Γιατί ναυαγεί το γεωπολιτικής σημασίας καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου.Στα πρόθυρα του φιάσκου ...


Μπλόκο από Τουρκία στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.

  Πυκνό παρασκήνιο, που ξεκινάει από την Άγκυρα και φτάνει μέχρι  την Ουάσιγκτον, κρύβεται πίσω από την απόφαση του ΑΔΜΗΕ, με τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΝ, να προχωρήσει σε αναστολή πληρωμών προς τη γαλλική εταιρία Nexans, η οποία είναι υπεύθυνη για την κατασκευή και εγκατάσταση του υποθαλάσσιου καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.

Η απόφαση  να μην πληρωθεί στη Nexans η δόση Φεβρουαρίου ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ ελήφθη με το σκεπτικό ότι το έργο βρίσκεται σε αδιέξοδο καθώς  σταμάτησαν οι έρευνες και το μέλλον του έργου είναι αβέβαιο εξαιτίας της ισχυρής αντίδρασης από την Τουρκία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πλοίο «Ievoli Relume» που βρισκόταν στο λιμάνι του Ηρακλείου και μέχρι πρότινος διεξήγαγε έρευνες για τη πόντιση του καλωδίου, επέστρεψε στην Ιταλία χθες Πέμπτη (6/3) όπου βρίσκεται, ήδη, και το δεύτερο ερευνητικό πλοίο «NG Worker», το οποίο, επίσης, αποχώρησε από τις έρευνες πριν από δύο εβδομάδες.

Παράλληλα, η ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ είναι ακόμα ένας απρόβλεπτος παράγοντας για την εξέλιξη του έργου καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου 2025 του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ομόλογό του, Μάρκο Ρούμπιο, δεν πήγε όπως θα περίμενε η ελληνική πλευρά καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γεραπετρίτης δεν εξασφάλισε την αμερικανική στήριξη στο θέμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη συνάντηση  η ανακοίνωση του State Department ανέφερε γενικώς και αορίστως ότι οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν και για «τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας σε περιφερειακά ενεργειακά projects και τις προοπτικές για μελλοντική συνεργασία».

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί το Σάββατο (8/3) κατά τη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη στην Αθήνα χωρίς να αναμένονται εξελίξεις καθώς η κυβέρνηση δεν έχει plan B για το ξεμπλοκάρισμα του έργου με δεδομένες τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την εξαιρετικά επιθετική στάση που έχει επιλέξει η Τουρκία.

Τα επεισόδια με τα τουρκικά πολεμικά πλοία

Η Τουρκία έχει προκαλέσει πολλές φορές επεισόδια στα δύο πλοία που έχει μισθώσει η Nexans και πραγματοποιούν τις έρευνες για την πόντιση του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.

Από τα πιο σοβαρά επεισόδια, που όπως είχε επισημάνει το Neostrategy.gr θεωρήθηκε αντίστοιχο των Ιμίων, ήταν αυτό που συνέβη τον Ιούλιο του 2024 όταν το «Ievoli Relume» βρισκόταν ανατολικά της Κάσου και κινήθηκε εκτός των ελληνικών χωρικών με αποτέλεσμα αμέσως να βρεθούν απέναντί του  πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία, τα οποία δήλωσαν ότι οι έρευνες παραβιάζουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα, υποχρεώνοντάς το σε διακοπή των ερευνών. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και τον Αύγουστο.

Ηδη, τον Σεπτέμβριο του 2024 σημειώθηκαν εξαιρετικά σοβαρές εξελίξεις, ενώ εμφανείς ήταν οι περιπλοκές ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία, με συνέπεια να γίνεται λόγος ακόμα και κίνδυνο να ματαιωθεί το έργο.

Το δεύτερο επεισόδιο συνέβη πριν από μερικές εβδομάδες, στις αρχές Φεβρουαρίου όταν το «NG Worker», πλέοντας βορείως του Ηρακλείου σε απόσταση 1-3 ν.μ. εκτός χωρικών υδάτων, προκάλεσε την κινητοποίηση της Τουρκίας, η οποία έστειλε κορβέτα να παρακολουθεί από απόσταση 15-20 ν.μ. ενώ στην περιοχή έπλεε και ελληνικό πολεμικό πλοίο. Μετά το επεισόδιο αυτό το ερευνητικό πλοίο που έχει μισθώσει η Nexans αποχώρησε από τις έρευνες και βρίσκεται στην Ιταλία.

Μάλιστα, εν μέσω της νέας τουρκικής πρόκλησης, αλά Κάσος, συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, στο Κατάρ. Την ίδια περίοδο, μετά τη μεγάλη τουρκική άσκηση «Γαλάζια πατρίδα» (7 – 16 Ιανουαρίου, στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα), με ένα από τα σενάριά της την απόβαση – κατάληψη (ελληνικού) νησιού, ο ακροδεξιός εθνικιστής «γκρίζος λύκος», κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είπε ότι τα Δωδεκάνησα δεν νοούνται χωρίς την Τουρκία, και ούτε λίγο ούτε πολύ απείλησε με πόλεμο (casus belli), επαναλαμβάνοντας το κουραστικό γαϊτανάκι της Αγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών.

Σε θολά νερά κυβέρνηση – ΥΠΕΝ

Απέναντι στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί Μαξίμου και ΥΠΕΝ δεν έχουν ξεκαθαρίσει πώς θα κινηθούν και απλώς παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Όπως διαρρέεται από το ΥΠΕΝ, η απόφαση για αναστολή της πληρωμής της δόσης Φεβρουαρίου από τον ΑΔΜΗΕ στην Nexans ελήφθη με το σκεπτικό να μην επιβαρυνθεί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας έως ότου η κυβέρνηση αποφασίσει πώς θα αντιδράσει.

Παράλληλα, διαρρέεται, επίσης ότι συνεχίζεται η κατασκευή του καλωδίου καθώς είναι τεράστιο το οικονομικό κόστος σε περίπτωση που αποφασιστεί η διακοπή της παραγωγής. Άλλωστε, η Nexans φαίνεται ότι δέχθηκε προς το παρόν την αναστολή πληρωμής της δόσης του Φεβρουαρίου με την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η παραγωγή του καλωδίου.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ακόμα ότι σε περίπτωση που το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου δεν ξεμπλοκάρει το κόστος για τον ΑΔΜΗΕ και κυρίως τους Έλληνες φορολογούμενους θα είναι τεράστιο.

Συγκεκριμένα ο ΑΔΜΗΕ, που μέχρι στιγμής έχει πληρώσει 200 εκατ. ευρώ στη Nexans, θα πρέπει να πληρώσει βαρύτατες ρήτρες στη γαλλική εταιρεία αλλά και να επιστρέψει την προκαταβολή ύψους 160 εκατ. ευρώ που έχει λάβει από την ευρωπαϊκή επιδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ που έχει εγκριθεί.

7/3/2025

https://neostrategy.gr/bloko-apo-tourkia-stin-ilektriki-diasyndesi-elladas-kyprou/

 


ΣXETIKA KEIMENA

1.

Γιατί ναυαγεί το γεωπολιτικής σημασίας καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου.

 Μόλις προ δεκαημέρου, ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωνε σε συνέντευξή του ότι οι έρευνες για το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου - Ελλάδας θα συνεχιστούν, με βάση τον προγραμματισμό της εταιρίας που έχει αναλάβει την ανάπτυξη της έρευνας και του καλωδίου. Ο ίδιος εξέφραζε την ελπίδα ότι η Τουρκία δε θα φέρει αντιρρήσεις και θα υπάρξει κατανόηση για την πρόοδο του έργου ενώ τόνιζε ότι η έρευνα και η πόντιση επιφανειακών ηλεκτρικών καλωδίων "προστατεύεται απολύτως" από το διεθνές δίκαιο και δεν απαιτεί οποιαδήποτε άδεια.

Χθες ωστόσο οι εξελίξεις γύρω από το έργο αποδείχθηκαν εντελώς διαφορετικές. Αρχικά επιβεβαιώθηκε ότι ο φορέας υλοποίησης του έργου, ο διαχειριστής του ηλεκτρικού συστήματος ΑΔΜΗΕ, σε απόλυτη συνεννόηση με το υπουργείο ενέργειας λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση, προχώρησε σε πάγωμα των πληρωμών προς την εταιρεία Nexans. Έτσι η πληρωμή των 70 εκατ. ευρώ προς τη γαλλική εταιρεία που ήταν να καταβληθεί στις 28 Φεβρουαρίου δεν πραγματοποιήθηκε σηματοδοτώντας το πάγωμα του έργου. 

Λίγες ώρες αργότερα, μια άλλη εξέλιξη, η αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Ievoli Relume από την Κρήτη και η επιστροφή του στη βάση της Μεσίνας ερχόταν να επισφραγίσει το ναυάγιο για το έργο που απομένει να αποδειχθεί στην πράξη εάν είναι προσωρινό ή οριστικό. Το συγκεκριμένο σκάφος βρισκόταν για αρκετές ημέρες στην περιοχή του Αγίου Νικολάου της Κρήτης, προκαλώντας εκ νέου την τουρκική κινητοποίηση, καθώς τουρική κορβέτα επιχείρησε να παρέμβει στις μετρήσεις για την πόντιση του καλωδίου. 

Ήταν η δεύτερη φορά που προκλήθηκε εμπλοκή στις έρευνες για το καλώδιο καθώς τον περασμένο Ιούλιο σημειώθηκε σοβαρό επεισόδιο στην Κάσο, όταν το ιταλικό πλοίο Ievoli Relume βρέθηκε αντιμέτωπο με 5 τουρκικά πολεμικά πλοία που υποστήριξαν ότι οι έρευνες παραβιάζουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα, οδηγώντας σε διακοπή των εργασιών. Έτσι παρά τις προσπάθειες να βρεθεί σε διπλωματικό επίπεδο διέξοδος, η πραγματοποίηση των ερευνών χωρίς κίνδυνο σοβαρής κρίσης δεν κατέστη εφικτή. Χαρακτηριστικά της κατάστασης είναι πρόσφατα δημοσιεύματα στην Κύπρο που ανέφεραν ότι όσες διαβεβαιώσεις και αν δόθηκαν από ελληνικής Κυβέρνησης ότι θα πραγματοποιηθούν κανονικά οι έρευνες βυθού σε διεθνή ύδατα για την προετοιμασία της πόντισης του καλωδίου δεν έχουν επαληθευθεί και φαίνεται πως το γεωπολιτικό εμπόδιο (Τουρκία) για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης είναι μεγαλύτερο απ’ όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Το θέμα πάντως είναι εξαιρετικά σοβαρό. Ενδεικτικά πηγές του ενεργειακού κλάδου κάνουν λόγο για σοβαρό ατόπημα και πλήγμα στα εθνικά συμφέροντα και για "πρωτοφανή μεταβολή της εθνικής πολιτικής και ακύρωση σχεδίων που αφορούν εσωτερικές υποθέσεις του ελληνικού κράτους υπό το φόβο στρατιωτικής αντίδρασης από την Τουρκία" καθώς και για "μοναδική περίπτωση παραδοχής της υποχώρησης της Ελληνικής κυβέρνησης σε πιέσεις από άλλη χώρα".

Οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς δείχνουν ότι μετρήθηκαν τα δεδομένα και οι νέοι συσχετισμοί σε διεθνές επίπεδο και κρίθηκε ότι στην παρούσα φάση είναι προτιμότερο η προετοιμασία του έργου να παγώσει. Σε αυτήν την κατεύθυνση μέτρησαν μια σειρά από δεδομένα. Καταρχάς η στάση της αμερικανικής πλευράς, η οποία αν και αρχικά είχε εμφανιστεί εξαιρετικά υποστηρικτική για τη διασύνδεση και είχαν ξεκινήσει συζητήσεις για είσοδο στο έργο του αμερικανικού κρατικού fund DFC, με μερίδιο 10%, το τελευταίο διάστημα έχει παγώσει το ενδιαφέρον της. Πολλοί μάλιστα μιλούν ευθέως για αλλαγή στάσης η οποία συνδέεται με τη στροφή της περιφερειακής πολιτικής της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία φαίνεται να λαμβάνει πιο σοβαρά υπόψη τις τουρκικές ενστάσεις. 

Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η στήριξη που είχε δοθεί κυρίως από το Παρίσι στο έργο, έχει εξασθενίσει και υπάρχουν δεύτερες σκέψεις που επίσης συνδέονται με τις τουρκικές ενστάσεις. 

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και η κυπριακή πλευρά, την οποία αφορά άμεσα το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, όλο το προηγούμενο διάστημα είχε εκφράσει μια σειρά από παρατηρήσεις σχετικά με την προοπτική, τους όρους αλλά και τη βιωσιμότητα του έργου.

Αύριο πάντως, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέπτεται την Αθήνα ενόψει της άτυπης συνόδου για το Κυπριακό και σύμφωνα με το Κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κ. Μητσοτάκη αναμένεται να συζητήσουν το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου. 

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

7/3/2025

https://www.capital.gr/epikairotita/3905350/giati-nauagei-to-geopolitikis-simasias-kalodio-elladas-kuprou/

2. 
Διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου:
 Στα πρόθυρα του φιάσκου

  Σε διπλωματικό και γεωπολιτικό ναυάγιο κινδυνεύει να εξελιχθεί η υπόθεση, μετά και το προσωρινό πάγωμα πληρωμών προς τη Nexans. Η θετική στάση του Ισραήλ για το έργο και τα ερωτήματα.

 Σε ένα διπλωματικό και γεωπολιτικό ναυάγιο κινδυνεύει να εξελιχθεί η υπόθεση της διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου, μετά και το προσωρινό πάγωμα πληρωμών προς τη γαλλική Nexans και την αναστολή επί της ουσίας των ερευνών, με τον απόπλου από το Ηράκλειο και του δεύτερου ερευνητικού σκάφους που επιστρέφει στη βάση του στην Ιταλία.

Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» φυσικά είναι η Τουρκία. Σε αντίθεση με τις πρόσφατες κυβερνητικές δηλώσεις ότι το έργο θα συνεχιστεί κανονικά και κατ’ επέκταση και οι έρευνες που θα έπρεπε να προχωρήσουν ανατολικά προς την Κύπρο, αλλά έχουν διακοπεί από τον Ιούλιο με το επεισόδιο της Κάσου, όχι μόνο αυτό δεν συνέβη αλλά και τα πλοία αποχώρησαν χωρίς να ολοκληρωθεί το αντικείμενό τους.

Στην πραγματικότητα, η εκλογή Τραμπ, το ανακάτεμα της «τράπουλας» και η αβεβαιότητα ως προς την όποια αμερικανική στήριξη, ανέδειξαν το πραγματικό μέγεθος του γεωπολιτικού κινδύνου γύρω από τη διασύνδεση, για τον οποίο υπήρχε αφελώς η εκτίμηση ότι ήταν ελεγχόμενος. Το γεωπολιτικό ρίσκο είχε υποτιμηθεί και τώρα φαίνεται ότι φτάνει η ώρα της αξιολόγησής του στις πραγματικές του διαστάσεις.

Ταυτόχρονα και παρά το γεγονός ότι το θέμα είχε απασχολήσει τη συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν το Νοέμβριο, δεν φαίνεται να βρέθηκε μια φόρμουλα αποτροπής της επανάληψης ενός επεισοδίου όπως εκείνου της Κάσου. Έτσι ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται οι έρευνες (οι οποίες εμπίπτουν στην ελευθερία των ανοικτών θαλασσών και δεν αφορούν την υφαλοκρηπίδα), χωρίς να απειλείται μια κρίση.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στην εξέλιξη το ΥΠΕΝ, που εδώ και καιρό έχει την ευθύνη για την εξέλιξη της σύμβασης του καλωδίου, να αποφασίσει το προσωρινό πάγωμα πληρωμών προς τη Nexans (τέλη Φλεβάρη ο ΑΔΜΗΕ έπρεπε να καταβάλει 70 εκατ. ευρώ), εντείνοντας την αβεβαιότητα για την τύχη του έργου και αναδεικνύοντας δύο ζητήματα.

Το πρώτο θέμα αφορά την οικονομική διάσταση με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι της ΕΕ και φυσικά της γαλλικής εταιρείας μέσα από τη σύμβαση ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Η αδυναμία τήρησης του χρονοδιαγράμματος δημιουργεί ντόμινο παρενεργειών. Τα πλοία ακολουθούν συγκεκριμένα προγράμματα, τα κόστη είναι μεγάλα και δεν επιστρέφουν έτσι απλά στο σημείο όπου έκαναν προ μηνών έρευνες, όταν και όποτε το απαιτούν οι συνθήκες.

Κατά τον ίδιο τρόπο, ένα εργοστάσιο δεν γίνεται να συνεχίσει να κατασκευάζει ένα καλώδιο, χωρίς να αμείβεται. Επομένως το προσωρινό πάγωμα των πληρωμών δεν μπορεί παρά να έχει σύντομη ημερομηνία λήξης.

Το δεύτερο θέμα αφορά τις επιπτώσεις ως προς την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην οριοθετημένη με την Αίγυπτο ΑΟΖ, όπως θα συνέβαινε αν προχωρούσαν οι έρευνες στη γραμμή Κάσου - Καρπάθου. Δίχως να παραγνωρίζει κανείς ότι μπορεί να υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι, εντούτοις αναβάλλοντας τις εργασίες, η Αθήνα είναι σαν να αποδέχεται έμμεσα τις θέσεις της Άγκυρας περί εγκυρότητας του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου, αφού η επίμαχη περιοχή περνά από σημεία που επικαλύπτουν οι τουρκικές διεκδικήσεις.

Η διακυβέρνηση Τραμπ και ο παράγοντας Ισραήλ

Ως επίσημη αιτιολογία για το προσωρινό πάγωμα των πληρωμών προβάλλεται η ανάγκη να μειωθεί η έκθεση του ΑΔΜΗΕ και να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η εταιρεία, αφού ούτως ή άλλως οι έρευνες βυθού ανατολικά της Κάσου παραμένουν παγωμένες. Εως σήμερα έχει πληρώσει στη γαλλική εταιρεία ποσά πέριξ των 200 εκατ. ευρώ. Ετσι το ερευνητικό σκάφος Ievoli Relume αποχώρησε για τη Μεσίνα της Σικελίας, όπου βρίσκεται εδώ και μερικές εβδομάδες και το έτερο πλοίο, NG Worker.

Και ως αιτία για τη μη έκδοση της επίμαχης Navtex προβάλλεται το γεγονός ότι η Αθήνα δεν θέλει να ρισκάρει την όξυνση των σχέσεων με την Αγκυρα, ειδικά όταν υπάρχει η αβεβαιότητα ως προς την αντίδραση της απρόβλεπτης διακυβέρνησης Τραμπ.

Ένα θέμα εδώ είναι τι διπλωματικές κινήσεις κάνει η κυβέρνηση για να ξεμπλοκάρει το έργο, αξιοποιώντας για παράδειγμα τις εξαιρετικές σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Ισραήλ και την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Το Τελ Αβίβ, που θεωρεί την Τουρκία τη νέα μεγάλη απειλή για την ασφάλειά του, δεν κρύβει πόσο «ζεστό» είναι για το έργο, πόσο σημαντική είναι η διασύνδεση προκειμένου να ενισχύσει την ενεργειακή του αυτονομία και έχει κάνει σαφές ότι επιθυμεί την επιτάχυνσή του.

Το επεσήμανε άλλωστε ο Ισραηλινός υπ. Ενέργειας Ελι Κοέν τον Δεκέμβριο, κατά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Ελληνα ομόλογό του Θόδωρο Σκυλακάκη.

Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα, το Great Sea Interconnector βρίσκεται στον αέρα. Και τυχόν ναυάγιο του έργου των 1.200 χλμ. και ύψους 2 δισ. ευρώ, πέραν από τις οικονομικές θα έχει προφανώς και άλλες επιπτώσεις.

Σε μια γεωπολιτική σκηνή όπου τον τόνο δίνει πλέον μόνο η δύναμη του ισχυρού και σύμμαχοι δεκαετιών συμπεριφέρονται ως οιονεί αντίπαλοι, όπως η στάση Τραμπ έναντι της ΕΕ, η εικόνα μιας χώρας που δεν μπορεί να υλοποιήσει μια ηλεκτρική διασύνδεση στέλνει το μήνυμα του αδύνατου ακόμη και στους συμμάχους της.

Και εγείρει το ερώτημα πώς η Ελλάδα θα φέρει σε πέρας τις εργασίες για έρευνες υδρογονανθράκων, όπου εμπλέκεται η υφαλοκρηπίδα, όταν δεν είναι σε θέση να ποντίσει ένα καλώδιο, το οποίο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο είναι από τις πλέον ανώδυνες ενέργειες.

Τούτων δοθέντων και δίχως να παραγνωρίζει κανείς τις αντικειμενικές δυσκολίες, η μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης δείχνει ότι είχε υποβαθμίσει τον γεωπολιτικό κίνδυνο και το εύλογο ερώτημα είναι πώς η χώρα πιστεύει ότι θα καταφέρει να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε ακόμη πιο δύσκολες περιπτώσεις, που εμπλέκουν την υφαλοκρηπίδα. Σαν αυτή στη Νότια Κρήτη, για την οποία λέγεται ότι έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον στην κυβέρνηση η Chevron και περνά μέσα από το διεκδικούμενο από τη Λιβύη τμήμα του τουρκολυβικού μνημονίου.

Γιώργος Φιντικάκης 
7/3/2025
 
https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2289314/diasyndesh-elladas--kyproy-sta-prothyra-toy-fiasko.html
 

Η Ελλάδα σε καθεστώς «φινλανδοποίησης»,
απέναντι στην Τουρκία.


Σε πάγωμα των ερευνητικών εργασιών που σχετίζονται με την οριστικοποίηση της όδευσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Κύπρου, προχώρησε η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο ΑΔΜΗΕ σταμάτησε τις πληρωμές προς τη γαλλική Nexans η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή και την πόντιση του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου, λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας στο έργο,

Το ιταλικό πλοίο που πραγματοποιούσε τις έρευνες, απέπλευσε από την Κρήτη με προορισμό τη βάση του στη Μεσίνα της Ιταλίας.

Να επισημάνουμε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου η Τουρκία είχε στείλει κορβέτα σε απόσταση 7 ναυτικών μιλίων βόρεια της Κρήτης στο ύψος του Αγίου Νικολάου η οποία παρακολουθούσε τις εργασίες που λάμβαναν χώρα από το ιταλικό ερευνητικό πλοίο στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου. Μέσω ασυρμάτου, με ηχογραφημένο μήνυμα είχε αναφέρει ότι το ερευνητικό σκάφος βρίσκονταν σε περιοχή εκτός ελληνικής δικαιοδοσίας.

«Φινλανδοποίηση» : Ο υποτιμητικός αυτός όρος της διεθνούς πολιτικής αναφέρεται στη στάση της Φινλανδίας μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου απέναντι στη Σοβιετική Ένωση και τη συστηματική αποφυγή κάθε αφορμής που θα ήταν αντίθετη με τις επιταγές των Σοβιετικών υπό τον φόβο πιθανής σύρραξης.

Λάμπρος Τζούμης
 7/3/2025


ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ