ΗΠΑ και Κίνα φλερτάρουν με το σενάριο του συναλλαγματικού πολέμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αδιαμφισβήτητος νικητής 
του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας 
το Βιετνάμ. 


ΗΠΑ και Κίνα φλερτάρουν με το σενάριο 
του συναλλαγματικού πολέμου.  

Ο εμπορικός πόλεμος είναι για τους αρχάριους: Καλώς ήρθατε στον συναλλαγματικό πόλεμο! Η σινοαμερικανική αντιπαράθεση πέρασε σε ποιοτικά ανώτερο επίπεδο την εβδομάδα αυτή, μετά το μήνυμα του Πεκίνου να αφήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010, πέρα από το συμβολικό όριο των 7 γουάν ανά δολάριο, αλλά και την εξίσου εντυπωσιακή απάντηση της Ουάσινγκτον να χαρακτηρίσει επισήμως την Κίνα "χειραγωγό" του νομίσματός της, για πρώτη φορά από το 1994. Οι δύο πλευρές καθιστούν σαφές ότι δεν αναμένουν πλέον την εξεύρεση μιας νέας ισορροπίας το επόμενο διάστημα, ενώ οι υφεσιακές πιέσεις στο διεθνές σκηνικό απειλείται να ενταθούν επικινδύνως – με την Ευρωζώνη και τις αναδυόμενες ασιατικές οικονομίες να τοποθετούνται μεταξύ σφύρας και άκμονος.

"Μαύρη Δευτέρα"

Η άμεση αντίδραση των αγορών, με τον Dow Jones να σημειώνει βουτιά 750 μονάδων, τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων να διαμορφώνονται στο μείον 0,53% και την τιμή του χρυσού σε υψηλό πενταετίας (1.470 δολάρια ανά ουγκιά), εν μέσω γενικευμένης φυγής προς ασφαλή καταφύγια, υπήρξε ενδεικτική.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η "Μαύρη Δευτέρα" των χρηματιστηρίων σήμανε για τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη (σαν τον Τζεφ Μπέζος, τον Μπιλ Γκέιτς, τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ κτλ.) απώλειες ύψους 117 δισ. σε μετοχές και παράγωγα, ήτοι 2,1% της περιουσίας τους μέσα σε μόλις μία μέρα.

Με δεδομένη την ασύμμετρη σχέση που αποτυπώνει το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας έναντι των ΗΠΑ, εκλείπουν οι δυνατότητες του Πεκίνου να απαντήσει ισοδύναμα στους νέους δασμούς της τάξης του 10% που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβληθούν από 1ης Σεπτεμβρίου σε κινεζικά προϊόντα (ανάμεσά τους έξυπνα κινητά τηλέφωνα και ενδύματα) συνολικής αξίας 300 δισ. δολαρίων. Η κινητοποίηση "εναλλακτικών" όπλων, όπως η διολίσθηση του γουάν που ακυρώνει τις επιπτώσεις των νέων δασμών, φαντάζει μονόδρομος – έστω και αν από την Τρίτη η ισοτιμία επανήλθε σε επίπεδα λίγο κάτω από το επίμαχο όριο που σηματοδοτεί ο αριθμός 7.

Διαθέσιμα όπλα

Τυπικά, ο συναλλαγματικός πόλεμος δεν έχει ακόμη κηρυχθεί – πόσο μάλλον που η αμερικανική πλευρά δεν έχει προχωρήσει σε αντίστοιχες κινήσεις με το δικό της νόμισμα. Ωστόσο, ο Τραμπ ήδη από τον περασμένο μήνα έχει διαμηνύσει ότι μπορεί να υποτιμήσει το δολάριο "μέσα σε δύο δευτερόλεπτα", αν το επιθυμεί.

Εύκολα λέγεται, δύσκολα γίνεται. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Συναλλαγματικής Σταθεροποίησης ακριβώς για παρεμβάσεις τέτοιου τύπου. Όμως στη φαρέτρα του διαθέτει μόλις 100 δισ. δολάρια – ποσό ανεπαρκές απέναντι σε συναλλαγματικές αγορές στις οποίες διακινούνται τρισεκατομμύρια. Επιπλέον, το γουάν δεν ανήκει στα πλέον εμπορεύσιμα νομίσματα – για να μη μιλήσει κανείς για τον πιθανό τραυματισμό της αμερικανικής αξιοπιστίας. Αλλά και η κινεζική πλευρά δεν είναι εύκολο να τραβήξει την αντιπαράθεση μέχρι τέλος, δεδομένης της φυγής κεφαλαίων που πυροδοτεί η τεταμένη κατάσταση, αλλά και της επιβάρυνσης της εξυπηρέτησης του χρέους κινεζικών επιχειρήσεων σε ξένο νόμισμα.

Σε κάθε περίπτωση, η εποχή των συντονισμένων συναλλαγματικών πολιτικών μεταξύ των κρατών μοιάζει να δίνει τη θέση της σε ένα τοπίο συναλλαγματικού ανταγωνισμού – παρόμοιου με αυτόν που οδήγησε το 1985 στις Συμφωνίες Πλάζα, με τις οποίες η Ιαπωνία υποχρεώθηκε να ανατιμήσει το γεν έναντι του δολαρίου.

Πραγματικός στόχος η Fed

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η στόχευση του Ντόναλντ Τραμπ είναι πρωτίστως εσωτερική – και αφορά το αμερικανικό πολιτικό ημερολόγιο. Στόχος είναι η δημιουργία εκείνης της αίσθησης οικονομικής ευφορίας που θα διευκολύνει την προσπάθεια επανεκλογής του τον Νοέμβριο του 2020. Όμως τα δημοσιονομικά μέσα για κάτι τέτοιο εκλείπουν – και άλλωστε ελέγχονται από ένα εν μέρει εχθρικό Κογκρέσο. Είναι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα που θα πρέπει να πειθαναγκαστεί να προχωρήσει σε περισσότερο διευκολυντικές πολιτικές, όσο και αν τα μέλη της διοίκησής της επιμένουν ότι η τελευταία μείωση των επιτοκίων αποτελούσε κίνηση-άπαξ και δεν προαναγγέλλει αντίστοιχη συνέχεια.

Κάθε φορά που ο ένοικος του Λευκού Οίκου εξαπολύει μύδρους στο Twitter εναντίον των χωρών που "εκμεταλλεύονται" τις ΗΠΑ καθηλώνοντας τεχνητά τα νομίσματά τους δεν παραλείπει να καταγγείλει τη Fed η οποία καθεύδει έναντι των ανταγωνιστών.

Σε τρία διαδοχικά "τιτιβίσματά" του την Τετάρτη ο Τραμπ έγραψε τα εξής: "Τρεις ακόμη κεντρικές τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια: Το πρόβλημά μας δεν είναι η Κίνα - Είμαστε ισχυρότεροι από ποτέ, τα χρήματα ρέουν προς τις ΗΠΑ, ενώ η Κίνα χάνει εταιρείες κατά χιλιάδες, προς όφελος άλλων χωρών και το νόμισμά τους βρίσκεται υπό πολιορκία - Το πρόβλημά μας είναι μία Ομοσπονδιακή Τράπεζα που είναι υπερβολικά υπερήφανη ώστε να παραδεχτεί το λάθος της ότι ενεργεί πάρα πολύ γρήγορα και συσφίγγει πάρα πολύ (και σε αυτό είχα δίκιο!). Πρέπει να μειώσουν τα επιτόκια περισσότερο και ταχύτερα και να σταματήσουν τη γελοία ποσοτική τους σύσφιξη τώρα. Έχει διευρυνθεί πολύ το περιθώριο στην καμπύλη των αποδόσεων και δεν υπάρχει πληθωρισμός! Η ανικανότητα είναι ένα τρομερό πράγμα που πρέπει να προσεχθεί, ειδικά όταν τα πράγματα μπορούν να αντιμετωπιστούν τόσο εύκολα. Θα κερδίσουμε ούτως ή άλλως, αλλά θα ήταν πολύ πιο εύκολο αν η Fed αντιληφθεί, κάτι που δεν κάνουν, ότι ανταγωνιζόμαστε άλλες χώρες, οι οποίες όλες θέλουν να προχωρούν με δικά μας έξοδα!".

Η κίνηση Μνούτσιν κόστισε στο Πεκίνο

Να "υπαναχωρήσουν πριν να είναι πολύ αργά" και να επιστρέψουν σε μια "ορθολογική και δίκαιη πορεία" κάλεσε τις ΗΠΑ η κινεζική κεντρική τράπεζα, υποστηρίζοντας ότι ο χαρακτηρισμός της Κίνας ως "χειραγωγού του νομίσματός της" είναι "μια αυθαίρετη, μονομερής και υπέρ του προστατευτισμού πρακτική, που πλήττει σοβαρά τους διεθνείς κανόνες και θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές".
Η πρόσφατη εξασθένιση του γουάν είναι μια αποτύπωση της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά καθώς και των διακυμάνσεων στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος εν μέσω μεταβολών στις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες και κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η οποία καταλήγει με τη διαβεβαίωση ότι "η Κίνα δεν έχει χρησιμοποιήσει το νόμισμά της ως εργαλείο για να αντιμετωπίσει τις εμπορικές διαμάχες και δεν πρόκειται να το κάνει".

Ευρύτερο το διακύβευμα

Είναι αλήθεια ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ υπό τον Στίβεν Μνούτσιν αντιστάθηκε σε πολλές ευκαιρίες κατά το πρόσφατο παρελθόν για να χαρακτηρίσει την Κίνα ως μία χώρα που χειραγωγεί το νόμισμά της, παρά την προεκλογική εξαγγελία του Τραμπ να το πράξει από την πρώτη ημέρα της άσκησης των προεδρικών καθηκόντων του.

Τον Ιούνιο, το ΔΝΤ είχε δηλώσει από την πλευρά του ότι το κινεζικό νόμισμα "δεν είναι ούτε υπερτιμημένο, ούτε υποτιμημένο".

Ο Λάρι Σάμερς, υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον, έγραψε στην εφημερίδα "The Washington Post" ότι η Κίνα δεν πληροί τις (αρνητικές) προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ως χώρα που χειραγωγεί το νόμισμά της: "Οι παρεμβάσεις της στην αγορά συναλλάγματος τα τελευταία χρόνια ήταν για την ανατίμηση κι όχι την υποτίμηση του νομίσματός της".

Στην πραγματικότητα, η πρωτοβουλία του Μνούτσιν, εμφανώς υπαγορευμένη από τον Τραμπ, αφορά την ευρύτερη αντιπαράθεση με την Κίνα και όχι τη στενά νοούμενη συναλλαγματική της πολιτική. Μία αντιπαράθεση η οποία για τον Αμερικανό πρόεδρο έλαβε σχεδόν προσωπικό χαρακτήρα από τη στιγμή που η κινεζική πλευρά αθέτησε την υπόσχεσή της να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων (λ.χ. σόγιας), σε μια κίνηση καλής θέλησης για τη σχετική εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου. Το ότι οι άμεσα θιγόμενοι είναι οι ψηφοφόροι εκείνων των αμερικανικών πολιτειών που στηρίζουν εκλογικά τον Ντόναλντ Τραμπ εξηγεί πολλά.

Πώς οξύνει τα πνεύματα η αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ

Πολύ περισσότερο από μία εμπορική διαμάχη, σαν αυτές που αντιπαραθέτουν τις ΗΠΑ και με χώρες όπως η Ιαπωνία ή η Γερμανία, η σινοαμερικανική σύγκρουση έχει βεβαίως ευρύτερα γεωπολιτικά χαρακτηριστικά, τα οποία με το πέρασμα των ημερών αναδεικνύονται όλο και πιο έντονα.

Αλλά και η ίδια η εμπορική διαμάχη δεν πρόκειται να επιλυθεί, όπως έχει καταστήσει σαφές η αμερικανική πλευρά, παρά μόνο με τέτοιες αλλαγές στο εσωτερικό ρυθμιστικό πλαίσιο της Κίνας τις οποίες είναι αμφίβολο αν το κινεζικό καθεστώς μπορεί πολιτικά να αντέξει.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι το δόγμα Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ κατονομάζει την Κίνα (μαζί με τη Ρωσία) ως "αναθεωρητική δύναμη", ούτε ότι η κυβέρνηση Τραμπ επιχειρεί να ανακόψει την κινεζική είσοδο στην επόμενη τεχνολογική επανάσταση, ενώ ταυτοχρόνως συνεχίζει τη γραμμή του Μπαράκ Ομπάμα για μια πολιτικο-στρατιωτική ανάπτυξη στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού με ορατό τον στόχο ανάσχεσης του Πεκίνου.

Η αναταραχή των τελευταίων εβδομάδων στο Χονγκ Κονγκ, την οποία το Πεκίνο απέδωσε στο "μαύρο χέρι" των ΗΠΑ, ενισχύει τις υποψίες των Κινέζων ιθυνόντων ότι επιχειρείται και πολιτική αποσταθεροποίησή τους.

"Αυτοί που παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν. Μην υποτιμήσετε ποτέ την αυστηρή αποφασιστικότητα και την τεράστια δύναμη της κεντρικής κυβέρνησης", σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεκίνο ο εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων Χονγκ Κονγκ και Μακάο του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας, Γιανγκ Γκουάνγκ, την επομένη γενικής απεργίας και νέας διαδήλωσης που έληξε με επεισόδια βίας στην πρώην βρετανική αποικία.

Ο Κινέζος αξιωματούχος επανέλαβε, εξάλλου, την υποστήριξη των κινεζικών Αρχών στην επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Κάρι Λαμ όσον αφορά την καταστολή των διαδηλώσεων και τόνισε ότι οι αρχές του Χονγκ Κονγκ μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση εκεί.

Η μεγαλύτερη κρίση από το 1997

Η προειδοποίηση αυτή ήταν η πιο σθεναρή που έχει διατυπώσει το Πεκίνο από τότε που άρχισαν οι κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ στις αρχές του Ιουνίου, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από ένα σχέδιο νόμου που προέβλεπε να επιτρέπεται η έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα. Το σχέδιο νόμου αποσύρθηκε, αλλά οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και γίνονται βιαιότερες, καίτοι λιγότερο μαζικές.

Το Χονγκ Κονγκ διέρχεται τη σοβαρότερη πολιτική κρίση στην ιστορία του μετά την παράδοση της κυριαρχίας του το 1997 από το Λονδίνο στο Πεκίνο. Οι κινητοποιήσεις που γίνονται εδώ και δύο μήνες ακολουθούνται όλο και συχνότερα από συγκρούσεις ανάμεσα σε μικρές ριζοσπαστικές ομάδες και τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση των ταραχών. Οι διαδηλωτές ζητούν κυρίως την παραίτηση της Λαμ, τη διεξαγωγή έρευνας για τη δράση της αστυνομίας, τη χορήγηση αμνηστίας στους διαδηλωτές και μια καθολική ψηφοφορία για την εκλογή της κυβέρνησης και την οριστική εγκατάλειψη του αμφιλεγόμενου σχεδίου νόμου για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.

Στρατιωτικός ανταγωνισμός

Σε άλλες εστίες τριβής, ο Φου Κονγκ, γενικός διευθυντής του τμήματος ελέγχου των εξοπλισμών στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η Κίνα θα λάβει αντίμετρα, αν υλοποιηθεί ο αμερικανικός σχεδιασμός για ανάπτυξη πυραύλων επιφανείας μέσου βεληνεκούς στην Ασία εντός των επόμενων μηνών, όπως προανήγγειλε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, το Σάββατο επισκεπτόμενος την Αυστραλία.

Παράλληλα, ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Νι Τζιαν, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ανάπτυξης πλοίων του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού στον Περσικό Κόλπο για τη συνοδεία εμπορικών σκαφών, σε απάντηση προς την αντίστοιχη αμερικανοβρετανική πρωτοβουλία.

Του Κώστα Ράπτη

11/8/2019


      ΣΧΕΤΙΚΑ  ΘΕΜΑΤΑ     




Αδιαμφισβήτητος νικητής 
του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας 
το Βιετνάμ. 

Ο πόλεμος των δασμών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, τα χρηματιστήρια κλυδωνίζονται και οι πολιτικοί –με προεξάρχοντα τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ—διακηρύσσουν πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, όμως ποιος αλήθεια κερδίζει από την εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό υπάρχει: είναι το Βιετνάμ.

Στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας τα εργοστάσια δεν προλαβαίνουν να δέχονται παραγγελίες, καθώς οι αμερικανικοί δασμοί αποτρέπουν τις ξένες εταιρείες από το να αναθέτουν τμήματα της παραγωγής τους στην Κίνα. Πλέον το Βιετνάμ τείνει να εκτοξευθεί στη διεθνή αγορά ως ο κύριος παραγωγός κινητών τηλεφώνων και ανταλλακτικών υψηλής τεχνολογίας.

Ωστόσο, χρειάζεται να καλυφθεί ακόμη μεγάλη απόσταση μέχρι να φθάσει το Βιετνάμ τα επίπεδα παραγωγής της Κίνας, όπως εξηγεί ο Βου Χούου Τανγκ, ιδιοκτήτης της Bac Viet Technology, που σήμερα κατασκευάζει πλαστικά στοιχεία των εκτυπωτών της Canon, τα μουσικά όργανα της Korg και μεγάλα τμήματα της παραγωγής των μοντέλων κινητών τηλεφώνων της Samsung. "Η αγορά του Βιετνάμ είναι ακόμη πολύ μικρή για να απορροφήσει την παραγωγή και να δημιουργήσει νέα εργοστάσια", εξηγεί ο ίδιος, τονίζοντας πως ακόμη είναι κατά 5-10% πιο ακριβή η εξασφάλιση πρώτων υλών εν σχέσει με την Κίνα.

Ένας φαύλος κύκλος, που όμως αναμένεται να ανατραπεί, δεδομένου ότι η Apple έχει δείξει πρόθεση να συνεργασθεί με τη Samsung και να παράγει τα νέα iPhone στο Βιετνάμ. Μία τέτοια εξέλιξη θα αναβάθμιζε ποιοτικά τη βιομηχανία της χώρας, ανοίγοντάς της διάπλατα τον δρόμο για το μέλλον.

Πριν μία δεκαετία ο νοτιοκορεατικός τεχνολογικός γίγαντας της Samsung δημιούργησε το πρώτο της εργοστάσιο στο Μπακ Νίνχ του Βιετνάμ, θέλοντας να μειώσει την εξάρτηση της παραγωγής της από την Κίνα. Στο ενδιάμεσο διάστημα τα κόστη παραγωγής της στην Κίνα αυξήθηκαν, ενώ μειώθηκαν τα έσοδα από τις πωλήσεις της έπειτα από το μποϊκοτάζ που εφάρμοσε το Πεκίνο απέναντι στα νοτιοκορεατικά προϊόντα, λόγω της ένταξης της Σεούλ στο αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ το 2017.

Μπορεί οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο να μην έχουν λήξει, όμως η ανησυχία για πολλές ξένες εταιρείες δεν έχει καταλαγιάσει και οι ιδιοκτήτες τους αναζητούν διαρκώς καινούργιες τοποθεσίες για φθηνότερη παραγωγή των προϊόντων τους. Και το Βιετνάμ αναδεικνύεται σε ιδανικό τόπο για πολλούς ξένους κολοσσούς. Η Nintendo έχει μεταφέρει την παραγωγή της κονσόλας της Switch, η ταϊβανέζικη Foxconn έχει ανακοινώσει την αγορά μεγάλων εκτάσεων για επέκτασή της στη χώρα, αλλά και οι ταϊβανέζοι συνεργάτες της Apple έχουν μεταφέρει την παραγωγή τους εκεί. Ήδη στο Βιετνάμ κατασκευάζεται σχεδόν το 50% της παραγωγής της Nike και της Adidas.

Με τις νέες επενδύσεις, η κυβέρνηση της χώρας έχει αποδυθεί στην προσπάθεια να βελτιώσει τις οδικές αρτηρίες της, τους λιμένες της και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να διευκολύνει τις ξένες εταιρείες.

Ωστόσο, είναι ακόμη δύσκολο να αποσπάσει η χώρα την πρωτοκαθεδρία από την Κίνα. Με 100 εκατ. πληθυσμό σε σχετικά μικρή έκταση, η αξία της γης στο Βιετνάμ ακόμη είναι πολύ υψηλή και η ύπαρξη κατηρτισμένου και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού είναι ακόμη μικρή. Για τον λόγο τούτο δεν είναι πολλές οι ξένες εταιρείες που δηλώνουν έτοιμες να κάνουν το άλμα και να μεταφέρουν εκεί την παραγωγή τους από την Κίνα.

Και ο Τραμπ, τι κάνει; Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως το Βιετνάμ ενδέχεται ν’ αποτελέσει τον επόμενο στόχο για νέες αμερικανικές κυρώσεις. Όμως η βιετναμική κυβέρνηση δηλώνει πως επιδιώκει καλές εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τιμωρώντας μάλιστα εξαγωγείς που παρανόμως προσθέτουν στις ετικέτες τους το Made in Vietnam προκειμένου να αποφύγουν τους αμερικανικούς δασμούς.

Την ίδια στιγμή κι έπειτα από την αρχική αμηχανία που δημιούργησε ο εμπορικός πόλεμος—στου οποίου το επίκεντρο βρέθηκε η συγκεκριμένη εταιρεία—ο κινεζικός κολοσσός Huawei αναδιοργανώνεται και ήδη ανακοίνωσε πως δοκιμάζει ένα καινούργιο smartphone με το δικό της λειτουργικό πρόγραμμα Hongmeng, ως εναλλακτικό του λειτουργικού Android.

Την είδηση δημοσίευσε η κρατική οικονομική εφημερίδα Economic Times, η οποία ενημερώνει πως το νέο κινητό θα διατεθεί στις αγορές περί τα τέλη του έτους. Με κόστος περί τα 250 ευρώ η νέα συσκευή φιλοδοξεί να γίνει δημοφιλής στο ευρύ κοινό και να ανοίξει τον δρόμο για νέες επενδύσεις.

Άραγε, αναρωτιέται κανείς στοχαζόμενος τις εξελίξεις, ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο παραγωγικές υπερδυνάμεις θα βλάψει τελικά τους καταναλωτές, ή θα δημιουργήσει νέες εναλλακτικές που μακροπρόθεσμα θα είναι ευεργετικές για όλους;

Πηγή: ΑΜΠΕ

https://www.capital.gr/diethni/3376631/adiamfisbititos
-nikitis-tou-emporikou-polemou-ipa-kinas-to-bietnam

12/8/2019





ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ