Ξεχάστε τα υπόλοιπα: το Brexit της Theresa May θα κοστίσει μια περιουσία.


Στο περίγραμμά της, η συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Theresa May για το Brexit φαινόταν άστοχη. Καθώς τα κόστη γίνονται πιο ξεκάθαρα, αρχίζει να φαίνεται απαράδεκτη.

Μια νέα μελέτη από μια ακαδημαϊκή ομάδα σκέψης καταγράφει τις οικονομικές επιπτώσεις της προτεινόμενης συμφωνίας, με δυσμενή αποτελέσματα: Σε ορίζοντα 10 ετών, η συμφωνία της May θα μπορούσε να μειώσει το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Ηνωμένου Βασιλείου κατά έως 5,5%, συρρικνώνοντας παράλληλα τα δημόσια έσοδα κατά περίπου 1,8% του ΑΕΠ (και αυτό μετά αφού συνυπολογιστούν οι μειωμένες εισφορές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση). Άλλες έρευνες έχουν καταλήξει σε παρόμοια ανησυχητικά συμπεράσματα. Ακόμα και τα ιδιαίτερα αισιόδοξα στοιχεία της κυβέρνησης, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές ότι η συμφωνία είναι καταστροφική.

Ήταν αναμενόμενο ότι το Brexit θα πονούσε. Αλλά αυτές οι προβλέψεις, τόσο δυσμενείς που είναι, εξακολουθούν να υποτιμούν το πλήρες κόστος. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, η διαδικασία έχει ήδη συρρικνώσει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 2,5% σε σχέση με το πού θα ήταν και έχει κοστίσει στο κράτος 26 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως σε χαμένα έσοδα. Η κυβέρνηση έχει βάλει στην άκρη άλλα 3 δισεκατομμύρια λίρες για την προετοιμασία, απασχολώντας περί τους 7.000 δημόσιους υπαλλήλους και αφήνοντας αμέτρητα άλλα προβλήματα να φουντώνουν χωρίς να τα φροντίζει. Σε αυτά προστίθεται η χαμένη ενέργεια, προσοχή και φιλοδοξία που απαιτεί το εγχείρημα ή το φρικτό κόστος για τις επιχειρήσεις.

Και γιατί όλο αυτό;

Το μόνο υποτιθέμενο όφελος της συμφωνίας της May είναι ότι πιθανότατα θα τερματίσει την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων από τις χώρες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και με αυτή την έννοια θα μπορούσε να θεωρηθεί ως "ανάκτηση του ελέγχου". 

Αυτό είναι παρατραβηγμένο από μόνο του: οι υποστηρικτές του Brexit ήταν ιδιαίτερα ασαφείς για το θέμα, και βάσει μιας εκτίμησης μόνο 33% των ψηφοφόρων της εξόδου δήλωσαν ότι η μετανάστευση ήταν ο κύριος λόγος για την απόφασή τους.

Ακόμα και αν υπάρξει η παραδοχή ότι ο έλεγχος της μετανάστευσης ήταν το κύριο ζητούμενο, η κατάργηση της ελεύθερης κυκλοφορίας θα επιφέρει ακόμη περισσότερα κόστη. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις εργατικού δυναμικού και υψηλότερες τιμές. Μπορεί να καταστήσει δυσκολότερη την προσέλκυση εργαζόμενων υψηλής ειδίκευσης επιβάλλοντας νέες χρεώσεις και γραφειοκρατία. Επειδή οι μετανάστες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου πληρώνουν κατά μέσο όρο περισσότερους φόρους από ό, τι λαμβάνουν σε παροχές, αυτό μετά βίας θα μετριάσει τη δημοσιονομική πίεση. Και θα έρθει σε μια εποχή που το εργατικό δυναμικό γερνάει, η παραγωγικότητα επιβραδύνεται και οι επιχειρήσεις προσπαθούν ήδη να βρουν εργαζόμενους. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ανησυχίες για τη μετανάστευση υποχωρούν γρήγορα.

Η συμφωνία της May, λοιπόν, προσφέρει την εξής ανταλλαγή. Θα καταστήσει τους Βρετανούς μόνιμα φτωχότερους σε αντάλλαγμα για μια μεταρρύθμιση στο μεταναστευτικό –παραπλανητική ως προς τα οφέλη- που θα ικανοποιήσει μόνο ένα υποσύνολο της μικρής πλειοψηφίας που ψήφισε υπέρ της εξόδου, πολλοί από τους οποίους είναι σε κάθε περίπτωση εξοργισμένοι με άλλες προβλέψεις της συμφωνίας. Εκτός αυτού, θα μειώσει την επιρροή της Βρετανίας, θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις της, θα επηρεάσει την κυριαρχία της και θα εξοργίσει τους μισούς πολίτες της.

Είναι αυτό όντως για το οποίο ψήφισαν οι πολίτες το 2016;

Η απάντηση είναι απλά όχι. Μόνο το 22% των ερωτηθέντων σε μία δημοσκόπηση απάντησαν ότι υποστηρίζουν τη συμφωνία της May. Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι 75 τοις εκατό σκέφτονται ότι "αυτό που προτείνεται τώρα δεν έχει να κάνει με αυτό που τους είχαν υποσχεθεί πριν από δύο χρόνια". Η May προβάλλει το επιχείρημα ότι το κοινό πρέπει να στηρίξει το όλο θέμα μόνο και μόνο για να "τελειώνουμε με αυτό". Θα πρέπει να θυμάται το παλαιό πρόβλημα του χαμένου κόστους: Η προσπάθεια που έγινε μέχρι τώρα, όσο μεγάλη κι αν είναι, δεν έχει σημασία για το αν η απόφαση της εξόδου εξακολουθεί να έχει νόημα.

Αυτό που είναι απολύτως σημαντικό, από την άλλη πλευρά, είναι αυτά που έχουμε μάθει αναφορικά με τον απολογισμό του Brexit στο μέλλον. Και γι 'αυτό η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ρητή την επιλογή σε νέο δημοψήφισμα. Τώρα που το κόστος της μοναδικής επιλογής Brexit που προσφέρεται μπορεί να εκτιμηθεί αξιόπιστα και τα μικρά οφέλη του - εάν υπάρχουν - μπορούν να σταθμιστούν, η χώρα θα πρέπει να έχει άλλη ευκαιρία να αποφασίσει.

Η ιδέα ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα είναι δημοκρατικά παράνομο είναι λάθος. Είναι η αποτυχία να υπάρξει μόνο ένα, παρά τις ζωτικής σημασίας νέες πληροφορίες, που θα παγιδεύσει τη δημοκρατία.

Από τη συντακτική ομάδα του ''Bloomberg View''

2/12/2018



        ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ        






 Οι απόψεις,που δημοσιεύονται στα εκάστοτε-χάριν ενημέρωσης και προβληματισμού-αναρτώμενα άρθρα (ή κάθε είδους κείμενα) του ιστολογίου μου, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τους αρθρογράφους που επώνυμα τις διατυπώνουν.  Οι ''υπογραμμίσεις'' -χρώμα,μέγεθος γραμματοσειράς και οι εικονογραφήσεις-με εικόνες από το World Wide Web-στις αναρτήσεις γίνονται με ευθύνη του blogger.
 Στο αρχικό  πρωτότυπο κείμενο  παραπέμπεστε μέσω των επισυναπτόμενων ενεργών συνδέσμων.