Ο Καραμήτρος θέλει CONSTELLATION ...

 

CONSTELLATION… Το ρεζίλεμα ενός αφηγήματος από το νορβηγικό Ναυτικό!

 Και η Άλωση, κατά ΥΕΘΑ Νίκο Δένδια

Ο ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ ΘΕΛΕΙ CONSTELLATION

Οι τελευταίες εξελίξεις στο πρόγραμμα των φρεγατών τύπου Constellation για το Ναυτικό των ΗΠΑ είναι περισσότερο ή λιγότερο γνωστές. Η ναυπήγηση του πλοίου άρχισε χωρίς να έχει ολοκληρωθεί – οριστικοποιηθεί η σχεδίασή του, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα τεχνικά προβλήματα, οι καθυστερήσεις (μετά 36 μήνες σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό η παράδοση της πρώτης) και με βάση την εμπειρία, τελικά το κόστος. Παλαβό αλλά όχι ασυνήθιστο για τα ναυπηγικά προγράμματα του Ναυτικού των ΗΠΑ τα οποία γενικά παρουσιάζουν μεγάλες υπερβάσεις στο κόστος και σε καθυστερήσεις. Γι’ αυτό εξάλλου, σε επίπεδο αριθμών, οι Κινέζοι πήραν κεφάλι στον Στόλο, μια διαφορά που συνεχώς θα αυξάνεται.

Της υπουργικής -μόνο;- αυθαιρεσίας το ανάγνωσμα…

Όμως το πραγματικά παλαβό, είναι ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα ενεπλάκη στην υπόθεση! Δηλαδή, με χαρακτηριστική ευκολία και άνεση. Δηλαδή αφέλεια, στην πιο αθώα περίπτωση. Ενώ το πρόγραμμα έχει προβλήματα που άπαντες γνωρίζουν, διότι το US Navy αλλά έλεγε και άλλα έκανε, στην άλλη πλευρά της υφηλίου, ο Έλληνας ΥΕΘΑ, με το έτσι θέλω αποφασίζει να ορίσει τον συγκεκριμένο τύπο -που ακόμα δεν το έχουν δει ούτε οι Αμερικανοί- ως τη μελλοντική ελληνική φρεγάτα! Και εκτοξεύει πομφόλυγες που τα βαφτίζει επιχειρήματα, περί συν-σχεδίασης. Παρόλο που ήδη έχει πει ότι το ελληνικό θα είναι διαφορετικό! Το τραγικό είναι όμως, ότι η υπουργική ρητορική αναπαράγεται και από τον υποδιευθυντή της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού στο διεθνές συνέδριο CNE 2024.

Και η «παράμετρος» Πολεμικό Ναυτικό…

Εμείς περιοριζόμαστε επί της ουσίας σε ένα μόνο ερώτημα, αν και έχει τρία σκέλη: Α) ενημερώνονται αρμοδίως οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι στην Ελλάδα για τις εξελίξεις του προγράμματος στις ΗΠΑ; Β) μήπως παρακολουθούν τις εξελίξεις όπως και εμείς οι υπόλοιποι; Γ) δεν ασχολούνται γιατί… ποιος ζει – ποιος πεθαίνει μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, ή μήπως παίζουν «κατενάτσιο» έχοντας υποκύψει στην οπτική… «μπόρα είναι θα περάσει»; Αν η απάντηση στα σκέλη Α ή/και Β είναι «ΝΑΙ», τότε απλώς ρωτάμε: που πας καημένε Καραμήτρο να εμπλακείς σε ένα πρόγραμμα που ακόμη δεν έχει ωριμάσει; Αν η απάντηση «ΝΑΙ» αφορά το σκέλος Γ, τότε να εκφράσουμε τον… απεριόριστο θαυμασμό μας για την ικανότητα να εντοπίσουν και αν διαχειριστούν απλά ένα «αφήγημα» και ταυτόχρονα το θάρρος να μην ξοδεύουν χρόνο και ενέργεια για αυτό. RESPECT! (ΖΝΡ)

*******

ΕΤΣΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΚΥΡΙΟΙ…

Και μια που η συζήτηση για τις Constellation έχει χάσει προ πολλού κάθε σοβαρότητα, κάτι για το οποίο κύριος υπεύθυνος είναι ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, αλλά και κάτι άλλοι… «μύστες» των γεωπολιτικών χειρισμών πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου όπως υποστηρίζουν άλλοι, διακρίνοντας πίσω από τα φληναφήματα την καταβολή αντιτίμου για την «παροχή προστασίας», διότι έτσι το έχουν στο κεφάλι τους, ας δούμε μια πολύ πρόσφατη είδηση. Αφορά, το πως τα σοβαρά κράτη, εκτός αν κάποιος έχει διαφορετική γνώμη για τη Νορβηγία, προτεραιοποιούν, προγραμματίζουν και υλοποιούν τα ναυπηγικά τους σχέδια. Σύμφωνα με έγκυρες διεθνείς «αμυντικές-βιομηχανικές πηγές λοιπόν, το νορβηγικό Ναυτικό (RNoN) θα έχει εντός δεκαετίας σχεδόν ολοκληρώσει, δηλαδή μελετήσει και παρέμβει διορθωτικά, είτε με εκσυγχρονισμούς – αναβαθμίσεις, είτε με νέες ναυπηγήσεις μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων και όχι μόνο, τον πολεμικό του στόλο.

Το νορβηγικό σχέδιο…

 Το νορβηγικό Ναυτικό, στο πλαίσιο του «Μακροπρόθεσμου Αμυντικού Σχεδίου 2025-2036» (LTDP 2025-36), ξεκίνησε επίσημα τον σχεδιασμό για τη ναυπήγηση τουλάχιστον πέντε ανθυποβρυχιακών φρεγατών που θα ναυπηγηθούν σε συνεργασία με κάποιον «στρατηγικό εταίρο», καθώς επίσης και την προμήθεια ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων που θα επιχειρούν από τα πλοία αυτά, με σκοπό την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του νορβηγικού Ναυτικού. Στο σχετικό συμβόλαιο θα περιλαμβάνεται δικαίωμα προαίρεσης (option) για άλλες έξι φρεγάτες, προφανώς συμπεριλαμβάνει και τα ελικόπτερα. Επιπρόσθετα, θα ναυπηγήσει εντός της χώρας άλλα 28 περιπολικά πλοία δύο τύπων: Τα 18 θα είναι μέσου μεγέθους και τα υπόλοιπα 10 μεγάλου, καθώς χαρακτηρίζονται ως «ωκεάνια περιπολικά».Τι να πρωτοπαρατηρήσει κάποιος! Την ανακοίνωση ευμεγέθους προγράμματος χωρίς να κατονομάζονται ούτε πλοία ούτε στρατηγικοί σύμμαχοι; Ένα πρόγραμμα δηλαδή που θα προκαλέσει σφαγή εν δυνάμει στρατηγικών συμμάχων στη νορβηγική «ποδιά» για το ποιος θα είναι ο τυχερός;

…και η ελληνική ανεπάρκεια και ανοησία

 Από την άλλη πλευρά, συγκρίνετε με τους μαθητευόμενους μάγους εν Ελλάδι, που διαρκώς παριστάνουν τα… μαστόρια της γεωπολιτικής και τους Ταλεϊράνδους, αλλά δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να παίζουν με τα χρήματα του κοσμάκη και τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, παίρνοντας λίγα από εδώ και λίγα από εκεί; Άσε που αγόρασαν ελικόπτερα πριν εξασφαλίσουν πλοία. Κι ενώ ψωνίζουν από το ράφι, χωρίς να ζητούν καν βιομηχανικό έργο στις διαπραγματεύσεις -ίσως διότι ξέρουν τι ακριβώς θα πάρουν όταν ψωνίζουν λίγα λίγα- εκ των υστέρων θυμούνται να γκρινιάξουν και να διαρρεύσουν την απογοήτευσή τους, διατρανώνοντας μάλιστα την αποφασιστικότητά τους για να φτιάξουν θαυμαστή αμυντική βιομηχανία και να προωθήσουν την αλά Γκρέκα «καινοτομία». Αναγκαστικά θα πρέπει να αναρωτηθεί και ο αναγνώστης, τι ακριβώς θα πάρει με αυτή την προσέγγιση. Κι αν πάρει, πόσο θα του κοστίσει. Έχουμε δημοκρατία όμως. Έτσι λέει το Σύνταγμα. Και όποιος κυβερνά, έχει εκλεγεί. Συγχαρητήρια σε όλους μας λοιπόν. Η συνυπευθυνότητα για το αποτέλεσμα είναι δεδομένη.

*******

ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ;

 «571 έτη από την Άλωση, δεν σβήνει από την εθνική και παγκόσμια μνήμη η πολιτισμική κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης»! Τάδε έφη μέσω Χ (πρώην Twitter) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ανήμερα της επετείου της Άλωσης της Βασιλεύουσας. Και κάπου εκεί… μένεις ενεός, ή κατά το κοινώς λεγόμενο, «μένεις ξερός»! Τι ήθελε να -μας- πει ο ποιητής… υπουργός; Ότι η μέρα που σημάδεψε το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και ξεκίνησαν τα 400 χρόνια σκλαβιάς υπό τον οθωμανικό ζυγό, σοβαρά είναι απλώς και μόνον… πολιτισμική επέτειος; Κι αυτό είναι το μήνυμα του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας;

Αποσπασματική αναφορά ίσον παραχάραξη της Ιστορίας

Αν ως άτομο ή ως υπουργός της κυβέρνησης δεν θέλεις ή δεν μπορείς να γράψεις αυτό που πραγματικά αντιπροσωπεύει η επέτειος της Άλωσης της Πόλης, συμπεριλαμβανομένης και της αποφυγής να προκληθεί ο σύγχρονος Σουλτάνος, μπορεί να μην είναι αρεστό σε πολλούς, αλλά μπορεί να γίνει σεβαστό – ανεκτό, αν και κατακριτέο. Τότε όμως, από τη στιγμή που δεν επιλέγεις να σιωπήσεις, σεβόμενος τους λόγους που προαναφέρθηκαν, αλλά επιδιώκεις να εκμεταλλευτείς επικοινωνιακά μία εθνική καταστροφή, το πράγμα αλλάζει. Όταν για συμβιβάσεις τα ασυμβίβαστα επιχειρείς να παραχαράξεις την επέτειο είτε βαφτίζοντάς την «πολιτισμική καταστροφή» είτε απομονώνοντας αυτή την υπαρκτή παράμετρο και μάλιστα δίνοντας και την υπαρκτή παγκόσμια διάσταση, τότε προκαλείς την κοινή λογική και το θυμικό του Έλληνα. (ΖΝΡ)

*******

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΥΓΕΝΑΚΗ ΤΕΛΙΚΑ;

Είδαμε ανάρτηση και φωτογραφία στα κοινωνικά δίκτυα που σχολίαζε κάτι έξι χιλιάρικα για «απαραίτητο»… λελουδικό στολισμό στο γραφείο του Λευτέρη Αυγενάκη, είπαμε να μην ασχοληθούμε. Βλέπουμε τώρα κι άλλο θέμα, οπότε με βάση το «σύμπτωση επαναλαμβανόμενη…» δεν είναι εύκολο να συνεχίσεις να παριστάνεις ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Το θέμα είναι σοβαρό και προφανώς θα έπρεπε να ασχοληθεί κάποιος άλλος. Τα έχουμε πει όμως και για τα Δικαιοσύνη και το πως τη βλέπουν τα πολιτικά τζάκια που έχουν όσο να ‘ναι μια προδιάθεση να αντιμετωπίζουν το ελληνικό κράτος ως δικό τους μαγαζί. Φυσικά και το ταμείο. Που όσα έχει μέσα είναι οι φόροι οι δικοί σου και οι δικοί μου. Τι έκανε όμως ο Αυγενάκης;

Εδώ ο παπάς, εκεί ο παπάς… να ‘τος ο παπάς

 Ο απίθανος αυτός τύπος πολιτικού λοιπόν, οργάνωσε κομματική φιέστα στον κινηματογράφο «Αστόρια» του Ηρακλείου το βράδυ της Τετάρτης και έφερε υπουργούς και υποψηφίους να μιλήσουν (Πιερρακάκης, Σκέρτσος, Αυτιάς κ.α.). Την εκδήλωση συντόνιζε ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ. Πού το κακό; Μέχρι εδώ πουθενά… Έλα όμως που έβαλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να πληρώσει τουλάχιστον 8.300 ευρώ, δικαιολογώντας τη δαπάνη ότι δήθεν αφορούσε παρουσίαση… των αποτελεσμάτων κάποιου προγράμματος! Έδωσε κι έναν ταιριαστό αλλά ακραία παραπλανητικό τίτλο στη συγκέντρωση: «Οικονομία – Παιδεία – Αγροτική Πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Κι έναν ακόμα πιο επίσημο στις αποφάσεις του υπουργείου του, για να «αποδεικνύεται» ότι δεν πρόκειται για κομματική εκδήλωση! Έγραψαν ότι η εκδήλωση γίνεται… “στο πλαίσιο του έργου «YΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ» του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020»”.

Ποιος Κεφαλοτζόνης! Ο Γιώργης ο Αυτιάς!

Καλύτερα να μην αναφέρω πως αποκαλούνται αυτά τα φθηνά κολπάκια στον δικό μου τον τόπο. Όχι διότι ντρέπομαι, αλλά διότι έχω σε μεγάλη υπόληψη τους Κρητικούς και θα ήταν προσβλητικό να τους ταυτίσω με κραυγαλέες πολιτικές λαθροχειρίες του καθένα. Και για να μην το ξεχάσω, πληροφορούμαι και ότι στην Κρήτη έχουν «στραβώσει», διότι τους πήγε εκεί τον πρώην τηλεοπτικό αστέρα, νυν υποψήφιο ευρωβουλευτή «τον Γιώργη τον Αυτιά», γράφοντας στα… παλαιότερα των υποδημάτων του τον νυν ευρωβουλευτή και εκ νέου υποψήφιο στο Ηράκλειο, Μανώλη Κεφαλογιάννη! Βροντάτσηδες – Φουρτουνάτσηδες… επί το πολιτικότερον, με στόχο την επόμενη ημέρα; Όποιος σκεφτεί ότι όλα αυτά του θυμίζουν ορολογίες και πρακτικές άλλων «οργανωμένων ομάδων», τότε, εεεεε… καλύτερα άστο, θα σκεφτούμε και θα του απαντήσουμε αργότερα. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι θυμάμαι και κάτι μαγκούρες που κράδαιναν στα χέρια οι δυο οικογένειες εκεί στην προκυμαία, στην όμορφη ελληνική ταινία. Μην τις αρπάξουν στα χέρια οι ψηφοφόροι και λογαριαστούν με ορισμένους στο νησί και ευρύτερα…

31/5/2024

https://www.defence-point.gr/news/constellation-to-rezilema-enos-afigimatos-apo-to-norvigiko-naytiko-kai-i-alosi-kata-yetha-niko-dendia


          ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ             


 
 Πολεμική Αεροπορία: 
Σπατάλη χρημάτων η απόκτηση μερικών νέων Rafale τη στιγμή που υφίστανται άλλες σοβαρότερες ανάγκες.


Σε εξέλιξη βρίσκονται οι σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Γαλλικής Dassault Rafale και της Πολεμικής Αεροπορίας με στόχο την απόκτηση επιπλέον μαχητικών Rafale προκειμένου να συγκροτηθεί μια δύναμη της τάξης των 30 αεροσκαφών. Το ζήτημα το επιβεβαίωσε δημόσια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια πρόσφατης τηλεοπτικής συνέντευξης σημειώνοντας τα εξής: «Αυτή τη στιγμή έχουμε 24 Rafale. Θα θέλαμε να τα κάνουμε 30. Θα δούμε αν μπορεί να το αντέξει ο προϋπολογισμός». Εκτίμηση μας είναι πως απόκτηση μόλις έξι επιπλέον αεροσκαφών Rafale είναι μια αδικαιολόγητη σπατάλη χρημάτων τη στιγμή που υφίστανται άλλες εξαιρετικά σημαντικές ανάγκες για τη Πολεμική Αεροπορία και τις Ένοπλες Δυνάμεις συνολικά.

Όπως κατ’ επανάληψιν έχουμε τονίσει η Πολεμική Αεροπορία δεν έχει ανάγκη από νέα μαχητικά αεροσκάφη είτε αυτά λέγονται 5ης γενιάς αμερικανικά F-35 είτε νέα επιπρόσθετα Rafale. Το ζήτημα της απόκτησης νέου μαχητικού οφείλει να απασχολήσει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας από το 2028 – 2030 και μετά. Η Πολεμική Αεροπορία έχει μέγιστη ανάγκη από νέα όπλα κρούσης, νέα ατρακτίδια στόχευσης, ναυτιλίας και ηλεκτρονικού πολέμου και φυσικά καθολικό εκσυγχρονισμό του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου. Ύψιστης σημασίας πρέπει να θεωρείται και η απόκτηση νέων ελικοπτέρων SAR δεδομένου πως το ζήτημα έχει σοβαρές εθνικές προεκτάσεις σε επίπεδο ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ήδη από τη τελευταία ελληνοτουρκική κρίση το καλοκαίρι του 2020, η Πολεμική Αεροπορία εξακολουθεί να στερείται σύγχρονων όπλων κρούσης για τον στόλο των F-16 και ιδιαίτερα των F-16 VIPER ενώ σοβαρά κενά και ελλείψεις καταγράφονται στα ατρακτίδια στόχευσης και ναυτιλίας ώστε να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες απαιτήσεις νυχτερινών αεροπορικών επιχειρήσεων.

Τέσσερα χρόνια από τη κρίση του 2020, η εικόνα είναι η ίδια.


Την ίδια στιγμή η φημολογούμενη αγορά των επιπρόσθετων 6-8 Rafale θα κοστίσει σχεδόν περί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ ενώ απαιτούνται άλλα 600 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη των 24 Rafale καθώς και των οπλικών τους συστημάτων. Ως προς το τελευταίο ουδείς υποστηρίζει τη μη σύναψη της σχετικής σύμβασης προκειμένου η υποστήριξη των αεροσκαφών και των όπλων τους να είναι απρόσκοπτη και ομαλή. Ταυτοχρόνως, το Πολεμικό Ναυτικό βιώνει μια εγκληματική εξοπλιστική αδράνεια που οδηγεί με μαθητική ακρίβεια σε συρρίκνωση της εθνικής ναυτικής ισχύος. Το ξανά γράφουμε προκειμένου να γίνουμε πλήρως κατανοητοί. Η Πολεμική Αεροπορία δεν έχει ανάγκη από νέα μαχητικά αεροσκάφη είτε αυτά λέγονται 5ης γενιάς αμερικανικά F-35 είτε νέα επιπρόσθετα Rafale. Το βάρος πρέπει να δοθεί στα παρόντα συστήματα προκειμένου να είναι πλήρως λειτουργικά, αξιόμαχα και να διαθέτουν όλα τα νέα όπλα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως εκκρεμεί η σύναψη σύμβασης με τους Ισραηλινούς για τις συλλογές SPICE και τα βλήματα stand off, RAMPAGE. Παράλληλα, ενώ έχει εγκριθεί το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 Block 50, η σχετική σύμβαση δεν έχει υπογραφεί ενώ το πρόγραμμα απόκτησης ατρακτιδίων SNIPER αντιμετωπίζει διαρκείς καθυστερήσεις. Με κίνδυνο να γίνουμε κουραστικοί θα επαναλάβουμε αυτό που έχουμε γράψει δεκάδες φορές, πως η ΠΑ πρέπει να εκσυγχρονίσει και τα F-16 Block 30 δεδομένου ότι τα αεροσκάφη έχουν υποστεί δύο διαφορετικά προγράμματα δομικής αναβάθμισης και ενίσχυσης και διαθέτουν μακρύ ορίζοντα επιχειρησιακής ζωής.

Επισημαίνεται επίσης πως για τη ΠΑ μέγιστη προτεραιότητα είναι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου με γνώμονα τις τουρκικές απειλές (βαλλιστικό οπλοστάσιο, Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, stand off όπλα). Η νούμερο ένα προτεραιότητα είναι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΑΣΕΠΕ και ταυτόχρονα η μαζική αντικατάσταση παρωχημένων σταθμών ραντάρ του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου. Δίχως καμία αμφιβολία αντί της σπατάλης σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για μερικά νέα Rafale έχει απείρως μεγαλύτερο νόημα η δαπάνη ενός ισάξιου χρηματικού ποσού για νέα όπλα. Εφόσον από αμερικανικής πλευράς δεν υπάρχει κάποια σχετική εξέλιξη με νέα όπλα τότε η χώρα πρέπει να στραφεί σε ισραηλινής ή ευρωπαϊκής προέλευσης όπλα για τον στόλο των F-16 ακόμη και εάν υπάρχουν κόστη ενσωμάτωσης και ολοκλήρωσης. Περιττό δε να τονιστεί πως όσο από αμερικανικής πλευράς δεν υπάρχει σαφής έγκριση για τα όπλα των F-16 τότε η Πολεμική Αεροπορία πρέπει να μεταθέσει για το εγγύς μέλλον την απόκτηση των F-35. Το τοπίο σχετικά με τα αμερικανικής προέλευσης όπλα των F-16 παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο και ομιχλώδες. Ξανά γράφουμε πως αντί της απόκτησης μερικών νέων Rafale ας δαπανηθεί ένα ισάξιο κονδύλι για αμερικανικής προέλευσης όπλα των F-16 (JASSM, AGM-88E AARGM, AIM-120D κτλ) εφόσον αποδεσμεύονται. Για κάποιον άγνωστο λόγο η ελληνική κυβέρνηση και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας, δεν αποστέλλουν επίσημη LoR (Letter of Request) στη κυβέρνηση των ΗΠΑ προκειμένου να λάβουν μια επίσημη απάντηση έγκρισης (Letter of Acceptance) και να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Γιάννης Νικήτας
1 Ιουνίου 2024  

https://defencereview.gr/polemiki-aeroporia-spatali-chrimaton/