Γιατί η Ελληνική Διπλωματία υπαναχώρησε στον πρωτοφανή εξευτελισμό της Κύπρου στο ΝΑΤΟ;


Γιατί η Ελληνική Διπλωματία υπαναχώρησε στον πρωτοφανή εξευτελισμό της Κύπρου στο ΝΑΤΟ; Ο Ερντογάν δεν σεβάστηκε τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο Βίλνιους…

Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΡΦΙΤΗ

Ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε απόλυτη σύμπλευση με τα πανίσχυρα πολιτικοστρατιωτικά του επιτελεία, σχεδίασε από μακρού την νέα επέλαση του στα διεθνή δρώμενα και εκτέλεσε άψογα τους σχεδιασμούς και την τακτική του,  αξιοποιώντας στον υπέρτατο βαθμό τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα όπως αυτά διαμορφώθηκαν από την έναρξη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και εντεύθεν.

Εκμεταλλευόμενος πλήρως την πρόταση και την επιδίωξη για ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αντέταξε από πολύ νωρίς το βροντερό του ΟΧΙ εγείροντας μια σειρά απαιτήσεων τις οποίες όρισε ως απαραίτητη προϋπόθεση για να τροποποιήσει τη στάση του απέναντι στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Αφού ξεπεράστηκε το πρώτο εμπόδιο για την ένταξη της Φιλανδίας με την υιοθέτηση των τουρκικών επιδιώξεων ,  ακολούθησε η σειρά των διαπραγματευτικών εκβιασμών του για την ένταξη της Σουηδίας οι οποίοι τελικά ικανοποιήθηκαν πλήρως.

Μεταξύ των ακραίων απαιτήσεων της τουρκικής διπλωματίας ήταν και ο εξευτελιστικός όρος για την Ελληνική πλευρά –Ελλαδική και Κυπριακή –  όπως ούτε καν να αναφέρεται η λέξη «Κυπριακή Δημοκρατία» στα επίσημα έγγραφα και εφευρέθηκε η λύση να καταγράφεται η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ….γεωγραφικές συντεταγμένες.

  • Προβάλλεται συνεπώς το αγωνιώδες ερώτημα, γιατί η Ελληνική Διπλωματία και η Κυβέρνηση της Ελλάδας υπαναχώρησαν σ’ αυτό τον πρωτοφανή εξευτελισμό για ένα νόμιμο κράτος, αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Γιατί η Ελλάδα, ως κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, δεν προέβη στη στοιχειώδη υπεράσπιση αρχών και αξιών που διέπουν το Διεθνές Δίκαιο;  Γιατί τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπερασπίστηκαν την υπόσταση και την αξιοπρέπεια ενός ισότιμου εταίρου τους;

Μέσα σ’ αυτό το καταθλιπτικό τοπίο και με την αλαζονεία που δημιούργησε η πλήρης επικράτηση των πιο ακραίων θέσεων της τουρκικής πολιτικής ,  ικανοποιήθηκε από τις ΗΠΑ και η απαίτηση της τουρκίας για την προμήθεια των F16 με την – δήθεν – προϋπόθεση ότι αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας (όχι της Κύπρου).

Με αυτούς λοιπόν τους οιωνούς,  η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίηση της ότι θα επαναρχίσει ο Ελληνοτουρκικός διάλογος για την επίλυση όλων των διαφορών που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες,  χωρίς προυποθέσεις και με κραυγαλέα την απουσία- τυπικής έστω – αναφοράς για το Κυπριακό πρόβλημα, το οποίο παρέμεινε στο περιθώριο.

Χαρακτηριστικές του θράσους και της αλαζονείας του νεοσουλτάνου Ερντογάν ήσαν οι δηλώσεις του στις 12/7/2023 κατά τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Είπε μεταξύ άλλων:

«… συναντήθηκα με τον Μητσοτάκη (όχι Πρωθυπουργό ούτε κάν κύριο δεν τον αποκάλεσε!)  και συμφωνήσαμε να επαναρχίσουμε το διάλογο. Για το Κυπριακό ας γίνουν εκ μέρους τους θετικά βήματα»

Το ίδιο βράδι ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ,  παίρνοντας τη σκυτάλη από το αφεντικό του, δήλωσε στις 12/7/23 από την κατεχόμενη Λευκωσία:

«Το μοντέλο της ομοσπονδίας για διευθέτηση του Κυπριακού είναι ξεπερασμένο και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και η δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο».

Την ίδια μέρα, στις 12/7/23 ,  στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, το Συμβούλιο Ασφαλείας στην έκθεσή του για την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ παρέλειψε σκανδαλωδώς να αναφερθεί στις επανειλημμένες παραβιάσεις του status quo για την Αμμόχωστο και της συνεχιζόμενης περιφρόνησης των ψηφισμάτων του Σ.Α. 550/1984 ΚΑΙ 789/1992, περιοριζόμενο να αναφέρει μεταξύ άλλων:

  • « ….Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας….τόνισαν την ανάγκη να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών όπου παραβιάζεται το στρατιωτικό status quo κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης πυρός ή καταπάτησης στη νεκρή ζώνη και σημείωσαν ότι τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν τις προοπτικές για ειρηνική διευθέτηση».

Τί έγιναν λοιπόν τα Ψηφίσματα 550/1984 και 789/1992 που προέβλεπαν την απόδοση των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους και ανεξάρτητα από την πορεία της συνολικής  επίλυσης του Κυπριακού;

Είναι σημαντικό να τονιστεί εδώ ότι σύμφωνα με την απάντηση σε επιστολή μου στον τότε Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιαννάκη Κασουλίδη, και τον τότε Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Αλέξανδρο Ζήνων, έλαβα την εξής γραπτή διευκρίνιση σε επιστολή τους με ημερομηνία 11/3/2014:

«. . . Σε κανένα από αυτά τα Ψηφίσματα περιλαμβάνεται ο όρος «περιφραγμένη περιοχή» και διευκρίνιζαν ότι «….η περιφραγμένη περιοχή αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος των Βαρωσίων».

Οι απαντητικές αυτές επιστολές των δύο αρμοδίων του δικού μας ΥΠ.ΕΞ. κατέληγαν με την εξής φράση: «….. τα πιο πάνω υποδηλούν ότι η αναφορά στα Βαρώσια στο ψήφισμα 550(84) δεν αφορά μόνο την περιφραγμένη περιοχή της πόλης, χωρίς ωστόσο να καθορίζει την έκταση των Βαρωσίων».

Η αναφορά μου,  συγκεκριμένα στο ζήτημα της Αμμοχώστου , γίνεται για να καταδείξει την έλλειψη διεκδίκησης των αυτονόητων και κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας και τη συνεχή πορεία διολίσθησης που κατέστησαν εφικτούς και πραγματοποιήσιμους τους τουρκικούς στόχους της  οιονεί μαξιμαλιστικής πολιτικής των Τούρκων και των Τ/Κ..

  • Μέσα σ’ αυτό το καταθλιπτικό, από κάθε άποψη, πολιτικό τοπίο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ: « ….καλεί τους δύο ηγέτες να αναλάβουν επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της δυσπιστίας και να δημιουργήσουν χώρο για ουσιαστικό διάλογο».

Όσοι εξ ημών , καλόπιστα ή με σκοπιμότητες ,είτε ακόμα και  από κεκτημένη ταχύτητα,  σπεύδουν να πιστώνουν την τουρκική πλευρά με καλή θέληση και να κατηγορούν τη δική μας πλευρά ότι τάχατες είναι…αδιάλλακτη, ας μελετήσουν προσεκτικά τα σημεία των καιρών και ας μην προτρέχουν να δούν το ποτήρι μισογεμάτο για να προσφέρουν το τέλειο άλλοθι στην τουρκική αδιαλλαξία.

Σπέρνουμε λοιπόν ανέμους και θερίζουμε θύελλες!

* Ανδρέας Μορφίτης
Αντιπρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου του  Κυπριακού Κέντρου Μελετών – ΚΥΚΕΜ
25/7/2023

https://hellasjournal.com/2023/07/giati-i-elliniki-diplomatia-ipanachorise-ston-protofani-exeftelismo-tis-kiprou-sto-nato-o-erntogan-den-sevastike-ton-ellina-prothipourgo-sto-vilnious/

29/7/2023