Κλιματική αλλαγή και εγκληματικές πολιτικές καίνε την Αυστραλία.

 Κάθε νέα εκτίμηση διαψεύδει την προηγούμενη, κάθε υπολογισμός αποδεικνύεται συντηρητικός σε σχέση με τον προηγούμενο. Σε μία δραματική συγκυρία (;), μάλιστα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, επέλεξε τη φετινή θερινή περίοδο να συρρικνώσει σχεδόν κατά το ήμισυ τη χρηματοδότηση της αντιπυρικής προστασίας της χώρας του. Και οι δασικές πυρκαγιές που μαίνονται τέσσερις μήνες τώρα στην Αυστραλία εξελίσσονται στον μεγαλύτερο εφιάλτη για ολόκληρο τον πλανήτη. Οι έως τώρα απώλειες σε δασικές και ημι-δασικές εκτάσεις καλύπτουν περίπου δύο Βέλγια, ή μία Ιρλανδία ή το ένα τρίτο της Ελλάδας! Σε βιοποικιλότητα, έχουν αφανιστεί περί τα 1,25 δισεκατομμύρια ζώα, κυρίως θηλαστικά, πουλιά και ερπετά (είναι η τελευταία εκτίμηση του World Wildlife Fund Australia, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα βατράχια, τα έντομα και τα άλλα ασπόνδυλα). Όσο για τις συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων, την ποιότητα του νερού και το κλίμα, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να φανούν... Το σίγουρο είναι ότι δεν υπολογίζονται...




 1.
Κλιματική αλλαγή και εγκληματικές πολιτικές 
καίνε την Αυστραλία.

Ανεξέλεγκτες συνεχίζουν να μαίνονται οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία αφήνοντας πίσω τους θύματα και τεράστιες καταστροφές τόσο σε οικολογικό επίπεδο - μεγάλος είναι ο φόρος αίματος σε ζώα - όσο και σε υλικό επίπεδο. Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη για τη χώρα ενώ ήδη πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Υπολογίζεται μάλιστα, ότι οι πυρκαγιές έχουν αφανίσει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ζώα και φυτά.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι θερμές και ξηρές συνθήκες που πυροδότησαν τις πυρκαγιές, οι οποίες καταστρέφουν τη χώρα από τον Σεπτέμβριο είναι πιθανό να συνεχιστούν, ενώ η κλιματική αλλαγή κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη. Η νοτιοανατολική Αυστραλία είναι ασυνήθιστα ξηρή από τον Σεπτέμβριο, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν συνεχόμενες βροχοπτώσεις για μια περίοδο εβδομάδων για να υπάρξει υγρασία και να μειωθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς, αναφέρει στο Time ο Dan Pydynowski, μετεωρολόγος στο AccuWeather.

Δυστυχώς, η βροχή δεν φαίνεται να συνεχίσει τις επόμενες εβδομάδες και ο Pydynowski προειδοποιεί ότι δεν αρκεί για να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Αλλά και η τροπική καταιγίδα Blake δεν αναμένεται να φτάσει στην περιοχή που επηρεάζεται περισσότερο από τις πυρκαγιές. «Όλα είναι τόσο στεγνά τώρα, δεν χρειάζεται και πολύ για να ξεκινήσει και να εξαπλωθεί μια πυρκαγιά», πρόσθεσε.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, καθώς και τα τρία χρόνια ξηρασίας και η επέκταση των κοινοτήτων σε περιοχές άγριας γης, έχουν θέσει περισσότερους ανθρώπους σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο. «Υπάρχουν δήμοι και κοινότητες που κινδυνεύουν και που δεν είχαν δεχτεί απειλή ποτέ ξανά», δήλωσε την Κυριακή η Gladys Berejiklian, πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας. Συνολικά, περίπου 1.800 σπίτια έχουν καταστραφεί στη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτόρια, ενώ περίπου 70 σπίτια χτυπήθηκαν στα δύο κράτη τις τελευταίες μέρες των πυρκαγιών. «Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι αυτό είναι κάτι που έχουμε βιώσει πριν», δήλωσε η Berejiklian. 

Παρόλο που οι πιο ψυχρές θερμοκρασίες και κακές καιρικές συνθήκες έχουν φέρει μια σχετική ανάπαυλα για μερικές ημέρες, οι φωτιές αναμένεται να επεκταθούν και πάλι αργότερα την εβδομάδα, όταν επιστρέψουν οι υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι.

Australia bushfires: 'It's like fireballs exploding in the air' - BBC News

Οι καταστροφές και οι σοκαριστικές εικόνες των κοινοτήτων που είδαν το φως της δημοσιότητας οδήγησαν σε μια παγκόσμια «έκρηξη» βοήθειας. Οι κυβερνήσεις της Νέας Ζηλανδίας, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών έστειλαν όλοι έμπειρο προσωπικό, που έφτασαν τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ.

Ο πρωθυπουργός Scott Morrison, ο οποίος κατηγορήθηκε ευρέως για την καθυστερημένη αντίδραση στις πυρκαγιές αλλά και μια εγκληματική πολιτική υπέρ της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, μαζί με, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση θα δώσει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων, στη στήριξη επιχειρήσεων και στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στους εργαζόμενους έκτακτης ανάγκης.

Οι πυρκαγιές αντικατοπτρίζουν πολλά από αυτά που έχουμε δει να συμβαίνουν και σε άλλα μέρη του κόσμου τα τελευταία χρόνια. Περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, όπως η Καλιφόρνια, καίγονται πιο συχνά, καταστρέφοντας πολλά νοικοκυριά. Αλλά και μέρη όπως το Βραζιλιάνικο τροπικό δάσος ή το βόρειο τμήμα της Σουηδίας, όπου οι φωτιές είναι σπάνιες, πλήττονται πλέον από πυρκαγιές.  Την ίδια στιγμή στα Snowy Mountains, τις υψηλότερες κορυφές στην Αυστραλία, υπήρξαν επίσης πυρκαγιές, αφήνοντας πολλούς κατοίκους στην περιοχή παγιδευμένους.

Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία επιδεινώθηκαν από δύο παράγοντες που έχουν άμεση σχέση με την κλιματική αλλαγή: τη θερμότητα και τις ξηρές συνθήκες, λέει ο Stefan Rahmstorf, επικεφαλής τμήματος στο Ινστιτούτο Potsdam για την Κλιματική Έρευνα της Γερμανίας. Τα τελευταία χρόνια, στην Αυστραλία επικρατούν χρόνιες ξηρές συνθήκες και εξαιρετικά χαμηλές βροχοπτώσεις. Οι επιστήμονες λένε ότι οι ξηρασίες στη χώρα έχουν χειροτερέψει τις τελευταίες δεκαετίες. Την ίδια στιγμή, η χώρα έχει καταγράψει υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ, ενώ το περασμένο καλοκαίρι ήταν το πιο καυτό για τη χώρα. «Λόγω της αυξημένης εξάτμισης σε θερμότερες θερμοκρασίες, η βλάστηση και τα εδάφη στεγνώνουν ταχύτερα», τονίζει ο Rahmstorf. «Έτσι, ακόμα κι αν οι βροχοπτώσεις δεν αλλάξουν, μόνο η ζέστη από μόνη της θα προκαλέσει ξηρότητα της βλάστησης και συνεπώς αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς».

Την ίδια στιγμή, ο Scott Morrison, ο οποίος αντιστάθηκε στις εκκλήσεις της χώρας να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κατηγορήθηκε ότι υποβαθμίζει τη σχέση μεταξύ των πυρκαγιών και της κλιματικής αλλαγής, λέγοντας σε συνέντευξη του ότι δεν υπάρχουν «αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία ότι η μείωση των εκπομπών θα μειώσει τις πυρκαγιές». Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι ενώ πολλές πηγές ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιές - συμπεριλαμβανομένου του εμπρησμού -, η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους κύριους λόγους. «Υπάρχουν τώρα ανειλικρινείς προσπάθειες να υποβαθμιστεί ο σαφής ρόλος της κλιματικής αλλαγής στην επιδείνωση της έντασης και της σοβαρότητας των πυρκαγιών της Αυστραλίας», αναφέρει ο Peter Gleick, επιστήμονας του κλίματος και συνιδρυτής του Ινστιτούτου Pacific στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τον Gleick οι πυρκαγιές είναι ένα «πολύ σαφές παράδειγμα της σύνδεσης μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών συνθηκών». Επισημαίνει επίσης ότι αυτές οι πυρκαγιές είναι αρκετά παρόμοιες με τις πρόσφατα καταστρεπτικές πυρκαγιές στη Βραζιλία και την Καλιφόρνια.


Crews race against time, weather changes to contain Australia fires | ABC News

«Το ζήτημα δεν είναι εάν η κλιματική αλλαγή προκάλεσε αυτές τις πυρκαγιές. Οι πυρκαγιές αρχίζουν για φυσικούς λόγους ή εξαιτίας του ανθρώπους. Αυτό που βλέπουμε είναι μια επιδείνωση των συνθηκών που κάνουν τις πυρκαγιές στην Αυστραλία να είναι πιο καταστροφικές. Όλοι αυτοί οι παράγοντες - ρεκόρ θερμότητας, πρωτοφανής ξηρασία, έλλειψη βροχής - συμβάλλουν στην ξηρασία που κάνει τις πυρκαγιές χειρότερες. Τα αποτέλεσματα των ερευνών δείχνουν ότι η έκταση, η σοβαρότητα και η ένταση αυτών των πυρκαγιών είναι πολύ χειρότερη από ότι θα ήταν χωρίς τα δακτυλικά αποτυπώματα της κλιματικής αλλαγής».

Ο Rahmstorf λέει επίσης ότι οι επιστήμονες του κλίματος πιστεύουν ότι οι συνθήκες πυρκαγιάς επιδεινώνονται επειδή η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει τον κύκλο του νερού, γεγονός που με τη σειρά του «οδηγεί σε λιγότερες βροχοπτώσεις σε ήδη ξηρά μέρη του κόσμου και περισσότερες βροχοπτώσεις σε ήδη υγρά μέρη του κόσμου». Η Αυστραλία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην αλλαγή του κλίματος, διότι η ήπειρος είναι ήδη ζεστή και ξηρή. Μάλιστα ένα μεγάλο μέρος της χώρας αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο ξηρασίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι πυρκαγιές μπορούν να επηρεάσουν τόσο την ίδια τη χώρα όσο και το παγκόσμιο κλίμα. Οι πυρκαγιές μπορούν να προκαλέσουν «πύρινες καταιγίδες», οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε πρόσθετες πυρκαγιές, όταν υπάρχουν δυνατοί αέρηδες.

Παράλληλα, οι πυρκαγιές επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενισχύσει την αλλαγή του κλίματος, λέει ο Gleick. «Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει αυτές τις καταστροφές και οι καταστροφές αυτές επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή», λέει ο Gleick. «Έχουμε δει μόνο μικρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά στο μέλλον θα δούμε πολλές περισσότερες. Εάν έχουμε αυτές τις καταστροφές με ένα βαθμό θέρμανσης του πλανήτη και γνωρίζουμε ότι κατευθυνόμαστε προς 1,5, 2 ή 3 βαθμούς, μπορούμε μόνο να φανταστούμε τι μέλλει γενέσθαι», κατέληξε.

Μάρθα Κίσκιλα


10/1/2020


  2.
Μια ήπειρος ερημοποιείται

Τις δραματικές επιπτώσεις των πυρκαγιών που μαίνονται στην Αυστραλία, σημειώνοντας την επιταχυνόμενη επέκταση των ερημικών περιοχών, περιγράφει σε άρθρο του ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

Αναλυτικά το άρθρο του κ. Λέκκα για τις πυρκαγιές 
και την κλιματική αλλαγή:

«Οι επιπτώσεις των γιγάντιων πυρκαγιών το περασμένο καλοκαίρι στη λεκάνη του Αμαζονίου ποταμού και κυρίως οι πρόσφατες και εν εξελίξει πυρκαγιές στην Αυστραλία, εκμηδενίζουν ουσιαστικά τα οφέλη που έχουν προκύψει από τις όποιες προσπάθειες της τελευταίας πενταετίας για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι γιγαντιαίες πυρκαγιές σε πάνω από 20 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και η ολοκληρωτική καταστροφή χλωρίδας και πανίδας, ισοδυναμούν με καταστροφική πτώση μετεωριτών σε μία ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη.

Παράλληλα με την καταστροφή του βίο-περιβάλλοντος, σημαντικότερες είναι οι επιπτώσεις στο γεωπεριβάλλον. Επιπτώσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε αλλαγές στη φυσικογεωγραφία της περιοχής, στη διάβρωση των εδαφών, στη μεταφορά των τοξικών υπολειμμάτων της καύσης στα υδάτινα επιφανειακά και υπόγεια συστήματα. Οι επιπτώσεις αυτές έχουν κυρίως άμεση επίδραση στο υδάτινο σύστημα, καθώς μέσω των ρευμάτων της ωκεάνιας κυκλοφορίας, θα επιδράσουν αρνητικά στη παγκόσμια κλιματική ευαίσθητη ισορροπία.

Ειδικά στην περίπτωση της Αυστραλίας το μείζον πρόβλημα είναι η σταδιακή ερημοποίηση τεράστιων εκτάσεων, ενός φαινομένου που δεν αντιστοιχεί μόνο στη μετατροπή της σε μια ερημική περιοχή, αλλά στην καθολική υποβάθμιση των γήινων συστημάτων και κυρίως των εδαφών που μετατρέπονται δια παντός σε άγονα, υποβαθμισμένα εδάφη που δεν μπορούν να υποστηρίξουν καμία βιοδραστηριότητα και το σύστημα αδυνατεί πλέον να ανακάμψει.

Η επιταχυνόμενη επέκταση των ερημικών περιοχών στην Αυστραλία και η μετατροπή της σε μια ήπειρο-έρημο, επιταχύνει σε υπερθετικό βαθμό την κλιματική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κλιματική κρίση ενισχύεται σε όλα τα επί μέρους συστήματα και ο στόχος της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας είναι να αποτιμήσει με ακρίβεια τις ποσοτικές και ποιοτικές παραμέτρους και προπαντός να προτείνει συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες δράσεις. Δράσεις. οι οποίες επιβάλλεται να γίνουν πολιτικές προτεραιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να προσθέσουμε μια ακόμα περίοδο στην πολύπλοκη ιστορία της Γης, την «Ανθρωπόκαινο περίοδο», η οποία θα χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση, την ανάπτυξη και την εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους».

https://www.efsyn.gr/node/225950

8/1/20020