Η ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ...

Οι Άλλοι
... οι ομιλούντες τη γλώσσα των χοιρογρυλλίων
... οι Ωμοφάγοι
... οι Άξεστοι του Νερού
...






Κοίτες ποταμών και υγροβιότοποι έχουν γίνει αυτοσχέδιες χωματερές

Ανεξέλεγκτη απόθεση σκουπιδιών σε εκτάσεις που απέχουν μια «ανάσα» από τη Θεσσαλονίκη

Του Θανάση Τσιγγανα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
Πράσινο; «Τσιμέντο να γίνει...» έλεγε ένα παλιό σαρκαστικό οικολογικό σλόγκαν. Εθνικό πάρκο; Σκουπίδια και μπάζα να γεμίσει... «απαντά» η σημερινή πραγματικότητα σαρκάζοντας για το πώς αντιλαμβάνονται εκατοντάδες πολίτες πέριξ των προστατευόμενων περιοχών το φυσικό περιβάλλον τους.
Γαλλικός ποταμός, εθνικό πάρκο Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα, εθνικό πάρκο λιμνών Κορώνειας - Βόλβης, περιαστικό δάσος του Σέιχ-Σου, τέσσερις προστατευόμενες περιοχές που απέχουν μια «ανάσα» από τη Θεσσαλονίκη, και υποφέρουν από την επέλαση των ασυνείδητων που πετούν μέσα στον αυστηρά προστατευόμενο πυρήνα τους, τόνους σκουπιδιών και μπάζων, μετατρέποντας εν μια νυκτί χιλιάδες στρέμματα σε αυτοσχέδιες χωματερές.
Λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τα νοικοκυριά και τον βιομηχανικό τομέα, αλλά και της απουσίας σχετικών κονδυλίων στις κρατικές υπηρεσίες φαίνεται να έχει επιταθεί τόσο το πρόβλημα τελευταία, που οι αρμόδιοι του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης χρησιμοποιούν και εταιρεία «σεκιούριτι» για να περιορίσουν την εξάπλωση του φαινομένου στην κοίτη του Γαλλικού ποταμού και την παράκτια ζώνη του Καλοχωρίου.
«Η ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών και μπάζων πάσης φύσεως στις κοίτες των ποταμών ή σε υγροβιότοπους δεν αφορά μόνο τους κατοίκους κοντινών οικισμών, αλλά όλη τη Θεσσαλονίκη, επισημαίνει ο αντιδήμαρχος του Δήμου Δέλτα κ Γ. Γλώσσης.
Προτεραιότητα
Οι εκπρόσωποι του δήμου (συνένωση Εχεδώρου, Χαλάστρας και Αξιού) στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει μια από τις μεγαλύτερες προστατευόμενες εκτάσεις της χώρας (Ramsar και Natura) θεωρούν ότι το πρόβλημα παράνομης ρίψης σκουπιδιών, μπάζων, βιομηχανικών - βιοτεχνικών αποβλήτων είναι προτεραιότητα και καταβάλλουν προσπάθειες για τον περιορισμό του. Οπως είπε στην «Κ» ο αντιδήμαρχος κ. Χρ. Τσιφλιτζής, υπεύθυνος για τη Δημοτική Αστυνομία, μέσα στο 2011 επιβλήθηκαν 53 «πράσινα» πρόστιμα. Στη συγκεκριμένη περιοχή το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων μικρών χωματερών προέρχεται και από επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Σίνδου. «Πληρώνουν ένα φτωχό μεροκάματο σε αλλοδαπούς ή αθίγγανους για να ξεφορτωθούν μπάζα, σκουπίδια, κατάλοιπα παραγωγής και άχρηστα υποπροϊόντα γνωρίζοντας ότι αυτά τα υλικά ποτέ δεν θα καταλήξουν σε ΧΥΤΑ, αλλά στις κοίτες των ποταμών», επισημαίνει ο κ Τσιφλιτζής.
Παρά τις εκτεταμένες εκστρατείες καθαριότητας σε προστατευόμενες περιοχές που πραγματοποιούν οι δήμοι με τη συμμετοχή εθελοντών και μαθητικών κοινοτήτων το πρόβλημα παραμένει και κατατάσσεται ως ένα ακόμη αρνητικό της σύγχρονης ελληνικής νοοτροπίας. Ο Δήμος Δέλτα σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Αξιού-Λουδία -Αλιάκμονα έχουν πραγματοποιήσεις αρκετές εξορμήσεις για τον καθαρισμό σημείων σε Γαλλικό,Αξιό, παράκτια ζώνη Καλοχωρίου, αλλά μέσα σε δύο μόνο εβδομάδες ορισμένα ξαναγεμίζουν πάλι από σκουπίδια και μπάζα.
Στο δάσος του Σέιχ-Σου που επίσης γνωρίζει ανεξέλεγκτη απόθεση μπάζων κυρίως από ανακαινίσεις διαμερισμάτων έχουν χαρτογραφηθεί τέσσερα σημεία (βρύση μπαρμπα-Γιώργη, Τριανδρία, Ασβεστοχώρι, Πανόραμα). Οπως ανέφερε ο κ. Μιλ. Μπενάκης, επικεφαλής ομάδας εθελοντών, το καλοκαίρι είχε εντοπιστεί πολίτης που μετέφερε δύο φορτηγά μπάζων. Οταν άδειασε το πρώτο μέσα στο δάσος οι εθελοντές παρενέβησαν και του ζήτησαν να τα ξαναφορτώσει. Παραδεχόμενος το λάθος του τα απομάκρυνε φτυαρίζοντας επί ώρες. «Η περιφρούρηση λέει ο κ. Μπενάκης είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης. Ο άλλος είναι η συνείδηση και αγωγή του πολίτη». Η μεγαλύτερη έξαρση παράνομων αποθέσεων παρατηρείται τον χειμώνα λόγω της μείωσης των δασικών υπαλλήλων και των εθελοντικών ομάδων περιφρούρησης και τη νύχτα που δεν εργάζεται η Δημοτική Αστυνομία.

Στην Κορώνεια
Στην πολύπαθη Κορώνεια με τις μικρές χωματερές ο Φορέας Διαχείρισης έχει ζητήσει από τους δήμους της περιοχής να δημιουργήσουν χώρους υποδοχής αδρανών υλικών. Οπως ανέφερε η δασολόγος του Φορέα, Φωτεινή Τσαβδάρογλου, «καταφέραμε να τις περιορίσουμε στις όχθες των λιμνών, εντοπίζοντας την προέλευση των μπάζων. Τα περιστατικά, από 73 το 2010 μειώθηκαν σε 37 το 2011.












Δορυφορική καταγραφή των προβληματικών σημείων 
Η κοίτη του Γαλλικού ποταμού κατέχει το θλιβερό προνόμιο της συγκέντρωσης παράνομων ρίψεων άχρηστων υλικών τόσο σε αριθμό σημείων όσο και σε ποσότητα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.
Στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού οι εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα προχώρησαν πρόσφατα στη δορυφορική καταγραφή με συντεταγμένες όλων των προβληματικών σημείων κατά μήκος του Γαλλικού και του Αξιού ποταμού. Κατά μήκος του Αξιού έχουν επισημανθεί δέκα τέτοια σημεία εντός κι εκτός του εθνικού πάρκου, η συνολική έκταση του οποίου ξεπερνά τα 330.000 στρέμματα. Είναι, κοντά στο δέλτα, οι τεράστιες ποσότητες από μυδοκελύφη (προερχόμενα από τις μυδοκαλλιέργειες). Κοντά στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών. Στη γέφυρα Κυμίνων-Χαλάστρας, όπου συγκεντρώνονται κλαδιά, μπάζα και σκουπίδια που μεταφέρει ο Αξιός. Στο ύψος του χωριού Ανατολικό όπου εντοπίζονται διαρκείς ρίψεις στην όχθη του ποταμού, ακόμη και ψόφιων αγελάδων (πέρυσι). Στις περιοχές της Ελεούσας, του Καστανά κι Ακροποτάμου έχουν χαρτογραφηθεί αυτοσχέδιες χωματερές και μόνο στην πρώτη εξ αυτών υπήρξε παρέμβαση καθαρισμού. Μπάζα και σκουπίδια σε διάφορες θέσεις νότια της Αξιούπολης. Εντός του εθνικού πάρκου υπήρχαν οι πρώην ΧΑΔΑ Χαλάστρας και Αιγινίου και η διαδικασία της αποκατάστασης έχει προχωρήσει μόνο γι’ αυτόν της Χαλάστρας.
Στον Γαλλικό, στο τμήμα μεταξύ εθνικής οδού και εκβολών έχουν χαρτογραφηθεί τέσσερις παράνομες χωματερές, αλλά στο βόρειο τμήμα τόσο στην ξερή κοίτη όσο και στον παράλληλο χωματόδρομο ουσιαστικά δεν υπάρχει λόγος χαρτογράφησης, αφού οι παράνομες αποθέσεις άχρηστων υλικών καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις. Σε μερικά σημεία μάλιστα, ασυνείδητοι άδειασαν φορτία μπάζων, βιοτεχνικών υλικών και σκουπιδιών ακόμη και πάνω στον δρόμο. «Η παράκτια ζώνη από τις εκβολές του Γαλλικού μέχρι το δέλτα του Αξιού είναι εξίσου προβληματική, συγκεντρώνοντας πλήθος σκουπιδιών που μεταφέρει στη διαδρομή του ο Αξιός από την ΠΓΔΜ και τους νομούς Κιλκίς και Θεσσαλονίκης και εκβράζει η θάλασσα στην ακτή» επισημαίνουν οι ερευνητές του Φορέα Χρήστος Πανταζόπουλος (δασολόγος) και Βασίλης Γιαμούζης (γεωπόνος) που έκαναν την καταγραφή.
Το νότιο τμήμα του Γαλλικού ποταμού, κοντά στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, πέραν της ιστορικής και περιβαλλοντικής του σημασίας, θεωρείται και τουριστικής αξίας λόγω της ιδιαίτερης αισθητικής των δύο μικρολιμνών (βόρεια και νότια) που έχουν σχηματιστεί τις τελευταίες δεκαετίες. Καθώς πρόκειται για σημεία εύκολα προσβάσιμα και επισκέψιμα, η καταγραφή αποσκοπεί στην αισθητική αναβάθμιση του τοπίου. Με τη διάθεση ποσού 100.000 ευρώ οι επόμενες δράσεις του Δήμου Δέλτα και του Φορέα Διαχείρισης στοχεύουν σε νέες επιχειρήσεις καθαρισμού των προστατευόμενων περιοχών (στις περυσινές συμμετείχαν 1.000 μαθητές), αλλά η διατήρηση, όπως επισημαίνουν όλοι, επαφίεται στην ευαισθησία των πολιτών που κατοικούν σε όλο το δυτικό τμήμα του νομού Θεσσαλονίκης. 
 


ΣΧΕΤΙΚΑ