Η ακατανόητη απόφαση της Πρωτοδίκη Φλώρινας για το Σωματείο «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα».
Η ακατανόητη απόφαση της Πρωτοδίκη Φλώρινας για το Σωματείο «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα».
Οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές. Επιτρέπεται, όμως ή μάλλον επιβάλλεται η κριτική τους, όταν η κρίση του Δικαστή είναι καταφανώς εσφαλμένη.
Η Πρωτοδίκης Φλώρινας, με την υπ’ αρ. 41/2023 απόφασή της, επικύρωσε την αναγνώριση του Σωματείου «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα». Η απόφαση αυτή δικαιολογημένα προκαλεί, πλείστα ερωτηματικά, διότι:
I) Πολλές Ενώσεις και Σύλλογοι, πολιτιστικοί και πατριωτικοί, από τους πλέον ιστορικούς στη Μακεδονία και στην Ελλάδα γενικότερα, σκοπός των οποίων είναι η προστασία της εθνικής κληρονομιάς και η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων είχαν ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της ανακοπής της Εισαγγελέως Φλώρινας, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης αναγνώρισης του επίμαχου Σωματείου.
Μεταξύ αυτών η «Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών», ο «Σύνδεσμος Προάσπισης Μακεδονίας-Θράκης», ο «Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Φλώρινας ο Αριστοτέλης», η «Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού».
Η πρωτοδίκης απέρριψε όλες αυτές τις πρόσθετες παρεμβάσεις, ως απαράδεκτες, με τη λακωνικότατη φράση ότι «δεν στοιχειοθετείται άμεσο έννομο συμφέρον» χωρίς οποιαδήποτε άλλη αιτιολογία.
Έτσι, έθεσε, εξ αρχής, εκτός δίκης, όλους τους ως άνω παρεμβαίνοντες, με την αυθαίρετη κρίση ότι οι ως άνω Σύλλογοι και τα εκατοντάδες μέλη αυτών, όλοι Έλληνες στην ιθαγένεια και Μακεδόνες στην καταγωγή, δεν έχουν το, κατ’ αντικειμενική νομική λογική, αυτονόητο και αυταπόδεικτο έννομο συμφέρον, να παρέμβουν στην δίκη, αν και επικαλούνται ότι πλήττονται τα εθνικά συμφέροντα και η εθνική τους συνείδηση από τους αντεθνικούς σκοπούς του επίμαχου Σωματείου.
II) Στην συνέχεια, ερευνώντας την ουσία της υπόθεσης, η Δικαστής υιοθετεί πλήρως όλους τους ισχυρισμούς του εν λόγω Σωματείου και αντίθετα απορρίπτει στο σύνολό τους όλους τους ισχυρισμούς της ανακόπτουσας Εισαγγελέως Πρωτοδικών Φλώρινας και του τριτανακόπτοντος Σωματείου «Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος – Αυστραλίας». Ειδικότερα, δέχεται μεν , ότι το επίμαχο Σωματείο, αμέσως μετά την αναγνώρισή του, τον Ιούλιο του 2022, ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του και σε άλλες ιστοσελίδες κείμενο, στο οποίο αναγράφεται ρητώς ότι
οι σκοποί του είναι : «η υποστήριξη της αναγνώρισης της Μακεδονικής γλώσσας ως μειονοτικής γλώσσας από την Ελληνική Κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της επικύρωσης από την Ελλάδα της Σύμβασης πλαισίου για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων και του Ευρωπαϊκού χάρτη για τις μειονοτικές γλώσσες, η διεξαγωγή δημόσιας εκστρατείας για την προώθηση της δημόσιας χρήσης της Μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα και της χρήσης των παραδοσιακών τοπωνυμίων στη Βόρεια Ελλάδα και η τεκμηρίωση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ρητορικής μίσους από τις (ελληνικές) αρχές εναντίον εθνοτικών Μακεδόνων στην Ελλάδα».
Από το κείμενο αυτό, κατά την λογική κρίση κάθε μέσου συνετού ανθρώπου, αποδεικνύεται αδιαμφισβήτητα ότι οι σκοποί των μελών του Σωματείου είναι εξ’ αρχής να παρουσιάσουν ψευδώς στο εσωτερικό και στη διεθνή κοινότητα ότι εντός της ελληνικής επικράτειας υπάρχει γλωσσική μειονότητα και εθνική μειονότητα Μακεδονική.
Παραδόξως όμως κατά την κρίση της Πρωτόδικη, το κείμενο αυτό, στο οποίο κατά τρόπο ρητό και σαφή διατυπώνονται οι προθέσεις των μελών του επίμαχου σωματείου, δεν αρκούν για να αποδειχθούν οι ως άνω προπαγανδιστικοί στόχοι τους. Ομοίως κατά την κρίση της πρωτοδίκη, δεν αρκούν για την απόδειξη του σκοπού του Σωματείου , ούτε οι επίμονες ενέργειες των μελών του , με διαδοχικές και συνεχείς, από το έτος 2017, αιτήσεις των ιδίων προσώπων ενώπιον του Πρωτοδικείου Φλώρινας για την αναγνώριση Σωματείου «Μακεδονικής γλώσσας» , οι οποίες όλες απορρίφθηκαν και τις οποίες αποσιωπά πλήρως, ενώ όφειλε να τις γνωρίζει και να τις συνεκτιμήσει.
Όλες αυτές οι αδιαμφισβήτητες αποδείξεις συνιστούν κατά την κρίση της «απλές υπόνοιες και εντυπώσεις» , σχετικά με τους σκοπούς του επίμαχου Σωματείου.
Ούτε, τέλος , κατά την κρίση της πρωτοδίκη , αποτελεί απόδειξη των επιδιώξεών των μελών του ο , κατ’ αντικειμενική κρίση, άκρως υπερβολικός στόχος τους, να διδάσκεται στα ελληνικά δημόσια σχολεία και Πανεπιστήμια, η γλώσσα ενός μικρού γειτονικού κράτους.
Ευλόγως διερωτάται κάποιος, πόσο πιο απροκάλυπτα έπρεπε να ενεργούν και να εκφράζονται τα μέλη του επίμαχου Σωματείου , για να κρίνει ένας αντικειμενικός δικαστής ότι αποδεικνύονται οι προφανείς σκοποί τους για προσπάθεια παρουσίασης δήθεν ύπαρξης στην Ελλάδα , γλωσσικής – μακεδονικής μειονότητας.
III) Περαιτέρω, απομονώνει, κατά τρόπο αποσπασματικό και επιλεκτικό, ορισμένα τμήματα από κάποιες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συγχρόνως παραβλέπει και παρακάμπτει τόσο την πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου, όσο και αποφάσεις του ως άνω Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς και τις διατάξεις του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ, που προβλέπουν ότι η σωματειακή ελευθερία υπόκειται σε περιορισμούς, όταν οι δραστηριότητες ή προθέσεις του Σωματείου που εκδηλώνονται ρητώς ή σιωπηρώς, θέτουν σε κίνδυνο τους θεσμούς του Κράτους ή τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τρίτων.
Επισημαίνεται ότι με την απόφαση ανεπιτρέπτως σχολιάζονται, κατά τρόπο αρνητικό και μειωτικό και καθόλου απαραίτητο, οι προς τον μάρτυρα ερωτήσεις και οι ισχυρισμοί της ανακόπτουσας Εισαγγελέως Πρωτοδικών, με τις λέξεις «ανεδαφικοί και τουλάχιστον μη πειστικοί».
Τέλος απορίας άξιον είναι ότι, η Πρωτοδίκης αναγράφει στην απόφασή της κάτι ιδιαίτερα ασύνηθες και καθόλου αναγκαίο. Δηλαδή, ότι η κρίση της είναι, όπως αρμόζει για τον εκάστοτε δικάζοντα Δικαστή, ανεξάρτητη, αμερόληπτη, χωρίς να υποκύπτει σε τυχόν αθέμιτες πιέσεις, ή πολιτικοποιήσεις και χωρίς σκοπιμότητες.
Δικαιολογημένα θα διερωτηθεί κάποιος για ποιο λόγο προσπαθεί να πείσει για την ορθότητα της κρίσης της και για την ανεξαρτησία της. Και επίσης δικαιολογημένα, θα υποθέσει κάποιος ότι υπονοεί σαφώς (και όλως αντιδεοντολογικά) ότι, τόσο η ανακόπτουσα Προϊσταμένη Εισαγγελέας Φλώρινας, όσο και η παρεμβαίνουσα Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας , καθώς και τα δεκάδες ελληνικά σωματεία, που άσκησαν τριτανακοπές ή παρεμβάσεις κινούνται με σκοπιμότητες και με πολιτικά κίνητρα.
Από το έτος 1990, οπότε κατατέθηκε η πρώτη αίτηση, για την αναγνώριση
ομοειδούς Σωματείου, με σκοπό «τη διατήρηση και καλλιέργεια της
μακεδονικής γλώσσας» και μετά τις επακολουθήσασες πλείστες άλλες όμοιες
αιτήσεις, απορρίφθηκαν όλες, σε όλα τα Δικαστήρια μέχρι και τον Άρειο Πάγο. Η σχολιαζόμενη απόφαση του Πρωτοδικείου Φλώρινας, είναι η
μόνη απόφαση, η οποία για πρώτη φορά και καταφανώς εσφαλμένα, δέχθηκε
ότι οι εν λόγω σκοποί του Σωματείου είναι νόμιμοι.
Επίτιμη Προέδρος Αρείου Πάγου,
πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός
Δεύτερη δικαστική νίκη του φιλοσκοπιανού σωματείου για τη «μακεδονική γλώσσα» – πανηγυρίζουν οι Σκοπιανοί.
«Νίκη της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα: Το δικαστήριο στο Λέριν απέρριψε τις αγωγές για την απαγόρευση του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας». Αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου1,2 που δημοσιεύθηκε στις 19 Μαρτίου 2023 στην σκοπιανή ιστοσελίδα novamakedonija. «Λέριν» αποκαλούν οι Σκοπιανοί τη Φλώρινα, άλλωστε όπως αναφέρεται, μία από τις δραστηριότητες του πιο πάνω σωματείου είναι η «Διεξαγωγή δημόσιων εκστρατειών για την προώθηση της δημόσιας χρήσης της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα από τους ομιλητές της, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης παραδοσιακών τοπωνυμίων στη βόρεια Ελλάδα». Με λίγα λόγια μεταξύ των άλλων σκοπών τους θέλουν να διαδώσουν τα βουλγαρικά τοπωνύμια των ελληνικών περιοχών. Τοπωνύμια που είχαν επιβληθεί από την βουλγαρική κατοχή αυτών των ελληνικών περιοχών, όπως είναι η ονομασία «Λέριν» για τη Φλώρινα. Και άλλα όμως σκοπιανά ΜΜΕ πανηγύρισαν αυτή τη δικαστική νίκη, όπως το τηλεοπτικό κανάλι Sitel3.
Την πρώτη νίκη του το «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα» την είχε πετύχει στις 28 Ιουλίου 2022 όταν το Ειρηνοδικείο Φλώρινας το ενέκρινε με διάταξή του.
Στη συνέχεια διάφοροι σύλλογοι, φορείς, κόμματα αλλά και πολίτες της χώρας μας στράφηκαν εναντίον του συγκεκριμένου σωματείου ασκώντας τριτανακοπές κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου Φλώρινας. Μετά από εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκου και η εισαγγελέας Πρωτοδικών Φλώρινας κ. Αναστασία Καλαϊτζή άσκησε ανακοπή κατά της συγκεκριμένης απόφασης του Ειρηνοδικείου.
Η Επιτροπή Ελληνισμού άσκησε επίσης τριτανακοπή, η οποία μάλιστα επρόκειτο να εκδικαστεί στις 16 Μαρτίου 2023 όμως αναβλήθηκε λόγω της απεργίας των δικηγόρων (επίσης απεργούσε η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ) και θα εκδικαστεί στις 18 Μαΐου 2023.
Εκείνη την ημέρα (16η Μαρτίου) το Πρωτοδικείο της Φλώρινας εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 41/2023 απόφαση με την οποία απέρριψε τόσο την ανακοπή της εισαγγελέως όσο και την τριτανακοπή συλλόγου που είχε δικαστεί την ίδια μέρα (η δίκη είχε γίνει στις 2 Φεβρουαρίου 2023) ενώ ταυτόχρονα επικύρωσε την θετική απόφαση του Ειρηνοδικείου για το πιο πάνω φιλοσκοπιανό σωματείο. Έτσι το σωματείο αυτό πέτυχε την δεύτερη δικαστική του νίκη. Όλα όσα αναφέρονται στο Καταστατικό του σωματείου «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα» μπορούν πλέον να εφαρμοστούν νόμιμα στην χώρα μας.
Ήδη τα φερέφωνα των Σκοπιανών, συμπολίτες μας ελληνικής καταγωγής, –για τους οποίους αρμόζουν οι χαρακτηρισμοί «γραικύλοι», «προδότες» και «ξεφτιλισμένοι»– έχουν ξεσαλώσει και διατυμπανίζουν προς όλες τις πλευρές ότι το επόμενο βήμα τους είναι να εισαχθεί η συγκεκριμένη βουλγαρική διάλεκτος με την ψευδεπίγραφη ονομασία «μακεδονική γλώσσα» στα δημόσια σχολεία και στα πανεπιστήμια της βορείου Ελλάδος! Άμεση η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών στον αφελληνισμό της Μακεδονίας μας. Επίσης, οι πιο πάνω Εφιάλτες μιλούν απροκάλυπτα για «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα. Έτσι, με σταθερά βήματα προετοιμάζεται και ο εδαφικός ακρωτηριασμός της πατρίδας μας, συνεπικουρούμενος από τα ξένα κέντρα που στηρίζουν τους Σκοπιανούς και τη Συμφωνία των Πρεσπών, βλέπε ΗΠΑ και Γερμανία.
Εντός της χώρας μας το πολιτικό σύστημα έχει παραδοθεί πλήρως σε αυτές τις πολύ δυσάρεστες εξελίξεις –για τις οποίες φέρει τεράστια ευθύνη, άλλωστε αυτό άνοιξε την κερκόπορτα και τις επέτρεψε να πραγματοποιηθούν– και μόνη υγιής αντίδραση υπάρχει από φιλότιμους Έλληνες και Ελληνίδες που συνεχίζουν να αρνούνται να παραδώσουν γη και ύδωρ. Παραμονή της επετείου της επαναστάσεως του 1821 και 202 χρόνια μετά από την έναρξή της όλοι οι ελληνόψυχοι και οι ελληνόψυχες δηλώνουμε ότι δεν θα αφήσουμε να περάσουν τα ανθελληνικά σχέδια των μεγάλων δυνάμεων και οι μεθοδεύσεις των γραικύλων (φιλοσκοπιανών και πολιτικών).
Το θέμα που προέκυψε με τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι καθαρά πολιτικό. Η απόφαση του Πρωτοδικείου Φλώρινας να δικαιώσει το σωματείο της ψευτομακεδονικής γλώσσας έχει επίσης πολιτικές προεκτάσεις και φέρουν ευθύνη για αυτή την απόφαση και οι κυβερνώντες. Επί πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη λαμβάνουν χώρα αυτές οι πολύ δυσάρεστες εθνικά καταστάσεις και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο! Ντροπή στη σημερινή κυβέρνηση που επιτρέπει να ασελγούν στο σώμα της πατρίδας μας οι εχθροί της. Κυριολεκτικά μας έχουν ζώσει τα φίδια και η κυβέρνηση συνεχίζει να τηρεί μία προδοτική για την Ελλάδα συμφωνία όταν μάλιστα δεν την τηρούν οι ίδιοι οι Σκοπιανοί. Στην Επιτροπή Ελληνισμού έχουμε καταγράψει μέχρι τώρα 313 παραβιάσεις4 της πιο πάνω συμφωνίας από τα Σκόπια και αυτές είναι απλά ένα δείγμα, αφού στην πραγματικότητα οι παραβιάσεις είναι καθημερινές και αμέτρητες.
Το «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα» είναι ένας Δούρειος Ίππος κατά της πατρίδας μας, για τη διατήρηση του οποίου μεγάλη ευθύνη φέρουν και οι δικαστές. Τραγελαφικά γεγονότα διαδραματίστηκαν στην Φλώρινα κατά την εκδίκαση της ανακοπής της εισαγγελέως. Ο κ. Δημήτριος Γάκης, ο οποίος παρέστη στη συγκεκριμένη δίκη στις 2 Φεβρουαρίου στη Φλώρινα ως μάρτυρας, ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι5 «Κατ’ αρχάς η Πρωτοδίκης όντως ήταν άπειρη και έτρεμε ολόκληρη. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο φαινόμενο, τέτοιες αντιδράσεις, να κάνει τέσσερις διακοπές, να φωνάζει αναίτια τις περισσότερες φορές στους παρευρισκόμενους σε σημείο που πραγματικά διέλυσε την διαδικασία». Τελικά η συγκεκριμένη Πρωτοδίκης δικαίωσε το φιλοσκοπιανό σωματείο. Τέτοιες συμπεριφορές και τέτοιες αποφάσεις αμαυρώνουν το δικαστικό σώμα.
Η τριτανακοπή της Επιτροπής Ελληνισμού6, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, θα δικαστεί στις 18 Μαΐου. Εκεί θα δώσουμε τη μάχη εναντίον του φιλοσκοπιανού σωματείου με την επωνυμία «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα». Ας σταθούν οι δικαστές στο ύψος των περιστάσεων γιατί είναι και αυτοί μέρος της ιστορίας η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης από τον ιστορικό του μέλλοντος. Εύχομαι στις μαύρες σελίδες της ιστορίας που θα αναφέρονται στην παράδοση της μακεδονικότητας μέσω της προδοτικής Συμφωνίας των Πρεσπών τελικά να μην υπάρχει συμβολή της ελληνικής δικαιοσύνης. Στο χέρι της είναι.
- https://novamakedonija.com.mk/featured/pobeda-na-makedonskiot-jazik-vo-grcija-sudot-vo-lerin-gi-odbi-tuzhbite-za-zabrana-na-centarot-za-makedonski-jazik/
- https://www.echedoros-a.gr/2023/03/blog-post_670.html
- https://www.echedoros-a.gr/2023/03/blog-post_486.html
- https://www.epitropiellinismou.gr/post/2089
- https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0V8cPyVF3t5XLgc7FNfcVgWv5xbJ5MwpXzwmF6YwF1CcvS9k1fd4ZsVBZHETiLMFBl&id=100089041612548
- https://www.epitropiellinismou.gr/post/2047
*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του
Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής
Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και
Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού.
www.anixneuseis.gr/ 23-3-2023
Το Μακεδονικό στα δικαστήρια.
https://www.anixneuseis.gr/%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%b5%ce%b4%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b9%ce%b1/
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
''Πανηγυρίζουν στα Σκόπια για τη “μακεδονική γλώσσα” στην Ελλάδα ''- Όλγα Μαύρου,20/3/2023