Επιχειρησιακή βάση της Τουρκίας η Κύπρος: Συνεχής η στρατιωτική αναβάθμιση και ενίσχυση της κατοχικής δύναμης στο νησί.

 
Επιχειρησιακή βάση της Τουρκίας η Κύπρος:
Συνεχής η στρατιωτική αναβάθμιση και ενίσχυση
της κατοχικής δύναμης στο νησί.


Η συνεχής αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης στο κατεχόμενο Λευκόνοικο και η ενίσχυση της παρουσίας των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας στο νησί, αποτελούν μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της Άγκυρας, που αφορά την ευρύτερη περιοχή μας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η κατοχική δύναμη επιχειρεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τη στρατηγική σημασία της Κύπρου και να τη χρησιμοποιήσει ως μόνιμη στρατιωτική βάση, που θα ενισχυθεί σε όλα τα πεδία. Εξού και τα όσα διαδραματίζονται επί του εδάφους ( Αμμόχωστος, προέλαση στη νεκρή ζώνη, ισλαμοποίηση, «πολιτογράφηση» εποίκων).

Την ίδια ώρα, είναι προφανές πως η κατασκευή στρατιωτικών βάσεων και γενικότερα η ενίσχυση της παρουσίας της, στέλνει μήνυμα πως το Κυπριακό δεν είναι ούτε τυπικά στην ατζέντα της. Είναι σαφές πως με τα όσα κατασκευάζονται στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού και η επένδυση που γίνεται από την Άγκυρα, θέτει και τις προτεραιότητες της κατοχικής δύναμης. Και οι προτεραιότητες είναι ο έλεγχος και η ενίσχυση της επιρροής της.

Είναι γνωστό ότι η κατοχική Τουρκία έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση του παράνομου αεροδρομίου του Λευκονοίκου, το οποίο ως γνωστό λειτουργεί ως βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για αποστολές στην ανατολική Μεσόγειο. Τούτο αποφασίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 2018 και η υλοποίηση του γινόταν σταδιακά. Με την επέκταση τα τελευταία χρόνια του αεροδρομίου, σταθμεύουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (υπολογίζεται ότι υπάρχουν γύρω στα 30) ενώ εξαρχής είχε αναφερθεί πως μέσα στους σχεδιασμούς ήταν και μόνιμη στάθμευση μαχητικών αεροσκαφών. Τούτο φαίνεται πως θα είναι το επόμενο βήμα, που χρονικά δεν είναι γνωστό, ωστόσο, πότε θα γίνει. Οι αναφορές στον τουρκικό Τύπο δείχνουν πως το θέμα βρίσκεται στην ημερησία διάταξη. Άλλωστε η περαιτέρω αναβάθμιση  των εγκαταστάσεων στο παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου, αφορά, μεταξύ άλλων, τη χρήση του αεροδρομίου από  μεγαλύτερα αεροσκάφη, τα οποία θα επιχειρούν στην περιοχή. Συνεπώς πρόκειται για ειλημμένη απόφαση.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι τo Bayraktar TB2 –UAV, είναι σε θέση να φέρει όπλα, να μεταφέρει εικόνα σε πραγματικό χρόνο σε τουρκικά σκάφη που επιχειρούν στην περιοχή, έχει ακτίνα δράσης περίπου 200 χιλιόμετρα από τον σταθμό GDT (Ground Data Terminal), έχει κορυφή/ μέγιστο ύψος 20.000 πόδια και μπορεί να εκτελεί επιχειρήσεις ISR (Identification-Surveillance-Reconnaissance). Σημειώνεται ότι μετά τη δημιουργία ενός νέου συστήματος καθοδήγησης και λειτουργίας (GDT- Ground Data Terminal) στην οροσειρά του κατεχόμενου Πενταδάκτυλου, η ακτίνα δράσης του μπορεί να φτάσει στις ακτές του Ισραήλ και του Λιβάνου!

Το γεγονός ότι αυτές οι δυνατότητες θέτουν στο στόχαστρο και χώρες της περιοχής, θα έπρεπε να είχε σημάνει συναγερμό. Προ τριετίας, όταν τα τουρκικά σχέδια αποκαλύφθηκαν, το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε όλες τις γειτονικές χώρες, ώστε και να το έχουν υπόψη τους, αλλά και για να αντιδράσουν.

Πάντως, τόσο η αεροπορική βάση στο Λευκόνοικο όσο και η ναυτική στο Μπογάζι, που σχεδιάσθηκε αλλά δεν ξεκίνησε, διαμορφώνουν ένα σκηνικό στην Κύπρο και την περιοχή, που έπρεπε να προκαλέσει ανησυχία για τις επιδιώξεις της κατοχικής δύναμης και σε άλλες δυνάμεις, όπως η Ε.Ε, αλλά και τις ΗΠΑ. Και σε σχέση με την ασφάλεια αλλά, για τους μεγαλύτερους παίκτες, αναφορικά με τον γεωπολιτικό έλεγχο, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Λογικά αυτό θα έπρεπε να ενοχλούσε και τους Βρετανούς, που γεωπολιτικά επηρεάζονται. Άλλωστε, οι Τούρκοι θεωρούν πως οι βάσεις τους θα λειτουργούν όπως οι Βρετανικές. Όταν δε είχαν ζητήσει στα πλαίσια των συζητήσεων στο Κυπριακό τη δημιουργία τουρκικής βάσης στο βόρειο τμήμα, την ήθελαν «κυρίαρχη», όπως οι βρετανικές.

Περαιτέρω, είναι γνωστό και έχει δημοσιευθεί, πως στα σχέδια είναι και η κατασκευή σταθμού παρακολούθησης πλοίων στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Αντρέα και στην περιοχή Τέμπλος. Πρόκειται για σταθμό παρακολούθησης διέλευσης πλοίων και καταγραφής της θαλάσσιας κίνησης. Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο του 2022 είχε δημοσιευθεί στην «επίσημη εφημερίδα» του ψευδοκράτους η συμφωνία της Τουρκίας με το κατοχικό καθεστώς για τα σχέδια αυτά. Δεν υπάρχουν, πάντως, πληροφορίες ότι άρχισε η υλοποίησή τους. Αφορούν 108 στρέμματα του ΕΒΚΑΦ, που έχουν «ενοικιαστεί» στον τουρκικό στρατό.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι βάσεις που δημιουργεί η Τουρκία ενισχύουν περαιτέρω τη στρατιωτικοποίηση του νησιού σε συνδυασμό και με άλλες ενέργειες επί του εδάφους, ενώ προδήλως διαμορφώνουν σκηνικό αποσταθεροποίησης.

Θα πρέπει να αναμένεται ότι η Κύπρος σε κάποια φάση θα χρησιμοποιείται για στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην περιοχή και θα μπει στο στόχαστρο τρίτων.

Είναι προφανές πως η συνεχής αναβάθμιση των στρατιωτικών υποδομών και η δημιουργία νέων, είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη. Και ο στόχος δεν είναι μόνο η ανατολική Μεσόγειος, αλλά και η Αφρική κι όχι μόνο.

Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή 18-10-2020 και εικονίζει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, Δευτέρα 12 -10-2020. Η περίκλειστη  πόλη  της   Αμμοχώστου  το  Βαρώσι,  λεηλατημένη  κλειστή και ερημωμένη  μετά  την κατάληψή της  από  τα  κατοχικά  στρατεύματα εδώ  και  46  χρόνια.  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Στα μαλακά ρίχνει το Φ. Όφις 
τις τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο

Αποφεύγουν οι Βρετανοί, μόνιμοι συντάκτες των προσχεδίων των ψηφισμάτων για την Κύπρο, να αγγίξουν την ουσία για την Αμμόχωστο και συγκεκριμένα τις τουρκικές εξαγγελίες για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής εντός του 2023. Στο προσχέδιο ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για έξι ακόμη μήνες, που συντάχθηκε από το Φόρεϊν Όφις, επαναλαμβάνονται γενικές αναφορές για τα όσα διαδραματίζονται στην κατεχόμενη περιοχή. Οι συντάκτες του ψηφίσματος, παραπέμποντας σε ψηφίσματα και προηγούμενες εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, επιλέγουν να αποφύγουν επιμελώς να φθάσουν στο διά ταύτα.

Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν να υπάρξει μια σαφής αποτρεπτική αναφορά, οι Βρετανοί αποφεύγουν να πράξουν τούτο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας, αν και έχει υποχρέωση και καθήκον να προλαβαίνει τις κρίσεις, στην περίπτωση αυτή κάθε άλλο παρά έτσι λειτουργεί. Είναι προφανές με τις διατυπώσεις που υιοθετούν ότι αναμένουν να υπάρξει η επόμενη κίνηση της κατοχικής Τουρκίας και στη συνέχεια να αντιδράσουν. Οι Βρετανοί, περισσότερο από κάθε άλλον στο Συμβούλιο Ασφαλείας γνωρίζουν πως στην περίπτωση που θα δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, τότε τίποτε δεν θα αλλάξει καθώς η Άγκυρα δεν θα έχει λόγο να αναιρέσει «τα νέα δεδομένα». Σκοπίμως το Λονδίνο επιλέγει αναφορές χαμηλών τόνων, καθώς επιθυμεί να αποφευχθούν διατυπώσεις που θα ενοχλήσουν την Τουρκία, με την οποία εσχάτως συνεργάζεται και στο πεδίο της πολεμικής βιομηχανίας.

Τα θέματα της Αμμοχώστου, του ψηφίσματος, της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εν γένει, υποτίθεται ότι ήταν στην ατζέντα των πρόσφατων συζητήσεων, που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, στο Λονδίνο. Ποιο το αποτέλεσμα; Τα αποτελέσματα προκύπτουν από το γεγονός ότι το Λονδίνο επιμένει στη γνωστή οδό της συγκάλυψης των τουρκικών επεκτατικών ενεργειών. Στο προσχέδιο ψηφίσματος, οι Βρετανοί αναφέρονται μεν στα σχετικά ψηφίσματα, την προεδρική δήλωση, που καταδίκασε τις δηλώσεις αξιωματούχων, Τούρκων και Τουρκοκυπρίων της 20ής Ιουλίου 2021, αλλά όταν φθάνουν στο διά ταύτα επιλέγουν τις γενικότητες, που μάλλον ενθαρρύνουν την κατοχική Τουρκία. Υποδεικνύεται στο προσχέδιο ψηφίσματος, «η ανάγκη αποφυγής οποιωνδήποτε μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση στο νησί και να υπονομεύσουν τις προοπτικές για ειρηνική διευθέτηση». Είναι σαφές πως όλα αυτά, που έχουν αναφερθεί πολλές φορές και στο παρελθόν, δεν… απέτρεψαν την Τουρκία, στο να προχωρεί στα επεκτατικά της σχέδια στην Αμμόχωστο.

 ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

22/1/2023

https://www.apopseis.com/epicheirisiaki-vasi-tis-toyrkias-i-kypros-synechis-i-stratiotiki-anavathmisi-kai-enischysi-tis-katochikis-dynamis-sto-nisi/


              ΣΧΕΤΙΚΑ  ΑΡΘΡΑ               


 
1.

Αγγλοτουρκικό   τόξο  με  στρατιωτική συνεργασία:  Η στρατηγική  συμμαχία  στην περιοχή βγάζει, εκ των πραγμάτων, από το ντουλάπι και το θέμα των Βάσεων.

Η Τουρκία βρίσκει «διέξοδο» στη Βρετανία και οι δύο χώρες στήνουν μια στρατηγική συνεργασία ελέγχου της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτή την εξίσωση βασικοί παράμετροι είναι η αμυντική συνεργασία, κοινές δράσεις/ασκήσεις, η ανάπτυξη σχέσεων στο πεδίο της στρατιωτικής βιομηχανίας ενώ είναι προφανές πως στην εξίσωση μπαίνουν εκ των πραγμάτων και οι βρετανικές βάσεις. Αυτό το τελευταίο αναμένεται -φυσιολογικά- ότι θα αποτελέσει την απάντηση της Λευκωσίας σε αυτή τη στρατηγική συμμαχία, την οποία παρακολουθεί και όπως συναφώς πληροφορούμαστε εκφράζεται ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί, καθώς εκτιμάται ότι θα επηρεάσει αρνητικά τα συμφέροντα της Λευκωσίας. Εμπειρογνώμονες με τους οποίους επικοινωνήσαμε ανέφεραν πως αργά ή γρήγορα, αναπόφευκτα, θα τεθεί το θέμα των Βάσεων. Σημείωναν δε, πως υπάρχουν έκπαλαι και επεξεργασμένα σενάρια, εάν και εφόσον, υπάρξει πολιτική απόφαση σε σχέση με το κεφάλαιο αυτό, των Βάσεων δηλαδή.

Είναι προφανές πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχοντας υπόψη τις κοινές δράσεις, τις κινήσεις διεύρυνσης της συνεργασίας με άλλες χώρες της περιοχής, δεν μπορεί να μην αντιδράσει και να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης τις βρετανικές βάσεις, αν και μόνο μια φορά στο παρελθόν, έχει αξιοποιήσει αυτό το εργαλείο.  Σημειώνεται πως Λονδίνο και Άγκυρα προσπαθούν να προσελκύσουν Ρώμη και Μαδρίτη.

Οι Ιταλοί είναι πολύ προσεκτικοί, σε κάποιο βαθμό και επιφυλακτικοί αν και δεν κλείνουν την πόρτα (έγινε τριμερής συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ιταλίας, Βρετανίας, Τουρκίας) ενώ οι Ισπανοί έχουν και οικονομικά συμφέροντα, με την αγορά αεροπλανοφόρου από την Τουρκία, το «Ανατολού». Το αεροπλανοφόρο αναμένεται ότι θα «εγκατασταθεί» στην περιοχή κοντά στη Λιβύη και θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να κινείται «επιθετικά» τόσο κατά της Κύπρου, της Ελλάδος και οποιασδήποτε γειτονικής χώρας. Θα συνιστά μόνιμη απειλή, «μπαμπούλας» για τα κράτη της περιοχής.

Είναι προφανές πως Άγκυρα και Λονδίνο, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., επιχειρούν να δημιουργήσουν μια περιφερειακή μόνιμη πολιτική ελέγχου, λειτουργώντας ως αντίβαρο στη Γαλλία και έχοντας ως κοινό πεδίο δράσης και προσοχής τη Λιβύη. Τούτο σημαίνει πως πέραν της Γαλλίας, που ειρήσθω εν παρόδω, παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις αυτές των δύο… άσπονδων φίλων της, υπάρχουν κι άλλες χώρες που επηρεάζονται. Λόγω Λιβύης αντιδρά και η Αίγυπτος, που επίσης φαίνεται να έχει πλήρη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα.

Στην ατζέντα αυτής της συνεργασίας είναι και η αμυντική βιομηχανία. Φαίνεται δε ότι αυτή είναι και η μεγάλη εικόνα των στρατηγικών επιδιώξεων των δυο αυτών χωρών, πέραν των στρατηγικών ευρύτερων επιδιώξεων. Το Λονδίνο έχει επενδύσει σημαντικά στον τομέα αυτό εδώ και χρόνια. Η Άγκυρα κτίζει τη βιομηχανία αυτή και την αναπτύσσει επικίνδυνα καθώς κάθε νέο οπλικό σύστημα που κατασκευάζεται, χρησιμοποιείται για να εκτοξεύσει η κατοχική Τουρκία απειλές. Ο Ερντογάν, με αφορμή την κατασκευή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, ανέφερε σε εκδήλωση στη Σαμψούντα τα εξής: «Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους πυραύλους μας. Φυσικά, αυτή η παραγωγή τρομάζει τον Έλληνα. Όταν λες “Tayfun” (Τυφώνας), ο Έλληνας φοβάται. Στην Ελλάδα, λένε ότι θα χτυπήσει την Αθήνα. Φυσικά και θα χτυπήσει, αν δεν κάτσετε ήρεμα». Συνεπώς, κάθε όπλο που κατασκευάζεται έχει και στόχο. Στρέφεται εναντίον μιας άλλης χώρας.

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της αθηναϊκής εφημερίδας «Καθημερινή» ( Βασίλης Νέδος, 11 Δεκεμβρίου 2022), «το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί κρίσιμο εταίρο της Τουρκίας στον στρατηγικό στόχο της Άγκυρας να εξασφαλίσει κρίσιμη γι’ αυτήν στρατιωτική τεχνολογία, ειδικότερα, μεταξύ άλλων, όσον αφορά την προσπάθεια να αναπτύξει το εγχώριας σχεδίασης και κατασκευής τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος. Για τις ανάγκες του λεγόμενου TF-X έχουν γίνει ήδη διαπραγματεύσεις αλλά και συμφωνίες μεταξύ των τουρκικών κρατικών εταιρειών και της BAE Systems, καθώς επίσης συζητήσεις με τη Rolls Royce για την πιθανότητα κατασκευής κινητήρα για το αεριωθούμενο αεροσκάφος που επιθυμεί να κατασκευάσει η Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι έως τώρα έχει γίνει σαφές πως οι συζητήσεις αυτές δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο απτό αποτέλεσμα, οι επαφές συνεχίζονται. Άλλωστε, ήδη στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), τουρκικές εταιρείες έχουν καταφέρει να εισέλθουν στην εμπορική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η νέα αυτή συνεργασία, επηρεάζει την περιοχή και ειδικώς την Κύπρο, ανεξαρτήτως τι λένε οι Βρετανοί. Είναι δε σαφές πως συνιστά κίνηση αποσταθεροποίησης, ενίσχυσης των σχεδιασμών ελέγχου. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση στη Λευκωσία να καθησυχάζονται από τις όποιες καθησυχαστικού χαρακτήρα παρεμβάσεις του Λονδίνου.

Είναι προφανές πως σε αυτή την γεωπολιτική και γεωστρατηγική προσπάθεια, βασικοί παίκτες είναι δυο χώρες που διαθέτουν στρατεύματα στην Κύπρο. Η Τουρκία, που είναι χώρα κατακτητής -κατέχει διά της ισχύος εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας- και η Βρετανία, που επικαλούμενη Συμφωνίες από το 1960, διαθέτει στο νησί στρατιωτικές βάσεις. Οι δύο αυτές χώρες, αναπτύσσουν μια συνεργασία που επηρεάζει την Κύπρο. Επηρεάζουν όμως και την Ε.Ε., η οποία θα έχει απέναντι της μια περιφερειακή στρατηγική δύναμη, που έχει σαφείς επιδιώξεις και στόχους, που ποσώς δεν συνάδουν με τις δικές της. Η Βρετανία επιχειρεί να σταθεί απέναντι στη Γαλλία αξιοποιώντας και συμφέροντα της κατοχικής Τουρκίας. Συνεπώς δεν στρέφεται μόνο κατά της Κύπρου, αλλά πρέπει να απασχολήσει όλες τις χώρες της περιοχής.

Να σηκώσει το γάντι, όπως έγινε το 2007

Είναι ξεκάθαρο πως αποτρεπτικά η Λευκωσία έχει βασικό εργαλείο το θέμα των Βρετανικών Βάσεων, ένα θέμα, το οποίο- ειρήσθω εν παρόδω- θεωρείται ταμπού για το πολιτικό σύστημα. Το θέμα, όμως, αυτό ανακινείται, αν και όχι τόσο συχνά. Υπενθυμίζεται συναφώς πως αμέσως μετά τη Συμφωνία του Εγγράφου Στρατηγικού Συνεταιρισμού Μεγάλης Βρετανίας-Τουρκία, που υπογράφηκε στις 23.10.2007, η Κυπριακή Κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει μέτρα. Σύμφωνα με πρακτικά της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 7 Νοεμβρίου 2007 (επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου), λήφθηκαν αποφάσεις αντιμετώπισης της αρνητικής εκείνης εξέλιξης. Όπως αναφέρουν τα πρακτικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (Τ. Παπαδόπουλος), χαρακτήρισε την υπογραφή του Εγγράφου, ως σοβαρή αρνητική εξέλιξη, «αφού αποσκοπεί στη συστηματική προαγωγή χωριστής ανάπτυξης του παράνομου καθεστώτος των κατεχομένων σε κρατική οντότητα και χωριστών σχέσεων με άλλες χώρες.

…Η Κυβέρνηση έκρινε αναγκαία τη συνολική επανεξέταση όλου του φάσματος των δεσμεύσεων προς αναθεώρηση των σχέσεών μας με το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε αυτές να τεθούν στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού της κυρίαρχης ισότητας και τις ισοτιμίας, της αμοιβαιότητας και της αρχής της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε.». Εκείνη η απόφαση του 2007, που δεν υλοποιήθηκε καθώς στο μεταξύ άλλαξε η κυβέρνηση στην Κύπρο, είναι εκεί και έχει τύχει και επεξεργασίας από εμπειρογνώμονες του κράτους. Αυτό που επεξεργάσθηκαν ήταν πώς θα κινείτο το κυπριακό κράτος σε σχέση με μια σειρά ζητήματα, που αφορούν –μεταξύ άλλων– τη λειτουργία των στρατιωτικών Βάσεων.

Είναι σαφές πως το κεφάλαιο αυτό, της παρουσίας δηλαδή, των Βρετανικών Βάσεων, αφορά και το Κυπριακό, αν και δεν συνδέθηκε ποτέ. Και το αφορά σε σχέση με τη διεθνή πτυχή, το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων αλλά και το εδαφικό. Το ζητούμενο για τις εκάστοτε κυβερνήσεις είναι κατά πόσο η χώρα θα εισέλθει σε μια τροχιά αποαποικιοποίησης. Χρειάζεται πολιτική απόφαση.


 ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

15/1/2023


https://www.apopseis.com/agglotoyrkiko-toxo-me-stratiotiki-synergasia-i-stratigiki-symmachia-stin-periochi-vgazei-ek-ton-pragmaton-apo-to-ntoylapi-kai-to-thema-ton-vaseon/


2.
 Ισλαμικά τάγματα δημιουργούν ασφυκτικό κλοιό 
στα κατεχόμενα.

Οι τουρκικές μεθοδεύσεις για ισλαμοποίηση των κατεχομένων εντάσσονται στο σχεδιασμό, που βαθμηδόν οδηγεί στην τουρκοποίηση και ο οποίος έχει ξεκινήσει από την επόμενη ημέρα της εισβολής, το καλοκαίρι του 1974. Είναι σαφές πως τα τελευταία χρόνια αυτή η προσπάθεια έχει εντατικοποιηθεί, κυρίως στην περίοδο Ερντογάν. Την ίδια ώρα, καταγράφονται αντιδράσεις στα κατεχόμενα από Τουρκοκύπριους, με αφορμή ομιλία του Αχμέτ Ουνσάλ, του «επικεφαλής της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων» στα κατεχόμενα. Το θέμα είναι ευρύτερο και δεν επικεντρώνεται μόνο στις παρεμβάσεις του εκπροσώπου της Άγκυρας. Είναι προφανές πως πρόκειται για μια προσπάθεια  συντονισμένη που ενισχύεται από την παρουσία θρησκευτικών ταγμάτων, τα οποία, σύμφωνα με τον Τύπο, δραστηριοποιούνται έντονα στα κατεχόμενα.

Από σημείωμα του Κλάδου Τουρκικών Θεμάτων, του Γραφείου Τύπου Πληροφοριών, προκύπτουν σημαντικά- άκρως ενδιαφέροντα- ζητήματα σε σχέση με την προσπάθεια αυτή της κατοχικής δύναμης.

Στο σημείωμα γίνεται αναφορά στα εξής:

Πρώτον, παρά το γεγονός ότι κάποιοι πιστεύουν ότι η ισλαμική διείσδυση απευθύνεται κυρίως στον πληθυσμό των εποίκων, ο οποίος έχει ξεπεράσει τον πληθυσμό των Τουρκοκυπρίων και είναι πιο επιρρεπής στην θρησκεία, η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, διότι η ισλαμική  επιρροή ασκείται υπόγεια και χωρίς έλεγχο, ενώ τα αποτελέσματά της θα αρχίσουν σιγά σιγά να καθίστανται πιο εμφανή σε ολόκληρο τον πληθυσμό που ζει στα κατεχόμενα.

Δεύτερον, η αλλοίωση του κοσμικού χαρακτήρα της τουρκοκυπριακής κοινότητας ή τουλάχιστον όσων Τουρκοκυπρίων έχουν απομείνει ή θα απομείνουν στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα, μόνο δυσμενείς συνέπειες μπορεί να έχει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο ενός ομοσπονδιακού κράτους στο οποίο θα συμβιώνουν αρμονικά οι δύο κύριες εθνικές κοινότητες του νησιού.

Τρίτο, τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου έχουν μετατραπεί σε παράδεισο για την απασχόληση ιμάμηδων από την Τουρκία και ότι τα τζαμιά στα κατεχόμενα έχουν γεμίσει με πλεονάζον προσωπικό, με τους ιμάμηδες να έρχονται από την Τουρκία μέσω της «προεδρίας θρησκευτικών υποθέσεων». Σημειώνεται μάλιστα ότι σε μερικά τζαμιά υπάρχουν τρεις ή τέσσερεις ιμάμηδες. Ο Τύπος ανεβάζει στα 213 τον αριθμό των τζαμιών στα κατεχόμενα και στα 240 άτομα τον συνολικό αριθμό του προσωπικού της «διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων», σημειώνοντας ότι οι 120 από αυτούς είναι ιμάμηδες.

Τέταρτο, η τουρκική εφημερίδα Birgün σε άρθρο της αρθρογράφου Γκιοζντέ Μπεντέλογλου, η οποία σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ουνσάλ επισημαίνει ότι η πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο, ιδίως από το 1974 και μετά στόχο έχει να κάνει την τουρκοκυπριακή κοινότητα πιο «τουρκική» και πιο «μουσουλμανική».

Είναι σαφές πως η προσπάθεια ισλαμοποίησης περνά και μέσα από την παιδεία στα κατεχόμενα, γενικά από την «εκπαίδευση» του πληθυσμού, που πιέζεται για να αλλάξει τρόπους συμπεριφορά και προσέγγισης.

Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, η ισλαμοποίηση αποσκοπεί στην τουρκοποίηση, στην ενσωμάτωση και τέλος στην προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία. Είναι μια προσπάθεια, που απειλεί ολόκληρη την Κύπρο και γι αυτό και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται παθητικά.

 ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

19/1/2023

https://www.apopseis.com/islamika-tagmata-dimioyrgoyn-asfyktiko-kloio-sta-katechomena/