είναι ιερές. Όμως, όπως αποδείχθηκε, οι Τούρκοι δεν σέβονται, ούτε θρησκευτικές, ούτε άλλες εορτές των γειτόνων τους και καθημερινά στοχοποιούν την Ελλάδα.

Σε αυτό το πολύπλοκο και πολυδαίδαλο πολιτικό περιβάλλον, καλείται η Ελλάδα να φροντίσει τα του οίκου της, με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές και αξίες και να προχωρήσει στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση. Δεν θα έλεγε κανείς το ίδιο για την Τουρκία, μια και ο αφέντης της επιδιώκει παντοιοτρόπως να παγιδεύσει τους αντιπάλους του, με την δικαιοσύνη που είναι το απόλυτο όργανό του, να παίζει κυριαρχικό ρόλο.

Από την πολυετή φυλάκιση του ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος Ντεμιρτάς μέχρι την επαπειλούμενη του Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου. Ταυτόχρονα παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, οι εντολοδόχοι του στην δικαιοσύνη, επέβαλαν ισόβια κάθειρξη στην ακτιβιστή Καβανα φορτώνοντας του αστήριχτες δραστηριότητες, αποδεικτικές του αυταρχισμού, που διέπει τα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας.

Αντί να κανακεύουν λοιπόν οι δυτικοί τον Ερντογάν και όσους υιοθετούν την επεκτατική πολιτική του, καλό θα είναι να του ξεκαθαρίσουν ότι, ή κινείται εντός των αρχών και των κανόνων που διέπουν τις χώρες με δημοκρατικές αρχές, ή να τα μαζέψει και να πάει στην άλλη γειτονιά, που φλερτάρει εδώ και καιρό με τον Πούτιν τους Αγιατολάχ και τους άλλους δικτάτορες της Κεντρικής Ασίας.

Έλεος πια…

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

 01/01/2023
 
HELLAS JOURNAL


             ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ             


Η “οξυδέρκεια” της Δύσης έναντι της Τουρκίας τρομάζει.

Έχει αρχίσει να ανησυχεί η Δύση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ωθεί σταδιακώς την Αγκυρα εγγύτερα στη Μόσχα. Οποία οξυδερκής, πράγματι, παρατήρηση. Ωσάν να μην υπήρξε προηγούμενο στην Ιστορία και μάλιστα οδυνηρό για εμάς τους Έλληνες.


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στη διάρκεια του έτους που εκπνέει σε λίγες μέρες, η μνήμη του έθνους μας επικεντρώθηκε στη φρίκη της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ορθότατα βεβαίως, διότι τότε επήλθε ρήξη οριστική της νέας κρατικής ελληνικής οντότητος με την Ανατολή. Ήταν εκείνη η τραυματική εμπειρία που διαμόρφωσε την εμβληματική γενιά του ’30.

Διέλαθε, ωστόσο, της προσοχής όσων ασχολήθηκαν με τη Μικρασιατική Καταστροφή πως όταν οι νικήτριες δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο διαλύσεως της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο Μουσταφά Κεμάλ ανέτρεψε εκ θεμελίων την οθωμανική πολιτική αιώνων, συμμαχώντας με τους Μπολσεβίκους, που τον ενίσχυσαν με όπλα και χρυσό για χρήση εναντίον των Ελλήνων.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, παγκοίνως αναγνωριζόμενος ως «μάγος της εξωτερικής πολιτικής», δεν αντελήφθη ως φαίνεται τι σήμαινε η ανατροπή του τσάρου, του προαιώνιου πολεμίου των Οθωμανών, όταν διέτασσε την αποβίβαση ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Σμύρνη. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Η Ιστορία δεν πρόκειται βεβαίως να επαναληφθεί. Ή αυτό ελπίζουμε όλοι. Αλλά δεν είναι ασφαλώς προς έκπληξη ότι η Δύση έχει αρχίσει να ανησυχεί για το ενδεχόμενο προσεγγίσεως της Άγκυρας με τη Μόσχα. Τίποτε δεν είναι λογικό να αποκλεισθεί.

Το θέμα είναι ότι η Δύση –και αυτό ισχύει τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις ΗΠΑ– ζητεί από τους Τούρκους να παύσουν να είναι Τούρκοι προκειμένου να τους αποδεχθεί πλήρως και ανεπιφυλάκτως. Μόνον που οι Γερμανοί παραμένουν πάντα Γερμανοί, οι Γάλλοι βοναπαρτιστές, οι δε Αμερικανοί ορίζουν τους κανόνες κατά πως βούλονται.

Καλά όλα αυτά και κατανοητά απολύτως. Μόνον που εμείς οι Έλληνες, έχοντας πίσω μας κάποιους αιώνες άβολης συνυπάρξεως και αιματηρών συγκρούσεων, δεν θα ήταν σκόπιμο να αντιμετωπίζουμε τους Τούρκους ωσάν να είμαστε Δανοί ή Ολλανδοί. Και εάν συνέβαινε αυτό, τότε η συμβολή μας θα ήταν σημαντικότατη τόσο για την Ε.Ε. όσο και για τους Αμερικανούς.


 30/12/2022  
https://www.defence-point.gr/