ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:Συνεχίζεται ακάθεκτη η οικονομική κατάρρευση!


Η σκοτεινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας

«Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το 2023 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μας, το σημαντικότερο οικονομικό μέγεθος, διαμορφώθηκε στα -14,1 δις € ή στο 6,4% του ΑΕΠ (παρά την άνοδο των τουριστικών εσόδων, χωρίς τα οποία η Ελλάδα θα ήταν ήδη χρεοκοπημένη).

Το γεγονός αυτό τεκμηριώνει πως η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, από την οποία εξαρτώνται οι μισθοί των εργαζομένων, ευρίσκεται σε ελεύθερη πτώση – με τους μισθούς στην τελευταία σχεδόν θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, όταν το κόστος διαβίωσης είναι στη στρατόσφαιρα. Εν προκειμένω, θεωρούμε αδύνατον να αυξηθούν οι πραγματικοί μισθοί (=αφαιρουμένου του πληθωρισμού) στα 1.500 € που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός – πόσο μάλλον με την παραγωγικότητα των εργαζομένων στο 55% του μέσου όρου της ΕΕ, λόγω μη διενέργειας παραγωγικών επενδύσεων.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, δηλαδή των εξαγωγών μείον τις εισαγωγές, διαμορφώθηκε στα -32,413 δις €. Η μείωση του σε σχέση με το 2022 οφείλεται κατά 90,0%, στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων – λόγω της πτώσης των τιμών τους. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 8,0% (‑4,1% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 12,3% (‑4,6% σε σταθερές τιμές) – ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατέρρευσαν κατά -40%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων επιδεινώθηκε κατά 4 δις € περίπου, έναντι του 2022 – λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, ύψους 4,2 δις €. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν (παράλληλα με την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ) ότι, η αύξηση των μερισμάτων και των κερδών προήλθε από αύξηση της κερδοφορίας των ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα – ενώ πρόκειται για ένα από τα δυσμενή αποτελέσματα του ξεπουλήματος των δημοσίων επιχειρήσεων, αφού τα κέρδη τους φεύγουν στο εξωτερικό (χωρίς να υπολογίζουμε τη φοροαποφυγή των πολυεθνικών, μέσω τριγωνικών συναλλαγών, υπερτιμολόγησης των εισαγωγών, χρέωση σημάτων και τόκων στις θυγατρικές κοκ.).

Το 2023, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων, το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό, διαμορφώθηκε σε -11,5 δις € – γεγονός που σημαίνει ότι, αντίστοιχα αυξάνεται το εξωτερικό μας χρέος που έχει υπερβεί ήδη τα 553 δις €. Τέλος, κατά τον ΟΔΔΗΧ, το δημόσιο χρέος μας αυξήθηκε στα 406,5 δις €, χωρίς να υπολογίσουμε το κρυφό χρέος που είναι της τάξης των 50 δις €  – ενώ το ιδιωτικό κατά το υπουργείο οικονομικών είναι στα 387 δις €, εκ των οποίων τα 236 δις € κόκκινο».

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι, η ελληνική οικονομία βαδίζει από το κακό στο χειρότερο, ενώ ήδη ο ρυθμός ανάπτυξης υποχωρεί  – οπότε ήταν απόλυτα δικαιολογημένο το χαστούκι της Moody’s στην κυβέρνηση, η οποία Moody’s συνέχισε να διατηρεί την Ελλάδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

  Βασίλης Βιλιάρδος

 ΠΗΓΗ: https://www.militaire.gr/i-skoteini-eikona-tis-ellinikis-oikonomias-se-arithmoys/

 18/3/2024


              ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ             


Το ιδιωτικό μας χρέος πλησιάζει τα 400 δις €, ενώ το εξωτερικό τα 550 δις € (=δημόσιο και ιδιωτικό μαζί, σε ξένους δανειστές) - παρά τους πλειστηριασμούς της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων...
 
Συνεχίζεται ακάθεκτη η οικονομική κατάρρευση!
 
 Το πλέον απογοητευτικό οικονομικό μέγεθος της Ελλάδας το 2023, ήταν η μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων κατά 40% - από 7,53 δις € το 2022 στα 4,48 δις €, προφανώς λόγω αποτυχίας του υπουργείου ανάπτυξης. Ήταν εύλογο βέβαια, αφού όπως είχαμε επισημάνει η άνοδος τους δεν οφειλόταν στις παραγωγικές επενδύσεις - αλλά στις επενδύσεις στα ακίνητα και στο ξεπούλημα των υφισταμένων επιχειρήσεων. Η πτώση κατά 40% όμως δεν ήταν αναμενόμενη – αφού είναι εξαιρετικά υψηλή!

Το δεύτερο απογοητευτικό μέγεθος ήταν το θηριώδες εμπορικό μας έλλειμμα, το οποίο τεκμηριώνει τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας – με την παραγωγικότητα των εργαζομένων να είναι στο 55% του μέσου όρου της ΕΕ, λόγω επενδυτικής «άπνοιας».
Το εμπορικό μας έλλειμμα μειώθηκε μεν στα 32,4 δις € το 2023 από 39,6 δις € το 2022, αλλά απλά και μόνο λόγω της μείωσης των τιμών της ενέργειας – ενώ αντιστοιχεί στο 14,5% του πληθωριστικού ΑΕΠ, γεγονός που σημαίνει πως είναι ιδιαίτερα υψηλό και επομένως επικίνδυνο. Εν προκειμένω, εάν δεν είχαμε το ευρώ, θα έπρεπε να υποτιμηθεί το νόμισμα μας – αν και στην ουσία υποτιμάται σε όρους μισθών (=έτσι καταντήσαμε προτελευταίοι στο κατά κεφαλήν εισόδημα της ΕΕ), μόνο που δεν φαίνεται.

Το τρίτο απογοητευτικό μέγεθος ήταν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μας που διαμορφώθηκε στα 10,7 δις € ή στο 4,5% του (πληθωριστικού) ΑΕΠ – χαμηλότερο μεν από τα 20,2 δις € του 2022, αλλά αφενός μεν λόγω της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου, αφετέρου λόγω της ανόδου των τουριστικών μας εσόδων, σχεδόν ανάλογα με το ύψος του πληθωρισμού σε σύγκριση με το 2019.
Με απλά λόγια, πολύ περισσότερα από όσα κερδίσαμε από τον τουρισμό έφυγαν στο εξωτερικό – με το υπόλοιπο αρνητικό κατά 10,7 δις €! Εκτός αυτού, στον τουρισμό είχαμε μείωση της μέσης δαπάνης ανά τουρίστα και ζημιογόνες τιμές – με αποτέλεσμα οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου να είναι στο βαθύ κόκκινο.
Όλα αυτά συνοδεύονται από την άνοδο του δημοσίου χρέους στα 406,5 δις €, αν και στον προϋπολογισμό δεν υπήρχε πρόβλεψη αύξησης του - αλλά διατήρησης του στα 401 δις €, επίσης για το 2024. Αύξηση, παρά το ότι συνεχίσθηκε το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας! Εδώ δεν λαμβάνονται καν υπ’ όψιν τα κρυφά χρέη - όπως ο αναβαλλόμενος φόρος των τραπεζών περί τα 13,5 δις €, οι παγωμένοι τόκοι του EFSF ύψους 25 δις € και οι κρατικές εγγυήσεις της τάξης των 28 δις €.
Επί πλέον, το ιδιωτικό μας χρέος πλησιάζει τα 400 δις €, ενώ το εξωτερικό τα 550 δις € (=δημόσιο και ιδιωτικό μαζί, σε ξένους δανειστές) - παρά τους πλειστηριασμούς της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων.

Συμπερασματικά λοιπόν, συνεχίζεται ακάθεκτη η καθοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας – ενώ το μοναδικό θετικό για το κράτος είναι ο πληθωρισμός που αυξάνει τα δημόσια έσοδα, ενώ μειώνει το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ.
Βέβαια, ο πληθωρισμός εξαθλιώνει τους Έλληνες, μειώνοντας κατακόρυφα την αγοραστική αξία των μισθών και των συντάξεων - καθώς επίσης των καταθέσεων τους, προς όφελος των τραπεζών (οι απώλειες των καταθέσεων υπολογίζονται σωρευτικά στα 40 δις €, σε σχέση με το 2021).

 Βασίλης Βιλιάρδος
26/2/2024

https://www.facebook.com/vasilis.viliardos/posts/pfbid0wVY91w14saortuy4K5gpW7krSXmd7
APJzb9KA6g4Vgka2c9tF66JgGuQvgi7jKMBl




ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ - ΣΧΕΤΙΚΑ  ΑΡΘΡΑ


''Η ελληνική οικονομία αντιμέτωπη με τον καθρέπτη της '' - Κ.Μελάς,18/3/2024