ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα: Η αισιοδοξία της κυβέρνησης είναι αδικαιολόγητη & επικίνδυνη.

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα: Η αισιοδοξία της κυβέρνησης είναι αδικαιολόγητη & επικίνδυνη.

Η υπερβολική μέχρι παρεξηγήσεως –δεδομένης και της κριτικής που είχε ασκηθεί στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τότε υπουργό Ενέργειας, για την υπόκλισή του στον Ρώσο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ– υπόκλιση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, κατά την είσοδο του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον στα κοινωνικά δίκτυα. Όπως και με το προηγούμενο Λαφαζάνη, είναι φυσιολογικό να σχολιαστεί η επανάληψη. Ωστόσο, ο σχολιασμός μετά την αναχώρηση του Τούρκου επισκέπτη δεν μπορεί να εξαντληθεί σε αυτό το συμβάν.

Του Ζαχαρία Μίχα
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Η συστημική οπτική δείχνει να προτάσσει ως ερμηνεία, το “σήμα κανονικοποίησης” των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ασφαλώς, ούτε λόγος περί των κινήτρων που οδήγησαν στην επίσκεψη αυτή καθαυτή, ενώ με βάση τις εικαζόμενες επιδιώξεις του Ερντογάν, θα πρέπει να κριθούν και τα αποτελέσματα. Το δε καλωσόρισμα της εξέλιξης από την πλευρά των νατοϊκών, υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να τεθεί στο ίδιο μικροσκόπιο. Δηλαδή, να κριθεί υπό αυτήν ακριβώς την οπτική γωνία.

Υπάρχει η εκτίμηση, ότι με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επιχειρεί να σπάσει την ιδιότυπη απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει στην Ανατολική Μεσόγειο με αποκλειστικά δική της ευθύνη. Εάν αυτή η εκτίμηση ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τότε η κατηγορία περί συντήρησης ιδεοληψιών και ψευδαισθήσεων δεν αφορά αποκλειστικά και μόνον τα ελληνοτουρκικά, αλλά τη συνολική πολιτική της Δυτικής Συμμαχίας για την ευρύτερη περιοχή. Μόνο που τις όποιες συνέπειες δυνητικής παταγώδους αποτυχίας, θα τις αισθανθούν οι χώρες πρώτης γραμμής.

Βεβιασμένη υπεραισιοδοξία

 Το καλό σενάριο, που όμως δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία για να το στηρίξουν, θέλει την Τουρκία να έχει αποφασίσει να βάλει νερό στο κρασί της με στόχο να πετύχει μια διευθέτηση, δηλαδή την επίτευξη συμφωνίας για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Μέσω αυτής, θα επιδιώξει να επανενταχθεί στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της περιοχής, με στόχο να μπορέσει να αποσπάσει ένα μέρος από τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους και φυσικά να εξασφαλίσει τις πλέον σύγχρονες εκδόσεις των F-16.

Τουλάχιστον προς το παρόν, τέτοια αισιοδοξία για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών δεν προκύπτει από πουθενά. Ακόμα κι αν η Αθήνα πίστευε ότι η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να κάνει βήματα πίσω, θα έπρεπε να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Μια ημέρα πριν την άφιξή του, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι θετική στην προοπτική προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, θέτοντας όμως την πάγια προϋπόθεση να παραπεμφθούν όλα τα προβλήματα, στα οποία εντάσσει και θέματα ελληνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας.

Το κλίμα αισιοδοξίας που εκπέμπεται από την κυβέρνηση, λοιπόν, δεν υποστηρίζεται από τα υπάρχοντα στοιχεία. Εάν φυσικά ισχύει η δήλωση πως το μόνο πρόβλημα που υπάρχει προς διευθέτηση, είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας. Διότι κατά τη διαπραγμάτευση για την σύνταξη συνυποσχετικού που απαιτείται για την προσφυγή στη Χάγη, όλα θα βρεθούν στο τραπέζι. Εκτός κι αν υπάρχει ήδη προεργασία και κάποιος κοινός τόπος, ο οποίος δεν ανακοινώνεται, αλλά έπαιξε ρόλο στην απόφαση έλευσης του Ερντογάν στην Αθήνα.

Η δυνατότητα της Τουρκία να εργαλειοποιεί την ένταση με την Ελλάδα δεν αντιμετωπίστηκε βεβαίως με την υπογραφή της μη δεσμευτικής Διακήρυξης για τις διμερείς σχέσεις. Κατά συνέπεια, οι πραγματικές διαθέσεις της Άγκυρας μένουν να διαπιστωθούν στην πράξη. Άρα, είναι εξαιρετικά πρόωρη η όποια αισιοδοξία, παρότι είναι εν μέρει κατανοητή, για να μην πληγεί η όποια δυναμική υπάρχει στην επαναπροσέγγιση.

Στις καλένδες η εξοπλιστική προσπάθεια;

Όπως έχει όμως εξηγηθεί από τον υπογράφοντα, αυτό θα είχε στρατηγική λογική, στο μέτρο που θα αξιοποιούνταν ώστε ενδεχόμενος νέος γύρος έντασης θα έβρισκε την Ελλάδα σε καλύτερη θέση από τον προηγούμενο, δεδομένου ότι η εξοπλιστική φρενίτιδα της Τουρκίας δεν έχει ανασχεθεί. Το ερώτημα που ανακύπτει μετά τις σημερινές εξελίξεις, είναι εάν το ίδιο ισχύει και για την ελληνική πλευρά, ή θα επέλθει πάγωμα των εξοπλιστικών με βάση το αφήγημα περί έλλειψης δημοσιονομικού χώρου. Εάν αυτό συμβεί θα συνιστά ατύπως μια υποχώρηση έναντι της Τουρκίας και βέβαια θα είναι ανόητο και αυτοκαταστροφικό.

Η συνέχιση της ελληνικής αμυντικής ενδυνάμωσης βοηθάει στην αποτροπή τουρκικών σκέψεων για επάνοδο στη στρατηγική της έντασης με βραχίονα τον στρατιωτικό καταναγκασμό. Υπ’ αυτή την έννοια, οι εξοπλισμοί είναι στην πραγματικότητα η πλέον ουσιώδης στρατηγική υποστήριξης της ειρήνης, άρα και της ελληνικής διπλωματικής προσπάθειας. Πόσο απίθανο μπορεί κανείς να θεωρήσει, ότι η Ουάσινγκτον θα παγώσει με τη σειρά της, κάθε εικαζόμενο ή πραγματικό σχέδιο ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έχει ζητηθεί και συζητείται;

Πιο πρακτικά, γιατί να μην επαναληφθεί το γνωστό σενάριο της μη αποδέσμευσης οπλικών συστημάτων με τη γνωστή αιτιολογία «να μη διαταραχθεί το ισοζύγιο» στο Αιγαίο, ή στην επικαιροποιημένη του μορφή «για να μην υπονομευθούν οι προσπάθειες επαναπροσέγγισης»; Οψόμεθα, διότι το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί μπαράζ δημοσιευμάτων με αντικείμενο την έλευση στην Αθήνα της αμερικανικής πρότασης για την απόκτηση μαχητικών F-35 Lightning II. Μένει να αποδειχθεί, εάν η εξάμηνη καθυστέρηση της πρότασης (της LOA, δηλαδή του εγγράφου που καλείται Επιστολή Προσφοράς προς Αποδοχή) θα τερματιστεί, ή θα επαληθευθούν οι ανωτέρω προβληματισμοί.

Η δυτική σύγχυση

Σε τελική ανάλυση, θα έπρεπε να μας προβληματίζει και η προθυμία με την οποία η ΕΕ συμφώνησε με την εξαίρεση νήσων του ανατολικού Αιγαίου από το καθεστώς Σένγκεν, δηλαδή την κατάργηση της βίζας εισόδου για τους Τούρκους. Η γενικότερη υποστήριξη της Ελλάδας στην “ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας” είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν έπρεπε ελαφρά τη καρδία να εξειδικευθεί με τον τρόπο αυτό, με το βολικό επιχείρημα να γίνουν τα νησιά αυτά “γέφυρα φιλίας”.

Τα σενάρια δυνητικής κατάχρησης είναι πολλά, αλλά δεν είναι το αντικείμενο του παρόντος. Η δε προσπάθεια να παρουσιαστεί ως επιτυχία με το επιχείρημα ότι συνιστά έμμεση αναγνώριση της ελληνικότητας των νήσων είναι επιεικώς αστεία. Αν και φαινομενικά δεν υπερτονίστηκε το πρώτο σκέλος και μόνο η αναφορά του εμφανίζει μια Ελλάδα που αμφέβαλε και ικανοποιείται!

Εάν βασικό κριτήριο για την ταύτιση της Ελλάδας με τη στάση της Δύσης στο Ουκρανικό ήταν η ενίσχυση της θέσης μας απέναντι σε μια Τουρκία που αλληθωρίζει ευρασιατικά, τότε ποιο νόημα έχει η προσέγγιση με την Τουρκία; Πώς αυτό συνάδει με τον ρόλο του “ακρίτα της Δύσης”, όταν η γειτονική Τουρκία είναι “φίλος” και μάλιστα του παραχωρείται –κατ’ εξαίρεση των ευρωπαϊκών κανόνων– δυνατότητα πρόσβασης σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπως είναι τα 10 νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Επιπλέον, κατά πόσο η Δύση επιθυμεί να παίξει η Ελλάδα τον ρόλο του “ακρίτα”, όταν βασικά της μέλη, όπως ΗΠΑ, Γερμανία και Βρετανία, την ωθούν σε συμφωνία με την Τουρκία;

Όλα αυτά τα εξόχως αντιφατικά αποδεικνύουν τη σύγχυση που επικρατεί στις δυτικές πρωτεύουσες, όπου εξακολουθούν να ευημερούν ψευδαισθήσεις, στερεότυπα και φρούδες ελπίδες. Η εικόνα αυτή όμως, έπρεπε να στέλνει μήνυμα στην Αθήνα για τα όρια της “συμμαχικής εγγύησης ασφαλείας” απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό. Στη Διακήρυξη υπάρχει αναφορά για αποχή «από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα της».

Γκάφες η ευσεβείς πόθοι;

 Αυτή η αναφορά αφήνει ή όχι περιθώριο ώστε μία θεμιτή ελληνική αμυντική ή και διπλωματική κίνηση να ερμηνευθεί βολικά σαν “μη φιλική”; Η αναφορά “να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή” δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας για τον τρόπο που θα την ερμηνεύσει η Τουρκία, σε περίπτωση που επανέλθουμε στο σκηνικό της έντασης.

Ένα ακόμα προβληματικό σημείο αφορά την έκφραση ικανοποίησης του Ερντογάν για το κλείσιμο της δομής που φιλοξενούσε κυρίως Κούρδους στο Λαύριο. Η μη απάντηση από ελληνικής πλευράς δίνει το περιθώριο αξιοποίησης από την τουρκική, ότι συνιστά έμμεση παραδοχή ότι εκεί εκπαιδεύονταν τρομοκράτες! Τι έχει να αναφέρει επ’ αυτού το υπουργείο Εξωτερικών;

Καταληκτικά, ας σχολιάσουμε την κριτική στον υπουργό Εξωτερικών για την υπόκλιση στον Ερντογάν. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης απέδωσε την κριτική σε “φωνές ΜΜΕ που είναι αντίθετες στην προσέγγιση με την Τουρκία” και επιχείρησε να αιτιολογήσει τη στάση του με την πρόθεση πάντα να αποδίδει “τον δέοντα σεβασμό στην αρχηγό του κράτους μου”, ισχυριζόμενος ότι η στάση του αποτελούσε τιμή προς το πρόσωπο της Ελληνίδας Προέδρου.

Έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών παρόμοιων συναντήσεων διεθνώς, χωρίς να έχουμε παρατηρήσει κάτι παρόμοιο. Η υπόκλιση συνιστά κάτι πολύ περισσότερο από κακή επιλογή ένδειξης σεβασμού προς έναν ξένο ηγέτη, ακόμη κι αν απευθυνόταν προς την Ελληνίδα πρόεδρο. Πρόκειται στην πραγματικότητα για αυθόρμητη ένδειξη υποταγής στον επικυρίαρχο, η οποία βιώνεται και ψυχικά επί δεκαετίες από ένα κομμάτι της ελληνικής ελίτ. Άρα και μόνο γι’ αυτό έπρεπε να αποφευχθεί.

Η προσέγγιση, όταν γίνεται με όρους αδυναμίας και διάθεσης παραχωρήσεων, μοιραία εισχωρεί ως στάση στον ψυχικό πυρήνα των αξιωματούχων που την ενστερνίζονται. Γίνονται δηλαδή υποτακτικοί de facto, προτού υποταγούν και de jure. Η κίνηση του υπουργού Εξωτερικών στα μάτια των πολλών κρίνεται ως ραγιαδισμός και συνιστά όνειδος στην ιστορία της ελληνικής διπλωματίας. Σε μια χώρα, όμως, που δεν φημίζεται για την ευαισθησία της, ακόμη κι αυτό θα περάσει μάλλον χωρίς συνέπειες. Κι ας δείχνει να βιώνεται από μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας ως εθνικός εξευτελισμός.

8/12/2023

https://www.defence-point.gr/news/episkepsi-erntogan-i-adikaiologiti-aisiodoxia-tis-kyvernisis-einai-kai-epikindyni


        ΔΙΑΒΑΣΤΕ    ΑΚΟΜΑ         


         ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ            

 

F-35 για την Ελλάδα: 
Οι ΗΠΑ έδωσαν το ΟΚ… Έλληνες πιλότοι για εκπαίδευση;
 Ίσως να περνούσε απαρατήρητο το γεγονός εδώ στην Αθήνα, αλλά υπήρξε ένα είδος ειδοποίησης από τους Αμερικανούς ότι πριν κλείσει το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα ήταν εξαιρετικά αμφίβολο να φτάσει στην Ελλάδα από το αμερικανικό Κογκρέσο η έγγραφη θετική απάντηση μέσω LOA (Letter Of Agreement). Το αίτημα δηλαδή για την απόκτηση μαχητικών 5ης γενιάς και στελθ, F-35. Το θέμα ωστόσο μετά την έως τώρα άρνηση της Τουρκίας να άρει το βέτο για ένταξή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, πέρασε στην αναμονή και παραμένει στάσιμο. Αντιθέτως οι Αμερικανοί, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές σε Αθήνα και Ουάσιγκτον, αποφάσισαν να αποστείλουν το LOA στη χώρα μας αφού δεν υπάρχει πλέον λόγος να περιμένουν την Τουρκία πότε θα άρει το βέτο για τη Σουηδία. Έτσι οι διαπραγματεύσεις για την αγορά τους και το τι οπλισμό θα μεταφέρουν αρχίζουν σε λίγους μήνες.

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Η αλήθεια είναι ότι το LOA άργησε κάπως να έρθει, αφού στην Αθήνα το περίμεναν μετά τις ελληνικές και τουρκικές εκλογές και εν συνεχεία μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Αλλά μετά την αρνητική στάση που εξακολουθεί να τηρεί η Τουρκία απέναντι στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το LOA αποστέλλεται στην Αθήνα εντός του έτους ώστε να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την αγορά των 20+4 υπερσύγχρονων μαχητικών 5ης γενιάς. Σε εκείνο όμως που συμφωνούν διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα είναι ότι παρά την καθυστέρηση, παρά το αίτημα και άλλων χωρών να αποκτήσουν F-35, η Ελλάδα δεν έχασε τη σειρά της στη γραμμή παραγωγής. Εξακολουθεί να βρίσκεται στην 8η θέση και το πρώτο θα παραδοθεί, όπως προβλέπει η αρχική συμφωνία, το 2028.

Το πρώτο αεροσκάφος καταφθάνει το 2028

Ωστόσο όλο αυτό το διάστημα εν αναμονή του LOA υπήρξαν σημαντικές κινήσεις για την επίσπευση του ελληνικού προγράμματος. Πρώτο και κυριότερο, υπήρξε επιτυχής προσπάθεια για την εξεύρεση πόρων χρηματοδότησης των 20+4 F-35. Η κυριότερη πηγή χρηματοδότησης θα προέλθει από το Foreign Military Financing (FMF), από το αμερικανικό δηλαδή πρόγραμμα χρηματοδότησης για εξοπλιστικά προγράμματα άλλων χωρών, κυρίως μελών του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ. Την ίδια ώρα έχουν εξασφαλισθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα κονδύλια των 150.000.000 ευρώ που εξήγγειλε προεκλογικά από την Αχαΐα ο Πρωθυπουργός για την αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης της Ανδραβίδας, όπου μαζί με τη Σούδα θα είναι η «φωλιά» των F-35.

Το όλο πρόγραμμα της προμήθειας των F-35 (αγορά 20+4 αεροσκαφών, εκπαίδευση πιλότων και μηχανικών, flight simulators, βιβλιογραφία, σέλτερς κ.τ.λ.) θα πλησιάζει, ίσως και να ξεπεράσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελών, τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μπήκε πιο μπροστά η κατασκευή των ελληνικών F-35 στο εργοστάσιο της Lockheed Martin στο Τέξας, από οποιαδήποτε πιθανή κατασκευή ή αναβάθμιση τουρκικών F-16. Τα πρώτα F-35 θα παραληφθούν, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το 2028, αλλά η εκπαίδευση των πιλότων και των τεχνικών θα αρχίσει σε μερικούς μήνες, με την υπογραφή του συμβολαίου. Η Πολεμική Αεροπορία θα ακολουθήσει το πρότυπο των Ισραηλινών όσον αφορά την εκπαίδευση καθώς θέλει να έχει πιλότους επιχειρησιακά έτοιμους ταυτόχρονα με την παραλαβή των αεροπλάνων. Οι Ισραηλινοί, όταν παρέλαβαν από τους Αμερικανούς τα καινούργια F-16, άρχισαν αμέσως να τα χρησιμοποιούν καθότι οι χειριστές τους είχαν ήδη πραγματοποιήσει περί τις 1.000 ώρες πτήσης σε εκπαίδευση και σε συνθήκες μάχης στις ΗΠΑ. Το ίδιο θα γίνει και με τα ελληνικά F-35.

Τα επόμενα Rafale και τα νέα ελικόπτερα

Το 2024 θα είναι έτος το οποίο θα επιβεβαιώνει την αμυντική υπεροχή της χώρας. Δεν είναι μόνον ότι θα αρχίσει η διαδικασία προμήθειας των F-35, αλλά και η παραλαβή των υπολοίπων 6 Rafale, η αναβάθμιση όλο και περισσοτέρων F-16 σε Vipers, αλλά και η παραλαβή των «Ρωμαίων φονιάδων» των υποβρυχίων, των ανθυποβρυχιακών δηλαδή ελικοπτέρων. Τα πρώτα 3 από τα συνολικά 7 ελικόπτερα MH-60R ή ROMEO όπως είναι πιο γνωστά, θα παραληφθούν τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου και τα υπόλοιπα 4 μέχρι το τέλος του 2024. Πρόκειται για τα καλύτερα ελικόπτερα στον κόσμο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και με αυτόν τον τρόπο απογειώνονται οι δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού στον τομέα αυτόν.

  


ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ - ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 2023-12-08.''Χατζηδάκης: Συναίνεση στην ΕΕ ( συνδιάσκεψη του Eurogroup και του ECOFIN-Βρυξέλλες) για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα.'' https://flight.com.gr/hatzidakis-sinenesi-stin-ee-gia-ekseresi-ton-amintikon-dapanon-apo-to-iperboliko-elleimma/

2023-12-08. Ευθύμιος Τσιλιόπουλος:'' Τί αλλάζει στην εναέρια μάχη η χρήση τεράστιων πυραύλων αέρος-αέρος BVR.'' https://slpress.gr/amyna/ti-allazei-stin-enaeria-maxi-i-xrisi-terastion-piravlon-aeros-aeros-bvr/

2023-12-07.'' EKTAKTO: Αγορά 100 SPIKE SR, 14 AW139 SAR, loitering munitions, TOMA αποφάσισε το ΣΑΓΕ! '' https://flight.com.gr/new-defence-programs-for-hellenic-armed-forces/
           [  ''Tα 100 είναι μικρός αριθμός. Δεν έχουμε fire-and-forget αντι-αρματικό,στην πραγματικότητα το χρειαζόμαστε. Αυτό και το NLAW. Αλλά τα 100 είναι τραγικά λίγα για έναν αντίπαλο σαν την Τουρκία.'''' (...)Τα 100 κομματια θα πανε μονο σε ειδικες δυναμεις, δηλαδη θηρευτες αρματων.Ειναι πιλοτικη παραγγελια σαν μια καινουργια αρχη σε αντιαρματικα οπλα.Εχει κοστος μολις 7,5 εκατ. Αν αποδειχτει πραγματικα χρησιμος ευκολα παραγγελνεις 1000.Ειναι οτι πιο ικανο σε fire and forget, ενας καταδρομεας μπορει να φερει 2 χωρις αναγκη δευτερου προσωπου, ζυγιζει μολις 9,5 κιλα, εχει ιδιαιτερα εξελιγμενα σκοπευτικα και ειναι ετοιμοπόλεμος σε 6 “. Οι καταδρομεις θα εχουν ΚΑΙ μικρα περιφερομενα με πολυ μεγαλυτερη εμβελεια. Αυτο ειναι ενα υπερσυγχρονο ευελικτο οπλο ενεδρας , δολιοφθορας, κυνηγιου. Οχι απλα αμυνας. Αντιθετα ο απλος LR μονο σαν πύραυλος κοστιζει 150000, και απαιτει δυο ανδρες.''   (...)  '' Τελικά οι στρατιωτικοί συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν το ρητό ” Εκεί που τελειώνει η λογική, αρχίζει ο στρατός”. (1) 100 φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι δεν κάνουν ούτε για ζήτω. Σε τέτοια συστήματα χρειαζόμαστε χιλιάδες με τοπική παραγωγή. (2) Το AW139 έλειπε από την συλλογή μοντέλων που κάνουμε. Τι παραπάνω έχει από τα PUMA σε επιδόσεις;Πάλι πολυτυπία, πάλι προβλήματα υποστήριξης.(3) Τώρα όσο αφορά την εξέταση των μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ τι ακριβώς θα εξετάσουμε? Ένας τύπος υπάρχει σε αριθμούς διαθέσιμο το brandley.(4) Όσο αφορά τα loitering munition από την στιγμή που δεν έρχονται κατά εκατοντάδες με γραμμή παραγωγής τοπική , απλά πρόκειται για άλλη μια συμβολική αγορά για τα μάτια του κόσμου.Το έχω ξαναπεί. Αυτή η κυβέρνηση μόνο για μια ΝΑΤΟΙΚΉ μεραρχία ενδιαφέρεται να εξοπλίσει. Τα λάθη της δυστυχώς με τις πανάκριβες , αποσπασματικές και χωρίς λογική αγορές θα τα πληρώνουμε για πάρα πολλά χρόνια.'' ]

2023-12-07.Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης:''''Bayraktar Akinci, τώρα και με υπερηχητικούς TRG-122 ΙΗΑ-άνοιγμα στην Αίγυπτο;  '' https://flight.com.gr/bayraktar-akinci-now-and-with-supersonic-trg-122-iha-opening-in-egypt/
           [Η Baykar ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των δοκιμών του υπερηχητικού, κατευθυνόμενου πυραύλου TRG-122 ΙΗΑ, σε συνέχεια των αντίστοιχων δοκιμών για τον μεγαλύτερης διαμέτρου TRG-230 IHA το 2022.Να θυμίσουμε ότι αυτοί αποτελούν αεροεκτοξεύομενες εκδόσεις αντίστοιχα των πυραύλων επιφανείας-επιφανείας TRG-230 (βεληνεκούς 150 km) και TRG-122 (βεληνεκούς 50+ km).Αμφότεροι έχουν υποσύστημα γεωεντοπισμού θέσης GPS + GLONASS που υποβοηθούν INS, ενώ οι εκδόσεις TRLG-230/TRLG-122 προσθέτουν και ερευνητή λέιζερ ώστε να παρέχουν μεγαλύτερη ακρίβεια μέσω καταύγασης του στόχου από μη επανδρωμένο αεροσκάφος.Σε μια παράλληλη εξέλιξη της Baykar έκανε δυναμική εμφάνιση στην αιγυπτιακή έκθεση αμυντικού υλικού EDEX 2023, όπου μάλιστα τόσο το ΜΕΑΜ Bayraktar όσο και το Akinci εκτέθηκαν με αιγυπτιακά εθνόσημα.Να θυμίσουμε ότι στην περίοδο πριν από την σημερινή κυβέρνηση Σίσι, η Αίγυπτος φερόταν ως πελάτης τουρκικών ΜΕΑΜ.]

2023-12-04. ''ΤΟΥΡΚΙΑ – USV SANCAR: Η μη επανδρωμένη τουρκική απειλή στο Αιγαίο… (vid.)''
https://www.defence-point.gr/news/usv-sancar-i-mi-epandromeni-toyrkiki-apeili-sto-aigaio-vid

2023-12-04.Ζαχαρίας Μίχας (ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: Μεταρρύθμιση - Βασικές παράμετροι): ''Ένοπλες Δυνάμεις: “Μάθε παιδί μου ΓΡΑΜΜΑΤΑ” με δάσκαλο… Δένδια.'' https://www.defence-point.gr/news/enoples-dynameis-quot-mathe-paidi-moy-grammata-quot-me-daskalo-ton-dendia

2023-12-04.''Έρχονται τα μικρά αμφίβια πυροσβεστικά – Τι λέει ο διαγωνισμός.'' https://flight.com.gr/erxontai-ta-mikra-amphibia-pirosbestika-ti-leei-o-diagonismos/       [ ''Τρείς διαγωνισμούς συνολικού προϋπολογισμού 246 εκατ. ευρώ, με στόχο την αναβάθμιση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα, οι διαγωνισμοί αφορούν στα εξής: 1. Προμήθεια 25 Αμφιβίων Μονοκινητήριων Αεροσκαφών Πυρόσβεσης για τα νησιωτικά συμπλέγματα. Προϋπολογισμός: 154,8 εκατ. ευρώ.Αντικείμενο διαγωνισμού: Προμήθεια 25 αμφίβιων μονοκινητήριων (Turboprop) αεροσκαφών («Α.Μ.Α.») Πυρόσβεσης Σταθερής Πτέρυγας, εκ των οποίων 19 μονοθέσια και 6 διθέσια μονοκινητήρια αεροσκάφη.(...) ''

2023-12-03.Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης:''Προς νέο ρεκόρ οι τουρκικές εξαγωγές στρατιωτικού υλικού.'' https://flight.com.gr/turkish-exports-of-military-equipment-to-a-new-record/
      [Προς νέο ρεκόρ οδεύουν οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού της γειτονικής χώρας, οι οποίες είχαν φτάσει τα $4,4 δις το 2022 και ήδη με το τέλος Νοεμβρίου 2023 ανέρχονταν σε $4,8 δις.Σύμφωνα με τον ενιαίο σύνδεσμο εξαγωγέων, από τον οποίο προέρχονται και τα παραπάνω στοιχεία, εάν υπογραφούν κάποια από τα συμβόλαια υπό διαπραγμάτευση, το ύψος τους φέτος θα φτάσει πολύ υψηλότερα και ίσως αγγίξει και τα $6 δις. Ακόμη όμως και σε αντίθετη περίπτωση, η υπογραφή τους μέσα στο 2024 θα δημιουργήσει δυναμικό πλαίσιο για την επόμενη χρονιά, ειδικά στους τομείς της ναυπηγικής και αεροπορικής βιομηχανίας .]

2023-12-02.Ευθύμιος Τσιλιόπουλος:''Κι όμως, υπάρχουν στα σκαριά προηγμένα ελληνικά drones… ''
https://slpress.gr/amyna/ki-omos-iparxoun-sta-skaria-proigmena-ellinika-drones/

2023-12-01.Περικλής Ζορζοβίλης: ''ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΥΠΕΘΑ: Η “μαύρη τρύπα” που απειλεί να ακυρώσει την όλη εξοπλιστική προσπάθεια…'' https://www.defence-point.gr/news/proypologismos-ypetha-i-quot-mayri-trypa-quot-poy-apeilei-na-akyrosei-tin-oli-exoplistiki-mas-prospatheia

 2023-11-30.'''ΕΞΕΛΙΞΗ: Εξοπλιστικά προγράμματα του Ναυτικού, τι προχώρα από FDI, κορβέτες, ΜΕΚΟ, Type 214, LCS.'' https://flight.com.gr/exelixi-exoplistika-polemikou-nautikou-ti-proxora/

2023-11-29.Στέργιος Δ. Θεοφανίδης:''Tο BAZAAR με τα EUROFIGHTER θα διαλύσει την ΕΕ και στο τέλος η Τουρκία ή θα πάρει τα α/φ F-16, ή θα…'' https://www.defence-point.gr/news/to-bazaar-me-ta-eurofighter-tha-dialysei-tin-ee-kai-sto-telos-i-toyrkia-i-tha-parei-a-f-f-16-i

2023-11-28.Χωριανόπουλος Άγγελος:''Δημιουργώντας ένα δεύτερο Πολεμικό Ναυτικό – Εξοπλίζοντας το Λιμενικό με FPV drones.'' https://futurewarfare.gr/2023/11/28/dhmiourgwntas-ena-deutero-polemiko-nautiko/
  [Η πτήση drone πρώτου προσώπου (FPV) είναι ο πιο συναρπαστικός τρόπος για να πετάξετε ένα drone. Οι πιλότοι αντιμετωπίζουν μια εκπληκτική συναρπαστική θέα από την οπτική γωνία του drone, η οποία παρέχει μια πραγματική αίσθηση πτήσης κατά τη διάρκεια υψηλών ταχυτήτων και δραματικών ελιγμών.]

2023-11-25.Αναστάσιος Παπανδρέου:''Ανασκόπιση των νέων ναυπηγήσεων του Τουρκικού Ναυτικού: Η διάσταση και τα δεδομένα της απειλής που πρέπει να μας αφυπνίσουν.'' https://defencereview.gr/turkish-navy-new-armaments-program-review/

2023-11-25.''ΕΚΤΑΚΤΟ: Νέα Στολή Παραλλαγής για τις Ένοπλες Δυνάμεις.''
https://flight.com.gr/new-combat-uniform-for-hellenic-armed-forces/

2023-11-23.''ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ μαχητικών F-16 Block 50: Το έγκλημα κατά της Αεροπορίας και οι ευθύνες πολλών.'' https://www.defence-point.gr/news/anavathmisi-f-16-block-50-kai-to-apisteyto-alaloym-poy-echei-proklithei

2023-11-23.Μάριος Δημητρίου:''Εκσυγχρονισμός των ρουκετοβόλων RM-70; Μια ακόμη πλάνη στον ελληνικό αμυντικό ιστοχώρο.''https://flight.com.gr/rm70-modernization-is-wrong/
   [(...)    Καλο  ειναι οταν γραφουμε ενα αρθροι να εχουμε στοιχειωδεις γνωσεις επι του αντικειμενου με το οποιο ασχολουμαστε σε αυτο η αν δεν εχουμε να ρωταμε καποιον που εχει.   
    Τα RM70 προοριζονται πραγματι για βολες περιοχης. Αντιθετα με αυτα που πιστευει ο αρθρογραφος μια αποβαση (τετοια δεν προκειται να γινει) και μια αεραποβαση (το πιθανοτερο σεναριο) απαιτουν συγκεντρωση των τμηματων για να επιτυχουν. Αν αυτα δεν ειναι συγκςντρωμενα τοτε ….δεν χρειαζονται τα RM70 – οι αμυνομενες δυναμεις θα τα καταστρεψουν εν τη γενεσει τους.
    Βολες εναντιον ΤΘ η ΤΟΜΑ: Δεν ξερω πως ακριβως θα βρεθει αυτο το αρμα σε νησι (χωρις να προηγηθει αποβαση αλλα D-Day που το αρθρο απερριψε (και σωστα) ως απιθανη) αλλα ας πουμε οτι βρεθηκε εκει με καποιν τροπο η οτι μιλαμε για τον Εβρο. Απο το μεν ΤΟΜΑ σε αμεσο πληγμα δεν θα βρει ο παπας να θαψει. Το ΤΘ ενδεχεται να επιβιωσει αλλα ..χωρις ερπυστριες. Οποτε δεν θα επιβιωσει για πολυ. Ακομα ομως και αν απλως σκασει κοντα ξ ρουκετα οι ερπυστριες θα κοπουν εσεω και αν τα οχηματα επιβιωσουν. Και η ρουκετα ειναι τσαμπα. Ποιος ειναι αυτος ομως που θα χρησιμοποισει μια πανακριβη κατευθυνομενη ρουκετα για να προσβαλει ενα αρμα – ειδικα αν αυτο εχει συστημα αυτοπροστασιας?
    Ευελιξια: Τα RM70 ειναι το πλεον ευελικτο συστημα του ΠΒ.Και το πλεον ταχυ.
Χρονο επαναγεμισης χρειαζονται ολα τα οπλικα συστηματα του ΠΒ. Σε ολα μα ολα η επαναγεμιση γινεται με τα χερια. Σε ολα μα ολα τα οπλικα συστηματα του ΠΒ η επαναγεμιση γινεται απο το ιδιο το στοιχειο – δεν απαιτειται εξτρα προσωπικο. Η επαναγεμιση σε ολα απαιτει περιπου 30 λεπτα. Το ιδιο και στα RM70 – μονο που αυτα μια και προοριζονται γιοα συγκεντρωσεις εχθρικων μεσων….εχοντας ριξει 80 ρουκετες εκαστο δεν εχουν κανενα λογο βιασυνης για επαναγεμιση. Δεν …υπαρχει κατι στην περιοχη του στοχου πλεον για να προσβαλουν. Η ημερισια δε καταναλωση πυρομαχικων ειναι 80 ρουκετες οποτε δεν αναμενεται να ριξουν αλλες πριν απο την επομενη ημερα.
    Ακριβεια: CEP 50 μετρα. Το ιδιο περιπου εχουν και τα βληματα. Μονο που στις ρουκετες αυτο οφειλεται στο οτι 1 κατα μεσο ορο σε καθε 40αδα θα δυσλειτουργησει – κομμουνιστικο κατασκευασμα γαρ. Οποτε οι υπολοιπες 39 ειναι ακριβεστερες του CEP 50. Ο λογος? Χρησιμοποει ακριβη μετεωρολογικα δεδομενα θεσης που εξαγει η ιδια η Μοιρα.
    Κοστος ρουκετων: Μηδεν. Τις εχουμε ηδη και δεν τις αγορασαμε.
    Επιβιωσιμοτητα: Κορυφαια. Παραμενει κρυμμενο, βγαινει, ριχνει και σε 5 λεπτα ειναι παλι κρυμμενο.
   Παραπλευρες απωλειες: Πλακα κανουμε ετσι? Αυτο δεν χρειαζεται απαντησης. Το ΠΒ κανει το ιδιο πραγμα στην ειρηνη και στον πολεμο. Οι βολες μας πανε εκει που πρεπει να πανε.
   Ληξη ρουκετων: Δεν ληγουν και δεν χρειαζονται επαναπιστοποιηση. Οπτικη επιθεωρηση και αν φαινονται ΟΚ τις ριχνουμε.
   Αποθηκευση ρουκετων: Ειναι ηδη αποθηκευμενες και τα κιβωτια τους ειναι σχεδον ιδιου μεγεθους με ενα βλημα 155+το φορεα του γεμισματος του.
 (...)     Ενδιαφέρουσα η θέση του άρθρογράφου αλλά δυστυχώς αντιβαίνει το 1ο Θεώρημα των Ελληνικών Εξοπλίσμών, που ορίζει πως διαχρονικά ονειρευόμαστε το πιο σύγχρονο σύστημα αλλα πάντα ξεμένουμε με το μη εκσυγχρονισμένο σαπάκι.
  Η σύγκριση των εκσ. RM-70 γίνεται μοιραία με την προμήθεια HIMMARS που είναι όντος όπλο game changer,αλλά με κόστος δυστυχώς 1 HIMMARS=20εκσ. RM-70. οπότε:
1)Πόσο πιθανόν είναι να αντικατασταθούν τα 40-50 RM-70 με 5-6 HIMMARS;
2)Αν αντικατασταθούν, τότε τι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, τα 1-2 Himmars σε 1 νησί ή τα 10 RM-70 όπου και 3-4 να γλυτώσουν πάλι μπορεί να κάνουν τεράστια ζημιά σε ένα προγεφύρωμα;
3)Έστω ότι παίρνουμε Himmars, πόσο πιθανό είναι να τα δούμε σε ένα νησί του Αν. Αιγαίου με τις σύγχρονες ρουκέτες τους; Μηπως θα σηκώσει γιγάντια αντίδραση απο τους Γείτονες και τους λοιπούς σύμμαχους και τελικά δεν θα πάνε ποτέ;
  Ο αρθροράφος αναφέρει να μην δώσουμε τα 150εκ€ του εκσυγχρονισμου(με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία,απο τις ελάχιστες ευκαιρίες για κάτι τέτοιο) αλλά να τα αφήσουμε ώς έχουν. Αντιλαμβάνεται άραγε πως με 150εκ€ αποκτάμε τεράστια αποτρεπτική ισχύ λόγο της επέκτασης των στόχων που μπορούν να πληγούν στον Μ.Ασια;
  Στρατόπεδα, Βάσεις, Ακτές συγκέντρωσης, στρατηγικές πολιτικές υποδομές αξίας δις€ για πρώτη φορά θα στοχοποιηθούν, κάνοντας τον αντίπαλο να το σκεφτεί καλύτερα πριν κάνει κίνηση. H στοχοποίηση των τεράστιων βάσεων της Φωκαιας και του Ακσαζ δεν μας ενδιαφέρει;
  Αν κάτι δίδαξε ο πόλεμος της Ουκρανίας είναι πως, φαντάρους βρίσκεις, εναν ανάγκη βάζοντάς τους το όπλο στο μέτωπο. Αυτό που δεν βρίσκεις είναι οπλικά για να χειριστούν λόγω των τεράστιων απωλειών που επιφέρουν τα σύγχρονα μέσα. Κανένα σύστημα δεν περισσεύει για αυτό και Ουκρανοί-Ρώσοι αξιοποιούν κυριολεκτικά τα πάντα. (...) Πρώτον μιλάμε για πρόγραμμα του ΕΣ, δεν είναι πλάνη, είναι εξοπλιστικό πρόγραμμα. Δεύτερον από πότε ισχύει ότι οι εχθρικές μανάδες ελιγμού θα κτυπηθούν μόνο με πυρομαχικά ακριβείας!; Δηλαδή τα εχθρικά άρματα των ΕΜΑ θα εξοντωθούν ένα ένα με GMLRS-ER, όταν θα βγαίνουν από τα στρατόπεδα τους.Τρίτον ο Ες είναι έτοιμος να δαπανήσει 1Δις για πυραύλους ακριβείας και 24 μόνο εκτοξευτές ΜLRS που απλά δεν κάνουν και δεν αρκούν για να προσβάλουν τις εχθρικές ΕΜΑ. Τέταρτο, Κιτ ακριβείας ρουκετών122mm υπάρχουν πολλά σ’ολο κόσμο και σε αντίθεση με τα ΜLRS, με 40-80 ρουκέτες το RM70 κάνουν την δουλειά εξαιρετικά.(...)]
 
2023-11-23. Χωριανόπουλος Άγγελος:''Δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις με Rafale F-5 και nEUROn ως υποκατάστατο των F-35A.'' https://futurewarfare.gr/2023/11/23/diktyokentrikes-epixeirhseis-me-rafale-f-5-kai/

2023-11-23.Ευθύμιος Τσιλιόπουλος:''Στο κενό η τουρκική Αεροπορία – Ούτε F-16 ούτε Eurofighter.'' https://slpress.gr/amyna/sto-keno-i-tourkiki-aeroporia-oute-f-16-oute-eurofighter/

2023-11-23.Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης:''Τουρκία: Θέλει Εurofighter Tranche 4 με ραντάρ AESA.'' https://flight.com.gr/turkey-wants-eurofighter-tranche-4-with-aesa-radar/

2023-11-23.''Τουρκικός Στρατός: Παρέλαβε ελικόπτερα, καταστροφείς αρμάτων, εκσυγχρονισμένα ΤΟΜΑ.'' https://flight.com.gr/tourkikos-stratos-parelave-elikoptera-katastrofeis-armaton-eksigxronismena-toma/

2023-11-21.Σάββας Δ. Βλάσσης:''F-16V: Σχεδιασμός και έναρξη εφοδιασμού της 340 Μοίρας.'' https://doureios.com/f-16v-shediasmos-kai-i-enarxi-efodiasmou-tis-340-moiras/
 
2023-11-21.'' Η Τουρκία απαντά στην Ελλάδα με Eurofighter… καλύτερο των Rafale '' https://www.defence-point.gr/news/quot-i-toyrkia-apanta-stin-ellada-me-eurofighter-kalytero-ton-rafale-quot

2023-11-21.Στέργιος Δ. Θεοφανίδης:''SAS Technology: Ενδιαφέρον από την Κίνα για τα ελληνικά σχέδια μη επανδρωμένων'' https://www.defence-point.gr/news/sas-technology-endiaferon-apo-tin-kina-gia-ta-ellinika-schedia-mi-epandromenon
   [ ''(...) Η πρώτη εταιρεία που επισκέφθηκε η κινεζική αντιπροσωπεία είναι η SAS Tech και αυτό θεωρούμε ότι συνέβη για συγκεκριμένους λόγους. Η επίσκεψή μας στους χώρους της ελληνικής εταιρείας, μετά από χρονικό διάστημα 18 περίπου μηνών, αποκαλύπτει τους λόγους του ενδιαφέροντος από την πλευρά της κινεζικής βιομηχανίας. Πέραν οποιασδήποτε άλλης σκέψης, η πρώτη εικόνα αποτελεί νότα αισιοδοξίας για τις δυνατότητες των ελληνικών εταιριών που αυξάνονται διαρκώς και εντυπωσιακά. Προφανώς, το εγχώριο ενδιαφέρον δεν συμβαδίζει, όπως θα έπρεπε με αυτή την πραγματική επανάσταση που συντελείται.
   Είναι βέβαια κρίμα, που το πιο ζωηρό ενδιαφέρον δεν αφορά την ελληνική πραγματικότητα. Όμως, τα εκθέματα που είδε κατά την επίσκεψή του το DP σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, δεν αφήνουν πλέον το παραμικρό περιθώριο για παρερμηνείες και ελλειπή κατανόηση! Απλά, ήταν και πολλά και εντυπωσιακά! Σε όλα σχεδόν εξ αυτών, έχουν γίνει εκτενείς αναφορές σε παρουσιάσεις από τις σελίδες του DP στο παρελθόν.
  Ήδη ο συνδυασμός του οκτακόπτερου SRS-1 και ανεμοπορούντα φορέα ρουκέτας των 2,75 χιλιοστών AHM-1 AIHMI προωθείται εμπορικά και από την THALES σε παγκόσμιο επίπεδο, ως φορέας μη κατευθυνόμενων και καθοδήγησης λέιζερ ρουκετών, τύπου FZ 275 LGR. Πρόκειται για συνδυασμό που παρέχει τη δυνατότητα αξιοποίησης ρουκετών των 2,75 ιντσών (70 χιλιοστών) σε αποστολές υποστήριξης φίλιων δυνάμεων στο έδαφος μέσω προσβολής στόχων με μεγάλη ακρίβεια, καθώς και εχθρικών ελικοπτέρων (!), ενώ μέσω του ανεμοπορούντος φορέα AHM-1 μπορεί να λειτουργήσει και ως όπλο μακρού πλήγματος.
  Για τον συνδυασμό αυτό οι ένοπλες δυνάμεις πολλών χωρών, έχουν ήδη επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον. Σε αυτές, ενώ θα έπρεπε, δυστυχώς δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα! Η συνεργασία της Thales με την SAS Tech έχει επισημοποιηθεί μέσω της υπογραφής ειδικού Μνημονίου (MoU), έχοντας ξεκινήσει πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, μέσα από τις δοκιμαστικές βολές ρουκετών των 2,75 ιντσών από drone SARISA SRS-1A.(...) '']

2023-11-20.''Τουρκικός Στρατός: Περισσότερες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα παραγωγής και ένταξη σε υπηρεσία των 250 αρμάτων μάχης Altay.'' https://defencereview.gr/toyrkikos-stratos-perissoteres-lept/

2023-11-20.Γιάννης Νικήτας:'' Πολεμικό Ναυτικό: Κινδυνεύει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO-200HN.'' https://defencereview.gr/polemiko-naytiko-kindyneyei-to-progr/

2023-11-19.''Μήπως να αποδεχτούμε πως το Πολεμικό Ναυτικό όπως το ξέραμε, “τελείωσε”;'' https://flight.com.gr/hellenic-navy-as-we-know-is-probably-over/

2023-11-18.Αναστάσιος Παπανδρέου:''Το δυσοίωνο μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού: Οι γερασμένες μονάδες κρούσης και η φθίνουσα πορεία για το προσωπικό.''  https://defencereview.gr/to-dysoiono-mellon-toy-polemikoy-nayt/

2023-11-18.''ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ΠΑ θα εκσυγχρονίσει τα F-16C/D Block 50 σε επίπεδο F-16V Block 70!'' https://flight.com.gr/exclusive-haf-to-modernise-f16-block-50-to-block-70/

2023-11-18.Περικλής Ζορζοβίλης: ''HELLSCAPE: Εκεί που θα έπρεπε να “αντιγράψουμε” τις ΗΠΑ δεν… κι αν αποφασίσει να το κάνει η Τουρκία;'' https://www.defence-point.gr/news/hellscape-ekei-poy-tha-eprepe-na-quot-antigrapsoyme-quot-tis-ipa-den-ki-an-telika-to-kanei-i-toyrkia
[ '' Την ανάπτυξη νέων επιχειρησιακών συλλήψεων που συλλογικά φέρουν την ονομασία HELLSCAPE (σε ελεύθερη απόδοση «Κολαστήριο», τόπος βασανισμού ή τιμωρίας) και οι οποίες έχουν ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον, δημοσιοποίησε τα τέλη του περασμένου Αυγούστου η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού (USINDOPACOM: United States Indo-Pacific Command) των ΗΠΑ. Η ομάδα των επιχειρησιακών συλλήψεων, που όπως αποκαλύφθηκε, τα τελευταία πέντε ως 10 έτη βρίσκονται υπό ανάπτυξη και δοκιμές πεδίου από την USINDOPACOM, ενσωματώνει και τα διδάγματα του πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία, και έχει ως αντικειμενικό σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν.Το ελληνικό ενδιαφέρον προκύπτει από την ομοιότητα του αμυντικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας με αυτό της Ταϊβάν. Μείζονα ελληνικά νησιά, πολύ σημαντικά πληθυσμιακά και οικονομικά κέντρα γειτνιάζουν άμεσα με τις ηπειρωτικές ακτές του πολύ ισχυρότερου, σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, αντιπάλου (στην περίπτωση της Ταϊβάν, η γειτνίαση αφορά ολόκληρη τη χώρα). (...) Κατά τον ναύαρχο Τζον Ακουιλίνο, διοικητή της USINDOPACOM, ο αντικειμενικός σκοπός του HELLSCAPE είναι η απόκτηση της δυνατότητας καταστροφής 1.000 στόχων σε χρονικό διάστημα 24 ωρών με τη χρήση χαμηλού κόστους εκατοντάδων ή και χιλιάδων μη επανδρωμένων οχημάτων αέρος, ξηράς, επιφανείας και υποβρυχίων και περιφερόμενων πυρομαχικών μίας χρήσης που θα επιχειρούν σε σμήνη.(...)
   -Μετατροπή του Αιγαίου σε «Κολαστήριο»
   Η σε βάθος μελέτη των HELLSCAPE, Replicator και REMA καθώς και η υιοθέτηση παραπλήσιων, στον βαθμό που είναι εφικτό, αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την ελληνική πλευρά, καθώς μπορεί να αποτελέσει μία εφικτού οικονομικού κόστους λύση για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής.
  Ταυτόχρονα επιβάλλεται και η εκ βάθρων τροποποίηση της ελληνικής αμυντικής σχεδίασης, καθώς οι ελληνικές δυνάμεις που προορίζονται για ενίσχυση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, είναι πολύ πιθανό να βρεθούν αντιμέτωπες (αν δεν είναι ήδη), με μία τουρκική έκδοση του HELLSCAPE που θα επιδιώξει την καταστροφή τους πριν την άφιξή τους στα ελληνικά νησιά. Είναι εξάλλου πολύ γνωστά τα επιτεύγματα της τουρκικής βιομηχανίας στους τομείς των μη επανδρωμένων, εξοπλισμένων και μη, σε αέρα, ξηρά και επιφάνεια θάλασσας, στα περιφερόμενα πυρομαχικά αλλά και την ανάπτυξη λογισμικού αποστολής που επιτρέπει να επιχειρούν ως σμήνη.
  Δυστυχώς παρουσιάζεται το φαινόμενο, αντί οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να επιδιώκουν την ενσωμάτωση της καινοτομίας, να ακολουθούν παραδοσιακές προσεγγίσεις που είναι επιχειρησιακά αναποτελεσματικές και ταυτόχρονα εξαντλούν τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Η άμεση κινητοποίηση για τον ριζικό μετασχηματισμό των ενόπλων δυνάμεων και την παραγωγή καινοτόμου στρατιωτικής σκέψης καθώς και η ενεργοποίηση των εγχώριων βιομηχανικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων, ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν παρόμοιες επιχειρησιακές συλλήψεις είναι πλέον επιτακτικές.
 -Από τα «λίγα και ακριβά» στα «πολλά και φθηνά»
  Η υιοθέτηση του HELLSCAPE σηματοδοτεί και την εγκατάλειψη υφιστάμενων επιχειρησιακών συλλήψεων που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη στο χώρο μάχης περιορισμένου αριθμού, υψηλού κόστους, οπλικών συστημάτων για την εμπλοκή των εχθρικών δυνάμεων. Υπό αυτή την οπτική μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική λύση στο κρίσιμο πρόβλημα του συνεχώς αυξανόμενου κόστους προμήθειας και λειτουργίας των σύγχρονων οπλικών συστημάτων.
  Το συγκεκριμένο πρόβλημα απασχολεί το σύνολο σχεδόν των ενόπλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ που ο αμυντικός προϋπολογισμός τους (842 δις δολαρίων ΗΠΑ – 788 δις ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία, για το οικονομικό έτος 2024), αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των πιστώσεων που διατίθενται για αυτό τον σκοπό παγκοσμίως. Επίσης, μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο στη πολλαπλά διαπιστωμένη στην Ουκρανία και τη Γάζα πραγματικότητα, της καταστροφής ή υποβάθμισης των λειτουργικών δυνατοτήτων υψηλού κόστους και περιπλοκότητας οπλικών συστημάτων, από απειλές υποπολλαπλάσιου κόστους.
  Το αυξανόμενο κόστος των εξοπλισμών αφορά φυσικά και τη χώρα μας. Τη συνεχή αύξηση της χρηματοδότησης για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων που κατά την πρώτη κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, ακολούθησαν οι πρώτες απτές ενδείξεις οικονομικής «κόπωσης».
  Όπως π.χ. οι καθυστερήσεις που καταγράφονται στη δρομολόγηση μειζόνων προγραμμάτων (όπως π.χ. η προμήθεια κορβετών, ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής των φρεγατών τύπου MEKO-200HN, κ.α.) αλλά και οι πρόσφατες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας περί ανάγκης αυστηρής προτεραιοποίησης στην υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων και την απόδοση έμφασης στη συντήρηση και υποστήριξη διαθέσιμων οπλικών συστημάτων. Αν δεν έχει γίνει ήδη αντιληπτό, πλησιάζουμε πολύ γρήγορα, αν δεν έχουμε ήδη φθάσει, το σημείο, όπου οι παραδοσιακές προσεγγίσεις δεν θα μπορούν πλέον να υποστηριχθούν οικονομικά.]

2023-11-18.Βασίλης Παπακώστας και Φαίδωνας Γ. Καραϊωσηφίδης:''Πως θα στεκόταν ένα “τουρκικό” Eurofighter απέναντι στα ελληνικά Rafale και F-16V;'' https://flight.com.gr/ef2000-vs-rafale-and-f16v/
(Πρώτη δημοσίευση:ΠΤΗΣΗ, τεύχος 27, Αύγουστος 2022)

2023-11-17.Ζαχαρίας Μίχας:''ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ με την πυροβολαρχία των Patriot PAC 2 που επιχειρεί στη Σαουδική Αραβία;'' https://www.defence-point.gr/news/ti-symvainei-me-tin-pyrovolarchia-ton-patriot-pac-2-poy-epicheirei-sti-saoydiki-aravia

2023-11-02.''Τα νέα ταχύπλοα Watercat 2000 Patrol του Λιμενικού Σώματος – Υπογραφή σύμβασης.'' https://defencereview.gr/ta-nea-tachyploa-watercat-2000-patrol-toy-limenikoy-soma/

2023-11-02.Γιάννης Νικήτας:''Την ισχύ πυρός και τις αντιαποβατικές δυνατότητες των RM-70 διαφημίζει το ΓΕΣ ο εκσυγχρονισμός των οποίων δεν προχωρά.'' https://defencereview.gr/tin-ischy-pyros-kai-tis-antiapovatikes/

2023-11-01.''Δένδια Γελοιότητες: ...Μεγάλη εξέλιξη στην αμυντική μας βιομηχανία – δεν θα κοιτάμε τους Τούρκους να παράγουν drone...''  https://flight.com.gr/dendias-megali-ekseliksei-stin-amintiki-mas-biomixania/


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ: