HELLSCAPE: Εκεί που θα έπρεπε να “αντιγράψουμε” τις ΗΠΑ δεν… Kι αν αποφασίσει να το κάνει η Τουρκία;

 


HELLSCAPE:
Εκεί που θα έπρεπε να “αντιγράψουμε” τις ΗΠΑ δεν…
Kι αν αποφασίσει να το κάνει η Τουρκία;

Την ανάπτυξη νέων επιχειρησιακών συλλήψεων που συλλογικά φέρουν την ονομασία HELLSCAPE (σε ελεύθερη απόδοση «Κολαστήριο», τόπος βασανισμού ή τιμωρίας) και οι οποίες έχουν ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον, δημοσιοποίησε τα τέλη του περασμένου Αυγούστου η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού (USINDOPACOM: United States Indo-Pacific Command) των ΗΠΑ. Η ομάδα των επιχειρησιακών συλλήψεων, που όπως αποκαλύφθηκε, τα τελευταία πέντε ως 10 έτη βρίσκονται υπό ανάπτυξη και δοκιμές πεδίου από την USINDOPACOM, ενσωματώνει και τα διδάγματα του πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία, και έχει ως αντικειμενικό σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν.

Του Περικλή Ζορζοβίλη
ΠΗΓΗ: Κυριακάτικη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Το ελληνικό ενδιαφέρον προκύπτει από την ομοιότητα του αμυντικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας με αυτό της Ταϊβάν. Μείζονα ελληνικά νησιά, πολύ σημαντικά πληθυσμιακά και οικονομικά κέντρα γειτνιάζουν άμεσα με τις ηπειρωτικές ακτές του πολύ ισχυρότερου, σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, αντιπάλου (στην περίπτωση της Ταϊβάν, η γειτνίαση αφορά ολόκληρη τη χώρα).

Μάλιστα στην ελληνική περίπτωση, σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο η αντιμετώπιση της απειλής είναι σαφώς πιο περίπλοκη λόγω του μεγάλου αριθμού ελληνικών νησιών που γειτνιάζουν με τις μικρασιατικές ακτές, πραγματικότητα που διευκολύνει σημαντικά τον επιτιθέμενο καθώς επιλέγοντας τόπο και χρόνο της αρεσκείας του μεγιστοποιεί την πιθανότητα αιφνιδιασμού σε όλα τα επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα, η μικρή απόσταση από τις ακτές εξόρμησης περιορίζει την τρωτότητα των αποβατικών στρατευμάτων κατά τη μετάβαση και απλοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ζητήματα υποστήριξης τους δια πυρών και λογιστικής υποστήριξης.

Επιπλέον, οι ελληνικές δυνάμεις που προορίζονται για την ενίσχυση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου είναι υποχρεωμένες να διασχίσουν τη θαλάσσια περιοχή που χωρίζει την ηπειρωτική χώρα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και αυτό αποτελεί πρόσθετο επιβαρυντικό παράγοντα.

HELLSCAPE, Replicator και REMA

Η USINDOPACOM, αποτελεί μία από τις συνολικά 11 ανώτατου επιπέδου, γεωγραφικές και λειτουργικές, διακλαδικές επιχειρησιακές διοικήσεις των ΗΠΑ, και η περιοχή ευθύνης της περιλαμβάνει όλη την περιοχή από την Ανταρκτική μέχρι την Ινδία, την Κίνα, τη χερσόνησο της Κορέας, την Ιαπωνία μέχρι τις δυτικές ακτές της Βόρειας Αμερικής. Είναι δε εύκολα αντιληπτό ότι στα πλαίσια του συνεχώς αυξανόμενου αμερικανο-κινεζικού ανταγωνισμού αλλά και της συνεχούς αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, η στρατηγική σημασία της διοίκησης συνεχώς αυξάνει.

Κατά τον ναύαρχο Τζον Ακουιλίνο, διοικητή της USINDOPACOM, ο αντικειμενικός σκοπός του HELLSCAPE είναι η απόκτηση της δυνατότητας καταστροφής 1.000 στόχων σε χρονικό διάστημα 24 ωρών με τη χρήση χαμηλού κόστους εκατοντάδων ή και χιλιάδων μη επανδρωμένων οχημάτων αέρος, ξηράς, επιφανείας και υποβρυχίων και περιφερόμενων πυρομαχικών μίας χρήσης που θα επιχειρούν σε σμήνη.

Είναι αυτονόητο ότι η κατάληψη των νησιών της Ταϊβάν από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα περιλαμβάνει τη μεταφορά μεγάλου όγκου στρατευμάτων κατάλληλα εκπαιδευμένων και εξοπλισμένων για τη διεξαγωγή αμφιβίων επιχειρήσεων, διαμέσου των πλάτους περίπου 180 χιλιομέτρων στενών της Ταϊβάν που χωρίζουν την ομώνυμη νήσο από τις ηπειρωτικές ακτές. Για τη μεταφορά τους, εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθούν το σύνολο σχεδόν των περίπου 60 μεγάλων και μεσαίων πλοίων αμφιβίων επιχειρήσεων του ναυτικού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και μεγάλος αριθμός πολιτικών πλοίων συμπεριλαμβανομένων οχηματαγωγών τύπου RO-RO (το 2021 έξι πλοία της κατηγορίας συμμετείχαν σε ασκήσεις αποβατικών ενεργειών και θαλάσσιας μεταφοράς), που θα αποτελέσουν τους στόχους του HELLSCAPE.

Με την ταυτόχρονη χρήση των προαναφερθέντων μεγάλων αριθμών μη επανδρωμένων και περιφερόμενων πυρομαχικών επιδιώκεται ο μέγιστος κορεσμός των αμυντικών συστημάτων και των αντιμέτρων των κινεζικών πλοίων αμφιβίων επιχειρήσεων και των συνοδών τους, και εν συνεχεία, η καταστροφή τους. Με άλλα λόγια, η μετατροπή των στενών της Ταϊβάν σε ένα τεράστιο χώρο καταστροφής.

Ας σημειωθεί ότι εντονότατο ενδιαφέρον για την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροχημάτων επιδεικνύει και η κυβέρνηση της Ταϊβάν στην προσπάθεια της να αποκτήσει ένα ασύμμετρο πλεονέκτημα έναντι της κινεζικής απειλής. Σύμφωνα με τη έκθεση εθνικής άμυνας του 2023, το υπουργείο άμυνας της Ταϊβάν σχεδιάζει την επόμενη πενταετία να προμηθευτεί 7.000 μη επανδρωμένα αεροχήματα εμπορικού τύπου και 700 στρατιωτικών προδιαγραφών.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι και η διαπίστωση το ότι το HELLSCAPE δεν αποτελεί μεμονωμένη δράση, αλλά όπως αποδείχθηκε η υλοποίηση του υποστηρίζεται από δύο επιπλέον προγράμματα που ονομάζονται «Replicator» («Αντιγραφέας») και REMA (Rapid Experimental Missionized Autonomy: ταχεία πειραματική αυτονομία αποστολής).

The 11th Armored Cavalry Regiment and the Threat Systems Management Office push a swarm of 40 drones through the town during the battle of Razish, National Training Center on May 8th, 2019. This exercise was the first of many held at the National Training Center. (U.S. Army Photo by Pv2 James Newsome)

Το «Replicator» ανακοινώθηκε επίσης τα τέλη του περασμένου Αυγούστου από την Κάθλιν Χικς, υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ και αποσκοπεί στην ένταξη σε υπηρεσία, εντός χρονικού διαστήματος 18 έως 24 μηνών, δεκάδων χιλιάδων, χαμηλού κόστους, μη επανδρωμένων σε όλες τις διαστάσεις της πολυχωρικής μάχης, χωρίς να απαιτηθεί περαιτέρω χρηματοδότηση ούτε η συγκρότηση νέων γραφειοκρατικών δομών για την υλοποίηση της δράσης.

Η ύψιστη προτεραιότητα του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της δυνατότητας αξιόπιστης αυτονομίας σε όλους του τομείς της πολυχωρικής μάχης (ADA2: All-Domain Attritable Autonomy), ώστε να αντιμετωπιστεί η κινεζική ποσοτική υπεροχή. Πρακτικά πρόκειται για μία σουίτα λογισμικού που μπορεί να ολοκληρωθεί ταχύτατα σε μη επανδρωμένα ανεξαρτήτως εάν ίπτανται, κινούνται στη ξηρά ή πλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας.

Περίπου δύο εβδομάδες αργότερα, στις 12 Σεπτεμβρίου, η υπηρεσία προηγμένων αμυντικών ερευνών του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DARPA) ανακοίνωσε το πρόγραμμα REMA που αφορά την ανάπτυξη, εντός 18 μηνών, ενός προσαρμογέα που μπορεί να εγκατασταθεί σε διαφορετικούς τύπους, εμπορικών χρήσεων, μη επανδρωμένων και μιας κοινής σουίτας λογισμικού αυτόνομης αποστολής που μπορεί να φιλοξενηθεί σε αυτόν τον προσαρμογέα.

Μετατροπή του Αιγαίου σε «Κολαστήριο»

Η σε βάθος μελέτη των HELLSCAPE, Replicator και REMA καθώς και η υιοθέτηση παραπλήσιων, στον βαθμό που είναι εφικτό, αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την ελληνική πλευρά, καθώς μπορεί να αποτελέσει μία εφικτού οικονομικού κόστους λύση για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής.

Ταυτόχρονα επιβάλλεται και η εκ βάθρων τροποποίηση της ελληνικής αμυντικής σχεδίασης, καθώς οι ελληνικές δυνάμεις που προορίζονται για ενίσχυση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, είναι πολύ πιθανό να βρεθούν αντιμέτωπες (αν δεν είναι ήδη), με μία τουρκική έκδοση του HELLSCAPE που θα επιδιώξει την καταστροφή τους πριν την άφιξή τους στα ελληνικά νησιά. Είναι εξάλλου πολύ γνωστά τα επιτεύγματα της τουρκικής βιομηχανίας στους τομείς των μη επανδρωμένων, εξοπλισμένων και μη, σε αέρα, ξηρά και επιφάνεια θάλασσας, στα περιφερόμενα πυρομαχικά αλλά και την ανάπτυξη λογισμικού αποστολής που επιτρέπει να επιχειρούν ως σμήνη.


Μείζονα ελληνικά νησιά, γειτνιάζουν άμεσα με τις ηπειρωτικές ακτές του πολύ ισχυρότερου, σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, αντιπάλου. Στην περίπτωση της Ταϊβάν, η γειτνίαση αφορά ολόκληρη τη χώρα.

Δυστυχώς παρουσιάζεται το φαινόμενο, αντί οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να επιδιώκουν την ενσωμάτωση της καινοτομίας, να ακολουθούν παραδοσιακές προσεγγίσεις που είναι επιχειρησιακά αναποτελεσματικές και ταυτόχρονα εξαντλούν τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Η άμεση κινητοποίηση για τον ριζικό μετασχηματισμό των ενόπλων δυνάμεων και την παραγωγή καινοτόμου στρατιωτικής σκέψης καθώς και η ενεργοποίηση των εγχώριων βιομηχανικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων, ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν παρόμοιες επιχειρησιακές συλλήψεις είναι πλέον επιτακτικές.

Από τα «λίγα και ακριβά» στα «πολλά και φθηνά»

Η υιοθέτηση του HELLSCAPE σηματοδοτεί και την εγκατάλειψη υφιστάμενων επιχειρησιακών συλλήψεων που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη στο χώρο μάχης περιορισμένου αριθμού, υψηλού κόστους, οπλικών συστημάτων για την εμπλοκή των εχθρικών δυνάμεων. Υπό αυτή την οπτική μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική λύση στο κρίσιμο πρόβλημα του συνεχώς αυξανόμενου κόστους προμήθειας και λειτουργίας των σύγχρονων οπλικών συστημάτων.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα απασχολεί το σύνολο σχεδόν των ενόπλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ που ο αμυντικός προϋπολογισμός τους (842 δις δολαρίων ΗΠΑ – 788 δις ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία, για το οικονομικό έτος 2024), αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των πιστώσεων που διατίθενται για αυτό τον σκοπό παγκοσμίως. Επίσης, μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο στη πολλαπλά διαπιστωμένη στην Ουκρανία και τη Γάζα πραγματικότητα, της καταστροφής ή υποβάθμισης των λειτουργικών δυνατοτήτων υψηλού κόστους και περιπλοκότητας οπλικών συστημάτων, από απειλές υποπολλαπλάσιου κόστους.

Το αυξανόμενο κόστος των εξοπλισμών αφορά φυσικά και τη χώρα μας. Τη συνεχή αύξηση της χρηματοδότησης για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων που κατά την πρώτη κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, ακολούθησαν οι πρώτες απτές ενδείξεις οικονομικής «κόπωσης».

Όπως π.χ. οι καθυστερήσεις που καταγράφονται στη δρομολόγηση μειζόνων προγραμμάτων (όπως π.χ. η προμήθεια κορβετών, ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής των φρεγατών τύπου MEKO-200HN, κ.α.) αλλά και οι πρόσφατες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας περί ανάγκης αυστηρής προτεραιοποίησης στην υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων και την απόδοση έμφασης στη συντήρηση και υποστήριξη διαθέσιμων οπλικών συστημάτων. Αν δεν έχει γίνει ήδη αντιληπτό, πλησιάζουμε πολύ γρήγορα, αν δεν έχουμε ήδη φθάσει, το σημείο, όπου οι παραδοσιακές προσεγγίσεις δεν θα μπορούν πλέον να υποστηριχθούν οικονομικά.


RQ-28 UAS: Ο Στρατός των ΗΠΑ έχει ήδη προμηθευτεί περί τα 1.000 τετρακόπτερα RQ-28 και την άνοιξη του 2024 σχεδιάζει την ανάθεση σύμβασης για την προμήθεια 12.000 τετρακόπτερων εγγύς αναγνώρισης


18/11/2023

https://www.defence-point.gr/news/hellscape-ekei-poy-tha-eprepe-na-quot-antigrapsoyme-quot-tis-ipa-den-ki-an-telika-to-kanei-i-toyrkia


ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ - ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Τουρκία: Μανιφέστο διεκδικήσεων
από τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο ναύαρχος Ερτσουμέντ Τατλίογλου θέτει εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, αμφισβητεί τις θαλάσσιες ζώνες ακόμη και νοτίως της Κρήτης και υποστηρίζει ότι ουδέποτε στην ιστορία υπήρξε ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο - Επίθεση και σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ.

 Σε ένα παραλήρημα εναντίον της Ελλάδας, ο Διοικητής του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ναύαρχος Ερτσουμέντ Τατλίογλου, διαταράσσει το κλίμα εν όψει του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου και δημιουργεί προβληματισμό εάν επρόκειτο για πρωτοβουλία του ίδιου ή αν η Άγκυρα προσπαθεί να στείλει μηνύματα στην Αθήνα.

Το ανθελληνικό αυτό μανιφέστο διατυπώνεται μάλιστα λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση που έγινε στην Αγκυρα για τα ΜΟΕ, όπου οι δύο πλευρές προσπάθησαν να στείλουν θετικά μηνύματα. Και οι δηλώσεις αυτές θα πρέπει να αποδοκιμαστούν από την τουρκική κυβέρνηση, διαφορετικά θα αφήνουν βαριά σκιά, καθώς ο ναύαρχος Τατλίογλου δεν είναι ένας απλός ανώτατος αξιωματικός, αλλά είναι ο επιχειρησιακός Διοικητής του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, που έχει και την ευθύνη των χειρισμών επι του πεδίου.

Ο Τούρκος ναύαρχος στην ομιλία του χθες στη Ναυτική Σχολή Υπαξιωματικών για την «133η επέτειο της ίδρυσης των Σχολών Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού» επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον της Ελλάδας, κατηγορώντας τη χώρα μας ότι χωρίς να έχει δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχειρεί να αποκλείσει την Τουρκία με την στήριξη των ΗΠΑ και της Γαλλίας και έθεσε όλο το φάσμα των διεκδικήσεων: Από την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και την έκδοση NAVTEX για ασκήσεις, μέχρι τις γκρίζες ζώνες και την αμφισβήτηση των θαλασσίων ζωνών ακόμη και νοτίως της Κρήτης.

Ο ναύαρχος Τατλίογλου όμως επιτέθηκε και στους Αμερικανούς και με τρόπο που μάλλον διευκολύνει τη Ρωσία, κάνοντας υπόμνηση στους περιορισμούς που θέτει η Συνθήκη του Μοντρέ δήλωσε ότι στην Μαύρη Θάλασσα δεν έχουν δουλειά ούτε οι Αμερικάνοι ούτε το ΝΑΤΟ και η ασφάλεια της περιοχής διασφαλίζεται από την Τουρκία που δεν «θέλει να δει την Μαύρη Θάλασσα να μετατρέπεται σε Μέση Ανατολή».

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του όμως στράφηκε εναντίον της Ελλάδας με την αρχική τοποθέτηση του να καταγγέλλει την χώρα μας ότι μαζί με την «ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κυπρου», το Ισραήλ και την Αίγυπτο έχουν σχηματίσει ένα μπλοκ εναντίον της Τουρκίας με την υποστήριξη της Γαλλίας και της Αμερικής».

Ο Τούρκος ναύαρχος προειδοποιεί ότι δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα η οποιαδήποτε δραστηριότητα στις θαλάσσιες ζώνες που έχει δηλώσει (σ.σ.παράνομα) η Τουρκία ως δική της ΑΟΖ και αποκαλύπτει ότι το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έχει παρεμποδίσει συνολικά 35 ερευνητικά πλοία που, χωρίς την άδειά της, επιχείρησαν έρευνες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ αυτών και έρευνες για την χαρτογράφηση της περιοχής που θα περνάει ο East Med.«Πρόκειται για πολύ σοβαρά επεισόδια που μας φέρνουν στα πρόθυρα του πολέμου» είπε χαρακτηριστικά.
 
Υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε στη διάρκεια της Ιστορίας ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, ο ναύαρχος Τατλίογλου τόνισε ότι «από τα 8 βασικά προβλήματα με την Ελλάδα, τα 7 σχετίζονται με το Πολεμικό Ναυτικό και η Ελλάδα αντί να αναζητήσει λύσεις, προβαίνει σε κινήσεις που προκαλούν τις εντάσεις». Κάνοντας ειδική αναφορά στα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα και προκειμένου να στηρίξει το αίτημα για αύξηση του προϋπολογισμού και ναυπήγηση και νέων πλοίων για το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, ο Τούρκος ναύαρχος αναφέρθηκε στην παραγγελία των 4 φρεγατών Belharra και των 24 Rafale, ενώ αναφέρθηκε στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα μας, λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ έγιναν γείτονας μας στα δυτικά...».

Επαναφέροντας τους ισχυρισμούς περί αποστρατιω τικοποίησης, δήλωσε  ότι υπάρχουν 3 βάσεις στην Ελλάδα  σε νησιά με  αποστρατιωτικοποιημένο   καθεστώς και ότι συνολικά είναι εξοπλισμένα τα 19 από τα 23 νησιά, για τα οποία ισχύει δήθεν η υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης. Δεν έλειψε όμως και η αναφορα στις «γκρίζες ζώνες», με τον Τούρκο ναύαρχο να δηλώνει ότι «υπάρχουν τα νησιά και οι βραχονησίδες μας που αμφισβητείται η κυριαρχία τους και η κυριότητά τους», στα οποία, όπως είπε, οι «Ελληνες οργανώνουν επισκέψεις προσπαθώντας να δείξουν τα νησιά σαν δικά τους».

Ο Διοικητής του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού κατέγραψε όμως εμμέσως και το casus belli λέγοντας ότι η Ελλάδα με την αύξηση των χωρικών υδάτων της στα Δυτικά το 2020 στα 12 ν.μ. προσπαθεί να στείλει το μήνυμα ότι «αν βρει την ευκαιρία θα αυξήσει τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. και στο Αιγαίο», ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα για παρενόχληση των αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας, των ελικοπτέρων και των πλοίων της Τουρκίας (σ.σ. προφανώς εννοεί όταν παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και τον ελληνικό εναέριο χώρο).

Επικαλέστηκε μάλιστα και τη Συμφωνία με την Ιταλία υποστηρίζοντας ότι στη συμφωνία αυτή η Ελλάδα δέχθηκε περιορισμένη θαλάσσια δικαιοδοσία στα νησιά ,ενώ όταν συζητά με την Τουρκία «θέλει 41 .000 τ.χλμ θαλάσσιας δικαιοδοσίας για το νησί του Καστελόριζου που έχει έκταση 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα». Κατηγόρησε μάλιστα την Ελλάδα οτι με τις NAVTEX που εκδίδει για ασκήσεις επιδιώκει να αποκλείσει από το Αιγαίο το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Κάνοντας λόγο για έναν ανταγωνισμό ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ναύαρχος δήλωσε οτι κανένα κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να ανακηρύξει από μόνο του δικαιοδοσίες στη θάλασσα, κατηγορώντας όχι μόνο την Κυπρο αλλα και την Ελλάδα ότι «ανακηρύσσοντας διάφορες θαλάσσιες δικαιοδοσίες νότια της Κρήτης, προσπαθεί να αποκτήσει από μόνη της τον πλούτο που βρίσκεται εκεί».

Προειδοποίησε ακόμη ότι εντος των περιοχών της τουρκικής δικαιοδοσίας (της «Γαλάζιας Πατρίδας») «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν (να μπει εκει). Δηλώνουμε ότι όλα τα πλούτη που βρίσκονται σε αυτή την περιοχή ανήκουν στην Τουρκία η οποία ανέθεσε τις ερευνες στην κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ...».

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο ο Τούρκος ναύαρχος δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν θέλει να έρθει σε οποιοδήποτε μέρος της Κύπρου καμία δύναμη που θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την Τουρκία» καθώς το νησί έχει στρατηγική σημασία ευρισκόμενο στην έξοδο της διώρυγας του Σουέζ και ελέγχει ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο ανακοινώνοντας συγχρόνως ότι η Τουρκία κατασκευάζει την βάση της Αμμοχώστου ώστε οι ναυτικές δυνάμεις της να εγκατασταθούν μόνιμα εκεί».

Ο ναύαρχος Τατλίογλου ομως βλέπει και «ελληνικό δάκτυλο» πίσω από την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση IRINI, θεωρώντας ότι η Ελλάδα με την στήριξη της Γαλλίας παρέσυραν την Ευρώπη να επιβάλει τον έλεγχο των πλοίων που φθάνουν στη Λιβύη, για να εμποδίσει τις σχέσεις της Άγκυρας με την Τρίπολη και τη βοήθεια που παρέχει η Τουρκία στην χώρα αυτή.

Νίκος Μελέτης
18/11/2023

https://www.protothema.gr/world/article/1436834/manifesto-diekdikiseon-kata-tis-elladas-apo-ton-arhigo-tou-tourkikou-polemikou-nautikou/