Τουρκία: Ένας από τους δύο υποψηφίους θα κερδίσει, αλλά...
Τουρκία: Ένας από τους δύο υποψηφίους
θα κερδίσει, αλλά...
θα κερδίσει, αλλά...
Ο κ. Κιλιτσντάρογλου (αντιπολίτευση), ο κ. Ερντογάν (εν ενεργεία πρόεδρος), ο κ. Ίντζε (πρώην υποψήφιος που υποστηρίχθηκε από τον Ερντογάν) και ο κ. Όγκαν (εθνικιστής) είναι οι τέσσερις επίσημοι υποψήφιοι ανάμεσα από τους οποίους 63 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι θα επιλέξουν στις 14 Μαΐου τον 13ο πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Την ίδια ημέρα θα ψηφίσουν επίσης για τα 600 μέλη της Εθνοσυνέλευσης.
Στις 28 Μαΐου θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος για τις προεδρικές εκλογές σε περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν λάβει πάνω από το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο. Οι εκλογές για τους βουλευτές διεξάγονται σε έναν μόνο γύρο.
Οι πολιτικοί, τα μέσα ενημέρωσης και όλη η κοινωνία μιλούν επί του παρόντος μόνο για τις 15 Μαΐου. Αν και η αντιπολίτευση φαίνεται να είναι σίγουρη για τη νίκη της, διάφορα σενάρια εξελίσσονται:
- Προκειμένου να αποφευχθούν προβοκάτσιες, ενστάσεις και κυρίως μαζικές διαμαρτυρίες από τους υποστηρικτές της κυβέρνησης, η αντιπολίτευση πρέπει να κερδίσει με διαφορά τουλάχιστον 5%. Αυτό είναι επίσης σημαντικό για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος αλλοίωσης της κάλπης.
- Η ασφάλεια της κάλπης είναι ζωτικής σημασίας, διότι ο Ερντογάν, ο οποίος ελέγχει όλους τους μηχανισμούς και τους θεσμούς του κράτους, μπορεί ακόμη να κάνει κάποια απάτη, λένε όλοι οι αντίπαλοι. Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, η ανώτατη αρχή για τη διοργάνωση των εκλογών, είναι σχεδόν άμεσα υπό τις διαταγές του Ερντογάν και δεν υπάρχει δυνατότητα προσφυγής κατά των αποφάσεών του.
- Από τη σκοπιά της αντιπολίτευσης, δεν αρκεί να κερδίσει κανείς τις προεδρικές εκλογές, αλλά είναι απαραίτητο να έχει και την πλειοψηφία στη Βουλή. Οι δημοσκοπήσεις και η γενική ατμόσφαιρα είναι με το μέρος των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
- Δύο υποψήφιοι και οι αναποφάσιστοι μπορεί να έχουν κάποια επιρροή στα αποτελέσματα: ο κ. Ίντζε και ο κ. Όγκαν. Ο πρώτος, πρώην υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις τελευταίες προεδρικές εκλογές του 2018, αποχώρησε πρόσφατα από το κόμμα του κ. Κιλιτσντάρογλου και δημιούργησε το δικό του κόμμα (Κόμμα Πατρίδα). Υπάρχει κίνδυνος, έστω και με 3-5%, να αποδυναμώσει το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης. Ο κ. Ίντζε, σκληροπυρηνικός κεμαλιστής και λαϊκιστής, κατεβαίνει ως υποψήφιος της νεολαίας. Υποστηρίζεται ανοιχτά από τα μέσα ενημέρωσης του Ερντογάν. Ο δεύτερος, ο κ. Ογκάν, με μόλις 2% της πρόθεσης ψήφου, μέλος του Κόμματος της Νίκης, εθνικιστής και κυρίως αντισυριακός, επιθυμεί να συγκεντρώσει τις ψήφους του δυσαρεστημένου κοινού του MHP(Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, Γκρίζοι Λύκοι, σύμμαχος του καθεστώτος).
Τα εμπόδια που θέτουν αυτά τα δυο αουτσάιντερ μπορούν μόνο να ανοίξουν το δρόμο για το δεύτερο γύρο.
- Τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών θα γίνουν γνωστά στις 15 ή 16 Μαΐου. Έτσι, αν η αντιπολίτευση κερδίσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, ο Ερντογάν θα έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να κερδίσει στον δεύτερο γύρο. Αν όμως η σημερινή κυβέρνηση κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές, ο Ερντογάν θα έχει μεγάλο πλεονέκτημα στον δεύτερο γύρο.
- Όλες αυτές οι προβλέψεις γίνονται στην περίπτωση δίκαιων, ισότιμων και νόμιμων εκλογών. Υπάρχει όμως και ένα άλλο σενάριο: αν ο Ερντογάν χάσει στον πρώτο γύρο, ένοπλες ισλαμιστικές πολιτοφυλακές, μαχητές θρησκευτικών αιρέσεων, Σύροι και Αφγανοί μισθοφόροι που έχουν οπλιστεί από την κυβέρνηση μπορεί να βγουν στους δρόμους για να αμφισβητήσουν τη νίκη του κ. Κιλιτσντάρογλου. Τα παραδείγματα του Τραμπ και του Μπολσονάρου αναφέρονται συχνά. Το χειρότερο σενάριο θα είναι προφανώς η έναρξη ενός εμφυλίου πολέμου, η κήρυξη κατάστασης πολιορκίας, η διάσπαση του στρατού και της αστυνομίας και η αιματοχυσία... Αυτή την εβδομάδα άγνωστοι πυροβόλησαν με σφαίρες τα κτίρια των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, του CHP (Κιλιτσντάρογλου) και του κόμματος IYI (κα Ακσενέρ). Κακά σημάδια...
Οι αισιόδοξοι έχουν μια άλλη πληροφορία: λέγεται ότι στις 15 Μαΐου δεν υπάρχει πλέον χώρος στα αεροπλάνα που φεύγουν από την Τουρκία για την Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αξιωματούχοι του Παλαιού Καθεστώτος θα φύγουν για να μην γεμίσουν οι αίθουσες των δικαστηρίων και τα κελιά των φυλακών. Την ίδια μέρα, δεν υπάρχει χώρος στα αεροπλάνα από ευρωπαϊκές πόλεις προς την Κωνσταντινούπολη. Χιλιάδες εξόριστοι θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της 14ης Μαΐου, η Τουρκία θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες ή και μήνες για να αποκαταστήσει την ηρεμία, προβλέπουν όλοι οι παρατηρητές.
Ραγκίπ Ντουράν
Τούρκος δημοσιογράφος
8/4/2023
https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/toyrkia-enas-apo-toys-dyo-ypopsifioys-tha-kerdisei-alla