Paul Krugman:Πως οι ΗΠΑ ελέγχουν το κόσμο.

  Πως οι ΗΠΑ ελέγχουν  το κόσμο.

Το κρυφό υπερόπλο των ΗΠΑ
απειλεί με διάλυση τη διεθνή τάξη.

Πώς κάνουν οικονομικό πόλεμο οι ΗΠΑ και τι ελέγχουν; Ο Πολ Κρούγκμαν εξηγεί πώς στήνεται το παιχνίδι και γιατί η Αμερική έχει το «πάνω χέρι».

Η ανάλυσή του, αφορά στην κατασκοπεία και την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσιγκτον και βασίζεται στο αποκαλυτικό βιβλίο «Underground Empire: How America Weaponized the World Economy», του Henry Farrell και του Abraham Newman. Ακολουθεί η ανάλυση από τον Πολ Κρούγκμαν

Ας υποθέσουμε ότι μια εταιρεία στο Περού θέλει να συνεργαστεί με μια εταιρεία στη Μαλαισία. Δεν θα πρέπει να είναι δύσκολο για τις εταιρείες να κάνουν μια συμφωνία. Η αποστολή χρημάτων πέρα ​​από τα εθνικά σύνορα είναι γενικά απλή, όπως και η διεθνής μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων

Υπάρχει όμως ένα «θέμα»: είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι οι εταιρείες, οι συναλλαγές τους με χρηματοοικονομικές πληροφορίες και δεδομένα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι έμμεσες και πιθανότατα θα περάσουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή από ιδρύματα στα οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ουσιαστικό έλεγχο.

Όταν το κάνουν, η Ουάσιγκτον θα έχει τη δύναμη να παρακολουθεί την ανταλλαγή και, εάν το επιθυμεί, να τη σταματήσει στην πορεία της – για να σταματήσει, με άλλα λόγια, την περουβιανή εταιρεία και τη μαλαισιανή εταιρεία να συνεργάζονται μεταξύ τους. Στην πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να εμποδίσουν πολλές περουβιανές και μαλαισιανές εταιρείες να εμπορεύονται αγαθά γενικά, αποκόπτοντας σε μεγάλο βαθμό τις χώρες από τη διεθνή οικονομία

Ένα τμήμα των όσων υποστηρίζουν αυτή τη δύναμη είναι ευρέως γνωστό: Mεγάλο μέρος του παγκόσμιου εμπορίου διεξάγεται σε δολάρια. Το δολάριο είναι ένα από τα λίγα νομίσματα που θα δεχτούν σχεδόν όλες οι μεγάλες τράπεζες, και σίγουρα το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο. Ως αποτέλεσμα, το δολάριο είναι το νόμισμα που πρέπει να χρησιμοποιούν πολλές εταιρείες εάν θέλουν να κάνουν διεθνείς επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχει πραγματική αγορά στην οποία η περουβιανή εταιρεία θα μπορούσε να ανταλλάξει περουβιανό νόμισμα με νόμισμα Μαλαισίας, επομένως οι τοπικές τράπεζες που διευκολύνουν αυτό το εμπόριο θα χρησιμοποιούν κανονικά τα τοπικά νομίσμστα για να αγοράζουν δολάρια ΗΠΑ και στη συνέχεια θα χρησιμοποιούν δολάρια για να αγοράζουν το τοπικό νόμισμα της άλλης χώρας.

Το «κρυφό κλειδί» των ΗΠΑ

Για να γίνει αυτό, ωστόσο, οι τράπεζες πρέπει να έχουν πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και να ακολουθούν κανόνες που ορίζει η Ουάσιγκτον. Αλλά υπάρχει ένας άλλος, λιγότερο γνωστός λόγος για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν συντριπτική οικονομική ισχύ.

Τα περισσότερα από τα καλώδια οπτικών ινών του κόσμου, τα οποία μεταφέρουν δεδομένα και μηνύματα σε όλο τον πλανήτη, ταξιδεύουν μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών.

Και όπου αυτά τα καλώδια φτάνουν στις ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον μπορεί και παρακολουθεί την κυκλοφορία τους—βασικά καταγράφει κάθε πακέτο δεδομένων που επιτρέπει στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας να βλέπει τα δεδομένα.

Ως εκ τούτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν εύκολα να κατασκοπεύουν αυτό που κάνει σχεδόν κάθε επιχείρηση και κάθε άλλη χώρα. Μπορεί να καθορίσει πότε οι ανταγωνιστές της απειλούν τα συμφέροντά της και να επιβάλει σημαντικές κυρώσεις ως απάντηση.

Η κατασκοπεία και η επιβολή κυρώσεων από την Ουάσιγκτον είναι το θέμα του Underground Empire: How America Weaponized the World Economy, του Henry Farrell και του Abraham Newman. Αυτό το αποκαλυπτικό βιβλίο εξηγεί πώς η Ουάσιγκτον κατέκτησε μια τέτοια τρομερή δύναμη και τους πολλούς τρόπους με τους οποίους αναπτύσσει αυτήν την εξουσία.

Ο Φάρελ και ο Νιούμαν περιγράφουν λεπτομερώς πώς η 11η Σεπτεμβρίου ώθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αρχίσουν να χρησιμοποιούν την αυτοκρατορία τους και πώς τα πολλά συστατικά τους μέρη έχουν συγκεντρωθεί για να περιορίσουν τόσο την Κίνα όσο και τη Ρωσία. Δείχνουν ότι παρόλο που μπορεί να μην αρέσουν τα δίκτυα της Ουάσιγκτον, η απόδραση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Οι συγγραφείς καταδεικνύουν επίσης πώς, στο όνομα της ασφάλειας, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα που συχνά γίνεται κατάχρηση.

«Για να προστατεύσει την Αμερική, η Ουάσιγκτον έχει μετατρέψει αργά αλλά σταθερά τα ακμάζοντα οικονομικά δίκτυα σε εργαλεία κυριαρχίας», γράφουν οι Farrell και Newman.

Και όπως ξεκαθαρίζουν στο βιβλίο τους, οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να κυριαρχήσουν μπορεί να προκαλέσουν τεράστια ζημιά.

Εάν η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί τα εργαλεία της πολύ συχνά, μπορεί να ωθήσει άλλες χώρες να διαλύσουν την τρέχουσα διεθνή τάξη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να πιέσουν την Κίνα να αποκοπεί από μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, επιβραδύνοντας την παγκόσμια ανάπτυξη. Και η Ουάσιγκτον μπορεί να χρησιμοποιήσει την εξουσία της για να τιμωρήσει κράτη και ανθρώπους που δεν έχουν κάνει τίποτα κακό.

Ως εκ τούτου, οι ειδικοί πρέπει να σκεφτούν πώς να περιορίσουν καλύτερα —αν όχι να περιορίσουν πλήρως— την αυτοκρατορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα στοιχεία και τα δολάρια

Η κεντρική θέση των Ηνωμένων Πολιτειών στην παγκόσμια χρηματοδότηση και τη μετάδοση δεδομένων δεν είναι εντελώς πρωτόγνωρη. Η κορυφαία δύναμη του κόσμου είχε πάντα τον υπερμεγέθη έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας και των δικτύων επικοινωνίας. Στις αρχές του εικοστού αιώνα, για παράδειγμα, η βρετανική λίρα διαδραμάτισε βασικό ρόλο σε πολλές διεθνείς συναλλαγές και μια πλειάδα όλων των παγκόσμιων υποθαλάσσιων τηλεγραφικών καλωδίων περνούσαν από το Λονδίνο.

Αλλά το 2023 δεν είναι 1901. Η σημερινή εποχή ορίζεται από αυτό που ορισμένοι οικονομολόγοι αποκαλούν «υπερπαγκοσμιοποίηση». Ο κόσμος είναι πολύ πιο συνυφασμένος από ό,τι ήταν πριν από έναν αιώνα.

Δεν είναι μόνο ότι το παγκόσμιο εμπόριο αποτελεί πλέον μεγαλύτερο μερίδιο της οικονομικής δραστηριότητας από ό,τι στο παρελθόν.

Είναι επίσης ότι η πολυπλοκότητα των διεθνών συναλλαγών είναι πολύ μεγαλύτερη από ποτέ. Και το γεγονός ότι τόσες πολλές από αυτές τις συναλλαγές περνούν από τράπεζες και καλώδια που ελέγχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δίνει στην Ουάσιγκτον εξουσίες που καμία κυβέρνηση στην ιστορία δεν είχε.

Πολλοί απλοί παρατηρητές και αρκετοί επαγγελματίες σχολιαστές φαντάζονται ότι αυτή η κυριαρχία προσφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες μεγάλα οικονομικά πλεονεκτήματα. Αλλά οι οικονομολόγοι που έχουν κάνει τα μαθηματικά γενικά δεν πιστεύουν ότι η ειδική θέση του δολαρίου συνεισφέρει κάτι περισσότερο από μια οριακή συνεισφορά στο πραγματικό εισόδημα των Ηνωμένων Πολιτειών – το ποσό των χρημάτων που βγάζουν οι Αμερικανοί μετά την προσαρμογή στον πληθωρισμό.

Δεν φαίνεται να υπάρχουν μελέτες για τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τη φιλοξενία καλωδίων οπτικών ινών, αλλά αυτά τα οφέλη, επίσης, είναι πιθανό να είναι μικρά (ειδικά επειδή πολλά από τα κέρδη που προέρχονται από τη μεταφορά δεδομένων είναι πιθανώς δεσμευμένα στην Ιρλανδία ή άλλους φορολογικούς παραδείσους). Αλλά ο Φάρελ και ο Νιούμαν δείχνουν ότι ο έλεγχος των σημείων «πνιγμού» της παγκόσμιας οικονομίας από τις ΗΠΑ δίνει στην Ουάσιγκτον νέους τρόπους προβολής πολιτικής επιρροής – και ότι τους έχει αρπάξει.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να κεφαλαιοποιούν αυτές τις δυνάμεις, υποστηρίζουν οι συγγραφείς, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001. Πριν, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν παρεμποδιστεί να ασκήσουν την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ από φόβους υπέρβασης. Αλλά οι αξιωματούχοι συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι θα μπορούσαν να παρακολουθούσαν τις οικονομικές συναλλαγές του Οσάμα Μπιν Λάντεν με τρόπο που θα αποκάλυπτε τα σχέδια του τρομοκράτη και ότι θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιήσει την οικονομική τους επιρροή για να διαταράξουν τις επιχειρήσεις της Αλ Κάιντα. Και έτσι, μετά το χτύπημα της τρομοκρατικής ομάδας, η Ουάσιγκτον άφησε στην άκρη τις ανησυχίες της. Διεύρυνε τόσο την οικονομική εποπτεία όσο και τη χρήση κυρώσεων.

Για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, η άσκηση αυτών των εξουσιών αποδείχθηκε εύκολη. Τα δολάρια που χρησιμοποιούνται στις διεθνείς συναλλαγές δεν είναι δέσμες μετρητών αλλά τραπεζικές καταθέσεις, και σχεδόν κάθε τράπεζα που διατηρεί τέτοιες καταθέσεις πρέπει να έχει το πόδι της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ σε περίπτωση που χρειάζεται πρόσβαση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να παραμείνουν στη χάρη των Αμερικανών αξιωματούχων, μήπως η Ουάσιγκτον αποφασίσει να τους κόψει. Η ιστορία της Carrie Lam, της διορισμένης από την Κίνα πρώην διευθύνοντος συμβούλου του Χονγκ Κονγκ, παρέχει ένα παράδειγμα. Όπως γράφουν οι Farrell και Newman, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στη Lam για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπόρεσε να βρει τραπεζικό λογαριασμό πουθενά, ακόμη και σε μια κινεζική τράπεζα. Αντίθετα, έπρεπε να πληρωθεί σε μετρητά, κρατώντας σωρούς χρημάτων στην επίσημη κατοικία της.

Το παράδειγμα με το SWIFT στις τράπεζες

Ένα λιγότερο γραφικό -αλλά πολύ πιο συνεπακόλουθο- παράδειγμα ισχύος των ΗΠΑ είναι ο τρόπος με τον οποίο η Ουάσιγκτον επέλεξε το Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, πιο γνωστό ως SWIFT . Ο οργανισμός χρησιμεύει ως το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω του οποίου πραγματοποιούνται σημαντικές διεθνείς οικονομικές συναλλαγές. Συγκεκριμένα, έχει έδρα το Βέλγιο και όχι τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επειδή όμως πολλοί από τους θεσμούς πίσω από αυτό βασίζονται στην καλή θέληση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, άρχισε να μοιράζεται πολλά από τα δεδομένα της με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, παρέχοντας μια Rosetta που η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να παρακολουθεί τις οικονομικές συναλλαγές παγκοσμίως.

Το 2012, η ​​κυβέρνηση των ΗΠΑ μπόρεσε να χρησιμοποιήσει το SWIFT και τη δική της οικονομική ισχύ για να αποκόψει αποτελεσματικά το Ιράν από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και με βάναυσο αποτέλεσμα. Μετά τις κυρώσεις, η οικονομία του Ιράν παρέμεινε στάσιμη και ο πληθωρισμός στη χώρα έφτασε περίπου το 40%. Τελικά, η Τεχεράνη συμφώνησε να περικόψει τα πυρηνικά της προγράμματα με αντάλλαγμα την ανακούφιση. (Το 2018, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ματαίωσε τη συμφωνία, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.)

Αυτό είναι το είδος της δύναμης που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες από τον έλεγχό τους επί των οικονομικών σημείων ασφυξίας. Όμως, όπως δείχνουν οι Farrell και Newman, το τι μπορούν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τον έλεγχό τους στα σημεία απόρριψης δεδομένων είναι αναμφισβήτητα πιο αξιοσημείωτο. Σε πολλά, ή ίσως σε όλα, τα μέρη όπου τα καλώδια οπτικών ινών εισέρχονται στην αμερικανική επικράτεια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εγκαταστήσει «διαχωριστές»: πρίσματα που χωρίζουν τις δέσμες φωτός που μεταφέρουν πληροφορίες σε δύο ρεύματα.

Η μία ροή πηγαίνει στους προβλεπόμενους παραλήπτες, αλλά η άλλη πηγαίνει στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, η οποία στη συνέχεια χρησιμοποιεί υπολογισμούς υψηλής ισχύος για να αναλύσει τα δεδομένα. Ως αποτέλεσμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να παρακολουθούν σχεδόν όλες τις διεθνείς επικοινωνίες. Ο Άγιος Βασίλης μπορεί να μην ξέρει αν ήσουν κακός ή καλός, αλλά η NSA μάλλον το ξέρει.

Άλλες χώρες, φυσικά, μπορούν και κατασκοπεύουν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κίνα, ειδικότερα, εργάζεται σκληρά για να αναχαιτίσει την προηγμένη αμερικανική τεχνολογία. Αλλά κανείς δεν κατασκοπεύει καλύτερα από την Ουάσιγκτον, και παρά τις καλύτερες προσπάθειες του Πεκίνου, η Κίνα δεν μπόρεσε να κλέψει αρκετά μυστικά ώστε να ανταποκρίνεται στην ανδρεία των ΗΠΑ. Όπως επισημαίνουν οι Farrell και Newman, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να κυριαρχούν στην κρίσιμη πνευματική ιδιοκτησία – όχι τόσο στο λογισμικό που τρέχει τα τρέχοντα τσιπ ημιαγωγών, αλλά στο λογισμικό που χρησιμοποιείται για το σχεδιασμό περίπλοκων νέων ημιαγωγών, το οποίο εξακολουθεί να είναι μια βασική αγορά. «Η πνευματική ιδιοκτησία των ΗΠΑ», δηλώνουν οι συγγραφείς, «διατρέχει ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής ημιαγωγών, σαν το παραγάδι ενός ψαρά με αγκαθωτά και δολωμένα αγκίστρια».

Όλη αυτή η απίστευτη δύναμη – Τι έκαναν στη Huawei

Υπάρχουν πολλά ενδεικτικά παραδείγματα ότι η Ουάσιγκτον εξοπλίζει την υπόγεια αυτοκρατορία της, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων τόσο για την Λαμ όσο και για το Ιράν. Αλλά αυτό που μπορεί να δείξει καλύτερα πώς συνδυάζονται και τα τρία στοιχεία της αυτοκρατορίας – έλεγχος των δολαρίων, έλεγχος των πληροφοριών και έλεγχος της πνευματικής ιδιοκτησίας – είναι η εκπληκτικά επιτυχημένη κατάργηση της κινεζικής εταιρείας Huawei.

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι και οι ελίτ της εξωτερικής πολιτικής ήταν σε πανικό για τη Huawei. Η εταιρεία, η οποία έχει στενούς δεσμούς με την κινεζική κυβέρνηση, φαινόταν έτοιμη να προμηθεύσει εξοπλισμό 5G σε μεγάλο μέρος του πλανήτη και οι αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι αυτή η εξάπλωση θα έδινε στην Κίνα τη δύναμη να κρυφακούει τον υπόλοιπο κόσμο – ακριβώς όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχει κάνει.

Έτσι η Ουάσιγκτον χρησιμοποίησε την αλληλένδετη αυτοκρατορία της για να κόψει τη Huawei στα γόνατα. Πρώτον, σύμφωνα με τους Farrell και Newman, οι Ηνωμένες Πολιτείες έμαθαν ότι η Huawei συναλλάσσονταν κρυφά με το Ιράν—και ως εκ τούτου παραβίαζε τις αμερικανικές κυρώσεις. Στη συνέχεια, μπόρεσε να χρησιμοποιήσει την ειδική πρόσβασή της σε πληροφορίες σχετικά με διεθνή τραπεζικά δεδομένα για να παράγει στοιχεία ότι η εταιρεία και η οικονομική διευθύντρια της, Meng Wanzhou (η οποία ήταν επίσης κόρη του ιδρυτή), είχαν διαπράξει τραπεζική απάτη λέγοντας ψευδώς στους Βρετανούς εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών HSBC ότι η εταιρεία της δεν είχε συναλλαγές με το Ιράν.

Οι καναδικές αρχές, ενεργώντας κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, τη συνέλαβαν καθώς ταξίδευε μέσω του Βανκούβερ τον Δεκέμβριο του 2018. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε τόσο τη Huawei όσο και τη Μενγκ για απάτη και μια σειρά άλλα εγκλήματα, και οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογίας των ΗΠΑ για να πιέσει την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, η οποία προμηθεύει πολλούς σημαντικούς ημιαγωγούς, να διακόψει την πρόσβαση της Huawei στα πιο προηγμένα τσιπ. Το Πεκίνο, εν τω μεταξύ, συνέλαβε δύο Καναδούς στην Κίνα και ουσιαστικά τους κράτησε ομήρους.

Αφού πέρασε σχεδόν τρία χρόνια σε κατ’ οίκον περιορισμό στον Καναδά, η Μενγκ συνήψε συμφωνία στην οποία παραδέχτηκε πολλές από τις κατηγορίες και της επετράπη να επιστρέψει στην Κίνα. Η κινεζική κυβέρνηση στη συνέχεια απελευθέρωσε τους Καναδούς. Αλλά μέχρι εκείνο το σημείο, η Huawei ήταν μια πολύ μειωμένη δύναμη και οι προοπτικές για την κινεζική κυριαρχία του 5G είχαν εξαφανιστεί — τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν διεξάγει αθόρυβα έναν μεταμοντέρνο πόλεμο στην Κίνα και κέρδισαν.

Εκ πρώτης όψεως, αυτή η νίκη θα μπορούσε να φαίνεται σαν αναμφισβήτητα καλά νέα. Η Ουάσιγκτον, άλλωστε, περιόρισε την τεχνολογική εμβέλεια ενός δικτατορικού καθεστώτος χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει βία. Η ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να αποκόψουν τη Βόρεια Κορέα από το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος ή η επιτυχής επιβολή κυρώσεων στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, μπορεί επίσης να προκαλέσει εύλογες επευφημίες. Είναι δύσκολο να εξοργιστείς με τη χρήση κρυφών δυνάμεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να εμποδίσουν την παγκόσμια τρομοκρατία, να διαλύσουν καρτέλ ναρκωτικών ή να παρακωλύσουν την προσπάθεια του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να υποτάξει την Ουκρανία.

Ο κίνδυνος υπέρβασης και η υπονόμευση

Ωστόσο, υπάρχουν σαφώς κίνδυνοι κατά την άσκηση αυτών των εξουσιών. Ο Φάρελ και ο Νιούμαν, από την πλευρά τους, ανησυχούν για την πιθανότητα υπέρβασης. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιήσουν την οικονομική τους ισχύ πολύ ελεύθερα, γράφουν, θα μπορούσε να υπονομεύσει τη βάση αυτής της ισχύος. Για παράδειγμα, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες οπλίσουν το δολάριο έναντι πάρα πολλών χωρών, ενδέχεται να ενωθούν με επιτυχία και να υιοθετήσουν εναλλακτικές μεθόδους διεθνών πληρωμών. Εάν οι χώρες ανησυχούν βαθιά για την κατασκοπεία των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν καλώδια οπτικών ινών που παρακάμπτουν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και αν η Ουάσιγκτον θέσει πάρα πολλούς περιορισμούς στις αμερικανικές εξαγωγές, οι ξένες εταιρείες μπορεί να απομακρυνθούν από την αμερικανική τεχνολογία. Για παράδειγμα, το κινεζικό σχεδιασμένο λογισμικό μπορεί να μην ταιριάζει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ορισμένα καθεστώτα αποδέχονται την κατώτερη ποιότητα ως τίμημα για να ξεφύγουν από τον δάκτυλο της Ουάσιγκτον.

Το δολάρια και η «κακή βλακεία» του Τραμπ

Μέχρι στιγμής, τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί. Παρά τα ατελείωτα κομμένα σχόλια σχετικά με την πιθανή πτώση του δολαρίου, το νόμισμα κυριαρχεί. Στην πραγματικότητα, όπως γράφουν οι Φάρελ και Νιούμαν, το δολάριο άντεξε παρά την «κακή βλακεία» της κυβέρνησης Τραμπ. Η τοποθέτηση καλωδίων οπτικών ινών που παρακάμπτουν τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να είναι ευκολότερη και οι άνθρωποι που δεν είναι τεχνολόγοι δεν γνωρίζουν πραγματικά πόσο εύκολα μπορεί να αντικατασταθεί το αμερικανικό λογισμικό. Ωστόσο, η κρυμμένη δύναμη της Ουάσιγκτον φαίνεται εξαιρετικά ανθεκτική.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν όρια στο πόσο μακριά μπορούν να πιέσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Φάρελ και ο Νιούμαν ανησυχούν ότι η Κίνα, η οποία είναι μια οικονομική υπερδύναμη από μόνη της, μπορεί να αποφασίσει να «αμυνθεί με το σκοτάδι»: κόβοντας διεθνείς οικονομικούς και πληροφοριακούς δεσμούς με τον ευρύτερο κόσμο (κάτι που ήδη κάνει σε κάποιο βαθμό). Μια τέτοια ενέργεια θα είχε σημαντικό οικονομικό κόστος για όλους. Θα υποβάθμιζε τον ρόλο της Κίνας ως εργαστηρίου του κόσμου, ο οποίος —με τον δικό του τρόπο— μπορεί να είναι τόσο δύσκολο να αντικατασταθεί όσο ο παγκόσμιος ρόλος του δολαρίου ΗΠΑ.

Υπάρχει επίσης ο προφανής κίνδυνος οι χώρες που χάνουν πολέμους χωρίς όπλα να κάνουν πόλεμο με όπλα. Όπως γράφουν οι Farrell και Newman, ο οπλισμός του εμπορίου είναι ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: η Γερμανία και η Ιαπωνία συμμετείχαν και οι δύο σε κατακτητικούς πολέμους, εν μέρει, για να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε πρώτες ύλες που φοβόντουσαν ότι θα μπορούσαν να αποκοπούν από τις διεθνείς κυρώσεις. Το εφιαλτικό σενάριο σήμερα θα ήταν εάν η Κίνα, φοβούμενη ότι περιθωριοποιήθηκε, αντεπιτέθηκε εισβάλλοντας στην Ταϊβάν, η οποία διαδραματίζει βασικό ρόλο στην παγκόσμια βιομηχανία ημιαγωγών.

Αλλά ακόμα κι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κάνουν υπερβολική χρήση της υπόγειας αυτοκρατορίας τους ή δεν προκαλούν καυτές συγκρούσεις, εξακολουθεί να υπάρχει ένας σημαντικός λόγος ανησυχίας για τη δραματική οικονομική ισχύ και δύναμη δεδομένων της Ουάσιγκτον: οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έχουν πάντα το δίκιο. Η Ουάσιγκτον έχει λάβει πολλές ανήθικες αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον έλεγχό της παγκόσμια για να βλάψει ανθρώπους, εταιρείες και κράτη που δεν πρέπει να δέχονται πυρά. Ο Τραμπ, για παράδειγμα, επέβαλε δασμούς στον Καναδά και την Ευρώπη. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι, αν κέρδιζε μια δεύτερη θητεία, θα προσπαθούσε να στριμώξει τις οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών που επικρίνουν την εξωτερική ή ακόμη και την εσωτερική του πολιτική. Δεν χρειάζεται κανείς να δει τα πάντα μέσα από το πρίσμα του πολέμου στο Ιράκ ή να επιμείνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανάγκασαν με κάποιο τρόπο τον Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία για να ανησυχεί για την έλλειψη λογοδοσίας της υπόγειας αυτοκρατορίας.

Οι κανόνες του παιχνιδιού

Ο Φάρελ και ο Νιούμαν δεν προτείνουν πολιτικές που θα μπορούσαν να μετριάσουν αυτούς τους κινδύνους, εκτός από το να υποδηλώνουν ότι η υπόγεια αυτοκρατορία αξίζει το ίδιο είδος περίπλοκης σκέψης που κάποτε ήταν αφιερωμένη στους πυρηνικούς ανταγωνισμούς. Ωστόσο, επισημαίνοντας πώς έχει αλλάξει η φύση της παγκόσμιας δύναμης, το βιβλίο συμβάλλει τεράστια στον τρόπο με τον οποίο οι αναλυτές σκέφτονται για την επιρροή. Και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ερευνητές θα πρέπει να αρχίσουν να διαμορφώνουν σχέδια για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Μια πιθανή λύση θα ήταν η δημιουργία διεθνών κανόνων για την εκμετάλλευση των δεδομένων, σύμφωνα με τους κανόνες που περιόρισαν τους δασμούς και άλλα προστατευτικά μέτρα από τη δημιουργία της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου, το 1947. Όπως γνωρίζει κάθε εμπορικός οικονομολόγος , η GATT (και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου που προέκυψε από αυτήν) κάνει περισσότερα από την απλή προστασία των εθνών. Τους προστατεύει από τα δικά τους άσχημα ένστικτα.

Θα είναι δύσκολο να κάνουμε κάτι παρόμοιο με νεότερες μορφές οικονομικής ισχύος. Αλλά για να διατηρηθεί ο κόσμος ασφαλής, οι ειδικοί θα πρέπει να προσπαθήσουν να βρουν κανονισμούς που έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, βάζοντας όρια. Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό για να αφήσουμε αυτές τις προκλήσεις να μην  αντιμετωπιστούν.

militaire.gr

https://www.foreignaffairs.com/reviews/american-way-economic-war-paul-krugman

https://www.anixneuseis.gr/%cf%84%ce%bf-%ce%ba%cf%81%cf%85%cf%86%cf%8c-%cf%85%cf%80%ce%b5%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%bb%ce%bf-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b7%cf%80%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%bb%ce%b5%ce%af-%ce%bc%ce%b5-%ce%b4%ce%b9/

21/2/2024