"Άλλοι 100.000 είναι μέσα στα ερείπια" - Τα κατασκευαστικά εγκλήματα και οι ευθύνες Ερντογάν

  
" Άλλοι 100.000 είναι μέσα στα ερείπια" - Τα κατασκευαστικά εγκλήματα και οι ευθύνες Ερντογάν.

Ξημέρωσε η ένατη μέρα από τη νύχτα που η Τουρκία ξύπνησε βιαίως από τις σεισμικές δονήσεις. Οι νεκροί ανέρχονται σε 35.418, ενώ από τα συντρίμμια έχουν ανασυρθεί πάνω από 105.505 άνθρωποι. Αριθμός αγνοουμένων φυσικά δεν υπάρχει, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν προσμετρά στους νεκρούς, όσα πτώματα δεν αναγνωρίζονται.

Ως προς το τι πρέπει να περιμένουμε ακόμα, έναν μεγάλο αριθμό ανακοίνωσε ο διάσημος Τούρκος καθηγητής σεισμολογίας δρ. Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν, αξιολογώντας την κατάσταση μετά τους δίδυμους σεισμούς στην Τουρκία, που έσπειραν το χάος σε 10 πόλεις. Είπε: "υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι που περιμένουν να διασωθούν κάτω από τα ερείπια, ζωντανοί" είπε ο Ερτζάν μιλώντας στο Halk TV, κανάλι που πρόσκειται στο κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ο Ερτζάν είπε, "υπάρχουν τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι που περιμένουν να σωθούν, κάτω από τα ερείπια, ζωντανοί... Επειδή έκανα έναν λογαριασμό και εδώ, την πρώτη μέρα. Οι άνθρωποι που πέθαναν είναι 35 χιλιάδες. Αυτοί που διασώθηκαν και αυτοί που πέθαναν είναι ακριβώς 141.000 άνθρωποι" και προσέθεσε: "Η προέλευση όλων των δεδομένων μας είναι η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD). Υπολογίζουμε με βάση το πόσα δεδομένα παρουσιάζει η AFAD. Τουλάχιστον 250.000 άτομα σύμφωνα με τον λογαριασμό μου θάφτηκαν στα συντρίμμια από τον σεισμό. Εφόσον 141.000 από αυτούς βγήκαν, περίπου 100.000 ακόμα είναι μέσα στα ερείπια. Δεν ξέρουμε πόσοι από αυτούς θα βγουν ζωντανοί".

"Εγκληματικές" κατασκευές

Οργή έχει πλημμυρίσει τον τουρκικό λαό, στον απόηχο του διπλού χτυπήματος του Εγκέλαδου, που σκότωσε σχεδόν 40.000 ανθρώπους, τραυμάτισε πάνω από 80.000, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες ακόμα φέρονται να αγνοούνται ("φέρονται", διότι ακόμα ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει καταφέρει να προσδιορίσει κάτι τέτοιο). Στο επίκεντρο των αντιδράσεων, που ακούγονται τις τελευταίες μέρες, λόγω του σεισμού, έχει βρεθεί το πάρτι στον τομέα κατασκευών, απότοκος του οποίου είναι η σε αδιανόητο βαθμό κακή κατασκευή κτηρίων, που πέφτουν με το παραμικρό κούνημα. Εκτός των ανύπαρκτων αντισεισμικών προβλέψεων στα σχέδια, οι εγκληματικές χρήσεις υλικών κατά την κατασκευή κάνουν την εικόνα απερίγραπτη. 

Μόλις πριν μερικές ώρες, σε δείγματα που ελήφθησαν από τα θεμέλια οικοδομών στη Χαλκηδόνα της Κωνσταντινούπολης, ώστε να μελετηθεί το επίπεδο παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, βρέθηκαν από αφρό και κοχύλια μέχρι χάντρες για το μάτι. Σε πολλά βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο φαίνονται κολόνες οικοδομών που κόπηκαν ώστε να περάσουν σωλήνες, επειδή έτσι βόλευε, ενώ είναι σύνηθες, τα μπαλκόνια που σχεδιάζονται στα αρχικά σχέδια, όταν φτάνει η ώρα της κατασκευής να γίνονται δωμάτια κλεισμένα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει τέτοια πρόβλεψη.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήχθη στο Ντιγιάρμπακιρ, μια από τις επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς με επίκεντρο το Καχραμανμαράς,  ξεκίνησαν να λαμβάνονται δείγματα από τα κτήρια που κατέρρευσαν. Χτες, σε μελέτη δειγμάτων από τα κτήρια στο Ντιγιάρμπακιρ, ο λέκτορας Σεντάτ Σαβάς, στο τμήμα Μηχανικής, στον τομέα Κατασκευών του Πανεπιστημίου του Ευφράτη, αποκάλυψε ότι βρέθηκε τσιμέντο χαμηλής πυκνότητα. Συγκεκριμένα όπως είπε, το δείγμα από ένα κτήριο έδειξε ότι η αντοχή του σκυροδέματος σε θλίψη ήταν 3-4 Megapascal. Για έναν σεισμό, όμως του μεγέθους των 7,5 ρίχτερ η αντοχή του σκυροδέματος, σύμφωνα με τον επιστήμονα θα έπρεπε να είναι γύρω στα 35 Megapascal! Πέραν αυτού, όπως είπε ο Σαβάς, αντί για το απαραίτητο χαλίκι, σε κάποια κτήρια βρέθηκε λάσπη από κοντινό ποταμό!

Οι ευθύνες Ερντογάν

Το  πάρτι των εργολάβων πήρε ώθηση από τις κινήσεις του Ερντογάν. Αν και στην αρχή της κυριαρχίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ήταν εμφανής ο ρυθμός μεταρρυθμίσεων της ζωής στην Κωνσταντινούπολη. Όμως αυτό άλλαξε μεταξύ 2016 - 2018, όταν αποφάσισε να χρίσει εαυτόν απόλυτο κύριο της Τουρκίας.

Ο συγκεντρωτισμός συνέβη σε μια πραγματική χρονική στιγμή: υπήρξε ένα δημοψήφισμα το 2017 στο οποίο ολόκληρο το σύστημα διακυβέρνησης άλλαξε από κοινοβουλευτικό σύστημα σε προεδρικό, ένα υπερπροεδρικό σύστημα όπως το αποκαλούν. Προηγουμένως, υπήρχε ένα πιο διάσπαρτο κυβερνητικό σύστημα, με το κράτος να έχει διαφορετικά υπουργεία, το κοινοβούλιο και μετά την προεδρία, η οποία ήταν μια αδύναμη προεδρία, ειδικά αν κάποιος θυμηθεί πώς ο τέως πρόεδρος Μπιναλί Γιλντιρίμ, δέχτηκε να υποβαθμιστεί και να γίνει ο τελευταίος πρωθυπουργός (μαριονέτα) του Ερντογάν, προτού αυτός πάρει τα ηνία. Εν μία νυκτί, έγινε ένα προεδρικό σύστημα όπου τα υπουργεία απενεργοποιήθηκαν και νέοι θεσμοί ξεπήδησαν. Αποδείχθηκε ότι ορίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου με όρους πίστης. Προηγούμενα ιδρύματα που είχαν κάποιο είδος προτύπων, ένα εκπαιδευτικό σύστημα που προετοίμαζε τους ανθρώπους να είναι μέλη αυτών των ιδρυμάτων - μερικά από αυτά έκλεισαν. Η στρατιωτική σχολή έκλεισε. Το σύστημα κατάρτισης των δικαστών άλλαξε.

Είναι γνωστή η άποψη της κυβέρνησης του Κόμματος ΑΚ για τα επαγγελματικά επιμελητήρια, των οποίων οι εγκαταστάσεις υποστηρίζονται από νόμους και παρακολουθούν τις πολιτικές των κυβερνήσεων στην Τουρκία στο πλαίσιο των τομέων εμπειρογνωμοσύνης τους. Αυτή η άποψη ενσωματώθηκε σε νόμο που ψηφίστηκε με τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος στη Βουλή το 2020. Οι δημόσιες επαγγελματικές εξουσίες επιθεώρησης των επιμελητηρίων, ιδίως της Ένωσης Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων (TMMOB), καταργήθηκαν. Η ελεγκτική αρχή μεταφέρθηκε στους δήμους και στο υπουργείο και τα επιμελητήρια απενεργοποιήθηκαν. Με άλλα λόγια, κατά μία έννοια, τα σπίτια που έμεναν οι πολίτες αφέθηκαν στο έλεος των πολιτικών. Το αποτέλεσμα είναι προφανές. Όχι μόνο κατοικίες. Η προειδοποίηση που έκανε πολλές φορές η ΤΜΜΟΒ κατά την κατασκευή του αεροδρομίου Χατάι, που χτίστηκε μετά από αποξήρανση της λίμνης Αμίκ, παραμένει στη μνήμη. Το αεροδρόμιο είναι πλέον άχρηστο.

Πέραν αυτού ήρθε η περίφημη "αμνηστία Ερντογάν". Η κυβέρνηση, η οποία είχε εκδώσει κανονισμούς για το πώς θα έπρεπε να χτίζονται με ασφάλεια τα κτίρια μετά τον σεισμό του 1999, βασικά συνέχισε να εκδίδει αμνηστίες. Εάν ένα νέο κτίριο δεν ήταν σύμφωνα με τον κώδικα, αντί να το φτιάξουν, θα χορηγούσαν αμνηστία, ή θα υπήρχε απλώς ένα μικρό τέλος τιμωρίας κάποιου είδους. Αυτές ήταν χάρες που δόθηκαν σε άτομα του κατασκευαστικού κλάδου που ήταν φίλοι του AKP—σώθηκαν από το να ξοδέψουν επιπλέον χρήματα. Πολλά από αυτά τα κτίρια κατέρρευσαν.

Οι παραβιάσεις του νομικού συστήματος που καθιέρωσαν οι κυβερνήσεις του ΑΚΡ εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων έρευνας και διάσωσης μετά τον σεισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την έκτη ημέρα μετά από τον σεισμό, εξακολουθούσαν να υπάρχουν απομακρυσμένα χωριά στα οποία δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση ή που δεν έλαβαν σχεδόν καμία βοήθεια. Είναι δύσκολο να μην αναρωτηθεί κανείς εάν η κατάσταση θα ήταν διαφορετική εάν ο οργανισμός Υπηρεσιών της υπαίθρου, ο οποίος καταργήθηκε από την κυβέρνηση του ΑΚΡ το 2005, εξακολουθούσε να λειτουργεί.

Και πάλι, ο νόμος περί Μητροπολιτικού Δήμου που θεσπίστηκε κατά την περίοδο του AKP κατέστησε σχεδόν αδύνατο για τους πολίτες σε μικρά χωριά ή πόλεις που ζούσαν έξω από τα κέντρα των πόλεων να δεχτούν γρήγορα βοήθεια. Οι δήμοι των πόλεων έκλεισαν, τα χωριά μετατράπηκαν σε "γειτονιές" που συνδέονται με μητροπολιτικές πόλεις ή συνοικίες. Οι μητροπολιτικοί και επαρχιακοί δήμοι επενέβαιναν στα κέντρα των πόλεων κατά τη διάρκεια του σεισμού, δεν μπορούσαν καν να βρουν χρόνο να κοιτάξουν πίσω στα παλιά χωριά και στις νέες γειτονιές.

Πέραν τούτου ο συγκεντρωτισμός του Ερντογάν άφησε αποτύπωμα και στην AFAD. Όταν αφέθηκε όλη η εξουσία από την AFAD, έγινε σαφές ότι οι αποφάσεις έπρεπε να ληφθούν από ένα μόνο κέντρο, την Άγκυρα. Ακόμη και όταν οι ομάδες βοήθειας στο πεδίο επέρριψαν την ευθύνη στις οδηγίες από την Άγκυρα για την παραμικρή δραστηριότητα διάσωσης, οι πιο πολύτιμες ώρες για τη μετασεισμική αντίδραση πέρασαν με τις ομάδες "εν αναμονή".

Οι μαρτυρίες που έγραψαν εθελοντές της βοήθειας στα social media είναι εμφανείς.

Και φυσικά, είναι απαραίτητο να προστεθεί σε όλα αυτά μια πολύ κρίσιμη ρύθμιση στον προϋπολογισμό του 2023. Ενώ η προεδρία ετοίμαζε τον προϋπολογισμό του 2023, ο προϋπολογισμός που διατέθηκε στο AFAD μειώθηκε κατά 33,6%. Φυσικά, θα πρέπει να δοθεί μια ιδέα για όσους μπορεί να αναρωτιούνται πού πηγαίνουν τα χρήματα που περικόπτονται από την AFAD στον προϋπολογισμό του 2023. Ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος Θρησκευτικών Υποθέσεων, του διαβόητου Diyanet, του Αλί Ερμπάς, για το 2023 αυξήθηκε κατά 56,6%.

Κι ερχόμαστε στο θέμα της πίστης. Όχι τόσο της θρησκευτικής, αλλά αυτής προς τον Ερντογάν. Όταν αυτά βέβαια συνδυάζονται, είσαι ο καλύτερος υποψήφιος στη χώρα της Τουρκίας. Όταν η πίστη είναι το πιο σημαντικό πράγμα, η έλλειψη εξειδίκευσης δεν κάνει καμία διαφορά. Αυτό φαίνεται και στο πανεπιστημιακό σύστημα: Ο Ερντογάν έχει βάλει τους δικούς του ανθρώπους. Ο επικεφαλής της AFAD δεν έχει καμία εξειδίκευση. Τοποθετήθηκε μόλις ένα μήνα νωρίτερα. Και έχει πτυχίο θεολογίας!

Η πίστη αποπληρώνεται με συμβόλαια. Ο κατασκευαστικός κλάδος είναι μια μεγάλη πηγή νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και απλώς διακινεί χρήματα, έτσι τα κατασκευαστικά συμβόλαια δόθηκαν ως ανταμοιβές σε άτομα που ήταν πιστά σε αυτόν. Υπήρχε πλειοδοσία, αλλά τα συμβόλαια δόθηκαν στους ανθρώπους που ήθελε ο Ερντογάν να κρατήσει στο πλευρό του. Υπάρχει τεράστιο κέρδος που εμπλέκεται σε αυτό - όχι μόνο ανταμοιβές για πίστη αλλά και μίζες. Σχεδόν ό,τι μπορεί να πουληθεί στην Τουρκία - όσο αφορά τη γη, την ακίνητη περιουσία, τα κτήρια που έχουν ληφθεί από τη δημόσια σφαίρα και έχουν ιδιωτικοποιηθεί. Σχεδόν εξαντλούνται οι χώροι για να χτίσουν. Ήταν απλώς μια τεράστια επιχείρηση που έβγαζε χρήματα. Η καταστροφή ιστορικών κτιρίων είναι μέρος αυτού. Είναι ένα μείγμα έλλειψης ικανότητας, έλλειψης ενδιαφέροντος για την ιστορία και επιθυμίας να μεγιστοποιηθεί το κέρδος από κάθε ακίνητο που βρίσκεστε στα χέρια τους, συμπεριλαμβανομένης της ακίνητης περιουσίας που ιδιοποιούνται διάφοροι άνθρωποι.

Η οργή των πολιτών επ' αυτών ξεχειλίζει. Υπάρχουν όμως ακόμα πολλοί που επιλέγουν να τα αγνοούν. Μένει να φανεί πώς θα το χειριστούν οι Τούρκοι στις εκλογές, όταν και αν αυτές γίνουν.

Πέτρος Κράνιας

15/2/2023

  https://www.capital.gr/


             ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ           



1.
Σεισμός στην Τουρκία: Το κόστος του σεισμού
μπορεί να φτάσει τα 84 δισ. δολάρια

Οι σεισμοί έπληξαν 10 επαρχίες και 13,5 εκατομμύρια ανθρώπους στα νοτιοανατολικά της χώρας - Η Τουρκία αντιμέτωπη και με τον τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο.
 
Ο χειρότερος σεισμός του αιώνα στην Τουρκία άφησε πίσω του καταστροφές που μπορεί να κοστίσουν στην Αγκυρα μέχρι 84,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιχειρηματικής οργάνωσης, ενώ κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι το ποσό θα ξεπεράσει τα 50 δισ. δολάρια.

Ο απολογισμός των θανάτων στην Τουρκία και τη Συρία από τον σεισμό των 7,8 βαθμών την περασμένη Δευτέρα πλησιάζει τις 36.000 και θεωρείται βέβαιο πως θα αυξηθεί, καθώς το επίκεντρο της απόκρισης μετατέθηκε, από τη διάσωση επιζώντων που είχαν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια, στην παροχή στέγης, τροφής και ψυχολογικής φροντίδας.

 Εκθεση που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο από την Τουρκική Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων τοποθετεί το κόστος των ζημιών στα 84,1 δισ. δολάρια – 70,8 δισ. για τις επισκευές χιλιάδων κατοικιών, 10,4 δισ. από την απώλεια εθνικού εισοδήματος και 2,9 δισ. από την απώλεια εργάσιμων ημερών.

Αναφέρει πως το κύριο κόστος θα αφορά την ανοικοδόμηση κατοικιών, γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και υποδομών, και κάλυψη των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών στέγασης εκατοντάδων χιλιάδων αστέγων.

Ο Ερντογάν έχει πει πως το κράτος θα κάνει ό,τι χρειάζεται για την ανοικοδόμηση σπιτιών μέσα σε έναν χρόνο και πως η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πρόγραμμα για να «κάνει τη χώρα να σηκωθεί ξανά».

Περίπου 13,4 εκατ. άνθρωποι ζουν στις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό – ή το 15% του πληθυσμού της Τουρκίας- και παράγουν σχεδόν το 10% του ΑΕΠ.
 
Ο οικονομικός αντίκτυπος του σεισμού

Ο αντίκτυπος του σεισμού στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν δεν είναι πιθανό να ανακοινωθεί, όπως συνέβη μετά τον σεισμό του 1999 στη βορειοδυτική Τουρκία, που έπληξε τη βιομηχανική ενδοχώρα, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μαχμούντ Μοχιελντίν, στο περιθώριο του Arab Fiscal Forum χθες, Κυριακή.

Ο Μοχιελντίν πρόσθεσε πως, μετά τις αρχικές επιπτώσεις που θα φανούν τους επόμενους μήνες, οι επενδύσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην ανοικοδόμηση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ.

Ωστόσο, οικονομολόγοι και αξιωματούχοι εκτιμούν πως ο σεισμός θα μειώσει την οικονομική ανάπτυξη μέχρι δύο ποσοστιαίες μονάδες φέτος.

Η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 5% το 2022 και εκτιμούσε ότι θα έφθανε το 5,5% το 2023. πριν από τον σεισμό.

Στην Τουρκία αναμένεται να διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές αργότερα φέτος – η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ο Ταγίπ Ερντογάν τις δύο δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες έχει κηρυχθεί στις 10 πληγείσες επαρχίες και η κεντρική τράπεζα ανέστειλε τις πληρωμές ορισμένων δανείων.

Το υπουργείο Οικονομικών κήρυξε κατάσταση ανωτέρας βίας μέχρι τα τέλη Ιουλίου και ανέστειλε τις φορολογικές πληρωμές για την περιοχή.

 2.
Τουρκία: Πάνω από 36.100 οι νεκροί - Οι αρχές γκρέμισαν κτήριο με τα οικοδομικά αρχεία του Χατάι
 
Ο αριθμός των νεκρών από τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν τη Δευτέρα της περασμένης εβδομάδας αυξήθηκε στους 36.187 στην Τουρκία, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της χώρας (AFAD).

Η AFAD πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 4.300 μετασεισμοί έπληξαν τη ζώνη της καταστροφής από τον αρχικό τεράστιο σεισμό.

Μια μητέρα και δύο παιδιά διασώθηκαν στην Αντιόχεια μετά από 228 ολόκληρες κάτω από τα ερείπια. Όπως αναφέρει το Anadolu, η Έλα και τα παιδιά της Μεϊσάμ και Αλί βρίσκονταν σε πολυκατοικία που κατέρρευσε μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου στη γειτονική χώρα, με τη Συρία να έχει και αυτή πολλά θύματα.

 Η παγκόσμια κοινότητα δηλώνει παρούσα, αλλά οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές, από την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που ορθώνεται μπροστά της. Πρόκειται για ανθρώπους που ζουν έξω, ευάλωτοι στον χειμώνα που έχει ακόμη δρόμο μπροστά του, χωρίς νερό για να πλυθούν ή τουαλέτες για τις βασικές τους ανάγκες.

Η πρώτη απειλή έρχεται από τις πληγές της καταστροφής που φέρουν πάνω στα σώματα τους. Τα σπασμένα άκρα, τα σκισίματα του δέρματος, οι μελανιές, όλα τους μπορούν να μολυνθούν από το χώμα και τα συντρίμμια και να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμούς, σηψαιμία, τέτανο και επιπλέον εκατοντάδες θανάτους. Η αφυδάτωση και υποθερμία επισπεύδουν το κακό τέλος.


Γκρέμισαν κτήριο
για να εξαφανίσουν αρχεία κατασκευών κτηρίων

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Χατάι, που περιλαμβάνει την Αλεξανδρέττα και την Αντιόχεια, έδωσε εντολή και κατεδαφίστηκε, τρεις ημέρες μετά από τον σεισμό, το κτήριο που περιείχε τις τεχνικές πληροφορίες, τις άδειες χωροταξίας και τα κατασκευαστικά έγγραφα για όλα τα κτίρια της περιοχής. Για τα έγγραφα δόθηκε μόνο η πληροφορία "υπάρχουν δείγματα στους υπολογιστές". Χιλιάδες σελίδες εγγράφων παρέμειναν στα συντρίμμια του κατεστραμμένου κτιρίου.

Ο δικηγόρος Ομέρ Μεσέ έσπευσε στο σημείο να περισώσει ο,τι προλάβαινε, μάζεψε, όπως είπε στο Τ24, 155 φακέλους, περισσότερους από 10 υπολογιστές και σκληρούς δίσκους από τα ερείπια, περίμενε μέχρι να έρθει επικεφαλής του ο εισαγγελέας, ώστε να τα παραδώσει. Ωστόσο, οι δύο εισαγγελείς που δήλωσαν ότι θα αναλάβουν τα έγγραφα και θα τα εξετάσουν, πήραν άδεια! " Απλώς είπαν ότι οι φάκελοι δόθηκαν σε άλλο εισαγγελέα, δεν ξέρουμε ποιον", είπε ο Μεσέ.

"Περιμένουμε εδώ με έναν νεαρό συνάδελφο. Δεν θα φύγω από εδώ. Ξέρουμε γιατί συνέβη αυτό. Αυτά τα έγγραφα περιέχουν όλα όσα σχετίζονται με κατασκευές και άδειες. Οι βουλευτές δεν ήρθαν εδώ, μόνο ο Μπαρίς Ατάι από το TİP. Είμαστε μόνοι εδώ. Ο συνάδελφός μου ανησυχεί για την ασφάλειά μας, αλλά θα συνεχίσω να περιμένω. Αν έρθουν οι βουλευτές, θα εξαφανιστεί και το πρόβλημα ασφάλειας", είπε.

Ο δικηγόρος Φιγκέν Αλμπουγκά Τσαλικουσού υπέβαλε μήνυση κατά του κυβερνήτη του Χατάι και κατά του περιφερειακού διευθυντή του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής, του Χατάι για απόπειρα καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων.


Τα "βύσματα" της AFAD

Στον απόηχο των δίδυμων σεισμών που σκόρπισαν τον θάνατο στην Τουρκία τα ονόματα του εκτελεστικού επιτελείου της AFAD αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης.

Όπως έγινε γνωστό ο Μουχαμέντ Χαμιντετίν Παλάκογλου, ο γιος του Γενικού Διευθυντή Αντιμετώπισης Καταστροφών της AFAD, Ισμαΐλ Παλάκολγου, μπήκε στο Diyanet, το Ίδρυμα Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, μια μέρα χωρίς να είναι δημόσιος υπάλληλος, μπήκε χωρίς να δώσει KPSS, τις δημόσιες εξετάσεις που πρέπει να περάσει για να διοριστεί.

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό ο πατέρας του, πριν από 4 μήνες, είχε επίσης διοριστεί χωρίς εξετάσεις ως "συμβουλευτικό προσωπικό". Ο γιος πάλι μπήκε ως ιδιωτικός γραμματέας.

Ο δημοσιογράφος Μπαρίς Τέρκογλου έγραψε ένα αξιοσημείωτο άρθρο περιγράφοντας πώς ο Οσμάν Ετγεμέζ, ο οποίος είναι επικεφαλής του Τμήματος Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στη Μετανάστευση, τις Καταστροφές και τις Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, του Υπουργείου Οικογένειας έφτασε σε αυτή τη θέση. Σε στήλη που δημοσιεύτηκε στην Cumhuriyet, είπε, "το όνομα που θα θεραπεύσει τους επιζώντες από τα συντρίμμια ανήκει σε έναν από το Diyanet".

"Τι κάνει; Πρόληψη ψυχολογικών διαταραχών που μπορεί να εμφανιστούν μετά την καταστροφή, αποκατάσταση/ανάπτυξη σχέσεων, επαναφορά των πληγέντων στην 'κανονική' ζωή τους. Πρόκειται για έναν από τους πιο δύσκολους τομείς της ψυχολογίας. Μια αποστολή για να μας θεραπεύσει μετά τον σεισμό. Κοίταξα να δω ποιος είναι επικεφαλής ενός τόσο σημαντικού γραφείου: Ο Οσμάν Ετγεμέζ. Ήμουν περίεργος. Κάλεσα τους υπαλλήλους του υπουργείου και ρώτησα για το βιογραφικό του. Κάποιοι δεν ήξεραν. Άλλοι δεν ήθελαν να δώσουν πληροφορίες. Για κάποιο λόγο, η εμπειρία του επικεφαλής ενός τόσο σημαντικού τμήματος δεν ήταν διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Όπως μάντεψα όταν το πληκτρολόγησα στη μηχανή αναζήτησης, εμφανίστηκε το προσωπικό της Diyanet. Είχε μια ιστορία που κυμαινόταν από τον Επαρχιακός Μουφτής στο Καχραμάν έως Επαρχιακός Μουφτής της Άγκυρας και μετά στο Υπουργείο Οικογενειας. Τηλεφώνησα στο Τμήμα Προσωπικού του Μουφτή Άγκυρας. Είπαν επίσης ότι ο πρώην ελεγκτής Ετγεμέζ μετατέθηκε στο Υπουργείο Οικογένειας. Υπήρχε ένας πρώην επιθεωρητής του Diyanet επικεφαλής του τμήματος που θα παρείχε ψυχολογική υποστήριξη στους επιζώντες μετά την καταστροφή!".

Αποδείχθηκε ότι ο Οσμάν Ετγεμέζ είναι συγγενής του Χαλίλ Ετγεμέζ, ο οποίος είναι μέλος της "Επιτροπής Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων" στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.


Στην Τουρκία ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στη Γερμανία, την Τουρκία και την Ελλάδα από τις 16 έως τις 22 Φεβρουαρίου για να παρακολουθήσει τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου και να παρακολουθήσει τις προσπάθειες αντίδρασης των ΗΠΑ στον σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, είπε το υπουργείο την Τετάρτη.

Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία στις 19 Φεβρουαρίου "για να δει από κοντά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να βοηθήσουν τις τουρκικές αρχές να ανταποκριθούν στις καταστροφές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Νεντ Πράις.

Στην Ελλάδα, ο Μπλίνκεν θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της χώρας, τον υπουργό Εξωτερικών και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, είπε ο Πράις. Στις 21 Φεβρουαρίου, ο Μπλίνκενθα ξεκινήσει τον τέταρτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας, πρόσθεσε.


Πέτρος Κράνιας
16/2/2023




Διαβάστε ακόμα:

* Πως ο σεισμός ενταφίασε το κατασκευαστικό “θαύμα” της Τουρκίας .

Ψέματα και εξαγγελίες για λεφτά και 30.000 σπίτια από Ερντογάν - Στους 35.418 οι νεκροί

Το κόμμα του Ερντογάν ξεκίνησε την προσπάθεια αναβολής των εκλογών - Οργή στην αντιπολίτευση

Διάσημη Τουρκάλα δημοσιογράφος επιτίθεται στον Ερντογάν: Οι εικονιζόμενοι ως "εχθροί" ήρθαν να μας βοηθήσουν

"Συναγερμός" από Τούρκο γεωλόγο για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη: "Παίζουμε καθυστερήσεις

Πάνω από 23.000 οι νεκροί σε Συρία - Τουρκία: Οργή για την ανυπαρξία Ερντογάν και τη "Συμμορία των Πέντε" κατασκευαστικών