“LOA” για AGM-84 Harpoon, AGM-88E AARGM, AGM-158 JASSM θα υπάρξει;

   Όλα δείχνουν πως  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ  “αίσθηση του κινδύνου” από το επίσημο ελληνικό κράτος ...

F-16, Harpoon

 “LOA” για AGM-84 Harpoon, AGM-88E AARGM, AGM-158 JASSM θα υπάρξει;

AGM-84 Harpoon και AGM-88E AARGM – Θα υπάρξει αμερικανική απάντηση για την πώλησή τους στην Ελλάδα, ή η ίδια δε τα ζητά επιτακτικά; Στο ζήτημα των αεροφερόμενων όπλων, το DP αποδίδει διαχρονικά -ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια- κορυφαία προτεραιότητα, μέσα από την αρθρογραφία του, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει η ίδια “αίσθηση του κινδύνου” από το επίσημο ελληνικό κράτος. Ως συνήθως, επίσημη και δεσμευτική απάντηση περί του τι συμβαίνει δεν είναι εύκολο να αποσπάσει κανείς, καθώς σχεδόν όλα καλύπτονται από το γνωστό πέπλο της στρεβλής αντίληψης περί απορρήτου στην Ελλάδα. Την πραγματικότητα όμως “φυγείν αδύνατον”. Ό,τι κι αν κάνει η Ελλάδα επισήμως, δεν αλλάζει το ότι ΔΕΝ πολεμούν από μόνες τους οι πλατφόρμες. καλύτερα να έχεις τα σωστά όπλα με καλοσυντηρημένες και αναβαθμισμένες στην ώρα τους πλατφόρμες, παρά να παριστάνεις την… τοπική υπερδύναμη συλλέγοντας -και εν συνεχεία απαξιώνοντας- υπερσύγχρονες πλατφόρμες.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Έχουν περάσει 18 ολόκληροι μήνες από τον Ιούνιο του 2022, περίοδο κατά την οποία έλαβαν “θετική γνωμοδότηση” από τη Βουλή των Ελλήνων οι αγορές αεροφερόμενων αντιπλοϊκών πυραύλων AGM-84L Harpoon για τα F-16V και τα εκσυγχρονισμένα P-3H καθώς και πυραύλων αντι-ραντάρ νέας γενιάς τύπου AGM-88E AARGM. Δηλαδή, τη γνωστή, αλλά δυστυχώς προσχηματική -καθώς στερείται ουσιαστικής παρεμβατικής δυνατότητας- διαδικασία που προβλέπεται στους ελληνικούς εξοπλισμούς. Έξι μήνες αργότερα, στα τέλη του ίδιου χρόνου, το ρεπορτάζ ανέφερε, ότι υπήρξε αποστολή Επιστολής Διατύπωσης Αιτήματος (LOR) στις ΗΠΑ όχι μόνο για αυτά  τα δύο όπλα , αλλά  και  για  πύραυλο  οριζόντιας  πλεύσης, μακρού πλήγματος AGM-158 JASSM

Ενώ λοιπόν θα ανέμενε κανείς την απόδοση κορυφαίας προτεραιότητας στο ζήτημα της συμβασιοποίησης νέων αεροφερόμενων όπλων για τον στόλο των εκσυγχρονισμένων F-16V, το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς, όπως φαίνεται μέσω πλειάδας δημοσιευμάτων, τα οποία οι συνάδελφοι δεν τα “εφευρίσκουν” αλλά κάποιες πηγές τους τα αναφέρουν, να στρέφεται αποκλειστικά και μόνο στην αναμονή μιας… “καταιγίδας LΟΑ“, με τις πληροφορίες αν αναφέρουν αυτή για τα F-35A, για τα ελικόπτερα UH-60M Blackhawk και τα πλοία παράκτιου πολέμου LCS κλάσης Freedom που αποσύρει το Ναυτικό των ΗΠΑ! Μια παρατήρηση είναι ότι η διαδικασία στην τελευταία περίπτωση διαφοροποιείται, καθώς εντάσσεται στα EDA (Excess Defense Articles), δηλαδή το πλεονάζον στρατιωτικό υλικό των Αμερικανών.

Εάν όμως κάτι προκύπτει με σημαντικό βαθμό βεβαιότητας, είναι ότι για άλλη μία φορά η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι… έχει χάσει τον προσανατολισμό της σχετικά με τις προτεραιοποιήσεις προγραμμάτων, με αποτέλεσμα τα τόσο πολύτιμα όπλα για τις υφιστάμενες πλατφόρμες να αγνοούνται. Πειστική απάντηση δεν έχει υπάρξει και στο θέμα του αν η αμερικανική εξωτερική πολιτική μπλοκάρει την αποδέσμευση σύγχρονων όπλων, όπως για παράδειγμα όπλα αέρος-εδάφους – επιφανείας μεγάλης ακτίνας και ακρίβειας, στην προσπάθεια να διατηρήσει τις ισορροπίες με την Τουρκία. Εκτός κι αν η Ελλάδα “παραλείπει” να τα ζητήσει.

Το ίδιο πράττει και με την Τουρκία φυσικά. Δηλαδή όποια αεροφερόμενα όπλα ήταν “απαγορευμένα” για τη μία χώρα, ήταν και για την άλλη! Με τη διαφορά όμως, ότι οι Τούρκοι διαθέτουν πλέον δικά τους όπλα με τα οποία απειλούν την Ελλάδα. Είναι δε, απορίας άξιον το πως δεν επιδεικνύεται από την ελληνική πλευρά παρόμοιος ζήλος στη διεκδίκηση της αποδέσμευσης αντίστοιχων όπλων για τις ελληνικές πλατφόρμες. Ζήλος παρόμοιος με αυτόν της προσθήκης νέων πλατφορμών, χωρίς όμως να εισάγουν στην επιχειρησιακή εξίσωση νέες “ποιοτικές” παραμέτρους μέσω των όπλων τους.

Μέσω της τεράστιας προσπάθειας αυτονόμησης της τουρκικής βιομηχανίας που έχει ανατρέψει τα μέχρι πρότινος ισχύοντα επί δεκαετίες, οι Τούρκοι έχουν καταφέρει επιτυχώς να αντιμετωπίσουν αυτή την αμερικανική πολιτική για την περιοχή, καθώς έκριναν ότι έβλαπτε τα εθνικά τους συμφέροντα. Οι δε Αμερικανοί μας σύμμαχοι, γνωρίζουν καλά ότι οι ισορροπίες έχουν ανατραπεί υπέρ της Τουρκίας και σε ποιον λόγο οφείλεται αυτό. Η μόνη εξήγηση που μπορεί δε να δοθεί για αυτό, είναι η αδράνεια της ελληνικής πλευράς.

Όλα δείχνουν ότι δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια ουσιαστική προσπάθεια εξασφάλισης όπλων από τις ΗΠΑ, με δυνατότητες παρεμφερείς αυτών που έχει αναπτύξει και παράγει ήδη η Τουρκία. Πάσα διάψευση καλοδεχούμενη. Επίσης, δεν φαίνεται να εξετάζονται εναλλακτικές, προκειμένου να ασκήσει αποτελεσματική πίεση. Άλλωστε, όπως προαναφέρθηκε, και οι Αμερικανοί γνωρίζουν πλέον ότι η υφιστάμενη κατάσταση οδηγεί με βεβαιότητα σε καθολική ποιοτική και ποσοτική επικράτηση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Two JASSM ER weapons on board an F-16
/ @U.S. Air Force/ Staff Sgt. Brandi Hansen

Ενώ ο εκσυγχρονισμός των 83 μαχητικών F-16C/D των νεότερων εκδόσεων (Block 52+ και Block 52+ Advanced) στο επίπεδο Viper βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν λαμβάνεται οριστική απόφαση για την τύχη των 38 F-16C/D Block 50, άκρως κρίσιμες ελλείψεις, όπως η απόκτηση σύγχρονων ατρακτιδίων στοχοποίησης και ISR (SNIPER, Litening), νεων stand off αεροφερόμενων όπλων, καθώς και ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου, έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες.

Ο στόλος των F-16 επομένως απαξιώνεται ταχύτατα και από αυτή την πλευρά, ακόμη και σε ό,τι αφορά στο κομμάτι των εκσυγχρονισμένων μονάδων του. Εφόσον επομένως τίθεται θέμα προτεραιοτήτων, μήπως θα έπρεπε πρώτα από όλα να αναζητηθεί αμερικανική LOA για τα όπλα που έχει ζητήσει η Ελλάδα; Διότι θα πρέπει εδώ να ληφθεί υπόψη, ότι ο Harpoon ήδη αντικαθίσταται και στην αεροφερόμενη έκδοσή του από τον JSM, την αεροφερόμενη έκδοση του NSM που έχει πιστοποιηθεί στο F-16. Άλλος ένας λόγος δηλαδή για τον οποίο δεν θα είχε νόημα μία άρνηση των ΗΠΑ για την αποδέσμευση του όπλου αυτού, όπως και του AGM-88E AARGM που αποτελεί εξέλιξη του AGM-88B HARM που εδώ και πολλά χρόνια διαθέτει στο οπλοστάσιο της η Πολεμική Αεροπορία

https://www.defence-point.gr/news/quot-loa-quot-gia-agm-84-harpoon-agm-88e-aargm-kai-agm-158-jassm-tha-yparxei?pop=2

14-12-2023



ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ-ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ


Συνομιλούμε με εχθρό! Πόσο καιρό θέλουμε για να καταλάβουμε τον Ερντογάν;

Πρόγραμμα απόκτησης Loitering Munitions από τον Στρατό Ξηράς: Εξετάζεται σοβαρά η προμήθεια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Προτεραιότητα τα UAV, τα Περιφερόμενα Πυρομαχικά, τα όπλα ακριβείας και άλλα κρίσιμα συστήματα από την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία» επισημαίνει ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας.

ΚΥΠΡΟΣ:Ανησυχία για μεταναστευτικό κύμα Παλαιστινίων από κατεχόμενα.

Κυπριακές αμυντικές εταιρείες σε 25 ευρωπαϊκά στρατιωτικά προγράμματα.

ΕΑΣ: Για “ψίχουλα” εγκαταλείπουν τα πυρομαχικά 155mm εν μέσω “πάρτι”, παγκοσμίως (vid.)

Ερντογάν: Φορώντας τη μάσκα του καλού γείτονα - Μια ακόμη προσπάθεια να ξεγελάσει τη Δύση.