Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας...


(UPD) Ποια F-35 για την Ελλάδα, ποιοι εξοπλισμοί! Μα όλα ο… Ερντογάν τα διαπραγματεύεται! Εδώ προπονητές!

Μια χώρα δίχως αυτοσεβασμό δεν έχει μέλλον. Εκτός κι αν η φιλοδοξία της πολιτικής της ηγεσίας, με τη συνενοχή φυσικά της κοινωνίας, είναι να γίνει εθελοντής… προστατευόμενος κάποιου ισχυρού. Είτε αυτός λέγεται ΗΠΑ, είτε λέγεται Τουρκία. Μετατροπή σε προτεκτοράτο στην πρώτη περίπτωση, δορυφοροποίηση στη δεύτερη. Ο όρος “φιλανδοποίηση” κρίνεται ακατάλληλος, πρώτον διότι οι Φιλανδοί έχουν αποδείξει ότι έχουν αυτοσεβασμό χτίζοντας σοβαρό κράτος και δεύτερον, διότι ο όρος αποτυγχάνει να αποτυπώσει την ηρωική αντίσταση απέναντι σε έναν αντίπαλο, που και τότε είχε θεωρήσει ότι θα κάνει περίπατο καταλαμβάνοντας τη χώρα. Αυτή την εικόνα δίνει η “περήφανη” και δήθεν “πρωταθλήτρια” Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει η αναξιοπρέπεια της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας στο ζήτημα της απόκτησης των μαχητικών πέμπτης γενιάς, F-35 Lightning II.

Όσο και να προσπαθεί κανείς να δικαιολογήσει αυτή τη στάση αδυνατεί. Οι ΗΠΑ συμπεριφέρονται με τον πιο προσβλητικό τρόπο απέναντι στην Ελλάδα και συντονισμένα, κυβέρνηση και κάθε λογής αντιπολίτευση, κάνουν… ότι βρέχει. Προσποιούνται πως δεν αντιλαμβάνονται ότι η αιτία της… δροσιάς, κατάμουτρα, είναι άλλη. Ίσως διότι αντιλαμβάνονται κατά βάθος πως έχουν εκχωρήσει δικαίωμα να τους συμπεριφέρονται έτσι. Όταν όμως κάποιοι έγραφαν και υποστήριζαν δημόσια ότι η υπόθεση των F-35 για την Ελλάδα είναι επί της ουσίας όμηρος των επιλογών της Ουάσινγκτον στο θέμα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, άλλοι τους λοιδορούσαν στα κοινωνικά δίκτυα και άλλοι διέκριναν… αντιαμερικανισμό. Την ίδια στιγμή, η χώρα, παριστάνει ότι δήθεν κάνει… υψηλή πολιτική με άξονα τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Στη χώρα, δυστυχώς, πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες διαγκωνίζονταν για το ποιος θα κάνει την πιο μεγαλόστομη δήλωση για τα F-35. Ενορχηστρώνοντας μια καμπάνια η οποία λίγο-πολύ προέβαλλε επικοινωνιακά παρόμοια εικόνα με αυτή της -αιφνιδιαστικής και χωρίς οποιονδήποτε σχεδιασμό- απόκτησης απόκτησης ενός μείγματος μεταχειρισμένων και καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Μια απόφαση για την οποία ενημερώθηκε εκ των υστέρων η στρατιωτική ηγεσία, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν πολλές πηγές. Το “τρομάζει η Τουρκία” και το “όλο με αυτό ασχολούνται τα μέσα ενημέρωσης”, ακούγεται σταθερά από… πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις, που έχουν αναλάβει καθημερινή εργολαβία -με ό,τι κι αν συνεπάγεται στο επίπεδο της ιδιοτέλειας η λέξη- να μας προπαγανδίσουν και να μας καλλιεργήσουν ότι όλα είναι καλά στις σχέσεις με την Τουρκία.                                               

Από την εξωτερική πολιτική και την άμυνα μέχρι την κοινωνία, προσφέροντας και αποδείξεις… αθλητικές. Δυο Τούρκοι προπονητές “πρεσβευτές της ελληνοτουρκικής φιλίας”. Κι ας έχει κατηγορηθεί ο ένας για ειδικές σχέσεις με τους Γκρίζους Λύκους. Ο ένας έσπευσε να υποβάλλει τα σέβη του στον Ερντογάν όταν ήρθε στην Ελλάδα (σ.σ. όποιος είδε τους Έλληνες προπονητές στην Τουρκία να κάνουν κάτι αντίστοιχο κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη να μας ενημερώσει), προβαίνοντας μάλιστα σε δηλώσεις που έτυχαν της δέουσας προβολής, ενώ ο άλλος τις ξεκίνησε… από το αεροδρόμιο, κάνοντας λόγο και πάλι για τα συγχαρητήρια Ερντογάν, σε μια εξόφθαλμη απόπειρα να δώσει (γεω)πολιτική διάσταση στην εξέλιξη.

Εδώ, υπάρχει μια Ελλάδα που προσφέρει συγχωροχάρτι προς κάθε κατεύθυνση, αρκεί να μας αφήσουν ήσυχους στη νιρβάνα μας. Εμάς τους κοινούς θνητούς βέβαια, διότι όσον αφορά τους προνομιούχους, αυτοί ανοίγουν ή απλώς συνεχίζουν και επεκτείνουν τις μπίζνες με την Τουρκία. Χωρίς φυσικά η γειτονική μας χώρα να έχει υποχωρήσει έστω ένα χιλιοστό από τις διεκδικήσεις της σε βάρος των δυο χωρών του Ελληνισμού, της Ελλάδας και της Κύπρου. Όλα μοιάζουν μια εικονική πραγματικότητα η οποία οικοδομείται με συνέπεια, από την εποχή της “καταιγίδας” με την τουρκική τηλεοπτική… σαπουνοσαβούρα, που είχε εισβάλλει στο σπίτι του καθενός.

Αυτή η κακοπαιγμένη επικοινωνιακή παράσταση, εξυπηρετεί υπέρμετρα την επίτευξη των στόχων της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον. Πουλώντας το τακτικής φύσεως παραμυθάκι της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Κάτι το οποίο συνέβη με τον ίδιο βίαιο τρόπο που ξεκίνησε και η κρίση, μερικά χρόνια νωρίτερα, όταν προσπάθησαν να στήσουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη τα δικά του Ίμια. Όπως και με τον Κώστα Σημίτη. Δεν πέτυχαν τον στόχο αρχικώς, ίσως διότι παρόλο που είχαν διαβάσει καλά και τον πρωθυπουργό των Ιμίων, μελετώντας τις θέσεις που εξέφραζε και τα γραπτά του πριν αναλάβει το τιμόνι της χώρας και τον σημερινό πρωθυπουργό, ΔΕΝ είχαν υπολογίσει τα εξαιρετικά αντανακλαστικά πολιτικής αυτοσυντήρησης που επέδειξε, με αποτέλεσμα το σενάριο να μην προχωρήσει.

Τροποποιήθηκε όμως και μετά κάποιες αποσπασματικές αγορές οπλικών συστημάτων που απέτυχαν οικτρά να αντιμετωπίσουν συνολικότερα το πρόβλημα της 15ετούς εγκατάλειψης των Ενόπλων Δυνάμεων, ήρθε η ώρα της δήθεν αλλαγής της Τουρκίας και του Ερντογάν. Όλως τυχαίως, ο “δημοσιονομικός χώρος“, αίφνης εξαντλήθηκε. Στα παλιά τους τα παπούτσια εάν οδηγούν το Πολεμικό Ναυτικό σε κατάργηση διά της αχρησίας μονάδων επιφανείας -ναι αυτή είναι η τάση- και χωρίς να ντρέπονται (ή μήπως χωρίς να καταλαβαίνουν;), του ζητούν να επιχειρήσει στο πλαίσιο διεθνών αποστολών, με καράβια τα οποία στην καλύτερη των περιπτώσεων εξαντλούν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους. Σε ένα ναυτικό υποτίθεται έθνος.

Το χειρότερο είναι όμως, ότι δεν αισθάνονται ουδεμία ντροπή ή ανησυχία κατά μεγάλη πλειοψηφία! Φυσικά, όσοι διακρίνουν αντιπολιτευτική πρόθεση θα απογοητευθούν, διότι τουλάχιστον οι δυο βασικοί διεκδικητές της κουτάλας της εξουσίας, είναι ίδιοι ή και πολύ χειρότεροι! Ακούσατε κανέναν να λέει οτιδήποτε; Όχι. Πιθανότατα για να μην τους κακιώσουν αγαπημένες τους πρωτεύουσες και σταματήσουν να τους έρχονται οι προσκλήσεις για σουαρέ ντε γκαλά πρεσβειών, ή επισκέψεις για… γεωπολιτικές διαβουλεύσεις με τους Έλληνες πολιτικούς αστέρες (βλ. ταξιδάκια, φωτογραφίες, χαιρετούρες, δημόσιες σχέσεις)!

Σε αυτό το κλίμα, κατά τα άλλα, πέφτουμε από τα σύννεφα ακούγοντας ανταποκρίσεις από τις ΗΠΑ, ότι η απάντηση των Αμερικανών για τα F-35 -που έπρεπε να έχει έρθει στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού- στον… στρατηγικό σύμμαχο, την Ελλάδα, δεν έχει έρθει ακόμα, διότι έχει συνδεθεί με την αποδέσμευση των F-16 στην Τουρκία. Πέραν του ότι μέχρι πρόσφατα κορόιδευαν όσους υποστήριζαν ότι αυτό συμβαίνει, πολιτικοί… κολοσσοί σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, είτε τα βρίσκουν όλα φυσιολογικά και σιωπούν, είτε κατ’ ιδίαν σου αναλύουν με περισπούδαστο ύφος ότι ανησυχούν. Στο τέλος όμως, σχεδόν πάντα το κατανοούν, με τους πιο θρασείς, να ισχυρίζονται ότι πρόκειται για τακτική και τελικά θα μας τα δώσουν για να τιμωρήσουν την Τουρκία! Ακόμα κι αν αυτό συμβεί στο τέλος, πόσο γελοίο και αυτοκαταστροφικό, είναι το να αποδέχεσαι συνειδητά την εξάρτηση από τις γεωπολιτικές καραμπόλες…

Ό,τι πουν οι προστάτες του έθνους! Πώς να τους κακοκαρδίσουν; Μετά απορούν με την άνοδο της ακροδεξιάς! Μα δεν άφησαν θέμα που να άπτεται της κοινής λογικής το οποίο να μην της το εκχώρησαν πρόθυμα, μέσω της γενικευμένης παραβίασής της από τη δική τους πλευρά! Παραβίασης της λογικής στο όνομα μιας θολοκουλτούρας με ασαφείς(;) υποκρυπτόμενους στόχους και επιδιώξεις. Παράλληλα, παριστάνουν, ότι είναι… τρελοί και ακροδεξιοί, όλοι όσοι υποστηρίζουν ότι σκληρότερος σύγχρονος φασισμός είναι η επικρατούσα “πολιτική ορθότητα”. Δηλαδή, αυτό που αισθάνονται και βιώνουν, ενώ ανέχονται τους “πεφωτισμένους” να τους αποκαλούν ανοιχτά ως “φασίστες”. Από αυτούς περιμένουμε αντίδραση και προβολή λογικών επιχειρημάτων και διεκδίκησης στην περίπτωση των F-35, όπως δηλαδή θα έκανε κάθε χώρα με τον στοιχειώδη αυτοσεβασμό;

Τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά και δεν αφορούν επ’ ουδενί τις υποκειμενικές εκτιμήσεις περί της επιχειρησιακής αξίας και καταλληλότητας της πλατφόρμας: Εάν όντως επιθυμούν την απόκτηση του F-35, ας το δείξουν στην πράξη και ας το διεκδικήσουν! Πού ακούστηκε ο πελάτης να παρακαλάει τον αγοραστή για να πληρώσει; Στην περίπτωση δε των F-35, μια χώρα με άπειρες εξοπλιστικές ανάγκες, να παρακαλάει να πληρώσει 4 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση και να αγωνιά μη χάσει τη σειρά της! Και δεν προχωρά καν στην αναβάθμιση και των 38 F-16 Block 50 σε “V”, εξασφαλίζοντας ΕΓΚΑΙΡΩΣ ότι η Πολεμική Αεροπορία θα διατηρήσει μια κρίσιμη μάζα αεροπορικής ισχύος -αν ασχοληθούν να της εξασφαλίσουν και σύγχρονα όπλα– για να διατηρεί και την αποτροπή ζωντανή…

Φυσικά, τέτοια ευφυή “διαπραγμάτευση” την εφαρμόζουν και σε άλλα εξοπλιστικά. Εφόσον έχουν αναγάγει σε πανάκεια την δήθεν “υψηλή πολιτική” και λένε ότι θέλουν τα F-35 τόσο πολύ, για ποιον λόγο δεν κοινοποιούν με κάθε επισημότητα τη δυσαρέσκειά τους, ανοίγοντας παράλληλα συζήτηση με τους Γάλλους για την προμήθεια δεύτερης Μοίρας Rafale! Οικονομικά είναι απόλυτα λογικό, καθώς θα δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακος, αφού, καλώς ή κακώς, από τα Rafale ξεκινήσαμε. Αντιθέτως, κάθονται μοιρολατρικά και τρομαγμένα να παρακολουθούν, με μοναδική τους έγνοια μην τυχόν και δυσαρεστηθεί η Τουρκία! Κι ανέχονται διαρροές του είδους ότι θα μας δώσουν και δάνεια και χρήματα και μεταχειρισμένο υλικό… Αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια δεν μπορεί να σου δώσει κανείς.

Διότι αυτή τη στιγμή, με την εν γένει στάση μας, δείχνουμε να έχουμε εκχωρήσει στον Ερντογάν τη διαπραγμάτευση, αφού από αυτόν εξαρτάται τι θα αγοράσει και τι όχι η Ελλάδα! Αυτός πέτυχε τη σύνδεση της αποδέσμευση των τουρκικών F-16 με αυτή των ελληνικών F-35, ενώ όσοι αγωνίζονταν να το αποτρέψουν πάλευαν και παλεύουν μόνοι τους στην Ουάσινγκτον. Ο Ερντογάν έχει κάνει ολόκληρη υπερδύναμη να διαπραγματεύεται μαζί του ως ίση προς ίσον. Ως πότε θα ανεχόμαστε στην πράξη την εφαρμογή του “δόγματος”… beggars can’t be choosers και να μας υπαγορεύουν άλλοι τι θα αγοράσουμε και τι όχι; Ειλικρινά θεωρούν ότι με τέτοια συμπεριφορά θα σεβαστεί την Ελλάδα ο Ερντογάν;

29/12/2023

https://www.defence-point.gr/news/poia-machitika-f-35-gia-tin-ellada-toyrkoi-proponites-kai-i-anazitisi-aytosevasmoy-se-chora-amp-politikoys


 ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ -ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2023

2023-12-30.Στέργιος Δ. Θεοφανίδης:''ΜΕΤΑΧΕΙΡΙ-ΣΜΕΝΑ UH-60 Blackhawk  για  την  Αεροπορία  Στρατού;  Όλες  οι παράμετροι.'' https://www.defence
-point.gr/news/metacheirismena-uh-60-
blackhawk-gia-tin-aeroporia-stratoy-oles-oi-parametroi

2023-12-29.Σάββας Βλάσσης:''Προς την τελική ευθεία το ΑΡΧΥΤΑΣ της ΕΑΒ.'' https://doureios.com/pros-tin-teliki-eythia-to-arhitas-tis-eab/
       
    [Στην φάση κατασκευής πλέον του πρωτότυπου του μη επανδρωμένου αεροσκάφους που αναπτύσσει στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΡΧΥΤΑΣ, εισέχεται πλέον σταδιακώς η ΕΑΒ. Την περίοδο αυτή παραλήφθηκαν τα καλούπια για τις πτέρυγες του αεροχήματος ενώ πραγματοποιούνται και διάφορες αλλαγές, οι οποίες κρίνονται σκόπιμες.  Μια από τις αλλαγές που έλαβαν χώρα, αφορά τον κύριο κινητήρα του αεροχήματος. Πλέον έχει αποφασιστεί η αλλαγή του μοντέλου της ιταλικής Zanzottera Technologies ισχύος 35 ίππων, που είχε αποφασισθεί αρχικώς, με άλλον τύπο. Η αλλαγή αυτή αναμένεται να επηρεάσει τις επιδόσεις. Τα μέχρι πρότινος τεχνικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις, αφορούσαν εκπέτασμα 6,4 μέτρων, ωφέλιμο φορτίο 14 κιλών, ταχύτητα πτήσεως 120 χ.α.ώ. (μέγιστη 158 χ.α.ώ.) επιχειρησιακή οροφή 27.000 πόδια και αυτονομία 4 ώρες πτήσεως.
    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, δεν συνέχισε την πρακτική του προκατόχου του Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος προέβαινε σε τακτικές ανά τρίμηνο ενημερώσεις για την πορεία του προγράμματος, που έχει χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο. Το πρόγραμμα εκκίνησε στις 1 Σεπτεμβρίου 2021. Αναφορές περί επισπεύσεως του χρονοδιαγράμματος και πτήση του πρωτοτύπου τον Ιανουάριο του 2024, οι οποίες διακινήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, δεν έχουν βάση. Σε παλαιότερες ενημερώσεις είχε αναφερθεί ολοκλήρωση του προγράμματος μέχρι το πρώτο δίμηνο του 2024 αν και πηγές παραπέμπουν στο τέλος της ανοίξεως ή αρχές καλοκαιριού ως ρεαλιστικότερη προοπτική για το συγκεκριμένο ορόσημο.
    Όπως έχει αναφέρει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, το αρχικό πρόγραμμα απευθυνόταν εξαρχής στην πολιτική αγορά, για την κάλυψη αναγκών διαφόρων υπηρεσιών. Εν τούτοις μετά την έναρξη του προγράμματος, αποφασίσθηκε η συνέχιση με την ανάπτυξη μιας βελτιωμένης εκδόσεως, το ΑΡΧΥΤΑΣ Mk II, όπως το κατονόμασαν άνθρωποι της ΕΑΒ στον ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ, προοριζόμενης για στρατιωτικές εφαρμογές.]


2023-12-29.''Η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ άδεια παραγωγής κινητήρων F110, χρησιμοποιούνται από τα F-16 και θέλει να τους χρησιμοποιήσει και στο KAAN.'' https://defencereview.gr/i-toyrkia-zitise-apo-tis-ipa-adeia-para/

2023-12-28.''Η Τουρκία ζητά από τις ΗΠΑ κάτι καλύτερο από τα F-16: Άδεια για κινητήρες για το εθνικό μαχητικό της.'' https://www.militaire.gr/i-toyrkia-zita-apo-tis-ipa-kati-kalytero-apo-ta-f-16-adeia-gia-kinitires-gia-to-ethniko-machitiko-tis/

2023-12-28.''«Προϋπόθεση για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η έγκριση για τη Τουρκία των προγραμμάτων των F-16 από τις ΗΠΑ» διαμηνύει ο Τούρκος ΥΠΕΞ στον Αμερικανό όμολογο του.''
https://defencereview.gr/proypothesi-gia-tin-eisodo-tis-soyidi/

2023-12-28. ''ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: “Ενδιάμεση λύση” εκ των ενόντων για 400 έως 600 ΤΟΜΑ εξετάζει το ΓΕΣ.'' https://www.defence-point.gr/news/apokleistiko-quot-endiamesi-lysi-quot-ek-ton-enonton-gia-400-600-toma-exetazei-to-ges
     
  
    [(...) Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα αναβάθμισης των M113 θα αφορά 400 έως 600 οχήματα τα οποία επαρκούν για τον εξοπλισμό περίπου 10 έως 15 ταγμάτων μηχανοκίνητου πεζικού. Αναφορικά με το περιεχόμενο της αναβάθμισης, το ΓΕΣ προσανατολίζεται στην εγκατάσταση ενός τηλεχειριζόμενου, σταθεροποιούμενου, πύργου με πυροβόλο διαμετρήματος 25 έως 30 χλστ. (έστω και με μείωση του αριθμού των μελών της επιβαίνουσας ομάδας τυφεκιοφόρων), την αντικατάσταση του κινητήρα με νέο υψηλότερης ισχύος, την εγκατάσταση νέου κιβωτίου ταχυτήτων, αναρτήσεων, ερπυστριών, πρόσθετης θωράκισης (αντιναρκικής προστασίας, Level 4 περιμετρικά, αντι-RPG), συστήματος ενδοεπικοινωνίας / επικοινωνίας ελληνικής σχεδίασης και παραγωγής και συστήματος διοίκησης & ελέγχου (ΣΔΕ) απόλυτα διαλειτουργικού με το ΣΔΕ «ΗΝΙΟΧΟΣ» που είναι ήδη εγκατεστημένο στις επιλαρχίες των Leopard 2HEL.
   Μία από τις επιλογές που εξετάζει το ΓΕΣ είναι η αναβάθμιση των οχημάτων, με τη μορφή συλλογών που θα παραδώσει ο ανάδοχος, να υλοποιηθεί στα στρατιωτικά εργοστάσια βάσης, τα οποία παρά την υποχρηματοδότηση της δεκαετίας των μνημονίων και τα προβλήματα προσωπικού, συνεχίζουν να διαθέτουν μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες.
   Για παράδειγμα, η ετήσια δυνατότητα ανακατασκευής ΤΟΜΠ M113 του 308 ΠΕΒ (Προκεχωρημένου Εργοστασίου Βάσης) που εδρεύει στο στρατόπεδο «ΣΧΗ (ΠΖ) ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗ ΙΩΑΝΝΗ», στο Δήμο Ευόσμου της Θεσσαλονίκης, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 150 οχήματα, ενώ του 301 ΕΒ (Εργοστασίου Βάσης) που εδρεύει στο στρατόπεδο «ΛΓΟΥ (ΠΒ) ΚΟΣΚΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ», στους Αγ. Αναργύρους Αττικής σε περίπου 60 οχήματα.
   Σύμφωνα με πηγές που έχουν καλή γνώση των παραγωγικών δυνατοτήτων των στρατιωτικών εργοστασίων βάσης, η μηνιαία δυνατότητα αναβάθμισης θα μπορούσε να ανέλθει έως και 25 οχήματα τον μήνα. ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΦΠΡΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ.]


2023-12-28.Χρήστος Γ. Κτενάς:''Πρώτη πτήση του τουρκικού μη επανδρωμένου τζετ, ANKA 3. ''https://flight.com.gr/proti-ptisi-tourkikou-anka3/
      
    
[(...) Το ANKA 3 ξεχωρίζει καθώς είναι μεγάλου μεγέθους με κινητήρα τζετ, σε διάταξη ιπτάμενης πτέρυγας, με χαρακτηριστικά μειωμένου ίχνους στο ραντάρ. Οι ανακοινωμένες αρχικές προδιαγραφές μιλούν για ταχύτητα έως 0,7 Mach, ωφέλιμο φορτίο 1.200 κιλών (μέγιστο βάρος απογείωσης 6.500 κιλά) και μέγιστο υψόμετρο τα 40.000 πόδια.Το αεροσκάφος προορίζεται να μεταφέρει πυραύλους cruise, όπως τους SOM και Cakir, αντιαρματικούς, ρουκέτες, όπως και βόμβες των 250 λιβρών με σύστημα κατεύθυνσης.]

2023-12-27.Χρήστος Γ. Κτενάς:''Τουρκικό υποβρύχιο έκανε βολή της τορπίλης Akya, τοπικής κατασκευής.''
https://flight.com.gr/boli-akya-apo-tourkiko-ipobrixio/

       
    [Η Akya , η οποία κατασκευάζεται από την Roketsan, είναι βαρέος τύπου, διαμέτρου 533 χιλιοστών και μήκους 7 μέτρων με πολεμική κεφαλή περίπου 350 κιλών, ακτίνα δράσης έως 50 χιλιόμετρα και με μεγίστη ταχύτητα 45 κόμβους. Καθοδηγείται με οπτική ίνα και έχει στην τερματική φάση ενεργό/παθητικό σόναρ με ικανότητα ανίχνευσης κυματισμού από το σκάφος-στόχο.Προορίζεται να εξοπλίσει τα τουρκικά υποβρύχια όλων των κλάσεων, αντικαθιστώντας παλαιότερες Mark 24 Tigerfish, DM2A4 και SST4, ώστε και σε αυτό το όπλο να είναι η χώρα ανεξάρτητη από εισαγωγές.]

2023-12-26.Σάββας Βλάσσης:''Η “αναγέννηση” των C-27J Spartan: πώς από 8 έγιναν 7 και προτείνεται να γίνουν 9…'' https://doureios.com/i-anagennisi-ton-c-27j-pos-apo-8-eginan-7-kai-proteinetai-na-ginoun-9/

2023-12-26. Χρήστος Γ. Κτενάς: ''10 κρίσιμα εξοπλιστικά προγράμματα που  κανένα τους δεν είναι… όπλο.'' https://flight.com.gr/deka-krisima-exoplistika-pou-den-einai-opla/

2023-12-26.Στέργιος Δ. Θεοφανίδης: ''MLRS/ Πυροβολικό: Προϋπόθεση PrSM για εκσυγχρονισμό 36 εκτοξευτών σε M270A2… πετάξτε όλα τα ληγμένα!'' https://www.defence-point.gr/news/mlrs-pyrovoliko-proypothesi-o-prsm-gia-eksygchronismo-36-ektoxeyton-se-m270a2-petaxte-ola-ta-ligmena

2023-12-26.Σταύρος Ιωαννίδης:''Επιτέλους σύμβαση για την υποστήριξη των ταλαίπωρων  12 Super Puma (και ERJ-145 Erieye) '' https://www.defence-point.gr/news/epiteloys-symvasi-gia-tin-ypostirixi-ton-talaiporon-super-puma

2023-12-26.Γεωργία Γαραντζιώτη: ''Εξοπλιστικά: Τι έρχεται εντός του 2024; Τι παγώνει;'' https://www.defence-point.gr/news/exoplistika-ti-erchetai-entos-toy-2024-ti-pagonei

2023-12-25.Γιάννης Νικήτας: ''Η ελληνική αποτροπή και η πραγματική τουρκική απειλή: Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Τα δεδομένα και αναγκαίες ενέργειες εκσυγχρονισμού για την Ελληνική Αεράμυνα.'' https://defencereview.gr/the-turkish-threats-and-the-hellenic-air-deferse/

2023-12-25.Μάριος Δημητρίου:''ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί το ΓΕΣ στράφηκε στους SPIKE SR, και γιατί μόλις 100 πύραυλοι;'' https://flight.com.gr/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bb%cf%85%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%cf%84%ce%bf-%ce%b3%ce%b5%cf%83-%cf%83%cf%84%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-spike-sr/"

2023-12-25.''Large Unmanned Surface Vessel (LUSV): Το μέλλον των ναυτικών επιχειρήσεων.'' https://www.defence-point.gr/news/large-unmanned-surface-vessel-lusv-to-mellon-ton-naytikon-epicheiriseon

2023-12-24. Ιωάννης Πράππας: ''Τουρκικά μη επανδρωμένα,   η   απειλή   που   συνεχώς  μεγαλώνει.''
https://flight.com.gr/tourkika-epandromena-apeili/

 
2023-12-24.''Ένοπλες Δυνάμεις: Ποιες πρέπει να είναι οι εξοπλιστικές προτεραιότητες μέσα στο 2024.''
https://defencereview.gr/hellenic-armed-forces-armament-programs-list-2024/


2023-12-24.''ΕΝΤΑΓΜΕΝΗ και η ιδιωτική αμυντική βιομηχανία στο σχέδιο Δένδια… “ΕΑΒ όλων των πτητικών μέσων”.'' https://www.defence-point.gr/news/entagmeni-kai-i-idiotiki-amyntiki-viomichania-sto-schedio-dendia-quot-eav-olon-ton-ptitikon-meson-quot

2023-12-23. ''ΠΑ:  Στην  EMBRAER η  υποστήριξη  των ERJ-135LR  και  ERJ-145  EriEye.''
https://www.defence-point.gr/news/pa-stin-embraer-i-ypostirixis-ton-a-f-erj-135lr-amp-erj-145-erieye

2023-12-23.Κωνσταντίνος Κόλμερ: ''Δεν θεσμο-θετούμε Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό λόγω Τουρκίας!'' https://slpress.gr/ethnika/den-thesmothetoume-thalassio-xorotaxiko-sxediasmo-logo-tourkias/

2023-12-23.Ευθύμιος Πέτρου: ''Πολεμικό Ναυτικό και εξοπλισμοί: Τις πταίει; Μια γελοία χώρα με ανόητους πολιτικούς(;) ή…'' https://www.defence-point.gr/news/polemiko-naytiko-kai-exoplismoi-tis-ptaiei-geloia-chora-me-anoitoys-politikoys-i

2023-12-23. ''Αντιστράτηγος ε.α. Ιπ. Δασκαλάκης: Ελληνική φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, προθυμία ή αναγκαίο ρίσκο.'' https://flight.com.gr/daskalakis-elliniki-fregata-stin-erirthra/

2023-12-23.Γιάννης Νικήτας: Γιατί το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας απαξιώνει τους Ελεγκτές Αεράμυνας και τις Μονάδες Αεράμυνας; https://defencereview.gr/giati-to-archigeio-taktikis-aeroporia/

2023-12-21.Σάββας Βλάσσης: ''Σύντομα η παραλαβή 393 ακόμη τεθωρακισμένων M1117.''
https://doureios.com/syntoma-i-paralavi-393-akomi-tethorakismenon-m1117/


2023-12-21. ''ΕΕ: Νέο Σύμφωνο Οικονομικής Σταθερότητας, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ δράσης στην ΑΜΥΝΑ.''
https://www.defence-point.gr/news/ee-neo-symfono-oikonomikis-statherotitas-eleytheria-drasis-stin-amyna
https://www.dw.com/el/%CE%B5%CE%B5-%CE%AD%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82/a-67785848


2023-12-21.Μάριος Δημητρίου:''ΕΚΤΑΚΤΟ: 28 ή 29 Δεκεμβρίου η προσφορά για τα 35 UH-60M Black Hawk, 1,1 δις ευρώ το τελικό κόστος.''' https://flight.com.gr/ektakto-35-uh60m-blackhawks-for-1-bil-euros-to-arrive-loa/
  
  
   [Η “καλή είδηση” βγάζει ένα κονδύλι για 35 “ιπτάμενα μουλάρια” που ισούται με το ποσό της αναβάθμησης 83 F-16/block-52+ σε F-16V. Αν συγκρίνει κανείς τις επιχειρησιακές δυνατότητες που αγοράζονται με το κάθε ποσόν, και τη δυνατότητα που υπήρχε να σκουπίσουμε τα NH-90 που θα πουλούσαν χώρες όπως η Αυστραλία η Νορβηγία και η Σουηδία τότε πρόκειται για απίστευτη σπατάλη. Σ΄ αυτή τη σπατάλη θα πρέπει να προσθέσει κανείς την απρόσμενη απόφαση της Π.Α. να επιλέξει τα AW-139 παραπέμποντας σε εποχές διακυβέρνησης των “εκσυγχρονιστών” με μπόλικη πολυτυπία.]

2023-12-18.  Νίκος  Ιγγλέσης: '' Κυβερνητικός εφιάλ-της  ο   Θαλάσσιος  Χωροταξικός   Σχεδιασμός. Η Κύπρος τόλμησε, η Ελλάδα δειλιάζει''  https://ellinikiantistasi.gr/%ce%ba%cf%85%ce%b2%ce%b5%cf%81%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b5%cf%86%ce%b9%ce%ac%ce%bb%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bf-%ce%b8%ce%b1%ce%bb%ce%ac%cf%83%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%87%cf%89/

2023-12-16.''EKTAKTO: Ανακοινώθηκε επίσημα η LoA για 35 ελληνικά UH-60M!'' https://flight.com.gr/greece-to-acquire-35-uh60m/

2023-12-14.Κώστας Στούπας: ''Η Εξαίρεση των Αμυντικών  Δαπανών – Κίνηση από την ΕΕ, ιδιαίτερης σημασίας.'' https://www.defence-point.gr/news/i-exairesi-ton-amyntikon-dapanon-terastias-simasias-kinisi

2023-12-10. Αναστάσιος Παπανδρέου: ''Πολεμικό Ναυτικό : Επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου και συστήματα ESM/ ECM στα πλοία του ΠΝ και στις νέες φρεγάτες FDI.'' https://defencereview.gr/modern-naval-operations-electronic-warfare/

2023-12-10.Γιάννης Νικήτας:''Καταλυτικής σημασίας δηλώσεις ΥΕΘΑ - Έμφαση σε Μη Επανδρωμένα Συστήματα και γενική επαναξιολόγηση των εξο-πλιστικών προγραμμάτων.''  https://defencereview.gr/katalytikis-simasias-diloseis-yetha-e/

2023-12-09.Αναστάσιος Παπανδρέου: ''Πολεμικό Ναυτικό – Ανθυποβρυχιακός πόλεμος και Α/Υ συστήματα του Π.Ν. – τεχνικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις.'' https://defencereview.gr/polemiko-naytiko-anthypovrychiakos-po/

2023-12-09.Γιάννης Νικήτας: ''Τα νέα ταχύπλοα των Ειδικών Δυνάμεων είδε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ – Διαπι-στώσεις & συμπεράσματα.'' https://defencereview.gr/hellenic-army-special-forces-new-boats/

2023-12-09.''SPIKE NLOS: Επίσημη ολοκλήρωση στα νέα αμερικανικά Apache ΑΗ-64Ε.''
https://defencereview.gr/spike-nlos-episimi-oloklirosi-sta-nea-apache-ai-64e/

2023-12-09.Γιώργος Σιδέρης:''SARωσε το ελικόπτερο AW-139 ως επιλογή της Πολεμικής Αεροπορίας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο και την Μεσόγειο: Η τύχη του πολύτιμου Super Puma.''
https://hellasjournal.com/2023/12/sarose-to-elikoptero-aw-139-os-epilogi-tis-polemikis-aeroporias-gia-erevna-ke-diasosi-se-egeo-ke-mesogio/#more-1428179

2023-12-08. Ευθύμιος Λάζος: ''Ελληνικός Στρατός: Επιτέλους πρόγραμμα προμήθειας  περιφερόμενων πυρομαχικών, η τακτική &  επιχειρησιακή σημασία τους.'' https://defencereview.gr/ellinikos-stratos-epiteloys-progra/

2023-12-08.Σάββας Βλάσσης:''Τι είναι η Βάση Υποστήριξης Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων που εγκαινιάστηκε.'' https://doureios.com/ti-einai-i-vasi-ypostirixis-monadon-eidikon-epiheiriseon-pou-egainiastike/

2023-12-08.Εγκαίνια της Βάσεως Υποστηρίξεως Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΒΥΜΕΕ) του Στρατοπέδου «Υποστράτηγου Ανδρέα Καλλίνσκη - Νέα Πέραμος” (ΦΩΤΟ). https://www.defence-point.gr/news/egkainia-tis-vymee-sto-stratopedo-quot-kallinski-quot-foto

2023-12-08.''Χατζηδάκης: Συναίνεση στην ΕΕ (συνδιάσκεψη του Eurogroup και του ECOFIN-Βρυξέλλες) για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα.'' https://flight.com.gr/hatzidakis-sinenesi-stin-ee-gia-ekseresi-ton-amintikon-dapanon-apo-to-iperboliko-elleimma/

2023-12-08. Ευθύμιος Τσιλιόπουλος:'' Τί αλλάζει στην εναέρια μάχη η χρήση τεράστιων πυραύλων αέρος-αέρος BVR.'' https://slpress.gr/amyna/ti-allazei-stin-enaeria-maxi-i-xrisi-terastion-piravlon-aeros-aeros-bvr/

2023-12-07. '' EKTAKTO: Αγορά 100 SPIKE SR, 14 AW139 SAR, loitering munitions, TOMA αποφάσισε το ΣΑΓΕ! '' https://flight.com.gr/new-defence-programs-for-hellenic-armed-forces/
         
  [  ''Tα 100 είναι μικρός αριθμός. Δεν έχουμε fire-and-forget αντι-αρματικό,στην πραγματικότητα το χρειαζόμαστε. Αυτό και το NLAW. Αλλά τα 100 είναι τραγικά λίγα για έναν αντίπαλο σαν την Τουρκία.'''' (...)Τα 100 κομματια θα πανε μονο σε ειδικες δυναμεις, δηλαδη θηρευτες αρματων.Ειναι πιλοτικη παραγγελια σαν μια καινουργια αρχη σε αντιαρματικα οπλα.Εχει κοστος μολις 7,5 εκατ. Αν αποδειχτει πραγματικα χρησιμος ευκολα παραγγελνεις 1000.Ειναι οτι πιο ικανο σε fire and forget, ενας καταδρομεας μπορει να φερει 2 χωρις αναγκη δευτερου προσωπου, ζυγιζει μολις 9,5 κιλα, εχει ιδιαιτερα εξελιγμενα σκοπευτικα και ειναι ετοιμοπόλεμος σε 6 “. Οι καταδρομεις θα εχουν ΚΑΙ μικρα περιφερομενα με πολυ μεγαλυτερη εμβελεια. Αυτο ειναι ενα υπερσυγχρονο ευελικτο οπλο ενεδρας , δολιοφθορας, κυνηγιου. Οχι απλα αμυνας. Αντιθετα ο απλος LR μονο σαν πύραυλος κοστιζει 150000, και απαιτει δυο ανδρες.''   (...)  '' Τελικά οι στρατιωτικοί συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν το ρητό ” Εκεί που τελειώνει η λογική, αρχίζει ο στρατός”. (1) 100 φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι δεν κάνουν ούτε για ζήτω. Σε τέτοια συστήματα χρειαζόμαστε χιλιάδες με τοπική παραγωγή. (2) Το AW139 έλειπε από την συλλογή μοντέλων που κάνουμε. Τι παραπάνω έχει από τα PUMA σε επιδόσεις;Πάλι πολυτυπία, πάλι προβλήματα υποστήριξης.(3) Τώρα όσο αφορά την εξέταση των μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ τι ακριβώς θα εξετάσουμε? Ένας τύπος υπάρχει σε αριθμούς διαθέσιμο το brandley.(4) Όσο αφορά τα loitering munition από την στιγμή που δεν έρχονται κατά εκατοντάδες με γραμμή παραγωγής τοπική , απλά πρόκειται για άλλη μια συμβολική αγορά για τα μάτια του κόσμου.Το έχω ξαναπεί. Αυτή η κυβέρνηση μόνο για μια ΝΑΤΟΙΚΉ μεραρχία ενδιαφέρεται να εξοπλίσει. Τα λάθη της δυστυχώς με τις πανάκριβες , αποσπασματικές και χωρίς λογική αγορές θα τα πληρώνουμε για πάρα πολλά χρόνια.'' ]

2023-12-07.Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης:''Bayraktar Akinci, τώρα και με υπερηχητικούς TRG-122 ΙΗΑ-άνοιγμα στην Αίγυπτο;  '' https://flight.com.gr/bayraktar-akinci-now-and-with-supersonic-trg-122-iha-opening-in-egypt/
         
  [Η Baykar ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των δοκιμών του υπερηχητικού, κατευθυνόμενου πυραύλου TRG-122 ΙΗΑ, σε συνέχεια των αντίστοιχων δοκιμών για τον μεγαλύτερης διαμέτρου TRG-230 IHA το 2022.Να θυμίσουμε ότι αυτοί αποτελούν αεροεκτοξεύομενες εκδόσεις αντίστοιχα των πυραύλων επιφανείας-επιφανείας TRG-230 (βεληνεκούς 150 km) και TRG-122 (βεληνεκούς 50+ km).
Αμφότεροι έχουν υποσύστημα γεωεντοπισμού θέσης GPS + GLONASS που υποβοηθούν INS, ενώ οι εκδόσεις TRLG-230/TRLG-122 προσθέτουν και ερευνητή λέιζερ ώστε να παρέχουν μεγαλύτερη ακρίβεια μέσω καταύγασης του στόχου από μη επανδρωμένο αεροσκάφος.Σε μια παράλληλη εξέλιξη της Baykar έκανε δυναμική εμφάνιση στην αιγυπτιακή έκθεση αμυντικού υλικού EDEX 2023, όπου μάλιστα τόσο το ΜΕΑΜ Bayraktar όσο και το Akinci εκτέθηκαν με αιγυπτιακά εθνόσημα.Να θυμίσουμε ότι στην περίοδο πριν από την σημερινή κυβέρνηση Σίσι, η Αίγυπτος φερόταν ως πελάτης τουρκικών ΜΕΑΜ.]


2023-12-04. ''ΤΟΥΡΚΙΑ – USV SANCAR: Η μη επανδρωμένη τουρκική απειλή στο Αιγαίο… (vid.)''
https://www.defence-point.gr/news/usv-sancar-i-mi-epandromeni-toyrkiki-apeili-sto-aigaio-vid

2023-12-04.Ζαχαρίας Μίχας (ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: Μεταρρύθμιση - Βασικές παράμετροι): ''Ένοπλες Δυνάμεις: “Μάθε παιδί μου ΓΡΑΜΜΑΤΑ” με δάσκαλο… Δένδια.'' https://www.defence-point.gr/news/enoples-dynameis-quot-mathe-paidi-moy-grammata-quot-me-daskalo-ton-dendia

2023-12-04.'' Έρχονται τα μικρά αμφίβια πυρο- σβεστικά – Τι λέει ο διαγωνισμός.'' https://flight.com.gr/erxontai-ta-mikra-amphibia-pirosbestika-ti-leei-o-diagonismos/
  
     [ ''Τρείς διαγωνισμούς συνολικού προϋπολογισμού 246 εκατ. ευρώ, με στόχο την αναβάθμιση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα, οι διαγωνισμοί αφορούν στα εξής: 1. Προμήθεια 25 Αμφιβίων Μονοκινητήριων Αεροσκαφών Πυρόσβεσης για τα νησιωτικά συμπλέγματα. Προϋπολογισμός: 154,8 εκατ. ευρώ.Αντικείμενο διαγωνισμού: Προμήθεια 25 αμφίβιων μονοκινητήριων (Turboprop) αεροσκαφών («Α.Μ.Α.») Πυρόσβεσης Σταθερής Πτέρυγας, εκ των οποίων 19 μονοθέσια και 6 διθέσια μονοκινητήρια αεροσκάφη.(...) ''

2023-12-03.Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης:''Προς νέο ρεκόρ οι τουρκικές εξαγωγές στρατιωτικού υλικού.'' https://flight.com.gr/turkish-exports-of-military-equipment-to-a-new-record/
    
 
[Προς νέο ρεκόρ οδεύουν οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού της γειτονικής χώρας, οι οποίες είχαν φτάσει τα $4,4 δις το 2022 και ήδη με το τέλος Νοεμβρίου 2023 ανέρχονταν σε $4,8 δις.Σύμφωνα με τον ενιαίο σύνδεσμο εξαγωγέων, από τον οποίο προέρχονται και τα παραπάνω στοιχεία, εάν υπογραφούν κάποια από τα συμβόλαια υπό διαπραγμάτευση, το ύψος τους φέτος θα φτάσει πολύ υψηλότερα και ίσως αγγίξει και τα $6 δις.
Ακόμη όμως και σε αντίθετη περίπτωση, η υπογραφή τους μέσα στο 2024 θα δημιουργήσει δυναμικό πλαίσιο για την επόμενη χρονιά, ειδικά στους τομείς της ναυπηγικής και αεροπορικής βιομηχανίας .]


2023-12-02.Ευθύμιος Τσιλιόπουλος: ''Κι όμως, υπάρχουν στα σκαριά προηγμένα ελληνικά drones… ''
https://slpress.gr/amyna/ki-omos-iparxoun-sta-skaria-proigmena-ellinika-drones/

2023-12-01.Περικλής Ζορζοβίλης: ''ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙ-ΣΜΟΣ  ΥΠΕΘΑ: Η “μαύρη τρύπα” που απειλεί να ακυρώσει την όλη εξοπλιστική προσπάθεια…'' https://www.defence-point.gr/news/proypologismos-ypetha-i-quot-mayri-trypa-quot-poy-apeilei-na-akyrosei-tin-oli-exoplistiki-mas-prospatheia