Ποιος κρύβεται πίσω από τη Χαμάς και τα μαθήματα για την Ελλάδα.


 Ποιος κρύβεται πίσω από τη Χαμάς 
και τα μαθήματα για την Ελλάδα.

Σε μία άνευ προηγουμένου τρομοκρατική επίθεση προχώρησε η Hamas, ενάντια στο Ισραήλ. Με εκατοντάδες ήδη νεκρούς Ισραηλινούς και μεγάλο αριθμό τραυματιών και αιχμαλώτων, η Παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση προχώρησε σε μία πολυσύνθετη επιχείρηση, όπου αιφνιδίασε κυριολεκτικά τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και τις IDF. Οι ισλαμιστές εισέβαλλαν σε στρατιωτικές βάσεις του Ισραήλ, εξόντωσαν άμαχους πολίτες και γυναικόπαιδα στους δρόμους και στα σπίτια τους, ενώ πήραν ακόμη και τα πτώματα των Ισραηλινών, προκειμένου αυτοί να μην κηδευτούν σύμφωνα με τις αρμόζουσες τιμές από το κράτος του Ισραήλ. Προκαλεί σοκ η βαναυσότητα που επεφύλαξαν οι εισβολείς τόσο στους αιχμαλώτους όσο και στους τραυματίες Ισραηλινούς.   

1ο Lessons Learned για την Ελλάδα: η Hamas εφήρμοσε στο Ισραήλ, αυτό που είπε ο Ερντογάν για την Ελλάδα: «Θα έρθουμε μία νύκτα ξαφνικά». Οι ΕΕΔ, οι μυστικές υπηρεσίες και όλοι οι φορείς που ασχολούνται με την άμυνα και ασφάλεια της χώρας, οφείλουν να μην καθησυχάζονται, από την υποτιθέμενη φιλική προσέγγιση της Τουρκίας (φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες). Για τις ΕΕΔ είμαι βέβαιος ότι είναι σε διαρκή εγρήγορση, αλλά δεν είμαι βέβαιος για άλλους φορείς, διαμορφωτές, think tank, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε καθεστώς εφησυχασμού.

Η επιχείρηση ήταν πολυσύνθετη και ευρείας κλίμακας. Δεν ήταν απλά αντάρτικο πόλεων ή μία τρομοκρατική πράξη. Ήταν κανονική στρατιωτική επιχείρηση. Ήταν υπό την καθοδήγηση των παλαιστινιακών ταξιαρχιών Al-Quassam. Εισήλθαν ομάδες με μοτοσυκλέτες, αλεξίπτωτα πλαγιάς και ανεμόπτερα είτε πίσω από τις Ισραηλινές γραμμές είτε από αφύλακτα σημεία, ενώ άλλες ομάδες όρμησαν από τη Γάζα κατευθείαν κατά των Ισραηλινών και με απίστευτο μίσος άρχισαν να τους σφαγιάζουν. Η επιχείρηση από μόνη της υπερέβαινε τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Hamas. Ποιος εκπαίδευσε τους εισβολείς ώστε να συντονισθούν και να συγχρονισθούν ταυτόχρονα; Που εκπαιδεύθηκαν; Υφίσταται κρατική οντότητα από πίσω η οποία παρείχε τα απαραίτητα logistics; Είναι γεγονός ότι η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Hammas, στο παρελθόν η εν λόγω οργάνωση είχε γραφεία στην Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία είχε περιθάλψει πολλούς τραυματίες της εν λόγω οργάνωσης ενώ τόσο η Τουρκία όσο και η Hammas, διατηρούν καλές σχέσεις με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Το τι σημαίνει αυτή η αδελφότητα, έχει αναπτυχθεί σε προγενέστερο άρθρο μου (https://www.militaire.gr/o-ypoptos-rolos-tis-moysoylmanikis-adelfotitas/) .

2ο Lessons Learned για την Ελλάδα: Διαπιστώνεται ότι μπορούν ριζοσπαστικές ομάδες με κατάλληλη καθοδήγηση, χρηματοδότηση, εκπαίδευση και logistics να αιφνιδιάσουν ένα κράτος, ακόμη και εάν αυτό διαθέτει μία από τις καλύτερες στρατιωτικές μηχανές του κόσμου.

Της επιχειρήσεως, προηγήθηκε καταιγισμός ρουκετών, (άνω των 5.000) και αυτό προκάλεσε ΚΟΡΕΣΜΟ σε ένα από τα καλύτερα συστήματα αεράμυνας παγκοσμίως: το IRON DOME. Όσες ρουκέτες και εάν κατερρίφθησαν, υπήρξαν αρκετές που βρήκαν το στόχο τους. Ερώτημα γεννάται, που κατασκευάσθηκαν αυτές οι ρουκέτες. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρισθεί η προέλευσή τους. Η Hamas είναι αδύνατο να τις κατασκεύασε, ενώ είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός τους, που προκαλεί εντύπωση πως μπήκαν στη Γάζα, που αποθηκεύθηκαν και πως η Ισραηλινές υπηρεσίες αλλά και οι Αμερικανικές που εδρεύουν στη Συρία δεν τις αντελήφθησαν. Είναι σημαντικό όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για όλη τη Δύση να μπορέσει να μάθει το δρομολόγιο αυτών των ρουκετών. Διαπιστώνεται έστω εκ των υστέρων, η ύπαρξη σε πολυκατοικίες και ταράτσες στοιχείων αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ, τα οποία δείχνουν ότι αναχαιτίζουν τις ρουκέτες χαμηλής ταχύτητας και τροχιάς.

3ο Lessons Learned για την Ελλάδα: Σε ενδεχόμενη μαζική προσβολή είτε drones , είτε βαλλιστικών πυραύλων από την Τουρκία, υφίσταται πλέον μεγάλη πιθανότητα ΚΟΡΕΣΜΟΥ του αντίστοιχου ελληνικού συστήματος αεράμυνας, με ότι αυτό συνεπάγεται. Επίσης πρέπει να ελεγχθεί αν υφίσταται διαφορετική ανταπόκριση στα συστήματα αεράμυνας σε σχέση με υψηλής ταχύτητας και τροχιάς εχθρικών πυραύλων-ρουκετών-UCAVs σε συνάφεια με τα αντίστοιχα χαμηλής ταχύτητας και τροχιάς.

Οι τρομοκράτες ωστόσο, δεν σφαγίασαν όλους τους Ισραηλινούς που έπεσαν στα χέρια τους. Αιχμαλώτισαν έναν αριθμό εξ αυτών, έτσι ώστε να διαπραγματευθούν, αν τους δοθεί αυτή η ευκαιρία από τις IDF. Είναι μία τακτική που την εφήρμοσε και η Τουρκία, σχετικά πρόσφατα με την σύλληψη και αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Η Τουρκία τότε είχε το θέμα με την παράδοση σε αυτήν, των 8 δικών της στρατιωτικών που κατηγορούνταν για το πραξικόπημα σε βάρος του Ερντογάν και οι οποίοι είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Η αιχμαλωσία των Ισραηλινών, δείχνει ότι υπάρχει ένας στρατηγικός νους από πίσω και δεν άφησε την τρομοκρατική εισβολή ανεξέλεγκτη να ικανοποιήσει μόνο το μίσος και τα κατώτερα ένστικτα των τρομοκρατών, αλλά έχει στρατηγική. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν και για την αιχμαλωσία του περίφημου Ισραηλινού Υποστρατήγου Nimrod Aloni από τη Hamas. Η επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ ήταν ασσύμετρη. Το Ισραήλ ως αντίμμετρο σε πρώτη φάση συλλαμβάνει τρομοκράτες και δεν τους εξοντώνει για πιθανή ανταλλαγή.

4ο Lessons Learned για την Ελλάδα: Η αιχμαλωσία από τέτοιες ριζοσπαστικές ομάδες, δρα ως μοχλός ψυχολογικής πίεσης στον πληθυσμό και γενικότερης διαπραγμάτευσης.

Η εικόνα ως μέσο ψυχολογικού σόκ. Οι εικόνες που εσκεμμένα δημοσίευσαν οι τρομοκράτες, προκάλεσαν ένα σοκ στον πολιτισμένο κόσμο, όχι μόνο στο Ισραήλ. Εντυπωσιακή για αυτό που θέλει να πετύχει είναι η εικόνα με Merkava να φλέγονται. Οι τρομοκράτες φαίνεται να γνωρίζουν καλά, την επίδραση της εικόνας, του διαδικτύου, των social media και όλα αυτά τα χρησιμοποιούν για προπαγανδιστικούς λόγους. Επίσης στο πλαίσιο της προπαγάνδας είναι το βίντεο (εφόσον είναι αληθές), με τα μεγάφωνα στα τζαμιά στην Ιερουσαλήμ να στρέφονται κατά των Ισραηλινών.

5ο Lessons Learned για την Ελλάδα: Η ψυχολογική προπαγάνδα με κάθε μέσο, θα εφαρμοσθεί σε ενδεχόμενο κίνδυνο, προκειμένου να πτοήσει και να παραλύσει το φρόνημα του λαού.

Αυτό που γίνεται στον οικισμό Sderot από τους τρομοκράτες, θυμίζει τις σφαγές που έκαναν οι Τούρκοι στην Βόρεια Κύπρο το 1974. Υπάρχουν αναφορές και για βιασμούς γυναικών. Μένει να επιβεβαιωθούν.

6ο Lessons Learned για την Ελλάδα: Αυτό που γίνεται τώρα στο Ισραήλ και δυστυχώς συμβαίνει και στον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας, δείχνει πολλές φορές ότι η σύμβαση της Γενεύης για τους αιχμαλώτους και τον πόλεμο, δεν τηρείται. Η Τουρκία κατ’ επανάληψη έχει προβεί σε θηριωδίες στη σύγχρονη ιστορία της και δεν έχει εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο. Ας το έχουμε υπόψη μας.

Οι τζιχαντιστές που εισέβαλλαν αντιγράφουν τακτικές του ISIS. Το Ισραήλ επίσης είχε συγκντρωμένη την προσοχή του στα Βόρεια σύνορά του, αναμένοντας εμπλοκή με τη Hezbollah. Το κακό ήρθε από το Νότο.

7ο Lessons Learned για την Ελλάδα: Εφαρμογή αντιπερασπισμού από τον αντίπαλο.

Οι Ισραηλινοί προκάλεσαν συσκότιση στις εχθρικές περιοχές και επίσης σε αυτές που κατελήφθησαν. Είναι πασιφανές ότι θα κάνουν νυχτερινές επιχειρήσεις.

8ο Lessons Learned για την Ελλάδα: Η ύπαρξη θερμικών καμερών και επαρκούς ανάλογου εξοπλισμού για νυχτερινές επιχειρήσεις, καθίσταται αδίρητη ανάγκη για τις ΕΕΔ.

Ερωτηματικά υπάρχουν πως κατεστράφησαν τα Merkava. Κάποιες πρώτες αναφορές μιλούν για drones. Ποιος εφοδίασε (αν αληθεύει η πληροφορία) τους τζιχαντιστές με UCAVs; Πως δεν τα αντελήφθησαν οι Ισραηλινοί; Εάν η πληροφορία δεν αληθεύει, τότε πως καταστράφηκαν τα Ισραηλινά Merkava; Σημειολογικά η Τουρκία αποκαλεί τους τζιχαντιστές τρομοκράτες της Hamas ως «μαχητές», ενώ τους Κούρδους των οργανώσεων PKK/SDF/YPG ως τρομοκράτες. Ο νοών νοείτο. Αναμένουμε τις Τουρκικές δηλώσεις των επομένων ημερών μετά την έναρξη της Ισραηλινής επιχείρησης κατά των τρομοκρατών.

Η στήριξη της Ελλάδος προς το στρατηγικό της εταίρο και σύμμαχο, το Ισραήλ πρέπει να είναι ανεπιφύλακτη. Παράλληλα πρέπει να εξακριβωθεί ποιος είναι πίσω από αυτή τη σύνθετη στρατιωτική επιχείρηση, ποιος τη χρηματοδότησε, ποιος εξόπλισε τους τρομοκράτες, ποιος τους εκπαίδευσε και ποιος τους οργάνωσε. Επίσης ποιος οφελείται. Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ για τους δικούς του εθνικούς λόγους, αν και έχει συνταχθεί με τη Δύση όσον αφορά στην καταδίκη της Ρωσικής εισβολής, έχει κρατήσει αυστηρή ουδετερότητα στο στρατιωτικό πεδίο, μην εφοδιάζοντας με Ο/Σ και πυρομαχικά την Ουκρανία, άρα είναι έξω από το μοτίβο αυτής της σύγκρουσης. Αλλού είναι ο ιθύνων νους. Οι αντίπαλοι του Ισραήλ, στην παρούσα φάση είναι το Ιράν, το οποίο αποτελεί θανάσιμο εχθρό του Ισραήλ και παρότι είναι σιϊτικό, έχει πολύ καλές σχέσεις με τους σουνίτες της Hamas. H σιϊτική Hezbollah επίσης είναι καλά εξοπλισμένη και ετοιμαζόταν για επικείμενη σύγκρουση με το Ισραήλ. Η Τουρκία έχει τις γνωστές αντιπαλότητες με το Ισραήλ, τις άριστες σχέσεις με Hammas, Ιράν και πρέπει να εξετασθεί εάν το γεγονός που έγινε στη Συρία με τις Αμερικανικές δυνάμεις και την Τουρκία, είναι ασύνδετο με την επίθεση και ήταν συμπτωματικό ή τα γεγονότα είναι αλληλένδετα μέσω ευρύτερου πλάνου. Ήδη πολυάριθμες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και προσωπική δήλωση του Ερντογάν στο Χ (πρώην twitter), αποφααίνεται ότι η Hamas δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, ενώ στέκεται με αλληλεγγύη υπέρ των Παλαιστινίων και η πράξη αυτή είναι αντίσταση κατά της κατεχόμενης δύναμης. Η Τουρκία, «σκότωσε» οριστικά τις σχέσεις της με το Ισραήλ.

Το να οργάνωσε από μόνη της η Hamas αυτή την επιχείρηση, με εξουδετέρωση επί της ουσίας του IRON DOME και του human intelligence των Ισραηλινών, φαντάζει το λιγότερο πιθανό.

Δημήτριος Δρόσος

 Υποπτέραρχος ε.α.
–Αναλυτής (MBA, ΜΗSΑ, MPH, MSc in Finance, LLB, BSc)

Militaire News, 08/10/2023

https://www.militaire.gr/poios-kryvetai-piso-apo-ti-chamas-kai-ta-ta-mathimata-gia-tin-ellada-d-drosos/



          ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ       

Διεθνολόγος :''Ο κίνδυνος για τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Ελλάδα από την ταυτόχρονη χρήση συμβατικών και μη συμβατικών – ασύμμετρων επιθέσεων – Πόσο πραγματικά έτοιμες είναι οι ΕΔ για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας ταυτόχρονης απειλής;''

Σάββας Βλάσσης: ''Η διάρρηξη της ισραηλινής γραμμής στην Γάζα: χαμηλή επάνδρωση – λίγες δυνάμεις '' (doureios.com/8-10-2023)

Μάριος Δημητρίου:''Απίστευτες αγριότητες της Χαμάς σε βάρος των Ισραηλινών αμάχων που έχουν απαχθεί.''

Σταύρος Λυγερός:''Γιατί η Χαμάς έπιασε στον ύπνο το Ισραήλ.''

Τσιλιόπουλος Ευθύμιος :''Τί έδειξε η εισβολή της Χαμάς – Το Ισραήλ σε φαύλο κύκλο.''

Επίθεση της Χαμάς: Θα μπορούσε και η Ελλάδα να βρεθεί στην ίδια θέση με τους Ισραηλινούς;

Eρντογάν: Μόνη λύση παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Ανάλυση CNN: Γιατί τώρα το «Περλ Χάρμπορ του Ισραήλ»* Ο κρυφός στόχος της Χαμάς και ο ύπουλος ρόλος της Τεχεράνης.

Ορισμένοι από τους αγνοούμενους μετά τις πρώτες 24 ώρες συγκρούσεων στο Ισραήλ
με την αιμοσταγή ισλαμιστική παλαιστινιακή Χαμάς -
Σύνολο 750 οι αγνοούμενοι, γράφει η Jerusalem Post.

Αγνοούμενοι 750,
μια εικόνα και οι σκέψεις που έπρεπε να προκαλεί στην Ελλάδα.

'' Νέοι άνθρωποι που ξεκινούσαν μόλις τώρα τις ζωές τους. Αυτή τη στιγμή αγνοούνται και κάθε φυσιολογικός άνθρωπος δεν θέλει καν να σκεφτεί, να αναλογιστεί τι μπορεί να τους έχει συμβεί. Εάν πάνω από όλα είναι ακόμα στη ζωή... (...)

Δυστυχώς, οι άνθρωποι αυτοί που αποτελούν τη Χαμάς συνολικά, όχι μόνο αυτοί που ανήκουν στο στρατιωτικό σκέλος της, δεν έχουν αφήσει περιθώριο αμφιβολίας για το ποιοι είναι και τι εκπροσωπούν. Καμία αμφιβολία ακόμα και για τον πολιτισμικό κώδικα που ακολουθούν, το πως αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο και ιδίως τις γυναίκες. Έδωσαν ξανά τα διαπιστευτήριά τους χθες, όπως αποκάλυψαν οι σκηνές που κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα. Η έκφραση “άγρια ζώα” ωχριά μπροστά στην πραγματικότητα.

Κάποιες εξηγήσεις οφείλει και η ελληνική πλευρά που παραδέχεται ότι έχει βάλει μπόλικους μέσα στην Ελλάδα. Πόσοι από αυτούς παριστάνουν τους πρόσφυγες. Ακόμα κι αν είναι, όταν ξεσπούν πανηγυρισμοί για τις χθεσινές αγριότητες στα μέρη που τους φιλοξενεί η Ελλάδα, μήπως πρέπει να κάνουν στη μπάντα οι αφελείς ιδεοληπτικοί σε ηγετικές και μη θέσεις και να επανέλθει η λογική προτού διαπιστώσει η Ελλάδα ότι είναι πολύ αργά;

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ στην Ελλάδα αυτοί.
Εάν θέλουν ορισμένοι να είναι στοιχειωδώς συνεπείς με τις ανθρωπιστικές διακηρύξεις τους, οι οποίες δεν μπορούν να είναι αλά καρτ και σε βάρος της ασφάλειας όλων. Εάν κάτι αποδεικνύει η νέα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, είναι ότι οι ολιγωρίες πληρώνονται με αίμα… Ας μην αφήσουμε περιθώριο να μάθουμε στην πράξη.(...) ''

https://www.defence-point.gr/news/mia-eikona-kai-oi-skepseis-poy-tha-eprepe-na-genna-stin-ellada