Οι φωτιές στα δάση ξεκινούν από την πλατεία Συντάγματος.


 Οι φωτιές στα δάση ξεκινούν
από την πλατεία Συντάγματος.


Για να μην καταστρέφονται τα δάση μας από τις πυρκαγιές χρειαζόμαστε ανθρώπους μέσα σ’ αυτά, δεν χρειαζόμαστε πυροσβεστικά αεροπλάνα!

Μπροστά στις αδηφάγες φλόγες που τα τελευταία χρόνια καταστρέφουν αδιακρίτως κάθε καλοκαίρι τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας, ο δημόσιος διάλογος παραμένει ανούσιος, επιδεικτικά αντιεπιστημονικός, εξόχως παραπλανητικός και κυρίως αφελής!

Χρειαζόμαστε περισσότερα εναέρια μέσα πυρόσβεσης και περισσότερους άντρες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία’, ισχυρίζονται οι «ειδήμονες» των μέσων ενημέρωσης και των κοινωνικών δικτύων και συνεπικουρεί προς την κατεύθυνση αυτή και μια μερίδα πολιτικών. Η ανεπιτήδευτη πραγματικότητα όμως απέχει παρασάγγας από αυτή την εντελώς εσφαλμένη και ατεκμηρίωτη επιχειρηματολογία, η οποία προωθείται τεχνηέντως προς τους πολίτες προκειμένου εκείνοι, ως καταναλωτές ψευδών ειδήσεων, να μεταβολίσουν την εσφαλμένη πληροφόρηση σε επιτακτική προσταγή κατασπατάλησης των κρατικών αλλά και των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων σε αγορά αχρείαστου πυροσβεστικού εξοπλισμού. Μια ανάλυση κόστους – οφέλους αυτής της πρακτικής είναι καταδικασμένη να αποτύχει a priori καθόσον δεν λαμβάνει υπ’ όψη της το σημαντικότερο παράγοντα αποσόβησης των δασικών πυρκαγιών, την πρόληψή τους!

Η επιστημονική γνώση δεν μπορεί ούτε να σχετικοποιείται ούτε να υπόκειται σε εκπτώσεις ή παραδοχές. Η επιστήμη της Δασολογίας είναι αυτή που αφενός θα πρέπει να εκπονήσει όλα τα σχέδια πυροπροστασίας των δασικών οικοσυστημάτων και αφετέρου θα έχει προετοιμάσει τα οικοσυστήματα αυτά, μέσα από την εφαρμογή διαχειριστικών σχεδίων, ακόμα και για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου μιας πυρκαγιάς. Ένα δάσος το οποίο είναι επιστημονικά διαχειριζόμενο, είναι εξόχως δύσκολο να παραδοθεί στις φλόγες με τον εφιαλτικά καταστροφικό τρόπο με τον οποίο τα τελευταία χρόνια οι φωτιές τα υποτάσσουν.

Δασική διαχείριση σημαίνει σειρά προγραμματισμένων παρεμβάσεων, υλοτομίες για την παραγωγή τεχνικής ξυλείας αλλά και αναγέννησης του δάσους, καθαρισμοί και απομάκρυνση της περιττής βιομάζας, δασική οδοποιία, διευθέτηση των ορεινών υδάτων κλπ. Αλλά, προκειμένου να γίνουν όλα αυτά μια κανονιστική πραγματικότητα αφενός για να υπάρξει αξιοποίηση και ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων και αφετέρου για να ελαχιστοποιείται κάθε δυνατότητα καταστροφής από πυρκαγιές, θα πρέπει οι δασικές υπηρεσίες να λειτουργούν με επαρκές προσωπικό, κυρίως επιστημονικό.

Δυστυχώς όμως, η πλατεία Συντάγματος στο κέντρο των Αθηνών έχει διαφορετική άποψη! Έχει αποψιλώσει τα Δασαρχεία από επιστημονικό προσωπικό, στο οποίο μάλιστα έχοντας αναθέσει κυρίως γραφειοκρατικό έργο την τελευταία εικοσαετία απομακρύνοντάς το από το πραγματικό και χρηστικό του έργο, έχει εν τοις πράγμασι αφήσει στην τύχη τους τα δάση της Ελλάδας. Δυστυχώς, το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα είναι πρωτίστως πρόβλημα λανθασμένης πολιτικής αντίληψης.

Τα εξόχως δαπανηρά εναέρια μέσα πυρόσβεσης είναι ικανά μόνο να επιβραδύνουν την εξέλιξη μιας φωτιάς, όχι να τη σβήσουν, ο Πυροσβέστης και μόνο αυτός τη σβήνει! Δυστυχώς όμως, με τον τρόπο με τον οποίο έγινε η μεταβίβαση της αρμοδιότητας της πυρόσβεσης των δασικών πυρκαγιών στο Πυροσβεστικό Σώμα, αυτό έχασε τη συσσωρευμένη εμπειρία δεκαετιών στον τομέα της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών αφού αποκλείστηκε η συμμετοχή των πολύπειρων μέχρι τότε δασικών υπαλλήλων.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η ξεχασμένη τεχνική του αντιπύρ (https://el.wikipedia.org/wiki/Αντιπύρ), η οποία κατά το παρελθόν είχε αποτελέσει ένα από τα πλεόν αποδοτικά εργαλεία πυρόσβεσης. Η ελληνική πολιτεία πρέπει να κατανοήσει ότι ο ουσιαστικότερος και αποδοτικότερος πυροσβεστικός εξοπλισμός είναι το επιστημονικό προσωπικό των Δασαρχείων και μαζί με αυτούς οι ρητινοσυλλέκτες, οι μελισσοκόμοι και οι κτηνοτρόφοι, όλοι εκείνοι δηλαδή που είτε διαχειρίζονται το δάσος είτε ζουν από αυτό και το φροντίζουν όπως φροντίζουν το ίδιο τους το σπίτι.

Για να μην καταστρέφονται τα δάση μας από τις πυρκαγιές χρειαζόμαστε ανθρώπους μέσα σ’ αυτά, δεν χρειαζόμαστε πυροσβεστικά αεροπλάνα!

 Κώστας Θερμογιάννης, Αρθρογράφος
Διαχειριστής της ιστοσελίδας  τοβιβλίο.net

https://thermoyiannis.gr

https://www.huffingtonpost.gr/entry/oi-foties-sta-dase-xekinoen-apo-ten-plateia-sentaymatos_gr_64c292dae4b03ad2b8971fb5

28/07/2023


             ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ                  

 



Είχαν καταστροφικές πυρκαγιές
στην αρχαία Ελλάδα;

Όλγα Μαύρου, 25/07/2023:

Στα χρόνια που η Ελλάδα ήταν σπουδαία, δηλαδή στην αρχαιότητα, οι πυρκαγιές που την κατέστρεφαν ήταν κυρίως από εμφύλιους πολέμους, ή σπανίως από τους Πέρσες και πάντως όχι λόγω φυσικών αιτίων ή ανθρωπογενους δραστηριότητας. Δεν μνημονεύονται μεγάλες φυσικές πυρκαγιές και αυτό δείχνει μάλλον ότι πρέπει να ήταν λιγοστές. Όταν ξεσπούσαν, από κεραυνούς ή άλλα φυσικά αίτια, μαίνονταν μέρες πολλές, όμως δεν έχουμε αναφορές γι’ αυτές.

Τούτο μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, αλλά και στο ότι τα δάση –με εξαίρεση τα ιερά άλση– ήταν τότε αναλώσιμα, απλά πάροχοι υλικών προς  επιβίωση: καράβια, “χαρτιά”, καυσόξυλα, όπλα, κουτάλια, ξόανα, τροχοί, κάρα, ξυλοδεσία στα σπίτια, σκάλες, εξώστες κ.λπ, όλα από ξύλο, που πρόσφεραν δωρεάν τα δάση. Με την υπερχρήση του ξύλου και την αποψίλωση των κοντινών δασών οι πρόγονοι μας δημιουργούσαν έτσι, παρεμπιπτόντως, και αντιπυρικές ζώνες τριγύρω τους, τόσο για τυχαίες πυρκαγιές όσο και για τις πολύ συχνότερες, όταν δηλαδή επιτίθετο εχθρός.

Ήταν συνήθης πρακτική η πυρπόληση της πολιορκούμενης πόλης. Οι μεγαλύτερες φωτιές που μνημονεύονται, οφείλονταν σε πολέμους και ο Θουκυδίδης αναφέρεται μόνον μια φορά, εν τάχει, σε φυσικές πυρκαγιές. Γράφει συγκεκριμένα για την προσπάθεια των Σπαρτιατών να γονατίσουν τις Πλαταιές χωρίς να ξοδέψουν πολύ χρόνο:

«Έφεραν δεμάτια κλαδιά και τα στοίβαζαν στο κενό που ήταν ανάμεσα στο ανάχωμα και στο τείχος της πολιτείας. Και όταν το κενό αυτό γέμισε γρήγορα, (δούλευαν πολλά χέρια) άρχισαν να ρίχνουν δεμάτια απ᾽ το ύψος του αναχώματος, όσο μακριά μπορούσαν και σ᾽ άλλα μέρη του τείχους. Άναψαν φωτιά με θειάφι και πίσσα, κι έγινε μια πυρκαγιά τέτοια που ποτέ, ώς τότε, δεν είχε δει κανείς αναμμένη από ανθρώπου χέρι. Στα βουνά, βέβαια, όταν με τον άνεμο τρίβονται ξερόκλαδα στα δάση, πολλές φορές πιάνει φωτιά και γίνονται πυρκαγιές [2.77.5]. Οι φλόγες ήσαν τεράστιες κι αν είχε φυσήξει άνεμος, όπως είχαν ελπίσει οι εχθροί, οι Πλαταιείς δεν θα είχαν γλιτώσει». Και έτσι προσπερνά το θέμα που μας απασχολεί.

Έμμεσα συμπεραίνεται ότι οι πυρκαγιές από φυσικά αίτια πρέπει να ήταν τρομερές, γιατί ήταν αδάμαστες. Πιθανόν η μη αναφορά σε αυτές να οφείλεται στη νοοτροπία των συγγραφέων της εποχής: τις έβλεπαν ως μοιραία φυσικά γεγονότα, στα οποία ο άνθρωπος δεν είχε να αντιτάξει άμυνες, κι άπαξ και οι πολίτες γλίτωναν τη ζωή τους και τα ζώα τους, αυτό θεωρείτο αρκετό. Ουδέν αξιομνημόνευτο δηλαδή, αφού η φύση βασίλευε ακαταμάχητη, οπότε ο πολίτης ήταν τυχερός που είχε επιβιώσει.

Το κλίμα
(...) 

Δείτε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: https://slpress.gr/istorimata/eichan-katastrofikes-pyrkagies-stin-archaia-ellada/